zupa - 39749 przepisów (strona:407/2650)

Limonkowa zupa krem z dyni. 149

oknami jak jest każdy widzi więc dziś zapraszam Was na rozgrzewającą zupę dyniową z delikatnie wyczuwalną nutką  limonki a to za sprawą suszonych liści , nie inaczej jak od Skworcu.com.pl Zapraszam! Składniki; 1 udko kurze 1 marchewka 1 pietruszka 4 ziemniaki 1 mała dynia hokkaido 2 suszone liście limonki Skworcu sól do smaku, słodka papryka czerwony pieprz Skworcu(...)będzie miękkie wyjmujemy je i wykorzystujemy do innych celów. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do rosołu, dynię obieramy, wydrążamy środek i także kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Warzywa powinny być przykryte rosołem.Cebulę kroimy w kostkę i przyrumieniamy na łyżce masła a następnie wrzucamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Kiedy wszystkie składniki będą

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki 172

Kupiłam dynię przeznaczoną na zupę dyniową. Tak było napasane na opakowaniu. Ale ponieważ jadam często zupę dyniową to tym razem postanowiłam dynię połączyć z cukinią i świeżymi ziołami. Do tego upieczone kawałki szynki dojrzewającej jako chipsy dopełniły smaku. Składniki: 1 duża cukinia 250 gramów dyni 1/2 litra bulionu warzywnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 garście szpinaku (u mnie mrożony(...)trochę zmiękną zalewamy wszystko bulionem warzywnym, garnek przykrywamy i gotujemy pod przykryciem 20-25 minut Plasterki szynki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 15 minut Gdy warzywa w zupie już zmiękną, do garnuszka przekładamy 2 łyżki jogurtu naturalnego, dodajemy trochę wywaru z zupy, mieszamy i całość przelewamy do zupy. Wyłączamy gaz i całość blendujemy Podajemy z chipsami z szynki

Szczęśliwa kuchnia
Aksamitna zupa krem z dyni i pomidorów 141

Rozgrzewająca zupa jesienią to bardzo dobry pomysł. Najlepiej kiedy taka zupa jest gęsta i bardzo warzywna , taką lubię najbardziej. I najlepiej jeść ją z grzankami, które przyjemnie chrupią będąc kontrastem dla zmiksowanych jarzyn. Zrobienie takiej zupy to żadna trudność bo można wykorzystać warzywa jakie ma się akurat w domu i właściwie dowolnie je łączyć. Taka kremowa zupa jarzynowa , przyprawiona(...)kwaskowa od pomidorów, bardzo mnie rozgrzała kiedy wróciłam z jesiennego spaceru. Polecam ją na każdy dzień, ale w taki chłodny i wietrzny sprawdzi się doskonale. Zobacz pomysł na inną zupę dyniową - też kremową, ale doprawioną cytrusami i korzennymi dodatkami a podaną z rybą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zupa z soczewicy najprostsza 134

Zupa z soczewicy kojarzy mi się zawsze z Włochami! W Nowy Rok jedzona na szczęście i na pieniądze. U nas jedzona rzadko, a szkoda, gdyż zupa z soczewicy zastępuje mięso i daje sytość obiadu z dwóch dań! Jest prosta w obsłudze. Soczewicę należy moczyć 8 godzin przed gotowaniem. Kiedy czujemy się słabi i bez energii, to zawsze zupa z soczewicy(...)wcześniej soczewicą, posól, dodaj pieprz i gotuj na małym ogniu do miękkości soczewicy. Podaję z olejem z ostropestu, gdyż ma zbawienny wpływ na naszą wątrobę. Wystarczy jedna łyżeczka dziennie! Zupę z soczewicy jadam właśnie tak, bez żadnych dodatków. Parę osób w mojej rodzinie jednak życzy sobie wersji wzbogaconej. Polega ona na tym, że pod koniec gotowania wrzucam trochę makaronu "nitki

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa ogórkowa z ryżem 140

Nigdy wcześniej nie jadłam zupy ogórkowej z ryżem i zrobiłam ją tylko dlatego, że nie miałam akurat w domu ani ziemniaków ani makaronu. Okazało się, że zupa wyszła bardzo smaczna i na pewno w takiej wersji będę ją robić częsciej :) Gorąco polecam! Przepis znalazłam  tutaj . Składniki: około 70 dkg mięsa rosołowego (kurczak, indyk, wołowina lub mieszane) 2 marchewki(...)grubej tarce, Gotować kolejne 30 minut. Po tym czasie wyjąć mięso, zalać rozmieszaną śmietaną, doprawić solą i pieprzem i posypać koperkiem. Smacznego! Mięso można rozdrobnić i dodać ponownie do zupy

kuchnia doski
O bąbelkach słów kilka. I krem dyniowo-jabłkowy 176

zimna woda i łzy. Bohaterem raczej nie zostanę, choć obiecałam sobie solennie, że następnym razem będę twardsza. Po tych wszystkich przygodach w domu czekał na mnie garnek zawczasu przygotowanej zupy. Bo zupy to idealne danie na zabiegany środek tygodnia, gdy nikomu się nie tylko nie chce, ale też ciężko znaleźć czas na pichcenie, a coś ciepłego po powrocie do domu(...)przygotowałam, bo w kolejce stoją przecież kolejne dynie czekające na przerobienie. W magazynie Spis bedre , nr 10/2016 znalazłam prosty i niezwykle kuszący krem z dodatkiem jabłek i rozgrzewającego imbiru. Zupa wyszła słodko-kwaśna, cudownie rozgrzewająca; nie taka zupełnie łagodna, ale też nie ostra. Gęsta i kremowa, wybornie smakowała ze świeżą bagietką.  Pięknie pachnie, świetnie smakuje, syci i rozgrzewa. Idealna

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa cebulowa - krem cebulowy 149

Zupa cebulowa z cebuli siedmiolatki zwanej również japońskim porem. Cebula kształtem przypomina por. Do zupy wykorzystałam białe części cebuli. 300 g cebuli, oliwa, 600-700 ml bulionu (warzywny, drobiowy u mnie z gęsi), sól, cukier, ser twardy żółty (u mnie carski z  Hajnówki ),  Cebulę oczyścić, umyć, skropić oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)minut. Cebulę przełożyć do garnka, zalać gorącym bulionem, gotować około 15 minut. Następnie zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawać ze startym serem. Pamiętajmy, smak zupy zależy od smaku cebuli, ale i od smaku sera.  Zupę podałam z grzankami. zastawa

królestwo garów
Pomidorowa z selerem naciowym i makaronem 170

wersja pomidorowej jaką toleruję, pamiętam z dzieciństwa, że nie było nic gorszego niż pomidorówka gęsta od gotowanego w niej ryżu, albo co gorsza rozgotowany makaron, który ugotował się w zupie. Moja wersja jest lekka, ze sprężystym makaronem jajecznym i dodającym treści selerem naciowym, który moim zdaniem jest wprost stworzony do tego aby znaleźć się w pomidorowej. Składniki: - 2 litry wody(...)wrzucamy kostkę rosołowa, ziele angielskie, liść laurowy, pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę i selera i pora pokrojonego w półplasterki. Na łyżeczce masła szklimy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy do zupy, gotujemy wszystko na małym ogniu do momentu aż warzywa zmiękną.  Następnie dodajemy koncentrat, dokładnie mieszamy i czekamy do ponownego zagotowania się zupy. Dodajemy cukier, sól, pieprz i maggi

Cook&Love
Kukurydzianka z meksykańską nutą 160

oknem deszczośnieg, zimno, buro i ponuro. Wracamy do domu i...przydałoby się coś na rozgrzewkę. Dobra zupa jest pod tym względem niezawodna i dlatego myślę, że w najbliższym czasie "sprzedam" Wam wiele przepisów, mniej lub bardziej klasycznych. Dzisiaj postawiłam na kukurydzę. Szybka i prosta zupa, słodka i ostra, pożywna.  Aby uzyskać około 2,5 l zupy przygotujcie: dwa udka(...)się za słodyczą złotej koleżanki, ale jednocześnie dyskretnie zaostrza smak potrawy. Kropkę nad i stawiamy pieprzem cayenne, smaki pięknie się komponują. Ja podałam z kawałkami mięska, na którym gotowałam zupę i całymi ziarnami kukurydzy. Można zaserwować ją z pieczywem, kaszą, na przykład jaglaną lub makaronem. Jeśli chcecie przygotować bezmięsną wersję tej zupy, polecam podsmażyć uprzednio wszystkie warzywa na bulion, najlepiej

Pichceniomania
Krem z dyni 273

Żeby przyspieszyć sobie gotowanie, często mrożę bulion, który wyprodukowałem przy okazji jakiegoś innego gotowania (np. pieczenia pasztetu). Dzięki temu zawsze jest szybko pod ręką – wystarczy rozmrozić. Właściwe przygotowania zupy zacznij od posiekania chilli i obranego wcześniej imbiru. Nie używaj imbiru z paczki, tylko kopnij się po świeży (dostępny jest w biedronkach i lidlach). Drogi nie jest, a różnica(...)plasteliny. Następnie, odkrój łodygę, chwyć za czubek i pouderzaj papryczką o nadgarstek drugiej ręki albo o deskę. Większość nasion powinna wypaść. Rozgrzej garnek (taki, w którym zmieści się zupa) i rozpuść w nim masło. Następnie wrzuć tam chilli i imbir, posmaż chwilę aż się zarumienią. Raczej nie polecam, żebyś się nachylał nad garnkiem na tym etapie. Jeśli chilli i imbir

manslogblog
Biała polewka z ziemniakami - polewka jurajska. 155

znała potrawy i na wspomnieniach się kończyło. Teraz Pan Kazimierz ma przepis i pewnie niebawem będą razem z żoną  zajadać prażuchy. :) Napisał też Pan Jarek, opisał pewną zupę którą zajadał w czasie wakacji u babci mieszkającej w Myszkowie. Pisał o zupie jakby była najlepszą potrawą świata, ale  to właśnie mają do siebie wspomnienia. Smaki, piękno, dobro urastają(...)gigantycznych rozmiarów. Po krótkiej wymianie informacji, wiedziałam, że chodzi o nic innego jak białą polewkę. To kolejna potrawa z ziemi częstochowskiej. ,,Polewka to staropolska nazwa zupy. Podstawą takiej zupy często było kwaśne mleko, maślanka lub serwatka – produkty mleczne dostępne w gospodarstwie, często będące produktami ubocznymi wyrabiania masła lub twarogu. SKŁADNIKI na 4 porcje  1 l maślanki

Dieta moja pasja
Zalewajka częstochowska i trochę popychania....... 177

Dlaczego właśnie taka zalewajka? Taka konkretna i  terytorialnia , już wyjaśniam. Sama zupa pochodzi z centralnej Polski, pierwsze udokumentowane wzmianki na jej temat pochodzą z XIX w, okolice Łodzi i Radomska. Później poszła sobie dalej w kraj i przeszła różne transformacje. Językoznawca Pani dr Violetta Jaros mówi: Zalewajka i np. prażuchy to chyba nie są typowo częstochowskie potrawy. Znane(...)regionalizmów częstochowskich mogłoby się znaleźć? - Należałoby umieścić takie określenia, jak: babok ' duch', bateryjka 'latarka na baterie', chyrlać 'kaszleć', ciątać 'błąkać się bez celu', ciekać 'uganiać się', ciorać 'brudzić', garus 'zupa z owoców', kozub 'kożuch na mleku', lebrować 'leniuchować', majloch 'człowiek nieporadny, pijak', nielusy 'ospały, nieporządny', pierdyknąć 'przewrócić się', piterek 'portmonetka', pruciać 'grzebać', sieciówka 'bilet miesięczny', smyrać 'łaskotać', smytłać 'zwlekać, robić

Dieta moja pasja
Grochówka po częstochowsku - produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych MRiRW. 150

Kiedy jak kiedy, ale gdy za oknem  szaro, buro i deszczowo, a my jeszcze żyjemy  wspomnieniem ciepłego, słonecznego lata, wszelakie zupy są bardzo wskazane. Takie gęste, pożywne i rozgrzewające. Gęste wcale nie znaczy tuczące i bardzo kaloryczne. Moja zupa to kolejna potrawa z listy potraw regionalnych, tych najbardziej mi bliskich. Ta jednak nie jest taka zwyczajna, że każdy(...)może powiedzieć.... to nasza grochówka. Zupa ta od 2010 roku jest wpisana na listę produktów regionalnych, pod tą właśnie nazwą. Gdzie ją tak scharakteryzowano : Gęsta zupa z widocznymi kawałkami warzyw: marchewki, pietruszki, ziemniaków oraz łupinkami rozgotowanego grochu. W okresie letnim dodatkowo posypana pokrojoną natką pietruszki. Jednak te grochówki z różnych regionów kraju niewiele się od siebie różnią. O tej pisano

Dieta moja pasja
Jesienna zupa z kurkami i warzywami 145

Jesienią uwielbiam takie rozgrzewające, sycące zupy z dużą ilością warzyw, z grzybami, zabielane śmietaną. Gorąca miska takiego eliksiru potrafi zdziałać cuda w chłodne dni, postawić nas na nogi, rozgrzać zmarznięte ciało i poprawić nastrój. Jesienią i zimą to mój "must have", gdy wieczory są długie i zimne na nic innego nie mam tak ogromnej ochoty, jak na ciepłą miskę rozgrzewającej(...)zupy. Składniki (na 3-4 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 3 marchewki 1 szklanka kurek (mrożonych, świeżych lub ze słoiczka) 1 łyżka kaparów 100 gram dyni hokkaido 1/2 szklanki śmietany 18% 1 lampka białego wina lub cydru 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego sól, pieprz, szczypta kuminu i mielonej kolendry gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju rzepakowego grzanki

Mango Papaja