zupa - 39309 przepisów (strona:385/2621)

Harira - aromatyczne rozgrzanie prosto z Maroka 131

zimowe wyprawy, wyjazdy i szusowanie po zaśnieżonych stokach. Na śnieżne bitwy, szczypiące od mrozu policzki i wreszcie...na pyszne, sycące i rozgrzewające dania. Jednym z nich może być niesamowita zupa prosto z Maroka. Aromatyczna, treściwa i naprawdę mocno rozgrzewająca Harira to pyszna, gęsta zupa pełna wartościowych składników, która w swoim rodzimym kraju cieszy się nie mniejszą popularnością, niż(...)gotowaną na baraninie (tradycyjnie) lub wołowinie, czy nawet drobiu. Są także wersje bezmięsne z dodatkową ilością warzyw i strączków. Wszystkie pełne soczewicy i ciecierzycy, obowiązkowo podawane z daktylami :) Nazwa zupy wywodzi się od arabskiego słowa harr , czyli gorący , a jej głównym zadaniem jest przywrócenie sił podczas Ramadanu, kiedy muzułmanie po zachodzie słońca w końcu mogą się posilić po całym dniu

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa brukselkowa 147

razie potrzeby zdejmujemy pierwsze listki. Większe sztuki kroimy na pół. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Odławiamy warzywa i mięso z wywaru. Marchew kroimy w kostkę. Do zupy wrzucamy brukselkę oraz ziemniaki. Dodajemy łyżeczkę cukru i gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie wrzucamy z powrotem do zupy pokrojoną marchewkę. Śmietanę mieszamy z 1 łyżką  gorącej zupy(...)zahartowaną wlewamy do całości. Dodajemy mleko. Zupę podgrzewamy do momentu aż zacznie się delikatnie gotować. Przed podaniem porcję zupy oprószamy dużą ilością poszatkowanego koperku oraz dymki

Qchnia po prostu
Zupa pieczarkowo-porowa 175

mamy czasu warto postawić na prostotę. Jak się okazuje, proste i szybkie w przygotowaniu potrawy, mogą być bardzo smaczne. Zupa pieczarkowo-porowa jest gęsta, smaczna i sycąca. W dodatku jest wegetariańska. Polecam ten prosty przepis, bo zupa smakuje znacznie lepiej niż wygląda ;-) SKŁADNIKI 3 duże pory 400 g pieczarek 1 łyżka masła 1 korzeń selera 1 duży korzeń pietruszki(...)doprawić je solą, pieprzem i smażyć, aż pieczarki nie będą surowe. Z wywaru wyłowić wszystkie warzywa poza białą częścią z pora, dodać pieczarki (odrobinę zostawić do dekoracji) i zmiksować zupę na krem (najlepiej blenderem ręcznym). Makaron ugotować w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu i dodać do zupy. Zupę podawać gorącą w miseczkach, udekorowaną usmażonymi pieczarkami

Passions hobbies life
Zupa pomidorowa z soczewicą 127

Dzisiaj pomysł na gęstą, sycącą i bardzo aromatyczną zupę pomidorową wraz z dodatkiem czerwonej soczewicy. Zupa jest prosta i bardzo szybka do przygotowania. Uwierzcie mi na słowo, że soczewica idealnie się komponuje z pomidorami malinowymi. Poniższa zupa posmakuje fanom pomidorówki jak i osobom, które cenią swój czas w kuchni.  Składniki na 2 porcje: 0,5 kg pomidorów malinowych (waga(...)przyprawy. Całość chwilę smażyć. Następnie wlać bulion warzywny. Gotować kilka minut, aż do miękkości soczewicy. Następnie dodać pokrojone pomidory. Gotować pod przykryciem, aż do rozgotowania pomidorów. Na sam koniec, zupę zabielić śmietaną i ewentualnie mocniej doprawić. Przed podaniem posypać natką pietruszki.  Od lewej strony: podsmażanie cebuli, czosnku, soczewicy oraz przypraw/ wygląd zupy przed rozgotowaniem się pomidorów  Pomysł

