gotowanych ziemniaków 4-6 ząbków czosnku mleko do smaku świeże zioła do smaku ,u mnie pietruszka, bazylia,kolendra sól do smaku szczypta kurkumy garść jarmużu -opcjonalnie Najłatwiejsza zupa ziemniaczana z mlekiem w 30 minut Wszystkie składniki zupy, na pewno masz w kuchni , więc możesz zacząć gotować ją niezwłocznie. Dzięki tej zupie możesz zmienić swoje codzienne posiłki. Obrać ziemniaki ,przekroić(...)patelni do miękkości. Ziemniaki i wszystkie warzywa ,przyprawy wymieszać razem ,a następnie zmiksować na gładko. Wodę z ziemniaków zagotować wraz z mlekiem 1:1 a następnie rozcieńczyć gęstą zupę do pożądanej gęstości . Ciepłą zupę mleczno - ziemniaczaną udekorować świeżymi ziołami .Można dodać grzanki. Świetnie nadaje się na obiad jak i na kolację Smacznego
w mojej kuchnitalerzu dary lata czyli zupa krem z białych warzyw z burakowym i rukolowym kleksem. I aby zaspokoić mały głód w upalne dni, wystarczy plaster szynki parmeńskiej. Bardziej głodni mogą zjeść taką zupę z grzankami. Składniki: – 1/2 kalafiora – 4 ziemniaki – 2 pietruszki – 1/2 selera – 1 cebula – 3 łyżki masła(...)ziemniaki, podlać 1 litrem wody, doprawić i gotować 10 minut. – Następnie dodać kalafior podzielony na różyczki, dusić do miękkości – jeszcze ok. 15 minut. – Zmiksować zupę na jednolity krem. Wlać śmietankę i zagotować, po czym natychmiast zdjąć z ognia. – Odłożyć 1/2 szklanki zupy i wymieszać z koncentratem buraczanym
To co kochamdeszczowe, to uparcie przygotowuję dania typowe dla gorących stron – a co tam, niech chociaż moje menu przywołuje na myśl cieplejszy klimat. I tak, po warzywnej paelli uraczyłam rodzinę pyszną zupą, która wpisała się w ten sam, bo hiszpański rodowód. Zupa nie mogła obyć się bez słodkich pomidorów oraz soczystych papryk, a treści nadały jej kąski białej ryby oraz pyszne krewetki(...)minimum i gotować 10 minut. Papryki wyjąć ze słoika i obrać ze skórki, pokroić na małe paseczki. Rybę pokroić w około 2 – 3 cm kostkę. Do gotującej się zupy dodać pokrojoną paprykę oraz krewetki, gotować 2 minuty, następnie dodać kawałki ryby i gotować dalsze 3 minuty lub tak długo, aż mięso ryby i krewetek będzie ugotowane. Zdjąć z ognia, doprawić
Even Better FoodLetnia zupa mojego dzieciństwa. Teraz jest czas na zupę z młodej botwiny, sezonowo i bardzo smacznie. Dla mnie bycie obdarowanym pękiem takich pyszności z eko ogródka to jak dostać piękne kwiaty. Zupa w wersji wege na warzywnym wywarze, jak szybko powstała, tak szybko się skończyła. Co potrzebujemy: - wywar warzywny lub mięsny ok 3 litrów - pęczek młodych buraków(...)łupiny lub tylko dobrze wyszorować przed pokrojeniem. Kroimy również w kostkę marchew, pietruszkę i ziemniaki. Wszystkie przygotowane warzywa gotujemy w przygotowanym wcześniej wywarze pamiętając aby dodać ocet żeby nasza zupa miała ładny kolor. 2. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. Śmietankę rozpuszczamy z wodą i mąką, a następnie dodajemy do zupy. Podajemy z jajem gotowanym na twardo
Apetyczna babeczkaBotwinka czyli pyszna zupa z młodych buraczków ćwikłowych to jedna z naszych ulubionych letnich zup, oprócz szczawiowej. Botwina dostępna jest już od maja ale oczywiście spod osłon a dopiero w czerwcu/lipcu przypada zbiór tej najpyszniejszej botwiny prosto z gruntu, która nie tylko świetnie smakuje ale też nadaje zupie piękny kolor. Do zupy można wykorzystać zarówno małe buraczki, łodyżki a także(...)posiekać. Gdy botwinka będzie już miękka dodać koperek i sok z cytryny. Dosolić do smaku jeśli potrzeba. Jeszcze chwilę gotować i zestawić z ognia. Śmietanę zahartować gorącym wywarem z zupy i wlać do garnka. Wymieszać i można podawać, u mnie z tłuczonymi ziemniaczkami
