zupa - 39749 przepisów (strona:386/2650)

Zupa krem z zielonego groszku 173

świeży zielony groszek przyjdzie nam jeszcze troszkę poczekać, ale mamy przecież w zanadrzu ten mrożony, zebrany jeszcze w trakcie poprzedniego sezonu letniego. Dziś zrobiłam z niego pyszną zupę krem, której przygotowanie zajęło mi niecałe 30 minut. Zamrażarce miałam też schowany bulion, który posłużył mi za bazę. Jakiś czas temu ugotowałam go trochę za dużo, więc przelałam go do torebki(...)prostu zamroziłam. To bardzo fajny sposób, aby nie marnować jedzenia,  a przy okazji ułatwić sobie nieco życie, czy raczej gotowanie. Zupa krem z zielonego groszku jest dosyć gęsta, więc podałam ją bez żadnych dodatków, typu makaron czy grzanki. Zapraszam po przepis! Zupa krem z zielonego groszku Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 opanowanie mrożonego groszku 2 spore ziemniaki

Kulinarne przygody Gatity
Zupa z zielonej soczewicy z dynią 137

Magda Jeśli nie wierzycie, że zupą można się najeść i zostać długo sytym, musicie wypróbować zupy z soczewicą. Soczewica jest bogatym źródłem białka co sprawia, że świetnie napełni głodny brzuch i doda dużo energii. Zielona soczewica ma lekko ziemny i wyrazisty smak, dlatego świetnie komponuje się z aromatycznymi, subtelnie słodkimi przyprawami. Dynia dodatkowo nada słodkości i wchłonie jak gąbka smaki(...)zupy. Składniki (na 3-4 porcje): 100g zielonej soczewicy połówka małej dyni piżmowej 1 średnia cebula 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego pół szklanki mrożonego zielonego groszku 3 ząbki czosnku łyżeczka mielonego kminu rzymskiego łyżeczka kurkumy łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu 1,5l bulionu warzywnego 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku łyżka siekanej natki pietruszki kwaśna śmietana

Smaczna Strona
EXPRESOWY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ + FILMIK 143

Żurek to bardzo smaczna zupa na zakwasie. Tradycyjny żurek przygotowuje się częściej w ciągu roku, lecz w Wielkanoc ma on wyjątkowy smak. Zupę przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik(...)jarzynę i rozdrabniamy, 8 s/ obr.3-4. Dodajemy teraz ziemniaki i rozdrabniamy 3 s / obr 4. Wlewamy wodę, dodajemy jarzynkę, liść i ziele. Gotujemy 20 minut /100 C/poz.1. Następnie do zupy dodajemy pokrojoną kiełbasę i czosnek. Gotujemy 10 minut 100 C/ obr.1 Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec wlewamy żurek i zagotowujemy. Zupę podajemy z ugotowanymi jajkami

Kulinarne Fantazje Marioli
Zakwas na barszcz biały 308

sprawdź! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Barszcz biały , tak samo jak barszcz czerwony, wychodzi najlepszy, gdy jego bazę stanowi własnej roboty domowy zakwas . Barszcz biały oraz żurek to dwie popularne zupy serwowane głównie na Wielkanoc i do przyrządzenia ich obu potrzebny jest zakwas. Jednak i jeden i drugi różni się między sobą. Zakwas na żur lub żurek przygotowuje się na bazie mąki(...)zamieszać, a nawet dwa razy dziennie – rano i wieczorem. Po 3-4 dniach trzeba spróbować zakwasu – jeśli płyn jest dość kwaśny to można już dodać go do zupy. Chyba, że jednak wolicie mocno kwaśne zupy, to wtedy słoik należy ponownie przykryć gazą i odstawić na blacie kuchennym na kolejnych kilka dni w temperaturze pokojowej, by zakwas dalej się

Kulinarne Przeboje
Zupa krem z batatów i czarnej fasoli 119

bliżej nieokreślonym przeznaczeniem. Fasola sobie leżała i jakoś nie miałam na nią pomysłu. Aż pewnego dnia przeglądając książkę „Naturalnie i zdrowo” Sarah Britton wpadłam na przepis na zupę krem z batatów z dodatkiem fasoli i mleka kokosowego. Wszystko mi w tym przepisie pasowało, więc ją ugotowałam. Zupa jest gęsta, lekko słodkawa dzięki batatom, delikatna co zawdzięcza dodatkowi mleka(...)kokosowego, aczkolwiek podkręcona cayenne i zrównoważona kwaśnością z limonki. Print Zupa krem z batatów z czarną fasolą Gęsta, słodkawa zupa krem z batatów i czarnej fasoli, zrównoważona w smaku kwaskowatością limonki, z dodatkiem mleka kokosowego i kolendry. Prep Time 15 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 40 minutes Servings 4 Ingredients 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego 1 łyżeczka