Ugotować
FASOLADA czyli ZUPA FASOLOWA 150

Kuchnia Polsko grecka. Fasolada czyli zupa fasolowa,  gęsta, sycąca, idealna na zimowe dni.    Klasyczna Fasolada należy do podstawowych greckich dań narodowych. Jest to zupa wegetariańska a jej podstawowe składniki to fasola, oliwa, marchew, seler, cebula i pomidory. W oryginalnym przepisie podsmaża się warzywa na oliwie,  dodaje do gotującej się fasoli i gotuje jeszcze aż fasola zmięknie(...)wegetariańska Polsko - grecka   Fasolada. W mojej rodzinie przepis ten  stosuję od lat i wszystkim bardzo smakuje. Dzisiaj podzielę się z  Wami przepisem na tą pyszną zupę. Przepis jest na duży gar (5 litrowy) i starcza na 4 osobową rodzinę na 2 dni.  SKŁADNIKI: woda (3 litry) fasola  biała  (500 g) marchewka (3 duże) cebula

RITA food channel
Zupa dyniowa z czarną fasolą i kukurydzą 122

Nowy rok rozpoczynam pyszną, rozgrzewającą i sycącą zupą dyniową z czarną fasolą i kukurydzą . Jest to wspaniała, domowa potrawa wywodząca się z Ameryki Południowej. Zupę dyniową z fasolą można podać z nachosami i guacamole, dzięki czemu powstanie kompletne, pożywne danie. Zimą jedzenie różnych odmian fasoli (czy ogólnie strączków) jest jak najbardziej wskazane. Zawierają one bowiem wiele składników odżywczych i minerałów(...)przede wszystkim są cennym źródłem białka. Dziś przygotowałam zupę z dodatkiem fasoli, ale z pewnością wkrótce  pokażę inne sposoby na wykorzystanie strączków np. w sałatkach.  Danie z roślin strączkowych przygotowałyśmy wspólnie z Malwiną i Patrycją , zajrzyjcie do nich po więcej inspiracji.  Zupa dyniowa z czarną fasolą i kukurydzą Składniki:  1 biała cebula 2 ząbki czosnku 500g

Codzienne Gotowanie
Mleczna zupa dyniowa 117

mrożę. Obieram, oczyszczam z gniazda nasiennego, kroję w grubą kostkę i mrożę. W ten sposób przygotowuję dynię, którą wyciągam z zamrażarki zimą i przygotowuję szybki obiad. Tym razem mleczna zupa dyniowa. Powiem szczerze, że nie jest to moja faworytka wśród zup dyniowych, jednak wolę klasyczny krem, ale mój mąż ją uwielbia. Dlatego od czasu ją przygotowuję. Zupa gotowa(...)mlekiem w takiej ilości, aby przykryć dynię. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy cukrem, solą oraz curry. Blendujemy na jednolity krem. Dodajemy zacierkę i gotujemy jeszcze przez ok 10 minut. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy odrobinę mleka.  Orzechu nerkowca kroimy w kostkę. Owocami i orzechami posypujemy zupę.  Smacznego

Słodki Zakątek
Zupa pieczarkowa z ryżowymi knedelkami 139

Jedna z zup, do których z przyjemnością wracam. Nie licząc krojenia pieczarek, nie wymaga od nas dużego zaangażowania. Jeśli chcemy jeszcze bardziej zaoszczędzić na czasie, zamiast knedelków możemy zupę podać po prostu z ugotowanym ryżem. ok 400 g pieczarek 1-1,5 l bulionu drobiowego 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie kilka łyżek śmietanki 30% sól, pieprz posiekana natka(...)garnka i zalewamy je bulionem. Dodajemy liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 35-45 minut. Na koniec zupę zabielamy śmietanką. Posypujemy natką pietruszki. W międzyczasie kajzerki kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w miseczce. Zalewamy je bulionem i odstawiamy do czasu, aż wchłoną płyn. Następnie odciskamy je i łączymy

Smaki Na Talerzu
Zupa grzybowa 127

mnie pachnie już Świętami Bożego Narodzenia. Dzisiaj na obiad zaserwowałam zupę grzybową. Mmmm jest przepyszna i aż trudno nie sięgnąć po dokładkę. Moje babcie umarły, gdy byłam jeszcze dzieckiem, ale gdzieś w mojej podświadomości utkwił smak pysznej grzybowej zupy. Ja zdecydowałam się na konkretniejszy wywar mięsno-warzywny, ale uwierzcie mi, że warto. Nie żałowałam też natki pietruszki, bo mam jeszcze(...)ugotowanej marchewki pokroić w kostkę i dodać również do wywaru. Z wywaru grzybowego wyłowić i dobrze odcisnąć grzyby, po czym pokroić je na mniejsze kawałki i dodać do zupy. Do wywaru grzybowego dodać śmietanę, dobrze wymieszać i przelać do zupy. Zupę jeszcze chwilę podgrzewać, po czym wyłączyć palnik. Doprawić solą i pieprzem, zaś na koniec dodać umytą i drobno posiekaną

Passions hobbies life
Zupa warzywna na żeberkach 122

lada gratka dla koneserów zup.  Składniki 500 g żeberek wieprzowych 300 g kapusty białej 1/4 sztuki kalafiora 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 4 ziemniaki 2 pomidory 4 łyżki pasty warzywnej 1 łyżka czerwonego curry 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka koncentratu pomidorowego koperek sól, pieprz Przygotowanie Żeberka kroimy na porcje, zalewamy zimną wodą(...)kwadrans dodając 4 łyżki pasty warzywnej( http://www.rngkitchen.pl/2018/11/kostka-rosoowa-no-waste.html ) oraz łyżkę curry. Kapustę szatkujemy. Kalafior dzielimy na różyczki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na kawałki. Dodajemy do zupy, gotując do miękkości składników. Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy, mieszamy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Wlewamy wywar z zupy, rozpuszczamy

R'n'G Kitchen
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z POMIDORÓW I CIECIERZYCY PROSTO Z MAROKO 115

Jesień i zima to idealna pora do przygotowywania gorących i rozgrzewających zup. Ciecierzyca była jakiś czas temu zapomniana, ale wróciła na polskie stoły. Możemy w sklepach kupić ja suszona lub w puszce. Zupa z ciecierzycy i pomidorów jest bardzo pożywna więc możemy spokojnie przygotować tylko jedno danie wtedy. Zupę z ciecierzycy możemy przygotować w wersji wegetariańskiej lub z rosołu(...)Pokroić papryczkę chilli, czosnek posiekać. Dodać do cebuli. Podsmażać 2 minuty. Dodać kmin rzymski i kolendrę. Po minucie dolać bulion, passatę pomidorową i cukier. Przyprawić solą i pieprzem. Zagotować zupę. Po zagotowaniu dodać ciecierzycę wraz z 4 łyżkami zalewy. Gotować na średnim ogniu przez 20 minut. Zblendować na krem. Makaron krajanka Arc Pol ugotować al dente. Gorącą zupę podawać

