naszych warzywniakach gdzie fasolkę, ogórki i pomidory wypierają powoli różnokolorowe dynie i papryki. Niestety taka kolej rzeczy... Oto bardzo krótki i prosty, ale jakże pozytywny przepis na zupę krem z czerwonej papryki przywieziony przez Mamę z uzdrowiskowego Ciechocinka. Przepis wypróbowany podczas drugiego tygodnia urlopowego spędzonego u Mamusi. Ech... kiedy to było, chlip, chlip. Składniki: 3 dorodne papryki czerwone litr bulionu(...)kroimy w kostkę. Przygotowujemy litr bulionu warzywnego, w którym rozprowadzamy serek kremowy. Dodajemy paprykę i gotujemy do jej miękkości (jeśli wcześniej ją opiekaliśmy to nie trzeba długo gotować.) Miksujemy zupę na gładko. Doprawiamy mieszanką ziół - czubrycą zieloną. Zupa gotowa. Wg autorki przepisu możemy ją zaprawić mąką i odrobiną śmietany, ale wg mnie jest to totalnie zbędne. Jeśli użyjemy wystarczająco dużo
Kuchnia po mojemuPowoli wkraczamy w jesienne klimaty - kolejny przepis z dynią - tym razem zupa - bo dawno nie było - a jak wiadomo, w okresie jesienno-zimowym zjadamy najwięcej zup. TUTAJ link do wersji rozgrzewającej - z imbirem i curry - dzisiaj zaś krem z dyni i marchewki - baardzo mało kalorii - a pożywnie i smacznie :) SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 pocja(...)wody oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, imbir, pieprz i sól do smaku. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy na gładki krem. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i posiekaną natką pietruszki. Smacznego :) 1 duża porcja zupy (178 kcal) - białka - 5 g - tłuszcze - 11 g - węglowodany
Moje Kuchenne RewelacjeZupa grzybowa , zupa ze świeżych grzybów to zupełnie inna zupa, niż ta z suszonych grzybów. Podobno jest urodzaj na grzyby, właśnie na podgrzybki. 300 g oczyszczonych podgrzybków*, 1 cebula, 3 łyżki masła, kilka listków rozmarynu, 800 – 1000 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (bulion domowy), sól, pieprz, szczypta soli, 3 ziemniaki (najlepiej sałatkowe), Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować(...)przełożyć grzyby. Na patelnie wlać trochę bulionu, zagotować, przelać do garnka z grzybami. Wlać resztę bulionu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą soli. Gotować 5 minut. * do zupy używam tylko kapelusze. Nie używam grzybów robaczywych i dlatego zupa jest bezmięsna ;) zastawa
królestwo garówWczorajszy deszczowy dzień tak mnie nastroił, że naszła mnie ochota na jedną z moich ulubionych zup jesiennych. W roli głównej występuje przypominana na nowo w Polsce zielona soczewica i kalarepka (to mój zamiennik ziemniaków, za którymi nie przepadam). Zazwyczaj tę zupę robię w wersji wegańskiej, ale przyznaję, że po powrocie z Litwy zatęskniłam za polską kiełbasą i ją dodałam :) Składniki(...)zawrzenia wody. W czasie gotowania soczewicy przygotować resztę warzyw: obrać marchew i kalarepę ze skór i pokroić w kostkę podobnej wielkości. Wrzucić warzywa do gotującej się soczewicy. Dorzucić do zupy liście laurowe. Kiełbasę pokroić w półtalarki. Ewentualnie podsmażyć (jeśli użyjemy kiełbasy suchej, podsmażanie pomijamy) i wrzucić do zupy. Gdy warzywa i soczewica będą miękkie, doprawić do smaku solą i pieprzem
Weekendy w domu i ogrodziekawałki zalać wodą i zagotować wsypać cukier, cynamon, goździki, gotować na średnik ogniu z 5 minut kisiel z mąką ziemniaczaną wymieszać w kubku z wodą i wlać do zupy mieszając do zagotowania, wystudzić zupę - zupę najlepiej ugotować wieczorem i zostawić przykrytą do wystudzenia makaron użyłam kolanka i muszelki po 1 szklance suchego, ugotować makarony razem w osolonej wodzie, wylać(...)durszlak i zimną wodą opłukać zupę podać z makaronem, można dodać śmietanę - zupa jest smaczna na upały, aromatyczna i syta............