zupa - 39805 przepisów (strona:383/2654)

Zupa z zielonej soczewicy z dynią 137

Magda Jeśli nie wierzycie, że zupą można się najeść i zostać długo sytym, musicie wypróbować zupy z soczewicą. Soczewica jest bogatym źródłem białka co sprawia, że świetnie napełni głodny brzuch i doda dużo energii. Zielona soczewica ma lekko ziemny i wyrazisty smak, dlatego świetnie komponuje się z aromatycznymi, subtelnie słodkimi przyprawami. Dynia dodatkowo nada słodkości i wchłonie jak gąbka smaki(...)zupy. Składniki (na 3-4 porcje): 100g zielonej soczewicy połówka małej dyni piżmowej 1 średnia cebula 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego pół szklanki mrożonego zielonego groszku 3 ząbki czosnku łyżeczka mielonego kminu rzymskiego łyżeczka kurkumy łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu 1,5l bulionu warzywnego 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku łyżka siekanej natki pietruszki kwaśna śmietana

Smaczna Strona
EXPRESOWY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ + FILMIK 144

Żurek to bardzo smaczna zupa na zakwasie. Tradycyjny żurek przygotowuje się częściej w ciągu roku, lecz w Wielkanoc ma on wyjątkowy smak. Zupę przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik(...)jarzynę i rozdrabniamy, 8 s/ obr.3-4. Dodajemy teraz ziemniaki i rozdrabniamy 3 s / obr 4. Wlewamy wodę, dodajemy jarzynkę, liść i ziele. Gotujemy 20 minut /100 C/poz.1. Następnie do zupy dodajemy pokrojoną kiełbasę i czosnek. Gotujemy 10 minut 100 C/ obr.1 Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec wlewamy żurek i zagotowujemy. Zupę podajemy z ugotowanymi jajkami

Kulinarne Fantazje Marioli
Zakwas na barszcz biały 308

sprawdź! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Barszcz biały , tak samo jak barszcz czerwony, wychodzi najlepszy, gdy jego bazę stanowi własnej roboty domowy zakwas . Barszcz biały oraz żurek to dwie popularne zupy serwowane głównie na Wielkanoc i do przyrządzenia ich obu potrzebny jest zakwas. Jednak i jeden i drugi różni się między sobą. Zakwas na żur lub żurek przygotowuje się na bazie mąki(...)zamieszać, a nawet dwa razy dziennie – rano i wieczorem. Po 3-4 dniach trzeba spróbować zakwasu – jeśli płyn jest dość kwaśny to można już dodać go do zupy. Chyba, że jednak wolicie mocno kwaśne zupy, to wtedy słoik należy ponownie przykryć gazą i odstawić na blacie kuchennym na kolejnych kilka dni w temperaturze pokojowej, by zakwas dalej się

Kulinarne Przeboje
Zupa krem z batatów i czarnej fasoli 119

bliżej nieokreślonym przeznaczeniem. Fasola sobie leżała i jakoś nie miałam na nią pomysłu. Aż pewnego dnia przeglądając książkę „Naturalnie i zdrowo” Sarah Britton wpadłam na przepis na zupę krem z batatów z dodatkiem fasoli i mleka kokosowego. Wszystko mi w tym przepisie pasowało, więc ją ugotowałam. Zupa jest gęsta, lekko słodkawa dzięki batatom, delikatna co zawdzięcza dodatkowi mleka(...)kokosowego, aczkolwiek podkręcona cayenne i zrównoważona kwaśnością z limonki. Print Zupa krem z batatów z czarną fasolą Gęsta, słodkawa zupa krem z batatów i czarnej fasoli, zrównoważona w smaku kwaskowatością limonki, z dodatkiem mleka kokosowego i kolendry. Prep Time 15 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 40 minutes Servings 4 Ingredients 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego 1 łyżeczka

Cooking for Emily
Zupa jarzynowa z fasolą i makaronem 158

wiem co takiego jest w tej zupie, że po skosztowaniu poczułam się jak przedszkolak. Makaron? No na pewno nie fasola... Zupa wyszła wyjątkowo dobra. I nie piszę tego, bo na blogu trzeba wszystko wychwalać, nie nie. Naprawdę wyszła super. Tak sobie teraz myślę, że to może kwestia tej mieszanki warzyw?  Składniki: 1,5 wody 1 opakowanie mrożonki "zupa zimowa(...)porcji) Pora kroimy w półplasterki, obsmażamy chwilę na oleju. Dodajemy do niego mrożonkę, liście laurowe, wodę i gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy do tego makaron i gotujemy zupę do jego miękkości.  Pod koniec dodajemy odsączoną fasolę, sól, pieprz i poszatkowany koperek. Zagotowujemy. Pamiętajcie żeby tę zupę zjeść w miarę szybko. Makaron w niej po pewnym czasie sprawnie