Monia miesza i gotujewarzywo, które warto wprowadzić do swojego dietetycznego menu. Zawiera on dużo wartości odżywczych, a do tego jest niskokaloryczny. Dlatego dzisiejsza propozycja na zdrowy fit obiad to zupa krem z pora. Czas przygotowania i ilość porcji 45 minut, około 5-6 porcji. Produkty 1 litr wody, 2 pory, 5 ziemniaków, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 5-6 średniej wielkości pieczarek(...)Dodaj do garnka. Podsmaż wszystko razem przez około 3-4 minuty i zalej litrem wody. Do garnka dorzuć rozdrobniony ząbek czosnku. Gotuj pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Gdy zupa będzie gotowa zdejmij garnek z ognia i zmiksuj za pomocą blendera. Dopraw solą oraz pieprzem i dorzuć pokrojone w plasterki pieczarki. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Spróbuj
Fit&Fast KitchenJeżeli własna matka prosi Cię o przepis na tą zupę, to znaczy że musiała być naprawdę dobra! Cóż, była na tyle dobra, że przyłapałam Miśkę na tym, jak wlazła na schodek i wyżerała ją prosto z garnka. W czym tkwi jej sekret? W prostocie i kozieradce! Zaprawdę powiadam Wam, te twarde jak kamyszki ziarenka robią cuda. Składniki na 6 porcji(...)naprawdę sycącej zupy: 1 duży kalafior lub kilka niepozornych takie jak moje (z własnej uprawy) o łącznej wadze około 800 g 2-3 ziemniaki 200 g kawałek selera około 200 g marchwi 200 g gęstego mleka kokosowego łyżeczka nasion kozieradki (zmielonych) Przygotowanie: Kalafior podziel na małe różyczki, ogonków nie wyrzucaj, tylko pokrój w drobną kostkę, tak jak pozostałe warzywa. Mała
greenscarfBrokuły, kalafior, szpinak, cukinia, gruszka… czego nie ma w tej zupie. Bogactwo smaków różnych warzyw łączy się w bardzo smacznej, pożywnej zupie, którą z powodzeniem możemy przygotować w wersji z kawałkami warzyw jak i jako zupę-krem. Składniki: Cebula biała 1 szt. Ząbki czosnku 2 szt. Oliwa z oliwek lub olej kokosowy 1-2 łyżki Kalafior 1 szt. Brokuł(...)przykryciem aż warzywa będą ugotowane al dente. Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy posypane świeżą bazylią. Opcjonalnie zupę możemy zmiksować razem z świeżą bazylia uzyskując zieloną zupę-krem
Pyry na Gazobiad proponuję pyszną i treściwą zupę z kukurydzą, kurczakiem i zacierkami. Zupa jest nie tylko bardzo smaczna ale również dosyć gęsta więc zaspokoi nawet największy głód. Ugotujecie ją w pół godziny co może być ważne dla osób ciągle zabieganych lub nie lubiących długiego stania przy garnkach. Jeśli chcecie znać moje zdanie, zupa była jeszcze lepsza na drugi dzień(...)posiekaną cebulę, dodać posiekany ząbek czosnku i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Chwilkę przesmażyć. Zalać gorącym bulionem, dodać kukurydzę, pokrojonego w kostkę kurczaka, zacierki, kurkumę i lubczyk. Zupę gotować ok 15 minut, pod koniec wlewając śmietankę. Gotować jeszcze 5 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Porcje zupy posypać świeżą natką pietruszki
Smakołyki AsiPrzepis na zupę zaczerpnięty z książki ' Kuchnia dwudziestolecia", (prezent od Smakera ). Wielbiciele zup owocowych nie będą zawiedzeni. Składniki 1 kg rabarbaru 400 g cukru pół cytryny 1 łyżka mąki kukurydzianej cynamon 2 torebki ryżu Przygotowanie Rabarbar obrałem, umyłem i drobno pokroiłem. Włożyłem rabarbar do garnka, zalałem 1 ½ litra wody, zagotowałem. Zmniejszyłem ogień i gotowałem, aż rabarbar całkowicie(...)się rozgotował. Przetarłem go przez sitko. Starłem skórkę z połowy cytryny, wsypałem do przetartej zupy, dodałem cukier i cynamon. Podgrzewałem, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Mąkę kukurydzianą rozprowadziłem w niewielkiej ilości zimnej wody, dodałem do zupy. W drugim garnku ugotowałem ryż. Nałożyłem ryż na talerz, zalałem zupą
