według mojej mamy. Leczo to potrawa węgierska, której podstawę stanowi papryka w gęstym pomidorowo-cebulowym sosie. W Polsce za to, leczo robione jest zarówno w formie gulaszu jak i zupy. Każda gospodyni przyrządza je inaczej – w zależności od przepisu do „polskiego leczo” dodaje się często cukinię, kabaczka, bakłażany, boczek czy kiełbasę. U mnie w domu typowymi dodatkami
Poezja smakuUbóstwiam wszystko co bazyliowe, wręcz mam ostatnio bazyliową manię. Mogłabym jeść same liście bazylii, tak jak np.sałatę. Dodaję również duże liści do zupy pomidorowej i ogromne do caprese, bardzo przypadła mi również do gustu sałatka z fig z mozzarellą posypana świeżą bazylią . Po trochę innym pesto , które robiłam już jakiś czas temu, zajadamy się teraz wersją wzbogaconą dodatkowo
Smaczne ZdroweJeśli Szwajcaria to zegarki, ser i banki. Takie są nasze pierwsze skojarzenia. Trudno ugotować coś z zegarka, chociaż słynną zupę „na gwoździu” już podobno się da. Bank też jakoś tak mało kulinarnie się kojarzy. Co z kuchnią? Przecież nie samym serem człowiek żyje. Do zagłębienia się w kuchnię Szwajcarów skłonił mnie konkurs i ostry nożyk Victorinox. Tematem konkursu były „Inspiracje
ladykitchenprawdziwe wyzwanie. Dzięki nam gotowanie staje się łatwiejsze i bardziej przystępne. Wystarczy znaleźć przepis i do dzieła. Szkoda, że tak dużo ludzi nadal boi się pary znad gotującej się zupy czy skwierczącego na patelni oleju. NALEŚNIKI - PRZEPIS PODSTAWOWY. na ok. 8-10 naleśników 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko szczypta soli Wszystkie składniki dokładnie
W kuchni Karmel-itkiPyszny, aromatyczny tajski gulasz wołowy z anyżem, goździkami i cynamonem. Przypomina bardziej zupę, dlatego do jedzenia polecam pałeczki i łyżkę (lub ewentualnie widelec :)) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Gulasz - bulion (4 porcje): 500 g wołowiny 2 łyżki oleju arachidowego 1 szalotka pęk świeżej kolendry 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm imbiru 2 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu
Tajskie smakibrak chęci na stanie przy garach i ta potrawa jest właśnie na takie dzień ! Próbowaliście już pysznego Łososia na zielono ? A może bardziej zasmakuje Wam jako dodatek do Kremowej zupy z dyni ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaszparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag dobrze wie, w którym miejscu powinien się złamać :-). Zdrewaniałe końcówki możemy wykorzystać później do przygotowania wywaru do zupy. Szparagi układamy na parowarze i gotujemy 10-15 minut, w zależności od tego jak są grube. W międzyczasie na suchej patelni prażymy bułkę tartą do lekkiego zbrązowienia. Dodajemy masło
Kulinarne przygody GatityDziś kolejne szybkie danie ze szparagami w roli głównej. Robi się je w kilkanaście minut. Pamiętajmy, aby nie wyrzucać stwardniałych szparagowych końcówek. Można je wykorzystać do przygotowania wywaru na zupę. Ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 3 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili (u mnie mrożona) 15 dag fety 2 pomidory
Kulinarne przygody Gatityprzygotujemy ze składników dostępnych w polskich sklepach, anegdotki autora i opisy niektórych typowych potraw. Paolo tłumaczy nam również znaczenie włoskich nazw dań. Książka składa sie z 9 części: - przystawki - zupy - makarony i kluski - pizza - dania z ryżu - dania z ryb i owoców morza - dania z mięs - dania z warzyw - ciasta i desery W książce znajdziemy najbardziej typowe dania
Kulinarne przygody Gatitybazą do innych dań, tak wytrawnych jak i słodkich. Z upieczonej dyni możemy również zrobić pure, a następnie je zamrozić. Na blogu jest już przepis na zupę krem z pieczonej dyni . Pieczona dynia Składniki: 2 dynie Hokkaido 2 dynie Futsu Black oliwa z oliwek EV sól kumin chili czosnek Wykonanie w dwóch wersjach
Kulinarne przygody Gatitymiąższ ma wysoki indeks glikemiczny (75), dlatego dynię należy łączyć z produktami o niskim IG. Na moim blogu pojawiły się już przepisy na pieczoną dynię , na zupę krem z pieczonej dyni i na dyniowe ślimaczki drożdżowe . Mam jeszcze parę dań do przygotowania, na razie kolorowe dynie cieszą moje oko w domu i w przydomowym ogródku ! Może zrobię
Kulinarne przygody Gatityświeżych grzybów póki jeszcze są i wracajmy do babcinej kuchni. A przy okazji, nie zapomnijmy ususzyć parę dorodnych grzybowych kapeluszy. Będą jak znalazł do pierogów czy do świątecznej zupy. Sos grzybowy Składniki: 500 g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki) 1 duża cebula 150 ml śmietany 18% sól pieprz szczypta mielonego ziela angielskiego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej
Kulinarne przygody GatityQuatre epices, to francuska mieszanka czterech przypraw, w której skład wchodzi gałka muszkatołowa, imbir, goździki i pieprz. Używana jest do zup, dań warzywnych i mięsnych. Doskonale komponuje się z dynią ! Gdy chcemy ją dodać do ciasta, pieprz zastępujemy zielem angielskim. Amerykańska wersja tej przyprawy zawiera cynamon, goździki, gałkę muszkatołowa i ziele angielskie, tam głównie jest używana do potrawa
Kulinarne przygody Gatityaktywny zakwas do chleba lub kawałek razowego chleba, ale koniecznie musi on być na zakwasie, broń Boże drożdżowy. Drożdże mogą spowodować, że zakwas zapleśnieje. A na blog już wkrótce zupa na zakwasie, czyli zalewajka. Zakwas na żurek Składniki: 1 litr przegotowanej zimnej wody 1 szklanka mąki żytniej 2000 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka
Kulinarne przygody Gatitybyło między nimi przerw i, żeby wystawały poza formę. Gdy golonka jest już miękka odcedzamy ją na sicie. Wywar zachowujemy i możemy go wykorzystać jako bazę do zupy. Następnie gdy mięso lekko przestygnie, tak aby nie parzyło nas w palce, obieramy je z kości. Masło mieszamy z musztardą, a następnie z ciepłym mięsem. Dodajemy natkę, przyprawiamy. Układamy ścisłe
Kulinarne przygody Gatity