Cooking for Emily
Zupa jarzynowa z fasolą i makaronem 158

wiem co takiego jest w tej zupie, że po skosztowaniu poczułam się jak przedszkolak. Makaron? No na pewno nie fasola... Zupa wyszła wyjątkowo dobra. I nie piszę tego, bo na blogu trzeba wszystko wychwalać, nie nie. Naprawdę wyszła super. Tak sobie teraz myślę, że to może kwestia tej mieszanki warzyw?  Składniki: 1,5 wody 1 opakowanie mrożonki "zupa zimowa(...)porcji) Pora kroimy w półplasterki, obsmażamy chwilę na oleju. Dodajemy do niego mrożonkę, liście laurowe, wodę i gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy do tego makaron i gotujemy zupę do jego miękkości.  Pod koniec dodajemy odsączoną fasolę, sól, pieprz i poszatkowany koperek. Zagotowujemy. Pamiętajcie żeby tę zupę zjeść w miarę szybko. Makaron w niej po pewnym czasie sprawnie

Kardamonovy
Wiosenny krem z zielonego groszku, kozi ser i fiołki 170

wiosna dopiero głaszcze młode siewki i zawiązuje rzodkiewkowe główki), dlatego garść z nich odłożyłam na bok i pozwoliłam zupełnie się rozmrozić. Dzięki temu stały się wspaniałym dodatkiem do kremowej zupy, dodając ciekawej tekstury i świeżej słodyczy :) Jeżeli tak jak ja, czekaliście na tę Zieloną Damę, to zupa powitalna na jej cześć w równie pięknym odcieniu koloru nadziei z pewnością przypadnie(...)kremowa podstawa z miętową nutą, a na niej cała gama uzupełniających dodatków w postaci chrupiących groszkowych kulek, kleksa kwaśnej śmietany, pysznych kropel oleju i absolutnie przecudownych fiołków, dzięki którym zupa zyskuje totalnie wiosenny wymiar :) A na to wszystko chrupiące grzanki z wyrazistym kozim twarożkiem, które są ostatecznym zwieńczeniem powitalnego przysmaku. Hej, wiosna! I czego tu nie kochać? :D Krem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa kalafiorowa z koperkiem 171

Zupa kalafiorowa z koperkiem Zupa kalafiorowa z koperkiem Składniki na 4 porcje: 1 mały kalafior 3 litry bulionu 2 średnie marchewki 1 pietruszka 3 średnie ziemniaki ½ selera liście laurowe ziele angielskie sól, pieprz koperek 100 ml śmietana Zupa kalafiorowa z koperkiem Wykonanie: Warzywa obrać opłukać. Marchew, pietruszkę oraz seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa(...)zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować około 20 minut do miękkości warzyw. Na koniec podprawić śmietaną, sola i pieprzem do saku. Na koniec dodać posiekany koperek. Artykuł Zupa kalafiorowa z koperkiem pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Ekspresowa zupa fasolowa 158

Zapraszam dzisiaj po przepis na zupę fasolową. Gęstą, sytą, z ziemniakami, fasolą i majerankiem.  Ta wersja fasolowej jest błyskawiczna, dzięki użyciu fasoli konserwowej nasza zupa będzie gotowa w 30 minut.  My nie przepadamy za zupami gotowanymi na mięsnym wywarze ale jeśli macie ochotę, możecie  zupę ugotować na mięsie np.żeberkach.  Składniki: 1 puszka czyli(...)Gotujemy do miękkości. Razem z dolą, pieprzem, liściem i zielem angielskim. Po tym czasie dodajemy fasolę, z całą zawartością puszki. Dodajemy majeranek.  Gotujemy 10 minut i mamy gotową zupę. Doprawiamy  solą i pieprzem w razie potrzeby

Życie zaczyna się w kuchni
ZUPA KALAFIOROWA Z MAKARONEM 134

dzieci, które nie lubiły dużej ilości potraw. Szpinak chowałam do kieszeni w przedszkolu, rodzynki wydłubywałam z każdego ciasta, a wątróbki nie zjadłam nawet wtedy kiedy mama obiecywała mi lody. Zupa kalafiorowa była jednak z tych dań po które chętnie siegałam.  Z dodatkiem makaronu ta lekka ale wyrazista zupa staje się pożywna. Do zupy użyłam świderków Arc Pol. Składniki(...)obrać, pokroić i dodać do cebuli. Podsmażyć razem. Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem, przyprawić. Dodać różyczki kalafiora i gotować aż warzywa zmiękną. Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami zupy a następnie przelać wszystko do garnka z zupą. Jeżeli potrzeba przyprawić pieprzem. Podawać z posiekanym koperkiem

Kuchnia w oparach
Piątek: Krem z groszku Nigelli Lawson 169

Zupę krem z groszku zna każdy. Jest pyszna, delikatna, lekko słodka. Smak będzie jeszcze lepszy jeśli dodacie do niej odrobinę mięty! Sprawdźcie super szybki przepis na zupę krem z groszku Nigeli Lawson z dodatkiem od nas! Czas: 15 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 Był taki moment w historii polskiej kuchni, że zupa krem z groszku z ptysiami stała(...)rondla czosnek a na oliwę wysyp groszek, przesmaż aż lekko się rozmrozi a następnie dodaj stratą skórkę z cytryny, zamieszaj, zalej wodą (2 szklanki, ale jeśli chcesz żeby zupa była bardziej gęsta lub rzadsza, dodawaj wody według uznania). Gotuj 5 minut. Krok 2 Dodaj do groszku parmezan i posiekaną miętę i sok z cytryny. Gotuj jeszcze 2 minuty. Następnie zmiksuj

Niedzielny kucharz
KREM CEBULOWY NA BIAŁYM WINIE 136

Zupa krem z cebuli, z dodatkiem ziemniaków i białego wina wytrawnego. Podana z grzanką z masłem czosnkowym i ziołami. Aromatyczna i rozgrzewająca - idealna na jesienno-zimowe obiady. Dodatek ziemniaków nadaje jej kremowej i aksamitnej konsystencji. Białe wino natomiast wyostrza smak zupy i sprawia, że ma ona niepowtarzalny aromat. Całość dopełnia słodycz cebuli oraz odrobina słodkiej śmietanki. Rewelacja! P.S. Niestety ziemniaki(...)należy gotować osobno, gdyż w zupie nie ugotowałby się, ze względu na obecność kwaśnego środowiska wina. Składniki: 8 dużych cebul 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 100 ml białego wina wytrawnego 100 ml śmietanki 30% ok. 1 litra bulionu  sól, pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej olej do smażenia natka pietruszki Grzanki: 1/2 bagietki 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku zioła

Kuchnia MagdaLeny
Zupa krem ze świeżego ogórka 180

Zupa ze świeżego ogórka zawsze mnie w jakiś dziwny sposób fascynowała... Bo przecież w Polsce  je się ogórkową classic, czyli z kiszonych ogórów: ze śmietaną, bez śmietany, z ryżem, z ziemniakami i z tym i z tym... Ale ze świeżych? Hmmm... Raz spróbowałam zupy ze świeżych ogórków w restauracji, ale nie smakowała mi -  była mdła i za mocno(...)śmietanowa - jak podgrzana mizeria. 👎 Na jakiś czas odpuściłam temat i ze świeżego ogórka robiłam latem pyszny (!) chłodnik ( z awokado ). 🥑🥒🥑 👍👍👍 Czułam jednak potencjał w pomyśle ciepłej zupy świeżo-ogórkowej, dlatego postanowiłam ugotować ją na własnych warunkach. Dziś z litości nad ogórkiem, który za chwilę wymagałby utylizacji, zdecydowałam się poeksperymentować. I nieskromnie powiem, że miło się zaskoczyłam i choć może nie jest

Cytryna&Co.
ZUPA CEBULOWA Z PARMEZANEM 137

Zupa cebulowa w prostszej wersji, bez dodatku wina i bez zapiekania w piekarniku. Nie każdy lubi ją z winem, choćby ze względu na dzieci. Ja dzisiaj właśnie taką wersję zrobiłam. Jedynie o czym trzeba tu pamiętać, to o tym, by cebula dobrze się zrumieniła, a nie spaliła! Musi się najpierw zeszklić, a potem lekko skarmelizować. Uwielbiam zupę cebulową. Może(...)każdy wie, ale cebula podczas długiego duszenia traci swój ostry smak, a zupa nabiera słodkiego smaku. Doskonale komponuje się z suszonym tymiankiem, bądź majerankiem. Zupę możecie, ale nie musicie blendować. Niektórzy wolą nawet tę drugą wersję, ale każdy robi według siebie i swoich potrzeb. SKŁADNIKI:  (4 porcje) ·        0,5 kg cebuli (ok.8-9 średnich

Calzonella.com
ZUPA KREM VICHYSSOISE 181

Vichyssoise to popularna francuska zupa z pora i ziemniaków, stworzona przez Jules’a Gouffé i początkowo serwowana na ciepło w regionie Vichy, a następnie zmodyfikowana przez francuskiego kucharza, Louisa Diata, szefa kuchni w Ritz-Carlton w Nowym Yorku. Pewnego upalnego dnia na początku XX w. w USA zaskoczył on gości, podając zupę na zimno z dodatkiem śmietany. Nazwał ją „Crème(...)vichyssoise glacée”, czyli „Krem vichyssoise na zimno”. Ta zupa podbiła serca gości. Przepis na tę zupę znajdziecie również w książce Z miłości do smaku , wydaną przez Carrefour Polska. Czas przygotowania : 10 min Gotowanie : 20 min. Porcja dla 4 osób ● 6 dużych porów, tylko cienko pokrojone białe części ● 4 duże ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę ● 1 żółta cebula pokrojona

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska