Lekka zupa z kalafiorem i kluseczkami którą zrobimy bardzo szybko. Dobrze jest mieć wcześniej ugotowany albo zamrożony wywar, wtedy zupa jest lepsza. 1/2 kalafiora 2 marchewki 1 kawałek selera por biała część 750 ml bulionu warzywnego 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz koper, natka pietruszki. 1/2 szklanki śmietany 18 % kluski: 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki(...)lejące. W drugim garnku zagotowuję wodę, i wlewam do gotującej się ciasto cienkim strumieniem przez widelec i energicznie mieszam. Kluski gotuję 2-3 minuty. Odcedzam je i dodaję do zupy. Można bezpośrednio lać kluski do zupy i gotować. Zupę doprawiam solą, pieprzem, wlewam śmietanę. Posypuje koperkiem, natką.pietruszki
wesoła kuchniaKrupnik - zupa klasyk! Odkąd pamiętam jest to moja ulubiona zupa. Jest lekkostrawny, rozgrzewający i idealny przy problemach żołądkowych - wypróbowałam go na sobie 😉 Był taki okres w moim życiu, że prawie nic nie mogłam jeść, tylko krupnik trzymał mnie przy życiu... Robiłam już różne warianty tej zupy, ale ta wydaje mi się najlepsza - z filetem z kurczaka i kaszą pęczak(...)będą miękkie wrzucamy opłukany pod bieżącą wodą pęczak. Gotujemy do momentu aż pęczak będzie miękki. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do gotowej zupy. Rada: Krupnik ten wykonuję jeszcze w inny sposób. Warzywa - marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pozostawiamy pokrojone w kostkę. Dalej zupę wykonujemy jak wyżej
Kuchnia MagdaLenyktórych jest sporo różnych warzyw sezonowych. Mieszanki takie potrafią niesamowicie wzbogacić naszą nawet najzwyklejszą potrawę. Poniżej cykl przepisów z wykorzystaniem mrożonek. Jucha to niezwykla skromna zupa z kuchni z południa polski ugotowana z maslanki i mąki. Po dodaniu mrożonych warzyw z patelni z grzybami leśnymi zupa zamienia się w niezwykłe danie. Jucha z leśną wkładką(...)olej wrzuć Warzywa na patelnię z grzybami leśnymiHortex. Smaż warzywa mieszając od czasu do czasu 12 minut. Pod koniec smażenia oprósz warzywa solą i pieprzem świeżo zmielonym. Podawaj gorącą zupę z chrupiącymi i aromatycznymi warzywami z patelni przybraną listkami pietruszki. Powiem Wam szczerze, że nie spodziewałam się, że zupa jest taka dobra. Zupa ta to świetne postne danie
Gotuj Sam!zdjęciu to nie jest zupa dyniowa. Ta żółciutka zupa to pomidorówka z ryżem. Przepis banalny, jedynie trzeba mieć żółte pomidory. Smakuje jak rasowa pomidorowa. Zupa z żółtych pomidorów. pół kg żółtych pomidorów 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 kwaśne jabłko 1 litr bulionu szczypta kurkumy sól i pieprz biały do smaku spora szczypta suszonej bazylii(...)duś je 5 minut. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłko, zalej gorącym bulionem. Dodaj kurkumę i bazylię. Gotuj do chwili, aż jabłko zmięknie (około 5 min). Zmiksuj zupę lub przetrzyj przez sito. Dopraw ją solą i pieprzem do smaku. Podawaj zupę z ryżem białym i dzikim
Gotuj Sam!Dzisiaj wróciła zima - szkoda, bo pączki na drzewach spore. Zakwitły już przebiśniegi choć im śnieg nie przeszkadza szczególnie. Na obiad dziś była szybka zupa brukselkowa z aromatycznymi lanymi kluskami. Zupa brukselkowa z lanymi kluskami bazyliowymi 30 dag brukselki 1 i 1/2 litra bulionu 1 jajo 1 łyżka mąki pszennej (około) 1 łyżeczka bazylii sól i pieprz biały(...)miękka, ale nie rozgotowana. Jajo wbij do miseczki, dodaj łyżkę wody, szczyptę kurkumy, soli i pieprzu oraz bazylię. Wymieszaj energicznie widelcem po czym wlewaj strużką ciasto na gotującą się zupę. Doprowadź zupę do zagotowania po czym zestaw ją z ognia. Nalewaj gorącą zupę do talerzy i zajadaj
