nawadniać. Liście rukwi wodnej najlepiej smakują świeże. Rukiew ma chrupiącą teksturę, orzeźwiający ostry i pikantny aromat oraz lekko pieprzowy smak z nutą słodyczy. Można dodawać ją do wszystkiego, sałatek, zup, kanapek, smoothie lub po prostu zjeść świeżą. Wartości zdrowotne rukwi wodnej: to bogate źródło witaminy C, B1, B2, B6, K, żelaza, wapnia, magnezu, manganu i cynku, który pozytywnie wpływa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dominikiem nasiona szałwii hiszpańskiej (chia) nie mogę się nimi najeść. Są fantastyczne i mega zdrowe! Te małe nasionka można namoczyć w wodzie, mleku, mleku kokosowym, dodać do jogurtu, zupy czy ciasta i zawsze będzie pysznie. Tym razem wykorzystałam je do zrobienia tego prostego i smakowitego deseru. Smakowało nieziemsko - polecam ogromnie! <3 Pudding chia: 300 ml mleka kokosowego (ja użyłam
Cooking MonsterFascynacja batatami trwa, więc pojawia się kolejny przepis z ich wykorzystaniem oraz sałatka zainspirowana przepisem Minta Eats . ;) Wraz z Dominikiem uwielbiamy bataty i po purée, frytkach oraz zupie z ich wykorzystaniem musieliśmy wypróbować czegoś nowego, stąd przepis na faszerowane słodkie ziemniaczki. Mięso mielone, warzywa, ulubiony ser i wyżerka gotowa! Do tego bardzo orzeźwiająca, letnia sałatka z arbuzem, fetą oraz miętą
Cooking Monsterkilka kilogramów "pysznych, ekologicznych, bez nawozów, z własnego ogródka..." więc jest duża motywacja do zapełniania spiżarni kolejnymi przetworami :-) Były już tradycyjne ogórki kiszone , a także kiszone w wersji na zupę oraz ogórki francuskie . Dziś przyszła pora na nieco bardziej egzotyczne ogórki w słodkiej zalewie curry. składniki: 3 kg ogórków gruntowych liście selera (1-2 na słoik, w zależności od wielkości
babka w formiepaprykowym sosie znajdziemy kurczaka. Podobnie, aczkolwiek głównie z użyciem wieprzowiny i wołowiny, robi się pörkölt , czyli danie które my nazywamy gulaszem (z kolei węgierski gulyas, to dla nas zupa gulaszowa). Podstawowa różnica jest taka, że paprykarz wykańcza się tuż przed podaniem śmietaną, czego nie robi się z pörköltem. To wszystko może się wydawać trochę/bardzo skomplikowane na pierwszy rzut
zadanie-gotowanieIdealna na zimę do zup i sosów Składniki 2 kg pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1/2 selera sól, pieprz, cukier 2 łyżki ziół prowansalskich Sposób przygotowania … Czytaj dalej Passata pomidorowa
czarrna od kuchnibigosu 1 opakowanie, kostka rosołowa 1 sztuka, smalec 2 łyżki, łopatka bez kości 1 kg, cebula 2 sztuki, pomidory 5 sztuk, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku średniej wielkości główkę kapusty drobno pokroić, w garnku zalać wodą i gotować z 10 minut, wodę odlać z garnka wsypać do kapusty przyprawę do bigosu
W Mojej Kuchni Lubięciasto. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/proste-ciasto-drozdzowe-owocami/ BosowKuchni Zapisz Artykuł Proste ciasto drożdżowe z owocami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkusezonie kurkowym nie może zabraknąć tych pysznych grzybów. Bo choć zupę kurkową przygotowywałam w tym roku pierwszy raz, to kurki w śmietanie bywają u nas praktycznie od zawsze. Zmieniają się tylko dodatki do nich. Kiedyś w moim rodzinnym domu grzyby bywały właśnie z ziemniakami, ja wprowadziłam do nich dodatek makaronu i tak było przez wiele lat, niekiedy podawałam je również
Smaczne ZdroweStaram się unikać smażenia, ale czasem mam ochotę na typowo polski zestaw obiadowy : ziemniaki z koperkiem, surówką i kotletami :) Wczoraj zjadłam właśnie taki obiad. Na pierwsze danie zupa z kalarepy (z tego przepisu - klik ) a na drugie kotlety. Czytaj więcej
Kasia Sarnaduży wybór warzyw, że te najbardziej pospolite (marchew, buraki, sałata ...) poszły u mnie na jakiś czas w zapomnienie. Ostatnio na obiady najczęściej jadam zestaw kasza + warzywa, przeważnie poprzedzony lekką zupą. Wczoraj wybrałam pęczak, a do niego buraki. Czytaj więcej
Kasia SarnaBardzo lubię połączenie komosy ryżowej z ciecierzycą. Często stosuję je w zupach oraz daniach jednogarnkowych. Tym razem przygotowałam sycącą sałatkę: Czytaj więcej
Kasia SarnaOstatnio jem znacznie mniej ziemniaków niż dawniej. Jeśli się na nie decyduję, to najczęściej w wersji zapiekanej lub jako dodatek do zupy. Kilka dni temu upiekłam je w towarzystwie pomidorów (świeżych oraz suszonych). Oto efekt: Czytaj więcej
Kasia Sarnapiekarniku lub w garnku z wodą. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/jablka-prazone-smazone-szarlotki-nalesnikow-babeczek/ BosowKuchni Artykuł Jabłka prażone, smażone do szarlotki, naleśników, babeczek, ryżu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuwystarczy grzyby wyłożyć na durszlak i wypłukać po bieżącą wodą, a potem delektować się ich smakiem, bo smakują jak świeże, kurki można je dodawać do jajecznicy, do sosu, do zupy, czy do różnego rodzaju farszów i innych dań, które lubią grzyby. Nie mam tyle miejsca w zamrażarce, aby mrozić grzyby, więc mając nadmiar grzybów, gdy chcę je przechować na zimę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię