Delikatna lecz pyszna zupa warzywna. Wydaję się, że znana jest każdemu, dlatego też przepisy na nią na pewno są inne a jest ich mnóstwo. Mój przepis na zupę warzywną, jest super prosty i super szybki, także zapraszam Was do wypróbowania:) Składniki: * 3 marchewki * 1 duża lub 2 małe pietruszki * 1/4 małego selera * 2 ziemniaki * woda * wegeta * łyżka masła * opakowanie(...)ziemniaki, pietruszkę oraz selera obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewany 3/4 pojemności wody i dorzucamy pokrojone warzywa. Zagotowujemy i dorzucamy wtedy nasze mrożone warzywa, najlepiej po garści. Zupę gotujemy 30 minut, po czym przyprawiamy do smaku (1/4 łyżeczki soli i pieprzu, plus wegeta, około 1/2 łyżeczki) oraz dodajemy łyżkę masła. W małej miseczce wlewamy śmietanę i dolewamy
Klasyka Gotowaniaprzygotowania. Tytuł - Kuchnia dla całej rodziny. Autor- Kamila Szczawińska Oprawa- miękka Objętość - 224 stron Wydawnictwo - Edipresse Ksiażki Książka podzielona jest na trzy działy. Pierwszy z nich to zupy gdzie przewagę stanowią zupy krem. Są to lekkie zupy ponieważ bazą są tylko i wyłącznie buliony warzywne - w książce nie znajdziecie żadnej wzmianki na temat mięsa i wędlin. Drugi(...)jeszcze nie raz sięgnę do niej po jakąś inspiracje. Bo przecież w przepisach nie chodzi o to aby je kopiować a jedynie się nim inspirować. Korzystając z okazji ugotowałam zupę z przepisu Kamili zmieniając jednak to i owo, a oto on; Zupa na odporność Składniki; 3 skrzydełka z kurczaka liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 1 pietruszka
Radość kipiąca uśmiechem.Zupa zwana grochówką lub zupą grochową, tradycyjna polska zupa :) Mega pyszna, super sycąca oraz bardzo bardzo klasyczna. Dzisiaj prezentuję Wam przepis, który jest w naszej rodzinie od wielu wielu lat, spróbujcie koniecznie :) * 350g grochu łuskanego żółtego * 2 duże marchewki, 1 pietruszka * 1 liść laurowy * 300g wieprzowiny * 150g kiełbasy * 150g wędzonego boczku * 1 cebula * 6 ziemniaków * 5 litrów wody * majeranek, sól(...)pieprz 12 godzin przed gotowaniem naszej zupy, groch zalewamy wrzątkiem i zostawiamy go na te 12 godzin. Po upływie tego czasu, wstawiamy groch z tą samą wodą na 2 godziny, aż się rozgotuje. Do osobnego garnka w 3/4 ilością wody, dodajemy mięso i gotujemy przez 30 minut. W tym czasie, w kolejnym osobnym garnku, gotujemy ziemniaki w małej kostce
Klasyka Gotowaniaoknem już coraz częściej gości słońce, ale na dworze wciąż czuć chłody powiew wiatru. Byliśmy przekonani, że dodawaliśmy już przepis na zupę marchewkową, a jednak nie! Dlatego nadrabiamy zaległości i przedstawiamy przepis na krem z marchewki w nieco orientalnym stylu. Do tego grzanki albo prażony słonecznik i gotowe :) Krem z marchewki w orientalnym stylu Przepis na ok. 4 porcje Potrzebujemy(...)miąższ z połówki pomarańczy. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut - tak, aby aromaty warzyw i przypraw uwolniły się i wymieszały ze sobą. Po zagotowaniu, gdy zupa troszkę ostygnie, blendujemy ją na gładką masę. Gdy podczas gotowania część wody odparowała i zupa jest zbyt gęsta - dolewamy wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Robimy domowe grzanki i obiad można
Bananowe PoleWitajcie :) Ostatnio zimno i wietrznie na dworze więc miska gorącej sycącej zupy na takie dni jest w sam raz. Zapraszam na przepyszną zupę z fasolą tyczny Jaś firmy Cenos . Składniki : 300 g fasoli tyczny Jaś Cenos 3 pętka wiejskiej kiełbasy 100 g chudego wędzonego boczku 1 łyżka ziół prowansalskich listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu szczypta majeranku(...)Gotujemy około 35 minut. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy oliwę, przekładamy cebulę, boczek i kiełbasę, oprószamy solą, pieprzem ( jeśli lubicie vegetą ) podsmażamy. Wszystko przekładamy do zupy, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy tak długo aż ziemniaki będą miękkie. Jeśli lubicie rzadkie zupy dodajcie więcej wody. Ja zupy robię gęściejsze. Na końcu przyprawiamy ewentualnie
