zupa - 39805 przepisów (strona:1936/2654)

Chleb mieszany na zakwasie i miodzie z oliwkami w sierpniowej piekarni 210

wypiekali autorzy blogów: Akacjowy blog am. art kolor i smak Apetyt na smaka Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarna Maniusia Kulinarne przygody Gatity Moje małe czarowanie nie-ład mAlutki Polska zupa Przepisy na domowy ser i chleb Smakowity chleb Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu slow life

Weekendy w domu i ogrodzie
Sos pomidorowy na zimę 779

koncentrat- jak kto woli. W każdym razie warto mieć w zapasie chociaż kilka słoiczków cudownie pachnących latem, nagrzanych gorącym słońcem, rumianych pomidorków :) Sos doskonale nadaje się np. do pizzy, zup, dań mięsnych. Podgrzany i wymieszany z makaronem będzie doskonałym szybkim daniem  dla zabieganych. Polecam, naprawdę warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie. 3,5 kg pomidorów lima 1 łyżka soli

Smakołyki Asi
TERINA Z BAKŁAŻANA 172

piekarniku do ostudzenia, podawaj na ciepło lub na zimno, samą (smakuje świetnie), lub z sosem pomidorowym lub paprykowym.   *typu crème fraîche, np. śmietany Szefa Kuchni do sosów i zup Danone.   Belcastel (departament L'Aveyron) -urocze miasteczko w południowej Francji

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Chleb mieszany na miodzie z oliwkami 216

oliwkami na blogach: Akacjowy blog am. art kolor i smak Apetyt na smaka Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarna Maniusia Kulinarne przygody Gatity Moje małe czarowanie nie-ład mAlutki Polska zupa Smakowity chleb Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu slow life

Przepisy na domowy ser i chleb
Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki 222

Blendujemy. Gorący przekładamy do słoików i pasteryzujemy. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/pindzur-pasta-pomidorow-baklazana-papryki/ BosowKuchni Artykuł Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Chleb mieszany na miodzie i zakwasie z oliwkami 168

wyjmujemy z formy i studzimy je na kratce. Chleb mieszany na miodzie  z oliwkami znajdziecie również na blogach: Kuchennymi drzwiami Smakowity chleb Kolor i smak Kulinarna Maniusia Polska zupa Apetyt na smaka W poszukiwaniu slow life

Kulinarne przygody Gatity
duszona kapusta czerwona... 166

kucharek 1 łyżka, cynamon 1 łyżeczka, goździki 4 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki, cukier 2 łyżki, woda 1 szklanka, ocet jabłkowy 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka kapustę czerwoną dość drobno pokroić do większej miski, zalać wrzącą wodą, zostawić na 15 minut

W Mojej Kuchni Lubię
PSTRąG TEŃCZOWY na chmurce śmietankowej 123

stole)  Młode ziemniaczki  Koperek dużo koperku  Natka piertuszki- troszkę  Limonka  Sol pieprz Smietana do sosu : •18% gęsta pół szklanki (Piątnica) •18% rzadka (laciata do zup i sosów) Sposób: Czyścimy filety wyciagamy reszte ości Solimy pieprzymy i wyciskamy sok z limonki i pozostawiamy na pol godzinki . SOS: Mieszamy dwie smietany  Do rondelka z odrobina wody

Viola cooks with passion
Cannelloni Carbonara z kurkami w boczku 145

ViolaPassion Kolejna wspaniała  odsłona kurek. Nigdy wcześniej nie wyobrażałam sobie połączenia grzybów z makaronem. Zazwyczaj lądowały w sosie ,zupie ,pierogach śmietanie czy w occie. Dzięki konkursowi przełamałam swój stereotyp,i dziś wiem że cały czas trzeba łamać swoje przepisy po to by je ulepszać. Składniki: 350 g kurek 1/2 cebuli pokrojonej drobno w kostkę 2 ząbki czosnku przekrojony

Viola cooks with passion
Golonka pieczona w piwie i kapuście kiszonej 416

mięso opłuczemy pod bieżącą wodą ,i wstawiamy do gotowania w wysokim garnku na około 2 godziny. Szumówką zbieramy szum Wody nie zlewamy, ponieważ mamy super wywar na zupę. Ważne jest by w kuchni niczego nie marnować ;-) Ja ugotowałam kapuśniak ,który pojawi się na moim blogu. Naszą golonkę posypujemy tymiankim , majerankiem ,rozmarynem i słodka papryką. Wstawiamy do piekarnika

Viola cooks with passion
Fasolka szparagowa w słoikach na zimę 390

warto poświęcić trochę czasu i zamknąć ją w słoikach. Zakonserwowana w całości ładnie prezentuje się na talerzu, zaś ta pokrojona w kawałki, idealnie sprawdza się jako np. dodatek do zupy lub sałatek. Swoją przygotowałam bazując na przepisie z kilkudziesięcioletniej „Kuchni polskiej”. W ramach eksperymentu jeden słoik został już komisyjnie skonsumowany. Fasolka, przynajmniej dla mnie, jest idealnie miękka

Kuchenne zapiski Edyty
Kalafior w słonej zalewie 1135

przygotowany kalafior przyda się zimą jako dodatek do zup i obiadów.     Składniki na ok. 8-10 słoików 0,6 l: -4 średnie kalafiory -4 l wody -6 łyżek soli Kalafiory oczyszczamy i opłukujemy  zimną wodą. Dzielimy na mniejsze części. Sparzamy we wrzątku przez 2 minuty, ale nie gotujemy. Odławiamy. Układamy w słoikach i zalewamy wrzącą zalewą, przygotowaną

Maminek kulinarny
Chłodnik z ogórkami i rzodkiewką 132

Chłodnik to zupa idealna na okres letni. Choć pogoda ostatnimi czasy nas nie rozpieszcza, świeżych warzyw mamy pod dostatkiem, stąd zrodził się pomysł na tą pyszną potrawę. Jeżeli macie ogródek, to znajdziecie w nim połowę składników, a jeżeli nie, to z ich zakupem też nie powinniście mieć żadnych problemów. Zabieramy się do gotowania ☺ 20 min 4 Składniki: 6 dużych ogórków

Ania i Marcin gotują
Zupa kukurydziana 134

Tak prosta, jak smaczna. W zależności od użytych przypraw może być słodka i delikatna lub intensywna i ostra. Ja wybrałam coś pomiędzy ;) 2 porcje: 2 małe

Kucharzyca
Zapiekana papryka z kaszą gryczaną i mięsem 155

WSZYSTKIEGO. Będąc poza granicami naszego kraju przez 2 miesiące spróbowałam masę różnych potraw, chodząc po ogromnych marketach (targach) kupowałam różne przyprawy, próbowałam masy tzw. "street food". Przez obrzydliwą zupę rybną z cytryną, ravioli, okonomiyaki, przeróżne falafele po zwykłego "czikena" z budki za rogiem. Wróciłam ze świeżą głową, innym podejściem do życia. Jestem mniej nerwowa, pewniejsza siebie i bogatsza

Czarnawisienka