zupa - 39805 przepisów (strona:2091/2654)

Szparagowy krem z kluseczkami 210

Szparagi ,, przeniesione,, w czasie. W sezonie jemy szparagi na okrągło . A że żal mi wylewać wywar z ich gotowania bo można z niego zrobić pyszną zupę - mrożę go razem z przetartymi przez sito zmiksowanymi końcówkami. Taki ,, mus szparagowy,, dzielę na porcje i zamrażam ( tak po ok. 2 szklanki). Potem moment i zupa jest gotowa. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zupa orkiszowa 245

kiszonych sól, pieprz Ziarna orkiszu płuczemy i namaczamy na 12 godzin. Gotujemy wywar mięsno-warzywny razem z ziarnami, cebulą i selerem. Czas gotowania wywaru ok. godziny. Najlepsze mięso na zupę to drób (indyk lub gęś). Można też użyć kawałka wieprzowiny z kością. U mnie akurat był aromatyczny rosół z kawałków gęsiny wraz z wywarem pozostałym po gotowaniu warzyw na sałatkę(...)koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem, zakwaszamy sokiem z ogórków i posypujemy koperkiem. Proponuję podać z grzankami, radość dzieci gwarantowana

prawdziwe jedzenie
Zupa czosnkowo - ziemniaczana 286

Niezwykle sycąca i aromatyczna zupa krem zaspokoi głód każdego domowego głodomorka. Składniki - 1,5 L bulionu warzywnego - 8 średnich ziemniaków - 1,5 główki czosnku - 2 cebule - sól, pieprz - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni proszę abyś przed opuszczeniem tej strony kliknął na reklamę zamieszczoną poniżej(...)cebulę i czosnek przełożyć do bulionu. Ziemniaki pokroić w kostkę i również dodać do bulionu. Całość gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę wystudzić, zmiksować na krem i znowu podgrzać. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie  Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi

Świat Smaku
Zupa krem z grzybów wg Julii Child 262

Wracamy do gotowania z Julią, dzisiaj zupa grzybowa, bo nastał już sezon na świeże grzyby prosto z lasu. Proponuję wiec jej łatwą, szybką w przygotowaniu zupę krem z grzybów, która zaspokoi smak amatorów tego leśnego daru. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Delikatna zupa łososiowa z porem 280

Pyszna, delikatna zupa rybna z łososiem i porem. Idealna dla osób, które nie przepadają za intensywnym smakiem ryby. Moja ulubiona :) i bardzo prosta w przygotowaniu.  Składniki: 1 l bulionu rybnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża cebula 2 duże pory 2 ziemniaki 2 liście laurowe sok z cytryny 300 g świeżego filetu z łososia 85 ml śmietany(...)minut. Wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziemniaki pokrojone w kosteczkę, szczyptę soli i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj ok 20-25 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę dopraw, dodaj łososia pokrojonego w kostkę i sok z cytryny.  Całość gotuj na małym ogniu ok 5 minut, aż ryba zacznie się rozpadać, dodaj śmietanę, delikatnie wymieszaj i gotowe

Niezły Młynek
Bulion drobiowy 216

Bulion z mięsa drobiowego jest bazą wielu zup i sosów.  Przede wszystkim kojarzy mi się z przepysznym rosołkiem. Ale można też na nim ugotować zupę ogórkową lub świąteczny żur. Zawsze gotuję więcej bo nie wiadomo kiedy może się przydać. ... Składniki: 2 lub 3 skrzydełka z indyka cebula sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, tymianek lub rozmaryn Zobacz cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Wiosenny rosołek z kiełkami 228

szumowinami odlewamy i wlewamy świeżą. Gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Dodajemy cebulę, pora, liście cykorii lub kapusty, ulubione przyprawy.  Gotujemy jeszcze kwadrans i dosalamy. Wyjmujemy z zupy mięso i warzywa a wrzucamy kiełki. Gotujemy przez chwilę, posypujemy natką lub koperkiem. Zupę podajemy z drobnym makaronem typu muszelki (podobnej wielkości co kiełki fasolki

prawdziwe jedzenie
Bulion drobiowy 229

Bulion z mięsa drobiowego jest bazą wielu zup i sosów.  Przede wszystkim kojarzy mi się z przepysznym rosołkiem. Ale można też na nim ugotować zupę ogórkową lub świąteczny żur. Zawsze gotuję więcej bo nie wiadomo kiedy może się przydać. ... Składniki: 2 lub 3 skrzydełka z indyka cebula sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, tymianek lub rozmaryn Mięso myjemy