Sama słodycz i szczypta chiliZupa fasolowa w połączeniu z brukselką i ciemnymi pieczarkami jest idealna, szczególnie zimową porą. Gęsta i pożywna, bo bogata w składniki mineralne, posmaukje każdemu. Do przygotowania zupy użyłam mrożonej brukselki, także problem goryczki został wyeliminowany. Część brukselki została zmiksowana z fasolą, a pozostała podsmażona i dodana na koniec razem z pieczarkami. Jest pyszna. Idealnie wpisuje się w III fazę diety(...)przyspieszającej metabolizm i stanowi smaczne urozmaicenie. Zupę przygotujesz błyskawicznie, jeśli użyjesz fasolki z puszki. Polecam! Składniki: 250 g białej fasolki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy 350 g mrożonej brukselki 2 łyżki oleju z pestek winogron około 800 ml bulionu warzywnego 100 g ciemnych pieczarek 1-2 łyżki sosu sojowego Tamari 1 łyżka kurkumy 1-2 łyżeczki musztardy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wspaniała, aromatyczna, szybka. Cudowna zupa czosnkowa. Składniki: 1 udko z kurczaka woda sól pieprz 1 serek topiony śmietankowy (użyłam Hochland 100g) 3 łyżki śmietany 12% 2 łyżki mąki 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czosnku staropolskiego w torebce (Kamis lub inny) pietruszka grzanki (gotowe, lub zrobione samodzielnie z chleba) Do garnka wlewamy wodę, wkładamy udko z kurczaka(...)pół, czosnek granulowany i staropolski. Gotujemy przez 15 minut do czasu rozpuszczenia się serka. W kubeczku umieszczamy śmietanę i mąkę. Dodajemy trochę wody, energicznie mieszamy. Powstały płyn wlewamy do zupy, mieszamy. Gotujemy 10 minut. Podajemy zupę z pietruszką i grzankami. Zupa jest fenomenalna. Artykuł Genialna zupa czosnkowa pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plZupa ogórkowa często gości na naszych stołach. Jednak nie musi być wciąż taka sama. Robię zupkę z dodatkiem ziemniaków z marchewką i koperkiem . Robiłam też wersję z ryżem i pulpecikami , ogórkowy krem a także zupę z ogórków małosolnych . Tym razem do zupy ogórkowej wykorzystałam wywar z wędzonki. Trochę się obawiałam takiego połączenia ale niepotrzebnie bo ogórkowa na wędzonce(...)obranych ziemniaków 4 łyżki śmietany 12% lub 18% sól do smaku Wędzone kości przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać włoszczyznę, marchewkę, cebulę i listki laurowe. Ugotować wywar na zupę. Ziemniaki pokroić w kostkę. Gdy mięsko na kostkach będzie już miękkie wyjąć kości. Do wywaru dodać ziemniaki, gotować aż będą miękkie. Kości przestudzić i obrać z nich mięsko. Gdy ziemniaki
Monia miesza i gotujeochotę kupić wszystkie kolorowe, uśmiechające się do mnie warzywa. Na dzisiejszy obiad wybrałam młodą kapustę - można z niej przygotować wiele przepysznych, tradycyjnych dań. Dziś proponuję Wam zupę z młodej kapusty, który wyszła przepysznie - tak babcinie. Zupa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie pochłania wiele naszego czasu. Jak ugotować zupę z młodej kapusty? Składniki(...)litra zupy. - 4 skrzydełka z kurczaka lub żeberka wieprzowe - 3 marchewki - 2 pietruszki - kawałek pora - kawałek selera - 6 ziemniaków - mała główka kapusty - 20 dag wędzonego boczku lub kielbasy - cebula - sól - kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu oraz dwa liście laurowe - łyżka przecieru pomidorowego lub trochę soku z pomidorów Umyte mięso zalać zimną wodą - dodać obrane warzywa, przypaloną cebulę oraz przyprawy
