zupa - 39353 przepisów (strona:2092/2624)

Zupa enchilada z kurczakiem 343

zobaczyłam zdjęcie tej zupy pomyślałam muszę ja zrobić. Produkty wszystkie były pod ręką, więc nic nie stało na przeszkodzie. I nie żałuję, bo zupa jest prosta, chociaż długo się gotuje, ale pyszna, rozgrzewająca i syta. Danie jednogarnkowe, wystarczy za cały obiad. Polecam. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szczawiowa 158

garnku roztapiamy masło i wrzucamy pokrojony szczaw, ustawiamy na malutki ogień, trzymamy pod przykryciem, co chwila mieszamy. 3. Gdy szczaw będzie już "zmiękczony" zalewamy go bulionem. 4. Bezpośrednio do zupy ścieramy na tarce czosnek. Dodajemy sól, pieprz. 5. Teraz niech się pogotuje, minimum godzina - mały ogień (niech się nie bałwani). 6. Dodajemy śmietany (na wszelki wypadek, żeby się nie zważyła(...)najpierw śmietanę mieszany z zupą w szklance po łyżce i dolewamy do garnka). 7. Nakładamy i podajemy z pokrojonym w kostkę (lub jak wolimy) jajkiem.  Kalorie (porcja - półtorej miseczki ze zdjęcia/330ml): *porcja z jednym jajkiem: ok. 230 kcal * z dwoma jajkami: 310 kcal   Smacznego

Malowane smakiem
Jesienna zupa z pieczonych warzyw 213

Aromatyczna, rozgrzewająca, o wyjątkowym smaku... nie wiem jak jeszcze można ją opisać :) Jest to jedna z najlepszych zup- kremów, jakie jadłam! :) Musicie koniecznie spróbować ;) Polecam :) Składniki: 1,5 litra bulionu 1 duża cukinia lub 2 małe 4 pomidory 2 czerwone papryki 1 marchewka sól, pieprz ziołowy papryka słodka ulubione zioła: oregano, zioła prowansalskie, bazylia (możecie wybierać) czosnek granulowany  przyprawa(...)podpiekamy. Wszystkie warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy razem 30-40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i resztą przypraw. Blendujemy i doprawiamy w razie potrzeby. Jeśli chcecie, możecie zupę zabielić śmietaną, ja jednak tego nie robiłam. :) SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Weekend u Mamy: Krem z dyni z prażonymi pestkami 178

kroimy w kostkę, nasiona wyrzucamy. Wkładamy ją do garnka, wlewamy bulion, dodajemy sól, pieprz (większą szczyptę), kurkumę, imbir i cukier. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Zupę zdejmujemy z ognia, miksujemy na gładką masę i dodajemy kilka łyżek śmietany (wedle uznania). 3. Patelnię mocno rozgrzewamy (bez tłuszczu!). Nasiona obieramy i wrzucamy na patelnię, prażymy przez chwilę(...)Zupę przekładamy do talerzy, posypujemy nasionami dyni i świeżym koperkiem. Smacznego

My Culinary Art
Weekend u Mamy: Krem ze świeżych ogórków 190

Danie w całości przygotowane przez moją Mamusię :) Pyszny, lekko pikantny krem. który na pewno trafi na listę moich ulubionych dań. Polecam baaardzo!  Składniki: 1 cebula

My Culinary Art
Zupa fasolowa - Gsód Suppe 212

Zupa fasolowa z dodatkiem kaszy..takiej nigdy wcześniej nie gotowałam ..była albo z fasolą albo z kaszą , a nigdy razem...taka zupa jest bardzo syta...i smaczna. 25 dkg białej fasoli ziemniaki kawałek boczku wędzonego smalec 1 duża cebula 1 marchewka 2 pory 1 pietruszka  rosół drobiowy 5 dkg kaszy jęczmiennej (perłówka) sól,  pieprz  listek, ziele majeranek

Moje domowe kucharzenie
Zupa krem z marchewki 171

Uwielbiamy w naszym domu zupy-kremy, ale marchewkowa jest moim debiutem - muszę przyznać bardzo udanym - wyszła naprawdę przepyszna !!! SKŁADNIKI                                                                              6 dużych(...)szczypiorku PRZYGOTOWANIE Gotujemy bulion.  Dodajemy pokrojone drobno marchewki i ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu ok 30 minut, aż warzywa zupełnie zmiękną. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Miksujemy zupę razem z cebulą. Przyprawiamy obficie solą, pieprzem i czosnkiem. Dodajemy jogurt. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem

Moje Kuchenne Rewelacje
Grzybówka z podgrzybków. 248

jeszcze raz przerabiać. Pisałam już o tym, że mnóstwo grzybów ususzyłam, zrobiłam również grzybki marynowane , tartę z podgrzybkami , zabrałam Was również na spacer po moim lesie . :) Teraz czas na zupę grzybową. Pół na pół z grzybów świeżych i suszonych - pychota! Składniki: 2-3 marchewki 1 pietruszka 1/4 małego selera 2 duże ziemniaki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 10 podgrzybków(...)laurowe, 3-4 ziela angielskie, 5 ziaren pieprzu, 2-3 szczypty soli. Dorzucamy grzyby suszone. Całość gotujemy 15 min następnie dorzucamy świeże grzyby i gotujemy kolejne 15 min. Podajemy zupę z jogurtem lub śmietaną posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Nie ma jak u mamy. Kuchnia polska. 244

pierwszej kolejności ogląda się zdjęcia i czyta dopiski, a dopiero później zwraca uwagę na przepisy. Książka, jest podzielona tematycznie na:  przystawki (np. bliny mojej Babci, borowiki na grzance) zupy (np. chłodnik z owoców lasu, zupa rybna pikantna) mięsa i ryby (np. medaliony cielęce z borówkami, kotlety schabowe zapiekane z winem) dania mączne z ziemniaków i z kasz (np. jajka

Brzuszki Łakomczuszki
Zupa -krem z cukini 175

Szczerze mówiąc pierwszy raz robiłam zupę-krem...i na pewno jeszcze kiedyś zrobię inną taką miksowaną zupkę..tym razem była to zupka z cukinii.. 4 średnie cukinie  1 cebula 2 duże ząbki czosnku kartonik słodkiej śmietanki (12% lub 18%) biały pieprz 2 bulionetki warzywne  2 łyżki stołowe masła klarowanego lub oleju Cebulę i czosnek drobno posiekać, dusić(...)mieszając. Gdy cukinia zmięknie,zmiksować składniki w garnku na gładki krem. Do kremu dodać drugą bulionetkę, śmietankę oraz biały pieprz do smaku. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Jeśli zupa jest za gęsta, można dodać wody lub mleka. Podawać np.z grzankami

Moje domowe kucharzenie
Zupa krem z dyni 171

wiele więcej (zajrzyjcie chociażby na fanpage JEdynie , gdzie się zaopatruję w dynie różnego rodzaju) i każda ma inny smak i dedykowana jest innym daniom. Dzisiaj zapraszam Was na prostą zupę krem z dyni. Jej przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu. Jeśli jednak wolicie bogatszy smak, zapraszam na zupę dyniowo-warzywną . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym

Pora coś zjeść
Leczo z fasolką szparagową Mamut 275

Czyli zupa na bogato lub obiad z jednego garnka... Składniki: 1/2 kg bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) 1 laska kiełbasy myśliwskiej 300 g pieczonego lub gotowanego schabu 300 g fasoli szparagowej mamut 2 małe cukinie 2 cebule 2 papryki (dowolnego koloru) 2 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu (najlepiej z mięsa, może być z kostki) 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki(...)ziołami i kminkiem. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i zabielić słodką śmietanką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, gdyby sos okazał się za kwaśny. Podawać jako zupę - najlepiej z pieczywem

Czerwień i błękit
Zupa. Grzyby. Ziemniaki. Kartoflanka - trąbczanka 194

całe łany. U Dorotki część trafiła do słoików z marynatą a część na suszarkę. Trochę trąbek wykorzystałam od razu, na świeżo, do pysznej kartoflanki bo uwielbiam takie szybkie zupy. Zobacz przepis na inną kartoflankę - z gąsówkami . A może wolisz Zupę grzybową z makaronem ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Indyjska zupa Dahl 206

Sycąca orientalna zupa z czerwonej soczewicy i mleka kokosowego. Jest pikantna, dzięki czemu idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Składniki: szklanka czerwonej soczewicy 200 ml mleka kokosowego 300 g passaty pomidorowej 2 szklanki wody cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka garam masali 1/2 łyżeczki chilli sok z 1/2 limonki sól, pieprz świeża(...)kolendra oliwa Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z rozgniecionym czosnkiem na oliwie w garnku, w którym będzie gotowała się zupa. Dodać garam masalę, kurkumę, kumin, imbir, chilli i sok z limonki. Chwilę podsmażyć. Następnie zalać wodą i wsypać soczewicę. Gotować kilkanaście minut na małym ogniu. Gdy ziarna zmiękną wlać passatę i mleko kokosowe. Wymieszać i pogotować jeszcze kilka

wyzwania kuchenne
Barszcz ukraiński - przepis Magdy Gessler 331

gotujemy ok. 1 godziny. 2. Marchewkę, buraki i pietruszkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę a kapustę szatkujemy. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy 10 minut. 3. Mięso wyciągamy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, utarty czosnek, kwas z buraków, sok z cytryny, koperek

My Culinary Art