R'n'G Kitchenodcięte od internetu. Ale post mogłabym napisać na telefonie, ale ten jak na złość w nocy się rozładował, a rano nie zdążyłam go naładować. Więc wczorajszy post jest dzisiaj. Zupa wyszła bardzo smaczna. Na pewno na stałe wpisze się w nasze menu. Oryginalną wersję poniższego przepisu znajdziecie na stronie glamki.se.pl . Letnia zupa z młodych jarzyn Przygotuj nóż i deskę(...)osusz i posiekaj. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. W garnku zagotuj wodę. Do wrzątku dodaj wszystkie warzywa i listek laurowy oraz szczyptę soli. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz ją także zaciągnąć śmietaną lub dodać do niej masło. Ja taką zupę ugotowałam na wywarze mięsnym, więc zrezygnowałam zarówno z masła
blog.moje-pasje.infopostaci ulubionej oliwy (w przypadku wegan) lub sklarowanego masła. Dodatkiem mogą być właśnie kładzione kluski domowej roboty. A gdy nam się rosół znudzi, na jego bazie możemy przygotować dowolną zupę. Gotując rosół nie należy się spieszyć. Gotujemy go na małym ogniu przez około godzinę, a następnie zostawiamy pod przykryciem na kolejną godzinę (albo i dłużej). Dopiero później wyciągamy warzywa(...)Małgorzata Kalicińska w swojej książce "Życie ma smak" pisze tak: "Rosoły, a jest ich tak wiele, jak plemion, kontynentów, stref klimatycznych i dostępnych surowców, są od zarania dziejów zupą zup. Bywały lekiem na chore ciało i duszę. Nazywane różnie: wywarem, rosołem, bulionem, smakiem, zależnie od sposobu przyrządzania, składu i celu, w jakim go robiono. To cudowna i tajemnicza zupa. Ugotowana
wege i kropkawiem czy wspominałam, że moje dzieci są fanami wszelkiego rodzaju zup ;) Jedną z ich ulubionych jest bardzo prosta zupa z udziałem zaledwie jednego warzywa: ziemniaka. Do tego dorzucam nieco koperku by wzbogacić smak (i ilość witamin) oraz nieco zabielam (nie jest to konieczne :)). Wychodzi pysznie :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 500ml bulionu jarzynowego 3 młodych większych ziemniaków(...)łyżki śmietany 18% (do zup) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku ½ pęczka koperku 1 gałązka lubczyku Ziemniaki myjemy w zimnej wodzie i kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem umieszczamy olej i masło - podgrzewamy. Kiedy się nagrzeje wrzucamy pyry i obsmażamy kilka minut aż się zarumienią. Następnie dodajemy obrany czosnek, smażymy minutkę. Dolewamy gorący bulion
Kolizje SmakówCaldo verde, czyli "zielony rosół", to chyba najbardziej znana poza Portugalią tamtejsza zupa. Bardzo dobra zupa. Właściwie należy powiedzieć: pyszna! Szczególnie w moim wydaniu ;) Jednocześnie niezwykle prosta w przyrządzeniu. Oryginalnie Portugalczycy używają do niej odmiany kapusty, którą nazywają "galicyjską", ale ponieważ raczej trudno byłoby ją znaleźć w naszych warzywniakach, to bez problemu można posłużyć się jarmużem (czyli również kapustą(...)tego niemieckiego - raczej hiszpańskie chorizo, jeśli jednak kupimy dobrą "polską", to również będzie to świetny wybór. Tak czy inaczej - dodatek tego typu wędliny jest niezbędny dla dopełnienia smaku zupy. Tak mi się przynajmniej będzie wydawało, dopóki nie opracuję jej wegetariańskiej wersji, a chyba mam na to ochotę. No i niemal zapomniałbym napisać słówko o ziemniakach, a to przecież główny składnik
zadanie-gotowanie