Kardamonovy
Wiosenny krem z zielonego groszku, kozi ser i fiołki 170

wiosna dopiero głaszcze młode siewki i zawiązuje rzodkiewkowe główki), dlatego garść z nich odłożyłam na bok i pozwoliłam zupełnie się rozmrozić. Dzięki temu stały się wspaniałym dodatkiem do kremowej zupy, dodając ciekawej tekstury i świeżej słodyczy :) Jeżeli tak jak ja, czekaliście na tę Zieloną Damę, to zupa powitalna na jej cześć w równie pięknym odcieniu koloru nadziei z pewnością przypadnie(...)kremowa podstawa z miętową nutą, a na niej cała gama uzupełniających dodatków w postaci chrupiących groszkowych kulek, kleksa kwaśnej śmietany, pysznych kropel oleju i absolutnie przecudownych fiołków, dzięki którym zupa zyskuje totalnie wiosenny wymiar :) A na to wszystko chrupiące grzanki z wyrazistym kozim twarożkiem, które są ostatecznym zwieńczeniem powitalnego przysmaku. Hej, wiosna! I czego tu nie kochać? :D Krem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa kalafiorowa z koperkiem 172

Zupa kalafiorowa z koperkiem Zupa kalafiorowa z koperkiem Składniki na 4 porcje: 1 mały kalafior 3 litry bulionu 2 średnie marchewki 1 pietruszka 3 średnie ziemniaki ½ selera liście laurowe ziele angielskie sól, pieprz koperek 100 ml śmietana Zupa kalafiorowa z koperkiem Wykonanie: Warzywa obrać opłukać. Marchew, pietruszkę oraz seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa(...)zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować około 20 minut do miękkości warzyw. Na koniec podprawić śmietaną, sola i pieprzem do saku. Na koniec dodać posiekany koperek. Artykuł Zupa kalafiorowa z koperkiem pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Ekspresowa zupa fasolowa 159

Zapraszam dzisiaj po przepis na zupę fasolową. Gęstą, sytą, z ziemniakami, fasolą i majerankiem.  Ta wersja fasolowej jest błyskawiczna, dzięki użyciu fasoli konserwowej nasza zupa będzie gotowa w 30 minut.  My nie przepadamy za zupami gotowanymi na mięsnym wywarze ale jeśli macie ochotę, możecie  zupę ugotować na mięsie np.żeberkach.  Składniki: 1 puszka czyli(...)Gotujemy do miękkości. Razem z dolą, pieprzem, liściem i zielem angielskim. Po tym czasie dodajemy fasolę, z całą zawartością puszki. Dodajemy majeranek.  Gotujemy 10 minut i mamy gotową zupę. Doprawiamy  solą i pieprzem w razie potrzeby

Życie zaczyna się w kuchni
ZUPA KALAFIOROWA Z MAKARONEM 134

dzieci, które nie lubiły dużej ilości potraw. Szpinak chowałam do kieszeni w przedszkolu, rodzynki wydłubywałam z każdego ciasta, a wątróbki nie zjadłam nawet wtedy kiedy mama obiecywała mi lody. Zupa kalafiorowa była jednak z tych dań po które chętnie siegałam.  Z dodatkiem makaronu ta lekka ale wyrazista zupa staje się pożywna. Do zupy użyłam świderków Arc Pol. Składniki(...)obrać, pokroić i dodać do cebuli. Podsmażyć razem. Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem, przyprawić. Dodać różyczki kalafiora i gotować aż warzywa zmiękną. Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami zupy a następnie przelać wszystko do garnka z zupą. Jeżeli potrzeba przyprawić pieprzem. Podawać z posiekanym koperkiem

Kuchnia w oparach
Piątek: Krem z groszku Nigelli Lawson 170

Zupę krem z groszku zna każdy. Jest pyszna, delikatna, lekko słodka. Smak będzie jeszcze lepszy jeśli dodacie do niej odrobinę mięty! Sprawdźcie super szybki przepis na zupę krem z groszku Nigeli Lawson z dodatkiem od nas! Czas: 15 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 Był taki moment w historii polskiej kuchni, że zupa krem z groszku z ptysiami stała(...)rondla czosnek a na oliwę wysyp groszek, przesmaż aż lekko się rozmrozi a następnie dodaj stratą skórkę z cytryny, zamieszaj, zalej wodą (2 szklanki, ale jeśli chcesz żeby zupa była bardziej gęsta lub rzadsza, dodawaj wody według uznania). Gotuj 5 minut. Krok 2 Dodaj do groszku parmezan i posiekaną miętę i sok z cytryny. Gotuj jeszcze 2 minuty. Następnie zmiksuj

