zupa - 39805 przepisów (strona:2110/2654)

Rosół wołowy z kurczakiem na dobry smak 107

Rosół gotowany na wołowinie i kurczaku z dodatkiem sporej ilości warzyw i przypraw. ROSÓŁ WOŁOWY Z KURCZAKIEM SKŁADNIKI 700 gramów antrykotu wołowego z kością; 700 gramów

Kuchnia Tomka
Fasolka na gęsto babci Ifigenii z Krety 96

Fasolka gotowana z warzywami, koncentratem pomidorowym i dużą ilością oliwy. FASOLKA NA GĘSTO SKŁADNIKI 250 gramów suszonej (ale już namoczonej) drobnej białej fasolki 2 łodygi selera

Kuchnia Tomka
Fasolka po bretońsku przepis prawdziwy 105

Biała fasolka gotowana z dodatkiem boczku i kiełbasy z pomidorami na koniec zaklepana zasmażką. FASOLKA PO BRETOŃSKU SKŁADNIKI 500 gramów suchej białej fasolki; 400 gramów kiełbasy

Kuchnia Tomka
Krem z borowików Leśne Skarby z olejem lnianym i groszkiem ptysiowym 130

Składniki na 3-4 porcje: 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody 400-500 g borowików szlachetnych 1 cebula 2 łyżki masła 100 ml słodkiej śmietanki

Życie zaczyna się w kuchni
Fasolada grecka wersja podstawowa 84

FASOLADA GRECKA SKŁADNIKI 250 gramów drobnej, suszonej fasolki; 1-2 pomidory; 1 marchewka; 1 czerwona cebula; dymka; natka pietruszki; oliwa z oliwek; sól, pieprz; przepis na

Kuchnia Tomka
Barszcz czerwony na wędzonce 123

BARSZCZ CZERWONY NA WĘDZONCE SKŁADNIKI wędzonka o wadze około 500 gramów; małe opakowanie suszonych buraków; 10 ząbków czosnku; sól, pieprz ziarnisty; 500 ml zakwasu buraczanego; listek

Kuchnia Tomka
Domowy zakwas z buraków czerwonych 130

ZAKWAS Z BURAKÓW CZERWONYCH SKŁADNIKI (na kamionkę o pojemności 3,2 litra) 1,5 kilogram buraków czerwonych; główka czosnku; 2 litry przegotowanej, przestudzonej wody; 2 łyżki

Kuchnia Tomka
Krupnik na podrobach drobiowych 164

KRUPNIK NA PODROBACH SKŁADNIKI 400 gramów serc drobiowych; 1 duża włoszczyzna; 100 gramów perłowej kaszy jęczmiennej; 1-2 duże ziemniaki; gęsta, kwaśna 18% śmietana; mąka pszenna

Kuchnia Tomka
Jak zrobić naturalny barszczyk czerwony? 101

 Barszczyk czerwony w pełni naturalny, do którego nie dodaje nawet grama cukru. Powstaje tylko i wyłącznie na bazie warzyw i kilku tajemnych składników. Jak przygotować

SMYKWKUCHNI
Jarzynowa na rosole z ryżem podana 112

JARZYNOWA NA ROSOLE SKŁADNIKI litr rosołu domowego 2-3 pieczarki kawałek cukinii mała marchewka dymka cebula natka pietruszki garść ugotowanego ryżu słodka śmietanka suszony tymianek sól

Kuchnia Tomka
Fasolówka całkiem inaczej robiona 101

FASOLÓWKA SKŁADNIKI 250 gramów drobnej białej fasolki; 800 ml wywaru z wędzonki; 500 gramów łopatki wieprzowej; 1-2 laski kiełbasy śląskiej; kilka ziemniaków; 1 duża cebula

Kuchnia Tomka
Krupnik na maśle przepis od babci 97

KRUPNIK NA MAŚLE SKŁADNIKI mały seler; marchewka; pietruszka; mały kawałek pora; garść kaszy jęczmiennej; kwaśna śmietana 18%; mąka; natka pietruszki; mała czerwona papryczka chili; sól, pieprz

Kuchnia Tomka
Barszcz czerwony zabielany 121

BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY SKŁADNIKI 1 kilogram czerwonych buraków; 1 kilogram ziemniaków; kwasek cytrynowy lub cytryna; kwaśna, gęsta śmietana; główka czosnku; mąka pszenna; 1 nieduża marchewka; 1

Kuchnia Tomka
Barszcz czerwony błyskawiczny domowy 97

BARSZCZ CZERWONY BŁYSKAWICZNY DOMOWY SKŁADNIKI 500 gramów ugotowanych buraków; 400 gramów odsączonej i opłukanej z zalewy białej fasolki; 1,5 litra wywaru warzywnego; połowa cebuli; połowa

Kuchnia Tomka
Rosół wołowy z gęsiną 121

ROSÓŁ WOŁOWY Z GĘSINĄ SKŁADNIKI 800 gramów wołowiny; 2 gęsie nogi; kości wołowe (najlepiej ze szpikiem); jarzyna do rosołu; świeży lubczyk; sól, pieprz; przepis na rosół

Kuchnia Tomka