zupa - 39749 przepisów (strona:2110/2650)

Stek z rekina. 163

mieszanymi uczuciami. Rozwijające się zainteresowanie kuchnią azjatycką doprowadza do zabijania 75 mln rekinów rocznie. Proces ten jest wyjątkowo okrutny ,kiedy odławiany jest tylko dla płetw, z których gotuje się zupę. Płetwy rekina w Azji symbolizują zamożność. Rekiny są masowo odławiane nie tylko w celach kulinarnych ,ale i farmakologicznych. Jeżeli nic się nie zmieni to zobaczymy je tylko w "Szczękach" Spilberga

Kulinarny karnet Christophera
Ragoût Christophera. 221

trawa cytrynowa posiada działanie anty nowotworowe. W handlu występuje w postaci suszonej, sproszkowanej, w paście i świeżej. W kuchni stosowana jako dodatek do herbaty, zioło dodawane do drobiu, krewetek, zup, sosów.  Składniki dla 5 osób: 50 dag  polędwica wieprzowa  pokrojona w cienkie plasterki, 20 dag  świeżych oczyszczonych krewetek, 20 dag młodej szerokiej fasoli 20 dag fasolka

Kulinarny karnet Christophera
Karp w galarecie klarowanej. 219

czas mieszając energicznie trzepaczką (rózgą). Na powierzchni utworzy się biała gruba piana.Chwilę odczekać. Sito wyłożyć gazą, dobra jest pielucha z tetry i całość powoli przecedzić używając chochelki do zupy. Trochę to trwa. Otrzymamy klarowny wywar. Znam smakoszy ,którzy uwielbiają galaretę  bez klarowania. Nie widać ryby ,ale galareta jest bardzo smaczna ,ryba też

Kulinarny karnet Christophera
Jarmuż z jabłkami. 153

zawiera mniej goryczy. W handlu jest odmiana bez goryczy. Lubię jarmuż ze  względu na wysoką wartość odżywczą i wspaniały delikatny smak. Wykorzystajmy sezon na jarmuż jako dodatek do zup, drugich dań ,surówek i sałatek. Składniki na jarzynkę z jarmużem. 80dag jarmużu 2 jabłka 2 łyżki masła 125 ml soku jabłkowego 1 łyżka natki pietruszki sól, cukier, pieprz do smaku

Kulinarny karnet Christophera
Smalczykowe paluchy. 136

Smalczykowe paluchy. Smalczykowe paluchy ,to domowa przegryzka ,łatwa ,szybka i przede wszystkim smaczna. Doskonale sprawdza się jako  dodatek do czystych lub kremowych zup ,nie wspominając o piwie. Zdecydowałem się na wykorzystanie ,jako składnika smalczyku roślinnego „Smakowita Pajda”  z ziołami ogrodowymi  ,ze względu na jego smak, aromat i dużą zawartość tłuszczy nienasyconych. Upieczone paluchy są chrupiące ,aromatyczne

Kulinarny karnet Christophera
Krusztadki z pieczarkami. 396

pieprzem. Na dno upieczonych krusztadek nałożyć trochę startego sera, pieczarki i posypać serem .Wstawić  do piekarnika ,do rozpuszczenia sera. Udekorować pietruszką. Krusztadki z pieczarkami są smacznym dodatkiem do zup ,ale stanowią też atrakcyjną samodzielną przekąskę .Polecam smacznie. Przepis bierze udział w konkursie - “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Walentynki

Kulinarny karnet Christophera
Pulpety z suszoną śliwką w sosie curry. 206

bulion z kurczaka 150 ml śmietana kremówka 1,5 łyżeczki pasta curry bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka obrać z mięsa. Korpus i skrzydełka wykorzystać do zupy. Mięso zmielić, dodać  namoczoną w mleku bułkę ( nadmiar mleka odcisnąć), jajko, 1 łyżeczkę śmietany, 1 łyżeczkę curry w proszku. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Masę dobrze wyrobić, podzielić