Niedzielny kucharz
KREM CEBULOWY NA BIAŁYM WINIE 136

Zupa krem z cebuli, z dodatkiem ziemniaków i białego wina wytrawnego. Podana z grzanką z masłem czosnkowym i ziołami. Aromatyczna i rozgrzewająca - idealna na jesienno-zimowe obiady. Dodatek ziemniaków nadaje jej kremowej i aksamitnej konsystencji. Białe wino natomiast wyostrza smak zupy i sprawia, że ma ona niepowtarzalny aromat. Całość dopełnia słodycz cebuli oraz odrobina słodkiej śmietanki. Rewelacja! P.S. Niestety ziemniaki(...)należy gotować osobno, gdyż w zupie nie ugotowałby się, ze względu na obecność kwaśnego środowiska wina. Składniki: 8 dużych cebul 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 100 ml białego wina wytrawnego 100 ml śmietanki 30% ok. 1 litra bulionu  sól, pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej olej do smażenia natka pietruszki Grzanki: 1/2 bagietki 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku zioła

Kuchnia MagdaLeny
Zupa krem ze świeżego ogórka 181

Zupa ze świeżego ogórka zawsze mnie w jakiś dziwny sposób fascynowała... Bo przecież w Polsce  je się ogórkową classic, czyli z kiszonych ogórów: ze śmietaną, bez śmietany, z ryżem, z ziemniakami i z tym i z tym... Ale ze świeżych? Hmmm... Raz spróbowałam zupy ze świeżych ogórków w restauracji, ale nie smakowała mi -  była mdła i za mocno(...)śmietanowa - jak podgrzana mizeria. 👎 Na jakiś czas odpuściłam temat i ze świeżego ogórka robiłam latem pyszny (!) chłodnik ( z awokado ). 🥑🥒🥑 👍👍👍 Czułam jednak potencjał w pomyśle ciepłej zupy świeżo-ogórkowej, dlatego postanowiłam ugotować ją na własnych warunkach. Dziś z litości nad ogórkiem, który za chwilę wymagałby utylizacji, zdecydowałam się poeksperymentować. I nieskromnie powiem, że miło się zaskoczyłam i choć może nie jest

Cytryna&Co.
ZUPA CEBULOWA Z PARMEZANEM 137

Zupa cebulowa w prostszej wersji, bez dodatku wina i bez zapiekania w piekarniku. Nie każdy lubi ją z winem, choćby ze względu na dzieci. Ja dzisiaj właśnie taką wersję zrobiłam. Jedynie o czym trzeba tu pamiętać, to o tym, by cebula dobrze się zrumieniła, a nie spaliła! Musi się najpierw zeszklić, a potem lekko skarmelizować. Uwielbiam zupę cebulową. Może(...)każdy wie, ale cebula podczas długiego duszenia traci swój ostry smak, a zupa nabiera słodkiego smaku. Doskonale komponuje się z suszonym tymiankiem, bądź majerankiem. Zupę możecie, ale nie musicie blendować. Niektórzy wolą nawet tę drugą wersję, ale każdy robi według siebie i swoich potrzeb. SKŁADNIKI:  (4 porcje) ·        0,5 kg cebuli (ok.8-9 średnich

Calzonella.com
ZUPA KREM VICHYSSOISE 181

Vichyssoise to popularna francuska zupa z pora i ziemniaków, stworzona przez Jules’a Gouffé i początkowo serwowana na ciepło w regionie Vichy, a następnie zmodyfikowana przez francuskiego kucharza, Louisa Diata, szefa kuchni w Ritz-Carlton w Nowym Yorku. Pewnego upalnego dnia na początku XX w. w USA zaskoczył on gości, podając zupę na zimno z dodatkiem śmietany. Nazwał ją „Crème(...)vichyssoise glacée”, czyli „Krem vichyssoise na zimno”. Ta zupa podbiła serca gości. Przepis na tę zupę znajdziecie również w książce Z miłości do smaku , wydaną przez Carrefour Polska. Czas przygotowania : 10 min Gotowanie : 20 min. Porcja dla 4 osób ● 6 dużych porów, tylko cienko pokrojone białe części ● 4 duże ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę ● 1 żółta cebula pokrojona

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Zupa grzybowa z mrożonych grzybów 129

Mamy kalendarzową wiosnę, a u mnie zupa grzybowa w garnku. Trochę niesezonowo, ale co zrobić, jeśli się zachciało. A wszystko przez te pączki:) Zostały mi białka po robieniu pączków, postanowiłam je zamrozić na zaś, a przy okazji znalazłam w zamrażarce opakowanie grzybów, które jesienią też zamroziłam na zaś:) I tak oto pączki przyczyniły się do ugotowania zupy grzybowej w marcu(...)Wykorzystałam zamrożone grzyby, ale przecież ze świeżymi prosto z lasu smakowałaby jeszcze lepiej.  Zupa grzybowa z mrożonych grzybów Składniki: 2 litry wywaru (bulionu) warzywnego 500g mrożonych grzybów (oczyszczone, pokrojone, obgotowane i zamrożone) 2 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego natka pietruszki sól pieprz 2 liście laurowe 1 łyżka majeranku 3-4 ziarenka

Obiad gotowy