Składniki: opakowanie mrożonych brokułów 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula porcja rosołowa z indyka 2-3 ząbki czosnku 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego i
Gaździnka warzyFasolka po bretońsku jest dobrą propozycją nie tylko na zimowe dni ale również na chłodniejsze wiosenne, które ostatnio nadeszły . Fasolka po bretońsku Składniki: - 500
Kulinarne życieNa upalne dni nie ma nic lepszego na obiad niż chłodnik, ja robiłam z przepisu Roberta Makłowicza ale dodałam jeszcze rzodkiewkę i wyszedł pyszny. Na pewno
Kulinarne życieNiedługo święta i na stole nie może zabraknąć tradycyjnego żurku śląskiego. Żur śląski Składniki: - 3 białe surowe kiełbasy - 400 g wędzonej kiełbasy - 350 ml zakwasu - 200
Kulinarne życieTaki rosół z wiejskiej kaczki jest smaczny i aromatyczny, podczas gotowania aromat roznosi się po całym domu. Składniki: pół wiejskiej kaczki pęczek włoszczyzny 1 cebulka 5
Bajeczna KuchniaSkładniki (na 4 porcje) - 3 szklanki bulionu warzywnego (ok.750ml), - 2 ziemniaki (ok. 140g), - puszka kukurydzy konserwowej (ok. 220g), - 1 cebula (ok.40g) - łyżka oleju rzepakowego (ok.10g
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 4 porcje) - kg cebuli, - 2 łyżeczkii masła (ok. 10g), - 2 ziemniaki (ok. 140g), - 1 litr bulionu warzywnego, - sól i czarny pieprz. Sposób
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 4 porcje) - 1 kg buraków, - 2 marchewki (ok. 90g), - 1 pietruszka (ok. 40g), - ½ pora (ok. 70g), - ½ cebuli (ok. 20g) - plaster selera (ok. 60g), - 1
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 4 porcje) - 1 duży batat (ok. 230 g bez skórki), - szklanka brokułów (ok. 100g), - 1 cebula (ok. 80g), - 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 6 porcji) - 1 szklanka grochu (ok. 200g), - 3 marchewki (ok. 210g), - 3 ziemniaki (ok. 210g), - 1 cebula (ok. 40g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 4 porcje) - 4 papryki czerwone (ok. 1000g), - 4 pomidory (ok. 680g), - cebula (ok. 80g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - ząbek czosnku, - przyprawy: sól, pieprz
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachZ kuchnią regionalną jest tak, że co dom, co gospodyni to każda ma swój patent na daną potrawę. Patent jedyny i słuszny. Na Podhalu jest podobnie
ladykitchenCzy wiecie w czym leżą zdrowotne właściwości rosołu? Ja nie wiem (jako naukowiec), ale wiem, że ten rodzaj posiłku w trakcie przeziębienia rozgrzeje mnie i
Szybko Tanio SmacznieDziś zupka znów gotowana w ekspresowym tempie...kapuśniak...prosta zupka..ale inna niż zwykle...przypomniało mi się , jak dawno temu pewna starsza pani mówiła, że do
Moje domowe kucharzenieTaki kapuśniak tradycyjnie pojawiał się w domach naszych mam i babć. Przedstawiam przepis pochodzący od jednej z nich. Treściwy kap uśniak na wielkiej golonce, tylko dla
Szefowa kuchni