Kulinarny karnet Christophera
Pide z mięsem mielonym. 159

placki nałożyć nadzienie i zawinąć w łódeczki. Ciasto posmarować masłem lub jajkiem. Piec 20 min, ostatnie 5 min z termoobiegiem, w temp.225stop. Pide to doskonała przekąska ,dodatek do zup, a może stanowić samodzielne danie. Smacznego

Kulinarny karnet Christophera
Sałatki na lato i nie tylko. 360

cierpką słodycz. Do tej sałatki możemy wykorzystać owoce własnego wyboru, ale nie rezygnujmy z mango. Pestki papai są jadalne, ich ostry smak, doskonale nadaje się do przyprawiania sosów, sałatek, zup. Groszek śnieżny z papryką.    Składniki. 150 g groszku śnieżnego 1 cebula 1/2 papryka czerwona 1 łyżka imbiru świeżego 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru

Kulinarny karnet Christophera
Ślimaki z ciasta filo z dynią i szpinakiem 250

Dzień dobry, Dziś uraczę Was kolejnym po rozgrzewającej zupie z dynią i czosnkiem  pysznym dyniowym przepisem :) Zainspirowana kuchnią grecką, przygotowałam ślimaczki z ciasta filo nadziewane dynią, szpinakiem i serem feta. Coś na kształt tradycyjnej tarty spanakopita , jednak w fajnej, "zakręconej" formie. Takie zawijanie ciasta nazywane są w grecki  strifti pita , a po ang. spiral pie . Choć często robi

Chilli Czosnek i Oliwa
17 dań, które przygotujesz w jednym garnku! 2716

soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa z żółtą fasolką szparagową

Moja smaczna kuchnia
Łosoś koperkowo-czosnkowy i kilka słów o gotowaniu na parze 189

sposób gotowania, kup parowar. Tutaj zarówno wybór jak i zakres cen jest bardzo duży. Każda firma dorzuca do swojego produktu różne gadżety, takie jak specjalne pojemniki na zupę czy foremki do przygotowywania deserów. Przy wyborze warto jednak kierować się rozmiarem i funkcjonalnością, a na dodatki zwrócić uwagę później. Parowar elektryczny to z pewnością najbardziej praktyczna opcja, ponieważ za jednym podejściem

peanutbuttermonster
Ziołowa sałatka z tuńczykiem i białą fasolą 500

diecie. Ziarna, w zależności od odmiany, zawierają cynk, selen, żelazo i kwas foliowy oraz znaczne ilości białka roślinnego i błonnika.  Wiele jest również sposobów ich przyrządzania- są składnikiem zup, zapiekanek, wegetariańskich odpowiedników gulaszu i pasztetu oraz sałatek, co u mnie zdarza się zdecydowanie najczęściej. Dzisiejsza sałatka to 317kcal w tym 36,8g białka , 6,5g tłuszczu , 24g węglowodanów

peanutbuttermonster
Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i szpinakiem, czyli co zjeść gdy znudzi nam się kurczak 231

piec czy też grillować. Należy tylko uważać, aby nie doprowadzić mięsa do przesuszenia podczas zbyt długiej obróbki termicznej, do której nie jest ono polecane. Należy więc zrezygnować z gotowania zup i duszenia.  Ja zdecydowałam się dzisiaj na roladki gotowane na parze. Przygotowane według przepisu to zaledwie 171kcal w tym aż 31,7g białka , 1,5g tłuszczu oraz

peanutbuttermonster
Chłodnik z jabłkiem i bazylią (bez glutenu, mleka i jajek) 161

Składniki: botwinka 1 pęczek ogórek kiszony lub świeży 2 szt. jabłko 1 szt. śmietanka sojowa lub jogurt 150 ml koperek świeży siekany 1 łyżka bazylia świeża

głodny alergik