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKrupnik , który pamiętam z dzieciństwa nie należy do lekkich zup ani dietetycznych.W tamtych czasach rzadko używano słowa " dieta " choć nie jednemu by się ona przydała .Dlatego wróciłam do smaku z mojego dzieciństwa ,zupy którą lubię ze względu na jej smak i zapach.Zupy kiedyś gotowano na pysznych wywiarach z kosci i nie używano light margaryn lub oleju , korzystano z pysznego smalcu(...)który się robiło ze świeżej słoniny z wieprzka.Dlatego te zupy tak się pamięta.Dzis nic ich niezastąpi , ani osób które je gotowały , a których już między nami nie ma.Zapraszam. 1 kość schabowa 1 marchew 1 pietruszka kilka suszonych grzybków 1/3 szkl.kaszy mazurskiej 3 ziemniaki pół szklanki mleka świeża natka sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Warzywa czyścimy i ścieramy na tarce jarzynowej,podsmażamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPomidorowa to zupa, którą lubi każdy z nas. Jedni wolą ją z ryżem, inni z makaronem. Ja wolę z ryżem ;) Może pomidorowa ze świeżych, pieczonych pomidorów ; pomidorową z mlekiem kokosowym ... Dzisiaj przedstawię przepis na zupę pomidorową z początku XX wieku. Przepis znalazłam w dwóch książkach: „Najnowsza kuchnia, wytworna i gospodarska” Marty Norkowskiej z 1904*, oraz „Praktyczna kuchnia domowa” Danuty Wyrybkowskiej(...)Poddusić na maśle. Dodać do nich pokrojone pomidory. Dusić do miękkości. Przetrzeć przez sito. Wlać bulion, dodać szczyptę cukru i zagotować. W razie potrzeby dolać więcej bulionu/wody, lub odparować zupę do pożądanej gęstości i smaku. Dodać parmezan, doprawić solą i pieprzem do smaku. W oryginalnym przepisie, należy zupę zagęścić mąką, ja ten etap pomijam. Podawać z grzankami. Zupa pomidorowa jest
królestwo garówZapewne z wielu Was zupa pieczarkowa kojarzy się ze wspomnieniem z dzieciństwa.W każdym domu ,każda kochana mama gotowała swoją najlepszą ,najprzepyszniejszą zupę pieczarkową.Dziś podzielę się moją , którą uważam za najsmaczniejszą nie obrażając innych mam:).Jest gęsta i troszkę ma inny skład niż podstawowy przepis ,jest po prostu" maminą zupą". bulion z kości ok.2 litry 20 dag.mielonego mięsa(...)wywarem z kości .Na patelnię z oliwą wsypać warzywa i mięso, udusić warzywa razem z mięsem mielonym,wszystko włożyć do zupy.Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę , dodać do zupy i gotować do miękkości.Przyprawić do smaku.Zagęšcić zupę mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej wody.Chwilę pogotować.Odstawić z ognia , dodać koperek i śmietanę.Przyprawić jak potrzeba.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkilepszego w taki mróz, jak miseczka, gęstej, sycącej i rozgrzewającej zupy. Ta jest idealna! Aromatyczna, dobrze przyprawiona z pikantną nutą wędzonej papryki. Składniki: pół szklanki ziarna białej quinoy 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 marchewki, kawałek selera - około 100 gram, 1 czerwona cebulka 2 ząbki czosnku mała puszka koncentratu pomidorowego 1- 2 łyżki oliwy z oliwek 1 liść laurowy 2 ziela(...)słodka papryka mielona kolorowy pieprz sól woda Wykonanie: W garnku nastawiamy do zagotowania wodę (około półtora litra, ale tak naprawdę zależy jak gęstą zupę chcemy uzyskać, ja zazwyczaj daję trochę mniej i w razie potrzeby jak zupa jest zbyt gęsta dolewam wrzątek z czajnika). Do wody wrzucamy pokrojoną w pół plasterki marchew i pokrojony
Quinoa Raz!gotowanie. Robienie przetworów na zimę tak mnie pochłonęło, że wrzucałam do gara wszystko co było pod ręką :) I tak oto powstał expresowy kapuśniaczek, ze świeżo kiszonej kapusty i zupa z serii - wszystko do gara lub - wietrzenie lodówki :) Składniki: - 1 kg kiszonej, młodej kapusty ( taka pięciodniowa ) -30 dag kiełbasy wiejskiej -30 dag boczku -jedna cebula Kapustę zalać wodą(...)dodać pokrojoną w kostkę cebule i podsmażyć do zrumienienia. Dodać do gotującej się kapusty wraz z pokrojoną w plasterki kiełbasą wiejską. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupa wszystko do gara lub wietrzenie lodówki :) Składniki: -dwie garście żółtej fasolki -dwie małe, młode marchewki -jeden korzeń pietruszki -plaster korzenia selera -jedna duża cebula -cztery młode
Kulinarne przemysleniaUwielbiam wszelkiego rodzaju zupy mające swój rodowód w kuchni orientalnej. W sumie to one u nas w domu zastępują cały obiad, są sycące i z tak zwaną wkładką mięsną oraz sporą ilością warzyw. Raz robię je bardziej na ostro, innym razem są łagodniejsze. Dziś zapraszam Was na zupę przygotowaną na bazie kurczaka z dodatkiem cienkiej fasolki(...)szparagowej. Cudne aromaty ! Tajska zupa z fasolką szparagową Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 spora cebula 4 ząbki czosnku 4 listki limonki kaffir 3 cm świeżego imbiru 2 łyżeczki pasty curry olej do smażenia 2 łyżki sosu rybnego 1000 ml bulionu 400 ml mleczka kokosowego 200 g cienkiej fasolki szparagowej 100 g pędów bambusa
Kulinarne przygody Gatityśmietany 30%, 1 łyżka masła, 2 żółtka, łyżka siekanego koperku Przepis, na który natknęłam się, podczas przeglądania książki „praktyczna kuchnia domowa” Danuty Wyrybkowskiej, z 1937/8 roku. W oryginalnym przepisie zupę należy zagęścić łyżką mąki. Ja ten krok zawsze pomijam. Ogórki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Na 50 gramach masła poddusić ogórki. Ogórki dusimy, aż będą miękkie. Zmiksować, przetrzeć przez sito(...)Wlać wywar z włoszczyzny, zagotować. Do śmietany wlać trochę gorącego wywaru, wymieszać. Wlać całość do zupy, wymieszać. Zagotować. Doprawić do smaku solą. Żółtka rozetrzeć z masłem, dodać koperek, wlać 50 ml gorącej zupy, zamieszać, przelać całość do zupy, wymieszać, nie gotować. Zupę ogórkową ze świeżych ogórków podałam z grzankami natartymi czosnkiem. W oryginale należy podać z pasztecikami z ryżem
królestwo garówNietypowy pomysł na zupę krem. Zielona zupa z bobu. Mnóstwo witamin w jednej misce zupy. Czas przygotowania i ilość porcji 50 minut, około 4 porcji. Produkty 500 g bobu, 0,5 l wody, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 2 łyżki soku z cytryny, natka pietruszki i kilka liści bazylii, sól, pieprz. Przygotowanie Bób ugotuj. Cebulę obierz(...)pokrój. Następnie łyżkę masła rozpuść w garnku od zupy i wrzuć cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Całość chwilę podsmaż. Następnie do garnka dodaj ugotowany i obrany bób. Zalej wszystko 0,5 l wody i gotuj przez kilka minut. Dodaj do smaku sok z cytryny i przyprawy. Podać można z makaronem i posiekaną pietruszką oraz bazylią. Wiem co jem Bób jest warzywem
Fit&Fast KitchenZupa z ogórków małosolnych. Smakuje inaczej niż tradycyjna zupa z kiszonych ogórków, ale jest również smaczna. Koniecznie spróbujcie i przygotujcie na obiadek. Moja rodzinka nie przepada zbytnio za zupami, ale od czasu do czasu gotuję. Na moim blogu znajdziecie również inne pomysły na zupy. Te tradycyjne jak rosołki, pomidorowe, ale również i takie z cykorii z omletem, czy inne . Wszystkie(...)ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw, a następnie dodać ogórki starte na tarce , sól, pieprz, majeranek i gotować około 7-8 minut . Ja śmietanę dodaję już na talerzach. zupa z ogórków małosolnych z ryżem
O kuchni z uczuciemrękawem. W ogóle nie było, aż tak zimno jak po południu. Brr, ale szaro, buro, a do tego pada i wieje wiatr! Potrzebne jest nam coś rozgrzewającego. A może zupa krem z pieczonej papryki, cukinii i pomidorów? Tak doskonale sprawdzi się na taką niepogodę. Zupa jest pyszna i aromatyczna. Jak jest ciepło, to można ją podać na zimno. Zupa najlepiej(...)Dodać czerwoną paprykę, cukinię i pomidory, wlać bulion, zagotować i od tego momentu gotować jeszcze 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Zupę posypać ziołami transylwańskimi. Podawać z grzankami lub z innymi dodatkami. Zupę można podać także na zimno jak chłodnik. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnych