wydrążyć i pokroić dynię na mniejsze części, nakryć folią aluminiową i piec przez 40 minut w 180°C. Potem zdjąć skórkę i zblendować. Mi szklanka takiego puree pozostała po zupie dyniowej i postanowiłam na drugi dzień przygotować z niego jakieś proste i szybkie ciasto. Udało się – ciasto dyniowe robi się w 10 minut (nie licząc pieczenia oczywiście) – wystarczy
Poezja smakuHarissa to bardzo ostra pasta z papryczek chili, czosnku i przypraw, pochodząca z Afryki Północnej. Używana jest do różnego rodzaju mięs, zup, sosów i kanapek. Ostrość harissy można regulować ilością dolanej oliwy, im jej więcej, tym pasta będzie łagodniejsza. Składniki: 9 średnich suszonych papryczek chili 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki nasion kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka kminku oliwa
Oryginalny smakdoskonały. Różne sposoby obróbki warzyw bardzo przyjemnie łączyły się z pieczonym mięsem i jajkiem. Sos czosnkowy dopełnił smak całego dania, było go akurat tyle ile potrzeba. Bardzo jesienna propozycja. Zupą w naszej karcie był „krem z białych warzyw, podany z delikatnym sufletem z wędzonego boczku” . Nazwa trochę przewrotna, bo krem nie był w żadnym odcieniu bieli.Czarny kolor kremu może trochę
Pasja SmakuSezon na dynię trwa już od pewnego czasu. Uwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i "kotletów" po wypieki - bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami - delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska na drugie śniadanie, ale także baza
Ciastkozercyrozmaryn, pieprz, sól jajko 2 łyżki bułki tartej masło do smażenia Sos: 3 łyżki miodu 2 czubate łyżki musztardy sarepskiej 2 czubate łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki śmietany do zup i sosów 2 łyżki oleju Schab kroimy na pół, nie krojąc go do końca- tak, żeby powstał nam płat do rolady.Posypujemy go dość obficie przyprawami, polewamy olejem i dodajemy czosnek
Czerwona Porzeczkabezglutenowa, całkowicie naturalna mąka kokosowa ze zmielonego miąższu orzecha kokosowego. Skład: mąka kokosowa* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego). Zastosowanie: do pieczenia ciast, babeczek, naleśników oraz pieczywa. Stosowana jako zagęszczacz do zup i sosów lub jako posypka do lodów, deserów, sałatek. W połączeniu z mlekiem lub sokiem może być użyta do przygotowania napoju. Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna
Wypisz Wymalujwięc znacznie krócej, po ugotowaniu danie jest bardzo smaczne i apetyczne, bardzo aromatyczne i szybko znika z gara, bo wszyscy sięgają po dokładkę. Teraz już wiem, że do świątecznej zupy kwas, wykorzystam Kapustę kwaszoną "orzech" i nie będę musiała rwać sobie włosów z głowy gdy domowa spiżarnia zaświeci "kapuścianą pustką". Wersja na płaskim talerzu - radosna twórczość jako drugie danie była
Wypisz WymalujTagliatella z sosem grzybowym Zupa grzybowa Pieczona karkówka Wiejski chleb Gołąbki tradycyjne Knedle z mięsem Zapiekanka z ryżem Łosoś w sosie Rozgrzewający napój Nalewka świąteczna Pigwa Łosoś Kapusta kiszona Pasta z tuńczyka SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli
W kuchennym oknie Ewywarzyw, - przyprawy: * pieprz czarny, (łyżka) * pieprz ziołowy, (opakowanie całe), * vegeta (najlepiej domowa, do smaku), - cebula - 75 dag - masło, dużo masła. Gotujemy wywar mięsno-warzywny, który świetnie nadaje się na zupę (u nas skończyło się na najlepszej pomidorówce, na którą przepis również wrzucimy, jeśli chcecie). Wystudzone mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Na masełku podsmażamy na złocisty kolor
Wypisz Wymalujprzyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, vegeta 1. Kapustę kiszoną gotujemy na rosole - u nas z indyka lub na wodzie (wywar możemy wykorzystać m.in do Zupy kwas - przepis tutaj ). Gdy kapusta jest miękka, odcedzamy ją, bardzo dokładnie wyciskając z niej wodę. Możemy ją drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, na grubych oczkach. My zdecydowanie wolimy lekko pokrojoną. 2. Pieczarki
Wypisz WymalujDostępne tutaj: Skworcu. "MĄKA Z MIGDAŁÓW są to dokładnie rozdrobnione orzechy migdałowca. Jest to bezglutenowy produkt z przeznaczeniem do wypieków cukierniczych i nie tylko. Sprawdzi się w zagęszczaniu zup i sosów, przygotowaniu pasztetów i farszów. Można nią zastąpić bułkę tartą w panierce. Mąka z migdałów, dzięki wysokiej zawartości białek, jest doceniana w kuchni wegetariańskiej. Produkt ten zawiera nienasycone kwasy
Wypisz Wymalujczosnek niedźwiedzi - zioła: * oregano, * bazylia, /Przyprawy i zioła - na bogato!!! Farsz ma być na prawdę mocny w smaku, dość charakterny. Gotujemy wywar mięsno-warzywny, który świetnie nadaje się na zupę. Wystudzone mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Na masełku podsmażamy na złocisty kolor pokrojoną drobno cebulkę. Mieszamy ją z mięsem i warzywami. Dodajemy przyprawy (nie żałujmy
Wypisz Wymalujpodać z kaszą gryczaną, kluskami śląskimi lub ugniatanymi ziemniaczkami. Przed rozpoczęciem, chciałam powiedzieć jeszcze kilka słów o... liściu laurowym . Pewnie czasami zastanawiacie się, po co właściwie dodajemy go do zup. W końcu taki jeden, czy dwa małe listki - co to może zmienić? Liść laurowy przede wszystkim wspomaga trawienie . Jest to ważne, zwłaszcza przy naszej dosyć ciężkiej kuchni. Dodatkowo zawiera
My Culinary Artnaturalna, pełna ziół, warzyw i przypraw. Idealnie wzmacnia smak i aromatyzuje . Wystarczy raz na trzy miesiące przygotować sobie porcyjkę i używać kostek do sosów, risotto czy jako bazę do zup. Ja sobie nie wyobrażam bez nich gotowania – dzięki nim dokładnie wiem co jem i żaden sos mi nie straszny. Podaję przepis na kostkę wegetariańską, z której uzyskuję bulion warzywny
Poezja smaku