prawdziwe jedzenie
Zakwas na żur 252

Zbliżają się Święta Wielkanocne, z którymi związane są takie tradycyjne zupy jak żur na zakwasie czy biały barszcz. Zakwas najlepiej nastawić na tydzień przed Świętami ale teraz przed Wielkanocą można przygotować na nim żurek postny (bez mięsa) Składniki na zakwas: płatki owsiane lub mąka (ok. 200g) litr przegotowanej wody czosnek, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek Kiedyś do zakwasu używano wyłącznie(...)mąki (owsianej lub żytniej), dziś częściej korzystam z płatków owsianych (najlepiej górskich). Zakwas na zupę powstaje w trakcie fermentacji drożdży z mąki, płatków pod wpływem ciepła. Można ten proces przyspieszyć dodając kawałek chleba na zakwasie. Do wyparzonego słoika wsypuję płatki owsiane i zalewam litrem ciepłej wody. Zakrywam ściereczką i odstawiam słoik w ciepłe miejsce. Trzeciego dnia, gdy pojawią się bąbelki

prawdziwe jedzenie
Żurek postny 272

owsianych. Płatki zalane ciepła wodą zostawia się do zakwaszenia na 3-4 dni. Więcej na temat zakwasu było w poprzednim poście . Płatki z zakwasu można odsączyć lub zmiksować by zupa była gęsta. Gotowy zakwas mieszamy z wywarem warzywnym, ponieważ ma być to zupa postna nie dodajemy bulionu z mięsa.  Wywar gotuję niecałą godzinę z ulubionych warzyw (nie muszą być

prawdziwe jedzenie
Niespodzianka 227

garnek też używamy dość często do np. gotowania makaronów. Natomiast garnek największy  jest o pojemności 6,6 litra jak na razie używamy go najmniej do np. przygotowania zup, ale na pewno będzie  się świetnie sprawdzał na przygotowywanie posiłków  dla większej ilości osób. Garnki bardzo dobrze się spisują, dania są długo ciepłe. Jest to dobry patent dla małych

cookpl
Płatki ziemniaczane od JANTAR ZPZ STOLON 348

kopytka, pyzy, placki ziemniaczane, puree .  Dodatkowo płatki ziemniaczane mogą być wykorzystywane przy wypieku chleba - jako spulchniacz i naturalny konserwant przedłużający świeżość pieczywa.  Inne zastosowanie to zagęstnik do zup czy sosów .  Oto jak swój produkt zachwala sam producent:   Płatki ziemniaczane oferowane przez Jantar STOLON to najwyższej jakości produkt, który od lat uzyskuje pochlebne opinie odbiorców na rynku

Grunt to przepis!
Zupa krem z pieczonych pomidorów 210

Dzień dobry! Ciągle serwuję Wam pomidorowe propozycje, tym razem mała przerwa od przetworów, dzisiaj dla odmiany pyszna zupa. Kremowa, aromatyczna, z mnóstwem pomidorów. Doskonale rozgrzewa w chłodne dni (takie teraz niestety mamy w Krakowie). Delikatnie kwaśna, ale też słodka. Kusząca czyż nie? Gorąco polecam! Na blogu znajdziecie też inną wersję zupy pomidorowej , którą możecie podać z makaronem lub ryżem, jest

Pora coś zjeść
Zupa truskawkowa 158

Zupa truskawkowa, czyli wystarczy miec 500 g truskawek, cukier, wode i smietane, no i oczywiscie makaron. Truskawki szypulkujemy, zalewamy woda i stawiamy na ogniu. Po zagotowaniu truskawek, gotujemy je ok 20 min. Potem dodajemy do smaku cukier. Poniewaz ja lubie slodka zupe dodaje ok 10 duzych lyzek cukru. Potem zaprawiamy smietana i odstawiamy, zeby wystygla zupa. W tym czasie gotujemy

Klaudynkowa kuchnia
Sos kurkowy 204

Dania z grzybów, zupy, sosy grzybowe, przetwory z grzybów są klasycznym elementem kuchni polskiej. A sos kurkowy , podobnie jak sos z borowików, jest moim zdaniem najsmaczniejszy i bardzo wykwintny, świadczy o tym również cena kurek w sklepach, czy na bazarach. My zbieramy kurki w lesie, więc oprócz przyjemności ze spacerów po lesie mamy darmowy, wykwintny produkt. Cieszmy się tym produktem(...)cały rok, gdyż blanszuję kurki i zamrażam. Zimą jak mamy kaprys wyciągamy kurki z zamrażalnika i wykorzystujemy je do: jajecznicy , zupy , czy też sosu kurkowego. Sos kurkowy najbardziej nam smakuje z drobiem oraz rybami, czy też kluskami lub kotletami ziemniaczanymi. Sos kurkowy w najprostszej wersji można przygotować z uduszonej cebuli, dodając posiekane kurki, całość zagęszczając śmietanką i przyprawiając sola

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię