Rosół wołowy z kurczakiem na dobry smak 107Rosół gotowany na wołowinie i kurczaku z dodatkiem sporej ilości warzyw i przypraw. ROSÓŁ WOŁOWY Z KURCZAKIEM SKŁADNIKI 700 gramów antrykotu wołowego z kością; 700 gramów
Kuchnia Tomka
Fasolka na gęsto babci Ifigenii z Krety 96Fasolka gotowana z warzywami, koncentratem pomidorowym i dużą ilością oliwy. FASOLKA NA GĘSTO SKŁADNIKI 250 gramów suszonej (ale już namoczonej) drobnej białej fasolki 2 łodygi selera
Kuchnia Tomka
Fasolka po bretońsku przepis prawdziwy 105Biała fasolka gotowana z dodatkiem boczku i kiełbasy z pomidorami na koniec zaklepana zasmażką. FASOLKA PO BRETOŃSKU SKŁADNIKI 500 gramów suchej białej fasolki; 400 gramów kiełbasy
Kuchnia Tomka
Krem z borowików Leśne Skarby z olejem lnianym i groszkiem ptysiowym 130Składniki na 3-4 porcje: 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody 400-500 g borowików szlachetnych 1 cebula 2 łyżki masła 100 ml słodkiej śmietanki
Życie zaczyna się w kuchni
Fasolada grecka wersja podstawowa 84FASOLADA GRECKA SKŁADNIKI 250 gramów drobnej, suszonej fasolki; 1-2 pomidory; 1 marchewka; 1 czerwona cebula; dymka; natka pietruszki; oliwa z oliwek; sól, pieprz; przepis na
Kuchnia Tomka
Barszcz czerwony na wędzonce 123BARSZCZ CZERWONY NA WĘDZONCE SKŁADNIKI wędzonka o wadze około 500 gramów; małe opakowanie suszonych buraków; 10 ząbków czosnku; sól, pieprz ziarnisty; 500 ml zakwasu buraczanego; listek
Kuchnia Tomka
Domowy zakwas z buraków czerwonych 130ZAKWAS Z BURAKÓW CZERWONYCH SKŁADNIKI (na kamionkę o pojemności 3,2 litra) 1,5 kilogram buraków czerwonych; główka czosnku; 2 litry przegotowanej, przestudzonej wody; 2 łyżki
Kuchnia Tomka
Krupnik na podrobach drobiowych 164KRUPNIK NA PODROBACH SKŁADNIKI 400 gramów serc drobiowych; 1 duża włoszczyzna; 100 gramów perłowej kaszy jęczmiennej; 1-2 duże ziemniaki; gęsta, kwaśna 18% śmietana; mąka pszenna
Kuchnia Tomka
Jak zrobić naturalny barszczyk czerwony? 101Barszczyk czerwony w pełni naturalny, do którego nie dodaje nawet grama cukru. Powstaje tylko i wyłącznie na bazie warzyw i kilku tajemnych składników. Jak przygotować
SMYKWKUCHNI
Jarzynowa na rosole z ryżem podana 112JARZYNOWA NA ROSOLE SKŁADNIKI litr rosołu domowego 2-3 pieczarki kawałek cukinii mała marchewka dymka cebula natka pietruszki garść ugotowanego ryżu słodka śmietanka suszony tymianek sól
Kuchnia Tomka
Fasolówka całkiem inaczej robiona 101FASOLÓWKA SKŁADNIKI 250 gramów drobnej białej fasolki; 800 ml wywaru z wędzonki; 500 gramów łopatki wieprzowej; 1-2 laski kiełbasy śląskiej; kilka ziemniaków; 1 duża cebula
Kuchnia Tomka
Krupnik na maśle przepis od babci 97KRUPNIK NA MAŚLE SKŁADNIKI mały seler; marchewka; pietruszka; mały kawałek pora; garść kaszy jęczmiennej; kwaśna śmietana 18%; mąka; natka pietruszki; mała czerwona papryczka chili; sól, pieprz
Kuchnia Tomka
Barszcz czerwony zabielany 121BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY SKŁADNIKI 1 kilogram czerwonych buraków; 1 kilogram ziemniaków; kwasek cytrynowy lub cytryna; kwaśna, gęsta śmietana; główka czosnku; mąka pszenna; 1 nieduża marchewka; 1
Kuchnia Tomka
Barszcz czerwony błyskawiczny domowy 97BARSZCZ CZERWONY BŁYSKAWICZNY DOMOWY SKŁADNIKI 500 gramów ugotowanych buraków; 400 gramów odsączonej i opłukanej z zalewy białej fasolki; 1,5 litra wywaru warzywnego; połowa cebuli; połowa
Kuchnia Tomka
Rosół wołowy z gęsiną 121ROSÓŁ WOŁOWY Z GĘSINĄ SKŁADNIKI 800 gramów wołowiny; 2 gęsie nogi; kości wołowe (najlepiej ze szpikiem); jarzyna do rosołu; świeży lubczyk; sól, pieprz; przepis na rosół
Kuchnia Tomka