Kuchnia w oparach
Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton 139

Mocno grzybowa, niezwykle aromatyczna, pachnąca lasem i grzybami zupa to świetny pomysł na potrawę wigilijną. Podana z zakręconymi, nafaszerowanymi grzybami połączonymi z delikatnie ostrą cebulką sakiewkami z pewnością swym aromatem podkreśli niezwykłość świątecznego wieczoru i smak naszej kolacji. To obok barszczu z uszkami najpopularniejsza zupa serwowana na wigilijnym stole. Składniki: Zupa grzybowa: 70g suszonych grzybów (podgrzybków, borowików, maślaków) 25g suszonych(...)suszonych podgrzybków 10 sztuk dużych pieczarek 1cebula 2 łyżki masła sól pieprz Ciasto na pierożki wonton: 350g maki pszennej 2 jajka 100ml letniej wody szczypta soli Wykonanie: 1. Zupa grzybowa: Suszony grzyby zalać wodą i odstawić na około 6 godzin, a najlepiej zostawić na całą noc. Po tym czasie odcedzić i pokroić w paski. Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę

Szalona Kuchnia Eweliny
Kwaśnica z Dynowa – kuchnia podkarpacka 155

Kwaśnica z Dynowa - kuchnia podkarpacka Zupa z suszonych grzybów to w wielu podkarpackich domach pierwsze i obowiązkowe danie wigilijnej wieczerzy. Jest to postne danie, zwykle przygotowane z niewielkiej ilości składników. Wywar z ugotowanych grzybów zakwasza się zakwasem na biały barszcz lub kwasem z kiszonej kapusty. Do zupy dodaje się kaszę lub makaron. Na północy regionu zwykle podaje się(...)całymi ugotowanymi osobno ziemniakami. Najczęściej tego rodzaju zupa nazywana jest barszczem grzybowym, choć miewa też inne lokalne nazwy. To wyjątkowe danie przygotowywane jest w każdym domu nieco inaczej, według regionalnych tradycji i rodzinnych upodobań. Wymaga niewiele pracy, a cieszy smakiem zwłaszcza dorosłych, którzy czekają na nie cały rok. Zanim nadejdą Święta chciałabym przybliżyć Wam kilka przepisów z naszego regionu

Trzeci talerz
KREM CEBULOWY NA BIAŁYM WINIE 117

Zupa krem z cebuli, z dodatkiem ziemniaków i białego wina wytrawnego. Podana z grzanką z masłem czosnkowym i ziołami. Aromatyczna i rozgrzewająca - idealna na jesienno-zimowe obiady. Dodatek ziemniaków nadaje jej kremowej i aksamitnej konsystencji. Białe wino natomiast wyostrza smak zupy i sprawia, że ma ona niepowtarzalny aromat. Całość dopełnia słodycz cebuli oraz odrobina słodkiej śmietanki. Rewelacja! P.S. Niestety ziemniaki(...)należy gotować osobno, gdyż w zupie nie ugotowałby się, ze względu na obecność kwaśnego środowiska wina. Składniki: 8 dużych cebul 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 100 ml białego wina wytrawnego 100 ml śmietanki 30% ok. 1 litra bulionu  sól, pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej olej do smażenia natka pietruszki Grzanki: 1/2 bagietki 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku zioła

Kuchnia MagdaLeny
Szybka zupa soczewicowa z dynia, mleczkiem kokosowym i curry czyli Zupowy Wtorek odc.105 145

jesień to też czas rozgrzewających zup i dań jednogarnkowych? Wiecie, że już środa? środek tygodnia nas przywitał deszczowo a ja byłam przekonana, że mamy wtorek dlatego przepis na tę przepyszna zupę zawitał na bloga dopiero dzisiaj! Jest to jeden z trzech wypróbowanych przeze mnie przepisów z pudełkowej książki Dominiki Wójciak (pisałam o niej TUTAJ ). Zmieniałam jednak część składników proporcje(...)dowolność w doborze składników. Polecam Wam tę soczewicową szczególnie w jesienne, pochmurne dni, na rozgrzewkę a skoro przepis znalazł się w książce o pudełkach to faktycznie jest to dobra zupa do podgrzania w pracy. Szybka zupa soczewicowa z dynia, mleczkiem kokosowym i curry 1 szkl. czerwonej soczewicy 750 ml wody 400 ml mleczka kokosowego (ja użyłam 65 ml kremu

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania