Pomysł na szybki do przygotowania, lekki, wegetariański obiad - zupa z zielonymi szparagami, młodymi ziemniakami i serem feta. Proste i smaczne połączenie smaków :) Jeżeli szukacie innych dań z wykorzystaniem szparagów to kliknijcie TUTAJ . Składniki na porcje dla 4 osób: 5-6 średniej wielkości młodych ziemniaków (waga po obraniu około 0,5 kg) 1 pęczek zielonych szparagów 1 l gorącej(...)minut, aż do miękkości szparagów. Następnie dodać główki i całość gotować jeszcze 1-2 minuty. Garnek zdjąć z ognia. Na sam koniec wlać śmietanę zahartowaną w niewielkiej ilości gorącej zupy. Wymieszać. Zupę posmakować i ewentualnie doprawić. Gotową zupę przelać do misek/talerzy i z wierzchu posypać serem feta. Od razu podawać. Etapy przygotowywania zupy szparagowo-ziemniaczanej - od lewej strony: podsmażanie
UgotowaćZachciało mi się spróbowania sił w przyrządzeniu zupy rybnej. Kilka razy jadłam ją w restauracjach i bardzo mi smakowała. Jeden jedyny raz talerz rybnej był nieudany. Zalewajka o mdłym kolorze z kilkoma listkami natki, a ryba? No mogłam ją iście łowić z tej zupy, niestety z marnym skutkiem. Obawiałam się, że mój domowy, rybny bulion nie będzie w smaku taki(...)chciałam go stworzyć. Ale próba nie strzelba! No i wyszła. Pożywna, pyszna, bardzo aromatyczna, o ładnym kolorze. Mój przepis to zlepek zapamiętanych składników na zasadzie „co tam w zupie pływało”, a całość doprawiona „na oko” i po swojemu. Zupę z tego przepisu na pewno jeszcze ugotuję! Składniki: 1 pstrąg patroszony 200g krewetek koktajlowych 150g łososia 150g
Raj dla PodniebieniaZabawnie wyszło. Mailowałyśmy w sobotę kilka razy. W końcu musiało zejść na temat kuchni. Okazało się, że ja piekę sernik, a ona gotuje zupę. Ja w Małopolsce, ona na Śląsku. W kolejnym mailu podała mi przepis. Zupa z suszonych pomidorów. Hm, hm, hm… Receptura dania wydała mi się smaczna, więc przepis szybko skopiowałam i wydrukowałam. W niedzielę już cieszyliśmy(...)podniebienia tą przepyszną zupą! A smakowała bardzo. Mailowałyśmy w niedzielę późnym wieczorem. Ja w Małopolsce, ona na Podkarpaciu. W końcu musiała nam rozmowa zejść na temat kuchni. Okazało się, że moją niedzielną zupę ona ugotuje w poniedziałek. Czy jeszcze trzeba ten przepis polecać? Składniki: 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 1 puszka pomidorów 1,5litra bulionu mięsno-warzywnego
Raj dla Podniebieniadziś po chińsku będzie. Zupa jest bardzo aromatyczna, bardzo treściwa i bardzo smakowita. Polecam serdecznie bo warto rozkoszować się smakami zawartymi w produktach użytych do zupy, pięknie ze sobą współgrających a zupa smakuje dzięki temu wybornie. Taka chińska zupa doskonale zaspokoi głód i gusta biesiadujących. To trochę taka chińska wersja japońskiej Ramen, tylko tutaj zagęszczona roztrzepanym jajaem, zapraszam. Zupa chińska
Moje Małe CzarowanieZupa krem z selera i pasternaku Wczorajsza surówka z selera bardzo fajnie się przyjęła, a mi po zrobieniu jej zostało pół korzenia, który szkoda byłoby wyrzucić. Przy okazji ostatnich zakupów natrafiłem nie tylko na wcześniej wspomniany seler, ale również na przybranego kuzyna pietruszki, czyli pasternak. Stwierdziłem, że koniecznie muszę z niego coś zrobić i tak właśnie powstała zupa krem(...)niektórych supermarketach, ale bankowo dostaniecie go na straganach, kleparzach, targowiskach i w dobrze zaopatrzonych jarzyniakach. Jeśli byłby problem ze zdobyciem go, to zastąp pasternak drugą częścią selera. Tak powstała zupa krem z selera również będzie rewelacyjnie smakować. Tą zupą chciałbym Was zachęcić do sięgania po nasze polskie produkty, ponieważ jest to nie tylko zdrowe dla naszego organizmu, ale również
BlendmanDzisiaj post o zupie, którą ugotowałam po raz pierwszy w życiu. Stało się to za sprawą książki Kuchnia roślinna dla każdego" Eryka Wałkowicza. Tak naprawdę jest to książka dla każdego, nie narzuca, nie krytykuje, zachęca i tłumaczy a przede wszystkim jest pełna prostych receptur naprawdę dla każdego bo i z dostępnych składników. Ogórkowa to o niej tu mowa była zupą(...)mnie marchewkę. Mama gotowała ja zawsze na wołowym bulionie. Ona zjadała tzw. sztukę mięs z sosem musztardowym albo ogórkowym (ależ to wtedy było obrzydlistwo dla nas!!!) a my zupę. Moje dzieci pierwszy raz jadły ogórkową u znajomych, nie smakowała im, potem jeszcze u kogoś i słyszałam protesty, Małzon wcale nie jada zup, sama jej nie przygotowywałam aż do teraz
Dzieje kuchennej WiewiórySzczawiowa zupa jak dla mnie najlepsza ze wszystkich które robiłam. Z warzywami, na bulionie , z koperkiem i jajkiem w koszulce. Zupa którą zrobimy w 30 minut, i jest sycąca do tego. 2 garście szczawiu 750 ml bulionu warzywnego 2 ziemniaki 2 marchewki 1 kawałek selera 1 por biała część 150 ml śmietany 30 % 2 ziela angielskie 2 liście(...)miękkie. Na patelni na maśle przesmażam por na wolnym ogniu, dodaję umyty i pokrojony szczaw i przesmażam dwie minuty razem. Do ugotowanych warzyw dodaję szczaw. Śmietanę hartuję kilkoma łyżkami zupy. Wlewam do zupy i już nie gotuję. Doprawiam solą, pieprzem czerwonym. Zupę podaję z koperkiem i jajkiem w koszulce. Jajko: W garnku zagotowuję litr wody z octem. Do gotującej się
wesoła kuchniaugotować botwinkę? To pytanie w okresie wiosny zadaje sobie pewnie wielu z nas. Botwinka, czyli wiosenna zupa z młodych buraków o wspaniałym kolorze i delikatnym burakowym smaku, to bardzo aromatyczna propozycja i warto, a nawet powinno się ją zrobić zwłaszcza wiosną. Chociaż tego roku jest paskudnie i deszczowo na zewnątrz, i na tę botwinkę z własnego ogródka trzeba jeszcze poczekać(...)Botwina to pozycja typowo wegetariańska, bo prawidłowo nie gotuje się jej na wywarze mięsnym, a podaje z jajkami ugotowanymi na twardo, ale prawda jest taka, że jeżeli jesteśmy fanami zup na bazie mięsnego bulionu, to nic nie stoi na przeszkodzie, by ugotować ją na rosole, by podnieść aromat do swojego ulubionego. Botwinka - wiosenna zupa z młodych buraków. Składniki
Poezja Smaków - blog kulinarnyBardzo smaczna, lekka i pożywna zupa do zrobienia dosłownie w kilka chwil. Prażone orzechy i starty ser nadają jej wyjątkowego smaku. Gwarantuję, że na jednej miseczce się nie skończy ;) 2 duże selery (ok 700 g) 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku oliwa 1,5-2 l wywaru jarzynowego sól świeżo zmielony pieprz maggi 2 łyżki śmietany 18% 1/2 szkl(...)kilka minut. Zalać wywarem, w zależności od pożądanej konsystencji wlać go mniej lub więcej (ewentualnie wodą i dodać kostkę warzywną). Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy, doprawić do smaku. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać zahartowaną w zupie śmietanę. Zupę zmiksować na gładki krem. Orzechy podprażyć na patelni, przesypać na czystą ściereczkę i pocierając usunąć
Smakołyki AsiZwyczaj przyrządzania zup jest znany od wieków. To szybkie i łatwe w przygotowaniu dania, dzięki którym możemy dostarczyć sobie cennych składników odżywczych ukrytych w warzywach i owocach. Dziś popularne są zupy-kremy, które uchodzą za potrawy eleganckie i bogate w walory smakowe. Kuszą one intensywnym kolorem i delikatną konsystencją. Świetnie rozgrzewają w czasie chłodnych dni, a podane na zimno orzeźwią(...)lata. Są bardzo dobrym źródłem błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Stanowią doskonałe źródło cennych witamin, minerałów i makroskładników a przy tym zawierają mało kalorii. Propozycja zupy od ViVio – producenta zdrowej żywności – powstała na bazie cennych składników, takich jak woda kokosowa, nasiona chia oraz migdały. Wszystkie te produkty można kupić w sklepie cosdlazdrowia.pl Zdrowy
Tradycyjna Kuchniapostanowiłam że zrobię sobie wiosnę na talerzu a dokładnie w misce. Na blogu najczęściej dodaję słodkości jednak dziś postanowiłam że dodam coś na słono, a więc jest! Oto moja zupa z DUŻĄ ilością warzyw, białą kaszą gryczaną zabielana mlekiem kokosowym… Składniki: 1000 ml domowego bulionu (ja użyłam warzywnego) 2 średnie kalarepy 5 dużych marchewek wraz z zieleniną 2 średnie(...)warzywa myjemy i obieramy, kroimy w kawałki takie jak najbardziej nam odpowiadają, wrzucamy do gotującego się bulionu. W międzyczasie gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu. Gdy warzywa zmiękną, odstawiamy zupę do lekkiego ostygnięcia. Do kubka/szklanki dodajemy mleko kokosowe stałe i płynne, chochelką nabieramy zupę i wlewamy do szklanki, mieszamy a następnie wlewamy miksturę do zupy. Dodajemy ugotowaną kaszę do garnka
madamekuchnia.wordpress.comDELIKATNA I PRZEPYSZNA ZUPA ZE SZPARAGAMI! ZIELONE SZPARAGI NA OBIAD! PRZEPYSZNA ZUPA DLA DZIECI! Szparagi zielone to jedno z moich ulubionych warzyw. Czekam na nie całą długą zimę. Kocham je za ich delikatny i wykwinty smak. Za przepiękny kolor. Za to, że mogę je łączyć z tak wieloma różnymi składnikami. Za to, że robi się je w kilka chwil, nigdy(...)przykryciem - szparagi obieramy ze skórki nożykiem do obierania (są specjalne nożyki do obierania szparagów, jeśli takiego nie masz użyj normalnego nożyka do obierania np. marchewki). PRZEPIS NA ZUPĘ ZE SZPARAGAMI SKŁADNIKI: - 1 golonka z indyka - 3 marchewki - 2 pietruszki - 1/2 dużej cebuli - 1/4 pora - pęczek szparagów zielonych - 150 ml mleka 3,2% - 1 szklanka suchego makaronu - 4 litry wody - sól
SMYKWKUCHNIkryje w sobie moc witamin, wapnia, białka... Pełnowartościowy posiłek, dlatego polecam każdemu, także osobom na diecie. Tak się zastanawiam pisząc ten przepis... Czy to jeszcze koktajl, czy może już zupa a'la chłodnik? ;) trudno ocenić, ale skłoniłam się w nazwie w stronę koktajlu, bo takie było zamierzenie początkowe i nawet Córcia wypiła mi go słomką ;) natomiast dodaję mu etykietę "Chłodniki(...)swej sytości i składnikach tu też pasuje. W składnikach jest kawałek mięsa z rosołu lub innej zupy . Okazuje się, że do takiego napoju także można go wykorzystać :) u nas z reguły to mięso jest od razu zjadane, a jeśli nie i jest go wystarczająco dużo to robię potrawkę do drugiego dania. Czasem pasztet (w tym celu to i mrożę
Kolorowy Przepisowniklanguage:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Wprawdzie sezon szparagowy jeszcze przed nami, ale ceny już nam pozwalają na szaleństwa w kuchni. Jak, co sezon koniecznie musi być przede wszystkim zupa ze szparagów. Aromatyczna, o niebotycznie aksamitnym smaku. W tym przypadku smak podkręciliśmy wyrazistym cheddarem i posiekanym szczypiorkiem. Składniki 500 g białych szparagów 1 mały ziemniak 1 łyżka masła gałka muszkatołowa(...)zblendować. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, by nadać szparagom delikatnego, zdecydowanego smaku. Opcjonalnie możemy dodać jeszcze 1 małego ziemniaka pokrojonego w kostkę, dzięki czemu bardziej zagęścimy zupę, a smak pozostanie bez zmian. Wrzucamy szparagi, chwilę szklimy na maśle, zalewamy gorącą wodą, tak by tylko je przykryć. Dusimy pod przykryciem przez 20 min, zestawiamy z ognia i studzimy
R'n'G Kitchen