Przez wiele lat żyłam w przekonaniu,że zupa jarzynowa to nudny miks rozgotowanej włoszczyzny i ziemniaków z zasmażką. Jarzynową kojarzyłam głownie z zapachem rozgotowanych warzyw podawanych w stołówkach i niekoniecznie udanymi zupami mojej rodzicielki. Gdy wzięłam gotowanie we własne ręce starannie omijałam zupę jarzynową. Gotowałam zupy, które uparcie nazywałam wielowarzywnymi bądź nadawałam im nazwy od głównego składnika: soczewicowa, soczewicowa(...)ziemniakami, cukiniowa kartoflanka etc. Czas jednak przerwać tę nieuzasadniona leksyklaną niechęć. Pora na jarzynową i kategorię #zupajarzynowa, w której lądować będą wszystkie sezonowe wielowarzywne zupy. Czytaj więcej
U FiolkiKuchni wciąż bawię się w odcienie słonecznej żółci i pomarańczy :) Dziś wielki moment, bo oto Królowa Jesieni otwiera dyniowy sezon na blogu! Zup i kremów z tego warzywa cała masa,a każda inna i pyszna. Dorzucam do tej gromady jasny i pełen jesiennego słońca dyniowy krem na cydrze. Wygląda niewinnie ale naprawdę daje rozgrzewającego kopa dzięki sporej ilości świeżego imbiru(...)swojski klimat! Ach, no i tymianek! Zioło, które jak żadne inne kocha jesienne potrawy...grzyby, jabłka, dynia, cebula i reszta jesiennych pyszności to jego działka. Jedna łyżka tej pysznej zupy, to cała symfonia smaków...od lekko słodkiej i kwaskowatej dyniowo-jabłkowej podstawy do wyrazistego i rozgrzewającego akcentu imbiru. Można też zagryźć kromką dobrego, razowego chleba. Spróbujcie, bo przecież w dyni
Kuchnia w Słońcu Skąpanaktórzy nie lubią sztucznych koncentratów buraczanych, ale nie mają czasu na kiszenie buraków. Kwas z kiszonej kapusty świetnie komponuje się z buraczkami i suszonymi grzybami. A ponieważ w zupie są jeszcze ziemniak, marchewka, pietruszka i fasola, zupa jest syta i jednocześnie lekka. Od dzisiaj jestem jej fanką. Jest pyszna :) O przepis na kwas zapytała mnie Alicja, która zajrzała na bloga(...)poszukiwaniu smaków dzieciństwa. Nie znam tej zupy z domu, ale znalazłam ją wśród przepisów z Ziemi Lubaczowskiej (mam nadzieję, że o taki właśnie kwas pytała Alicja). Kuchnia tego regionu obfituje w dania kresowe, co zawdzięcza migracji ludności w pierwszej połowie XX wieku. Mieszanka kultur zaowocowała smaczną i różnorodną kuchnią regionalną, którą warto się chwalić :) Przepis pochodzi z publikacji Gminy Lubaczów
Trzeci talerzTaka lekka zupa z całym mnóstwem warzyw i dodatkiem imbiru, idealnie rozgrzeje nas w jesienne dni. Zrobiłam wersję dosyć rzadką, ale myślę, że lepiej sprawdzi się zupa krem. SKŁADNIKI 1 kg dyni (waga już bez skóry, pestek i białego miąższu) 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 cukinia 1 cebula 2 niewielkie ziemniaki 3 ząbki czosnku mielony imbir, mielona kurkuma, sól(...)Zalać niewielką ilością wody i zagotować. Gotować pod przykryciem około 30 minut, aż warzywa odpowiednio zmiękną. Następnie wyłączyć palnik i zmiksować wszystkie warzywa na jednolitą masę (najlepiej blenderem ręcznym). Zupę doprawić imbirem, kurkumą, pieprzem i solą. Imbir i kurkuma muszą być wyczuwalne w zupie. Zupę rozlać do talerzy lub miseczek i udekorować umytą i posiekaną natką pietruszki
Passions hobbies lifeciągu dnia powinniśmy pamiętać o spożywaniu wielu różnokolorowych warzyw, to te zielone odznaczają się wyjątkowym zasobem składników odżywczych. Warto połączyć je w prostej i szybkiej do przygotowania zupie, by tym samym, w nieco ponad kwadrans cieszyć się zdrowym i wartościowym daniem. Krótko gotowane brokuły i cukinia zachowają tu swoje właściwości, kawałki kurczaka soczystość, a zielone strączki przyjemną strukturę i smak(...)tyle porcja rozgrzewającej i pysznej zupy, co istna skarbnica witamin i minerałów A Ty, jadłeś już dzisiaj coś zielonego…? Składniki na 3 – 4 porcje: 1 średnia pierś kurczaka bez skóry (starajmy się wybierać mięsa ekologiczne lub z wolnego chowu) 1 średnia marchewka około 10-cm kawałek pora 1 ząbek czosnku około 100 g zielonej fasolki szparagowej 1 nieduża cukinia
Even Better Foodtakie szare i chłodne dni miska zupy jak najbardziej wskazana. Dziś mam propozycje zupy fasolowej, to taki mój mix. Wyszło smacznie więc się dzielę... Składniki; 20 dag zielonej fasoli szparagowej 2 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka pół szklanki czerwonej fasoli ADZIUKI Skworcu pół szklanki białej fasoli BOBIK Skworcu sól i pieprz Skworcu do smaku łyżeczka papryki wędzonej w proszku(...)Skworcu 2 łyżki masła klarowanego Skworcu ziele angielskie i liście laurowe Skworcu 1 łyżka śmietany koperek Przygotowanie; Fasolę białą i czerwoną namaczamy kilka godzin przed gotowaniem zupy. Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce. Do garnka wkładamy masło i starte warzywa, smażymy chwilę a następnie wlewamy około 2 szkl. wody. Dorzucamy wypłukany groch, ziele angielskie , liść laurowy
Radość kipiąca uśmiechem.posiekać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Masło rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać groszek i natkę, podsmażyć. Wlać gorący bulion, gotować na średnim ogniu około 20 minut. Zupę lekko ostudzić, wlać do zupy 2/3 śmietany, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniak obrać, umyć, pokroić i małą kostkę. Dodać do zupy, gotować jeszcze(...)około 10 minut. Gotową zupę rozlać do talerzy. Każdą porcję ozdobić odrobiną śmietany, oprószyć mieloną papryką, udekorować gałązkami natki. Zamiast ziemniaków zupę można podać z groszkiem ptysiowym lub zrumienionymi na maśle grzankami. Smacznego
Zielona Kuchnianowe studia złożone, jeszcze tylko w końcu coś wynająć i będzie można odpocząć. Mam nadzieję, że uda mi się pogodzić obowiązki z gotowaniem :-) Póki co, częstuję Was zieloną zupą. Składniki -20 dag zielonej fasolki szparagowej -4 ziemniaki -cukinia -20 dag szpinaku -ząbek czosnku -2 łyżki oleju -6 szkl. bulionu warzywnego -sól, świeżo zmielony biały pieprz -starta gałka muszkatołowa -kwaśna śmietana(...)minuty. Dodać bulion, zagotować. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i gotować tak długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Szpinak opłukać, pokroić na kawałki, dodać do zupy. Gotować jeszcze 5 minut. Ugotowaną zupę lekko schłodzić i zmiksować na gładko. Przyprawić świeżo mielonym białym pieprzem i gałką muszkatołową. Fasolkę szparagową opłukać, strąki oczyścić, pokroić na duże kawałki. Wrzucić
Zielona Kuchnialasu przywiozła reklamówkę pachnących skarbów. Część postanowiła ususzyć. Wiecie co znaczy zapach suszonych grzybów w mieszkaniu przez kilka dni? Nie mogłam się mu oprzeć... Tak oto dziś powstała zupa ze śmietaną i jajkami :-) Składniki -garść suszonych grzybów -5 dag masła -1 mała cebula -4 łyżki mąki -litr bulionu -3-4 ziemniaki -200ml śmietany 30% -1/2 pęczka koperku -sól(...)mąką, wymieszać smażyć jeszcze 1-2 minuty. Powstałą zasmażkę zalać kilkoma łyżkami ostudzonego bulionu. Rozmieszać dokładnie. Wlać resztę bulionu i zagotować. Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki. Wrzucić do zupy razem z grzybami. Gotować do miękkości (ok. 30 minut). Zupę zagęścić śmietaną. Wsypać umyty i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz octem. Na koniec do zupy kolejno wbijać
Zielona KuchniaZupa warzywno piernikowa, bardzo ostra i kremowa. Bataty, marchew, cebula czerwona, delikatnie podsmażone, w wodzie uduszone, dokładnie zmiksowane, niczym nie doprawiane. Pierniki namoczone, chili, solą i garam masala doprawione, do warzyw dodane i na zupę krem zmiksowane. Warzywa ,które z piernikami się połączyły, ciekawą zupę stworzyły, połączenie niebanalne, w smaku idealne. Składniki: 500 g batatów, 400 g cebuli(...)czarnuszki. Przygotowanie: Warzywa obieramy i kroimy: c ebulę w wiórka, batata w kostkę, marchew w plasterki. Rada: wielkość jest dowolna, ale im mniejsze kawałki, tym szybciej przygotujemy zupę. W garnku o szerokim dnie, rozgrzewamy olej ( z papryką ostrą pomidorami i bazylią) , szklimy na nim cebulę. Następnie dodajemy marchew, batata i całość podgrzewamy 2-3 min, ciągle mieszając. Wlewamy
Moniki SmakołykiZupa jest wyjątkowo smaczna jak na wegańską i beztłuszczową. Neutralny smak dyni został mocno podkręcony przez ogórki kiszone. Zupa jest częściowo kremowa i częściowo treściwa. Minimarchewki, ogórki kiszone i suszone pomidory nadają chrupkości. To najlepsza z zup na diecie dr Dąbrowskiej, jaką ugotowałam i jadłam. Składniki: – 1/2 dyni Hokkaido(...)litra gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku. – Gotować 20 minut, dodać jarmuż i posiekaną pietruszkę, krótko zagotować. – Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z ogórków. Zagotować z pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami. – Na koniec do gotowej zupy dodać pokrojone ogórki kiszone i obgotowane marchewki
To co kochamPyszna, rozgrzewająca zupa z królowej jesiennego warzywnika-dyni. Tą kremową zupę dyniowo-pomarańczową wypatrzyłam na jednym z moich ulubionych blogów, a mowa tu o Kalejdoskopie kulinarnym-klik , prowadzonym przez przesympatyczną Agnieszkę. Przepis cytuję za autorką Kremowa zupa dyniowo-pomarańczowa 100 g ziemniaków 500 g dyni 1 cebula ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 100 ml białego(...)obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną dynię, ziemniaki, imbir i wszystko razem chwilę podsmażyć. Wlać wino, sok z pomarańczy i bulion, gotować zupę przez 30 minut a następnie zmiksować. Wlać śmietanę, wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Przed podaniem dekorować wg uznania kleksem z kwaśnej śmietany, natką, kolendrą
Pieguskowa KuchniaWegetariańska zupa z podsmażanymi warzywami i groszkiem. Warzywa nadają jej głębokiego koloru i fajnego smaczku. Składniki na bulion warzywny: 1 pietruszka kawałek selera zielona część 1 małego pora 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 1 płaska łyżeczka soli kilka gałązek natki pietruszki 2 gałązki lubczyku 1,5 litra wody Pozostałe składniki zupy(...)niewielkiego pora 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki maggi około 2 łyżki oliwy do smażenia pieprz sól duża garść świeżego, siekanego koperku Wykonanie: Przygotowanie bulionu warzywnego, czyli bazy do zupy: Do garnka wlewamy zimną wodę (1,5 litra) i wkładamy wszystkie składniki bulionu warzywnego. Od momentu zagotowania wody, gotujemy 1 godzinę. Bulion przecedzamy. Przygotowanie podsmażonych warzyw: Cebulę, marchewkę i ziemniaki
Smak mojego domuPyszna zupa z kurkami i fasolką szparagową. Z młodymi ziemniakami i warzywami smakuje obłędnie. Najmniejsza nawet ilość kurek nada niebywałego, wykwintnego smaku. Ta zupa to smak lata! Koniecznie do przygotowania, bardzo polecam! Bez dokładki się nie obędzie! Składniki: 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1/4 pora 1 łyżka masła+1 4-5 ziemniaków około 300 g zielonej fasolki(...)szparagowej 300-400 g kurek sól, pieprz bulion warzywny -1,5 l kubek śmietany zielenina Wykonanie: cebulę obrać, posiekać i w garnku, w którym gotujesz zupę zeszklić cebulę na 1 łyżce masła w międzyczasie obrać warzywa i ziemniaki. Ziemniaki pokroić w kostkę, pora w półkrążki, a warzywa zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Małego ziemniaka również starłam na tarce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kością nie za bardzo chude. Niestety z bardzo chudego mięsa nie uzyskacie takiego smaku. Do dużego garnka wrzucić mięso, pokrojone na mniejsze kawałki. Oczywiście kość musi być w zupie. Zalać wodą, tyle żeby mięso było przykryte. Zagotować i zdjąć całe szumy. Zmniejszyć ogień, dolać wodę i doprawić solą do smaku. Gotować 1,5 godziny na bardzo małym ogniu. Mięso musi(...)być już prawie miękkie. Marchewki, korzeń pietruszki obrać i pokroić, por umyć i zostawić w całości. Seler obrać i zostawić cały kawałek. Natkę pietruszki związać i dodać do zupy. Po ugotowaniu wyrzucić ją. Cebulę obrać, przekroić na pół i obsmażyć na ogniu lub na patelni. Do podgotowanej zupy dodać przygotowane warzywa, ziele angielskie, listki laurowe, doprawić pieprzem. Gdyby woda się
Kuchnia Pokoleń