Gotuj Sam!Opis: Krem z dyni to prosty, łatwy i zdrowy przepis na zupę. Przepis na zupę z dyni to wspaniała propozycja na letni jak też jesienno-zimowy posiłek. Najlepiej użyć świeżej dyni. Jednak taka zupę możemy przygotować pod koniec sierpnia lub na początku września, wtedy zaczyna się sezon na dynie. Zachęcam również do gotowanie kremu z dyni o każdej porze(...)gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być miękkie, ew gotowanie należy przedłużyć. Po tym czasie całość blendujemy na jednolitą masę. Na końcu zupę przyprawiamy solą i pieprzem. Zupę przelewamy na talerze. Przed podaniem dodajemy łyżkę śmietany
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneziemniaki 4- 5 szt. marchew 1 szt. grzybki suszone 2 szt. cebula 1 szt. olej 2 łyżki ziele angielskie 2 kulki śmietana kwaśna 2 łyżki śmietana do zup i sosów 12 % 2 łyżki mąka ziemniaczana 2 łyżki kość schabowa 1 szt. zimna woda ok. 2-3 łyżek Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki, marchew, cebulę i pieczarki obrać(...)miały jałowego smaku. 2. Grzybki i cebulę drobniutko posiekać. Cebulkę podsmażyć na oleju. Dodać pieczarki. Zmniejszyć ogień i chwilę dusić, aż pieczarki zmiękną. Można lekko osolić. Dodać do zupy wraz z suszonymi grzybkami, które nadadzą aromatu. 3. Dodać ziele oraz doprawić do smaku. Dodać zahartowaną śmietanę oraz zagęścić zupę mąką z niewielką ilością zimnej wody. Ugotowaną kość wyciągnąć
Kuchnia PaulettesNigdzie nie jest napisane, że żurek można robić tylko w Wielkanoc. Jest to tak smaczna zupa, że kosztowanie jej tylko raz w roku to za mało. Dzisiaj zapraszam Was do wypróbowaniu tego łatwego i dobrego przepisu. Przysmażony boczek dodaje świetnego smaczku zupie, a ugotowane jajka przypominają o wiośnie i o Wielkanocy :) Składniki dla 6 osób: – ok.2 l wody – włoszczyzna(...)cebulę i boczek pokroić drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Najpierw stopić boczek. Dodać cebulę, chwilę smażyć. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę białą kiełbasę. Po kilku minutach dodać do zupy. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je z wywaru (oprócz ziemniaków). Można je wykorzystać np. na sałatkę warzywną. Wlać zawartość żurku uprzednio dobrze wstrząśniętego. Doprawić solą, pieprzem, maggi i majerankiem
Wołowina od rekinajuż ostatnia dynia, którą dostałam od mamy. Pachnąca i ekologiczna, a że jestem fanką zup dyniowych, to oczywiście nie mogło takiej zabraknąć na pożegnanie dyniowego sezonu. Tym razem zupa jest na bazie pasty curry własnoręcznie przygotowanej. Właściwie to gdyby dodać mleko kokosowe zamiast zwykłej śmietanki, można by ją nazwać tajską. Miłośnicy takich(...)zup na pewno docenią jej walory smakowe. Ja poza smakiem uwielbiam jej właściwości rozgrzewające. Składniki: – 3 łyżki pasty curry zielonego – 3 marchewki – 1 pietruszka – 1 por – 1/2 małej dyni Hokkaido – 1/2 śmietanki 30% – 3 łyżki oliwy – sól, pieprz do smaku – czarny sezam do posypania – listki bazylii
To co kochamdrobno pokroić, przesmażyć na oliwie, dodać startą marchewkę na grubej tarce. Podlać ok. 2 litrami wrzątku. • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem. Pogotować ok. 10 minut. • Dodać szpinak i szczaw, pokrojoną zieleninę i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. • Do śmietany wlać kilka łyżek zupy(...)wymieszać i wlać do zupy. Zamieszać i już nie gotować. • Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Grzanki • Chleb tostowy pokroić w kostkę i wymieszać z ziołami. • Rozgrzać oliwę i podsmażyć chleb na rumiano. • Pod koniec smażenia dodać obrany i drobno posiekany czosnek. • Zupę podawać z gotowanym jajkiem
To co kochamGęsta, gładka, wręcz aksamitna zupa z kalafiora. Kremy to ulubione zupy Moniki jeszcze z czasów dzieciństwa, kiedy widoczne warzywa były niezjadliwe, ale zmiksowane stawały się przysmakiem. Teraz Monika jada już wszystkie zupy, ale zawsze preferuje kremy, więc jadamy i takie, i takie. Dodatek kurkumy nadaje tej zupie delikatnie żółtego koloru(...)warzywa. Dusić do miękkości – ok. 15 minut. • Wyjąć kilka małych różyczek kalafiora do dekoracji, resztę zmiksować na jednolity krem. Przed zmiksowaniem usunąć z zupy liście laurowe i ziele angielskie. • Wlać śmietankę i zagotować, po czym natychmiast zdjąć z ognia. • Podawać na gorąco z różyczką kalafiora i podsmażonym
To co kochamJadłam kiedyś w restauracji francuskiej zupę krem z pietruszki, której smak bardzo mi zapadł w pamięć. A ostatnio, ni z gruszki ni z pietruszki, natknęłam się w internecie na przepis na podobną zupkę. Bardzo byłam ciekawa jej smaku, bo połączenie składników jest niebanalne. Zupa wyszła rewelacyjna, o konsystencji aksamitnego(...)kremu, nietuzinkowym aromacie i smaku. Chrupiąca posypka na wierzchu dodaje zupie charakteru. Idealna na „proszony obiad”. Składniki: • 5 sztuk korzenia pietruszki • 1 gruszka • 3 łyżki masła • 1 szklanka mleka • sól, biały pieprz • kilka igiełek rozmarynu • 4 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: • Pietruszkę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. • Zalać wodą, posolić
To co kochamTaką zupę gotuje moja mama, postanowiłam więc również ugotować taką samą. Zupa jest dość treściwa, bo oprócz fasoli zawiera makaron, może więc wyśmienicie być samodzielnym daniem. Już wspominałam pewnie, że u nas jest albo zupa, albo samo drugie danie na obiad, bardzo rzadko występują razem. Spowodowane jest to głównie brakiem czasu, a duży gar pachnącej(...)grzybkami zupy fasolowej jedliśmy przez dwa dni. Dolewki nie miały końca. Składniki: • 250 g białej fasoli • 250 g makaronu świderki • kilka grzybków suszonych • 2 marchewki • 1 pietruszka, kawałek selera • 2 cebule, kawałek pora • 1 szklanka mleka • sól, pieprz do smaku • kilka liści laurowych i ziela angielskiego • natka pietruszki • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Fasolę namoczyć
To co kochamAksamitna zupa z białej fasoli zmiksowana na gładki krem doskonale syci i może być jednogarnkowym daniem obiadowym. Można dodać do niej kawałek kiełbaski, wtedy nawet głodomory się najedzą. Jeśli nie macie czasu gotować fasoli, to można użyć fasoli z puszki razem z wodą, w której jest zamknięta. Taka zupa smakuje również(...)podsmażyć, dodać czosnek, pietruszkę, seler. Podsmażyć ok. 1 minuty. • Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, liście laurowe, gotować ok. 10 minut. • Do zupy wrzucić ziemniaki i ugotowaną fasolę. Gotować do miękkości warzyw. • Z zupy wyjąć liście laurowe i zmiksoawać ją na gładki krem. • Dolać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. • Rozlać
To co kochampory gotowałam zupę ogórkową z ryżem lub z ziemniakami. Tym razem połączyłam ziemniaki i kaszę, ale jaglaną zamiast ryżu. Dobrze jest czasami poeksperymentować w kuchni, bo wychodzą różne ciekawe smaki, niby znane ale w nowej odsłonie. Nam ta zupa bardzo smakowała, a seler naciowy dodał jej nowego smaku. Składniki: • 2 marchewki(...)łyżki masła • pęczek natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 4 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu • 1/2 szklanki kaszy jaglanej • 1/2 szklanki śmietanki do zup Wykonanie: • Ogórki zetrzeć na tarce, odlać sok i przesmażyć na maśle. Podlać 1/2 szklanki wody i poddusić ok. 15 minut. • W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć
To co kocham