zupa - 39805 przepisów (strona:2099/2654)

Grzybowa na Wigilię ( z uszkami) 394

zasadzie to najczęściej jadano u nas w domu na Wigilię barszcz czerwony z uszkami. Czasem u Dziadków ( Rodziców Mamy) zupę rybną , a u Wujka ( Mamy brata ) - grzybową z łazankami. Wiem , że u kogoś była migdałowa - ale zupełnie nie pamiętam u kogo i jak się ją robiło. Pokusiło mnie w tym roku by ugotować prócz barszczu ,który będziemy jeść lub popijać(...)przez całe Święta również taką wigilijną grzybową. Jedno jest nietypowe podałam ją z uszkami takimi jak do barszczu zamiast łazanek. Polecam miłośnikom zupy grzybowej szczególnie z uszkami podsmażonymi na rumiano. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Miruna ,, malowana ,, pietruszką + popitka 206

Przez wiele lat nie przepadałam za pietruszką ( ani za natką, ani za korzeniem) . Używałam no bo jak gotować wywar na zupę bez pietruszki, ale po za tym pojawiała się tylko w sałatce jarzynowej. Musiałam dopiero popróbować niedocenionej kuchni angielskiej by pokochać pietruszkę ( najpierw był to pasternak). Okazało się , że wcale nie musi to być wygotowane w zupie białe coś -może

Buniabaje w kuchni
Kotleciki z kurczaka na marchewce z groszkiem 412

Pewnie nie ma domu w którym nie zostają co trochę kawałki gotowanego kurczaka z rosołu ( lub innej zupy gotowanej na kurczaku ).Oczywiście można je po prostu włożyć do zupy , dać komuś do zjedzenia w ramach dojadania lub najprościej - zrobić kurczaka w potrawce . Tylko ile można w kółko tak samo ? ,, Drobnicę" - czyli obrane od kości strzępki przerabiam na farsz

Buniabaje w kuchni
Rosół z koperkowymi kluskami ptysiowymi 308

,,Niedzielnych,, rosołów nie lubię :) bo irytowało mnie zawsze , że gdzie nie poszłam w niedzielę tam był nieśmiertelny rosół ( tak samo na wszelkich weselach , komuniach itd.). Teraz

Buniabaje w kuchni
Ogórkowa z kaszą pęczak 255

chwili kiedy karo66 ( znajoma z portalu Garnek.pl) dała mi przepis na kapuśniak z kaszą ( Zelowski ) ,, chodziła „ za mną chęć wypróbowania tego pomysłu w innych zupach. Do tej pory z kaszy gotowałam w zasadzie tylko krupnik .Do innych zup kasz nie dodawałam .Ponieważ Kapuśniak Zelowski bardzo nam posmakował postanowiłam spróbować zrobić w ten sposób ogórkową i nie myliłam się – jest pyszna

Buniabaje w kuchni
Kartoflanka z ciecierzycą na bulionie 219

Zwykle to mięso z zupy pozostaje mi do wykorzystania na inną potrawę ( nie lubię ,,upychania " obranego mięsa na którym ugotowano wywar do zupy). Ale czasem jest odwrotnie - ugotowałam skrzydełka bo miałam ochotę na pierogi. Żeby nie marnować wywaru gotowałam go ,, porządnie" tzn. w mnóstwem zrumienionych warzyw i przypraw. Mięso i warzywa wyjęłam na potem a na bulionie zrobiłam

Buniabaje w kuchni
Sałatka z ciecierzycy z białymi warzywami z zupy 280

Szybkie co nie co na kolację. Marchewka z reguły znajduje zastosowanie w innych potrawach - gorzej z białymi warzywami. Wystarczy coś dodać, doprawić i już . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pierożki z sosem grzybowym 219

ugotowaniu wywarów na zupę pozostaje mi mięso na którym gotowałam ( i warzywa z wywaru ). Warzywa albo pozostają w zupie , albo zostają użyte do sałatki. Mięso mielę i robię krokiety, naleśniki , knedle czy pyzy . Ale najczęściej pierogi. I w zależności od tego ile tego mięsa mi zostanie i jakie to jest mięso - pierożki są różne . Z samym mięsem, z mięsem

Buniabaje w kuchni
Wielkanocna chrzanowa z jajkiem i pieczoną gęsiną 237

Rodzinie podawano na Wielkanoc barszcz biały lub żurek na białej kiełbasie z jajkiem. Czytając trochę o zwyczajach wielkanocnych kuchni regionalnych natknęłam się na informację, że niektórzy podają na Wielkanoc zupę chrzanową . Postanowiłam w tym roku też taką zrobić . Ponieważ piekłam w tym roku na Wielkanocny obiad pierś z gęsi wykorzystałam kilka jej plasterków do zupy - a wywar z parzenia białej

Buniabaje w kuchni
Rosół z miętusa z lanymi kluseczkami 244

Zupy rybne to w mojej rodzinie klasyka. Gotuję je w różnych wersjach- zabielane na gęsto, kremowe, z orientalnym smaczkiem, z jednego lub wielu gatunków ryb. Dwie odmiany lubię najbardziej- rosół z węgorza i koperkowy rosół z miętusa z lanymi kluseczkami. A , że ostatnio udaje mi się dość często kupić miętusa to pozwoliłam sobie na zrobienie ulubionej rybnej zupy. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Szczawiowa z panierowanym jajkiem 238

Pomysł z panierowanym jajkiem podpatrzyłam na niemieckim blogu przy kremowej zupie szpinakowej ( Spinatrahmsuppemit gebackenem Ei na stronie Essen &Trinke ).Tam co prawda chodziło o jajka gotowane w skorupkach i potem po panierowaniu smażone w głębokim tłuszczu , a zupa gotowana była ze szpinaku , ziemniaków i szalotki z imbirem. Ale co to w końcu za różnica - ważny był pomysł na podanie

Buniabaje w kuchni
Pierś z kurczaka z patelni 599

rodzaju bryzolu .Z reguły jest to płat polędwicy wołowej, wieprzowej lub końskiej rozbity , usmażony. Ale ostatnio wpadłam na obiad do Restauracji Nowy Chief w Szczecinie Zamówiłam Razsolnik - ogórkową rosyjską zupę rybną .Po zupie - w karcie wpadł mi w oko Bryzol z indyka z pieczarkami . Zamówiłam .Czemu by więc nie przygotować w podobny sposób plastrów piersi z kurczaka ? Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zupa krem dyniowa 230

Pierwszy raz robiona była przeze mnie w zeszłym roku. Jednak dzisiejsza smakowała mi bardziej. Nie wiem dlaczego? Może to od dyni właśnie zależy? Przepis bardzo prosty

Magiczne Życie Marty
Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr RECENZJA DLA PORTALU urodaizdrowie.pl 261

jest to Winiary. Dlatego też chętnie zgłosiłam się do przetestowania tego z innej firmy. Mam jakieś porównanie do innych marek i zaprosiłam do testowania narzeczonego który lubi takie szybkie zupy zrobić sobie do kolacji.   Barszcz przyrządziłam według instrukcji na opakowaniu.   Walory smakowe mnie nie zachwyciły ale to pewnie dlatego że jedynie w barszczu czerwonym nie toleruję majeranku(...)nigdy go nie dodaję. Poza tą jedną niedogodnością jak dla mnie musiałabym dodać jedną łyżeczkę więcej na kubek bo jest mało wyrazisty w smaku. Zupa ma mocno czerwony kolor czyli taki jak idealny dla mnie barszcz.   Natomiast mój narzeczony jest na tak pod każdym względem. Smakuje mu ten barszcz , jest dobrze przyprawiony , nie czuć go kwaskiem cytrynowym

Magiczne Życie Marty
Krem groszkowo-serowy 244

Cześć! Wczoraj zaprezentowałam Wam na porowym fanpage apetyczne zdjęcie zupy. Od razu pojawiły się komentarze z prośbami o przepis, więc przyśpieszyłam trochę pracę i przepis już dzisiaj dla Was mam :) Zupę wykonałam na bazie zielonego groszku, a jak wiadomo wszystkie warzywa strączkowe są źródłem białka i wielu innych składników odżywczych, więc warto je wprowadzić do swojej diety. Drugim składnikiem, który

Pora coś zjeść

Proponowane wyszukiwania