Pani domowaZupa z zielonego ogórka jest bardzo delikatna w smaku. Świetnie komponuje się z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zupę tę można przygotować zarówno na rosole, który nam został jak i gotując ją od podstaw. Ja zazwyczaj przygotowuję ją w poniedziałki, ponieważ w niedzielę zawsze gotuję więcej rosołu, z którego później można przygotować wiele zup i zaoszczędzić tym czas. Zupa krem(...)zielonego ogórka. Składniki: litr bulionu, 0,5 kg ogórków zielonych, 3 ziemniaki, cebula, 50 g serka topionego śmietankowego, pieprz, sól, koperek do dekoracji. Zupa krem z zielonego ogórka. Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Jeśli przygotowujemy bulion od podstaw możemy je ugotować razem z nim. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy z odrobiną soli na oliwie
Pani domowaKiedy pierwszy raz ją jadłam nie sądziłam, że wpisze się w moje ulubione zupy. Do dziś przygotowuję ją w sezonie jesienno zimowym i podaję z klasycznymi bądź serowymi grzankami które muszą być dobrze wypieczone :D Moja córka nazywa ją zupą dla leniwych i poniekąd przyznaję jej rację jak to przy zupach bywa nie jest pracochłonna ;) Zupa cebulowa z grzankami(...)Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Bułki kroimy na kromki, smarujemy masłem. Przekładamy na rozgrzaną patelnie masłem do dołu, oprószamy tartym serem, przykrywamy i podpiekamy do roztopienia sera. Zupę podajemy z grzankami
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNajpopularniejszą warzywną zupą buraczkową jest barszcz ukraiński, który w wersji mniej lub bardziej zbliżonej do oryginału jest zapewne znany w większości domów. Osobiście, częściej niż tradycyjny barszcz z fasolą przygotowuję prostą zupę z dodatkiem korzeniowych warzyw i ziemniaków lub kaszy jaglanej. Przyrządzając zupy – a robię to naprawdę często – staram się maksymalnie oszczędzić czas, dlatego też zwykle tam, gdzie trafić mają(...)połowie godziny. Tradycyjnie nie żałuję przypraw, które sprawiają, że nawet krótko gotowana potrawa ogromnie zyskuje na smaku i wyrazistości. W ten nieskomplikowany sposób powstaje sycąca, treściwa i naprawdę pyszna zupa buraczkowa. Składniki na 4 – 6 porcji: 4 małe pieczone buraczki 3 nieduże marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki mały kawałek korzenia selera 1 średni ziemniak / 4 – 5 łyżek przepłukanej kaszy jaglanej
Even Better Foodgrochówka została pochłonięta z wielkim apetytem. Uwierzycie, że grochówka chodziła za mną od lata? Tylko jakoś nie mogłam się za nią zabrać - raz że latem wzięcie mają lżejsze zupy, dwa że ugotowanie grochówki wymaga czasu. Był czwartek, za oknem mróz, a ja siedziałam w domu. Idealny zbieg okoliczności, by marzenia o grochówce urzeczywistnić:) O tak! To była(...)minut. Do garnka wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zielony groszek. Gotować 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Cebule pokroić w kostkę, zrumienić na smalcu, dodać od zupy. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać łyżeczkę soli i majeranek, rozetrzeć i dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Żeberka wyjąć z zupy, mięso obkroić i wrzucić
Obiad gotowywyszczypanych przez mróz. A w kuchni na palniku czeka ona. Gorąca, sycąca i tak aromatyczna, że od najniższego poziomu klatki schodowej można dotrzeć po zapachu prosto do garnka. Przepyszna zupa marokańska z kawałkami pomidorów, sycącą soczewicą i niecodziennym dodatkiem pikantnej, karmelizowanej cebuli, która w naszych zupach jest dość rzadkim gościem. Niezwykła gra smaków i bogactwo przypraw! Nalewam sobie porcję, dodaję(...)całość natką pietruszki. Po pierwszej łyżce czuję, jak ciepło rozchodzi się po brzuchu- jest mi tak dobrze! ;D A potem koc, książka...no i może mała dolewka tej niezwykłej zupy, do której przygotowania potrzeba naprawdę niewiele czasu. ;) Siadajcie do stołu się rozgrzać, naleję też dla Was! Marokańska zupa z soczewicą i pomidorami Potrzebujesz: 1 cebula 2 łyżki oleju 1 duży
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKremowa i pyszna: ZUPA KREM Z PIECZONEJ MARCHWI doprawiona papryczką... Artykuł Zupa krem z pieczonej marchwi pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE