szynki białej gotowanej -2 małe korniszony -2 plastry żółtego sera -szczypiorek -łyżeczka majonezu Odcinamy wierzch pomidorów, wydrążamy środek, który można przechować w lodówce i użyć np. do sosu lub zupy pomidorowej. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z majonezem. Napełniamy pomidory. Sposób drugi Składniki: -2 pomidory -mała puszka tuńczyka -1 cebula sałatkowa -1 łyżka groszku konserwowego -1 łyżeczka
Kulinarne przemysleniasztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, prawdziwki 5 łyżek/mielone, woda 6 szklanek SOS: wywar grzybowy - z gołąbków gotowania, prawdziwki 2 łyżki/zmielone, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, mąka pszenna 5 łyżek, woda 1/2 litra ryż ugotować w nie solonej wodzie, odsączyć z wody woreczki, wsypac do miski, dodać mieloną łopatkę, jajka, pieprz
W Mojej Kuchni Lubięzależności od wielkości. Podajemy polane bułką tartą na maśle. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/knedle-z-morelami/ BosowKuchni Artykuł Knedle z morelami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkususzonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” i „ Sałatką z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi „). Składniki: (4 porcje) 350 g zielonych szparagów bez zdrewniałych końcówek (z końcówek zróbcie zupę ) 350 g pomidorków koktajlowych (użyłam mieszanych koktajlowych z małymi malinowymi) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 50 g pokruszonej fety
Moja DelicjaSkręcamy temperaturę do 190 stopni pieczemy 30-40 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/chleb-orkiszowo-zytni-zakwasie/ BosowKuchni Artykuł Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuBardzo lubię zimne zupy, zwłaszcza, że można przygotować większą ilość i chłodzić się nimi przez cały upalny dzień. Mając do wyboru chłodnik z botwinką i ogórkiem, zawsze wybieram ogórka. Jeszcze lepszą wersją chłodnika ogórkowego jest tarator, czyli bułgarski chłodnik z orzechami. Nie można mu się oprzeć. Składniki 1 duży zielony ogórek duży jogurt naturalny łyżka oliwy z oliwek pół
Ugotowane pozamiataneteż przekąski na podwieczorek czy aperitivo np. słone wersje ciasteczek, paszteciki czy hummus. Po kolacji można wręczyć gościom śniadanie na następny dzień, żeby nas miło wspominali. Chorym można zrobić zupę. Dzieciom – słoiki. Jest tylko jeden warunek: nasz prezent powinien być ładnie zapakowany. Wtedy wrażenie jest murowane. Dlatego oprócz przepisów, autorka podaje też patenty na słoiczki, naklejki, foremki i kartoniki
Ugotowane pozamiataneUżywacie kostek warzywnych? Od teraz już nie musicie! :) zastąpi je domowa bulionetka, która mimo zamrażania zachowuje konsystencję masła i można ją nabierać łyżką! Świetna baza do zup lub wypicia "rosołku" ze szklanki :) można przygotować także wersję mięsną (np. używając mięsa z rosołu). Na 1 litr bulionu potrzebujemy 1 łyżkę stołową domowej bulionetki - wystarczy rozpuścić w gorącej wodzie! Bulion po rozpuszczeniu
Kolorowy PrzepisownikMłoda kapusta zazwyczaj kończy jako bigos lub zupa - nie mamy nic do tego, ale dla odmiany dzisiaj proponujemy kapuśniakowe kotlety, idealne na lato :) Kotlety z młodej kapusty Przepis na ok. 17-20 sztuk Potrzebujemy: 1/2 główki młodej kapusty 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 1/2 czerwonej papryki 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 5 łyżek mąki Przyprawy
Bananowe Polemasę. Smażymy na gorącym tłuszczu na rumiano z obu stron. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/puszyste-placuszki/ BosowKuchni Artykuł Puszyste placuszki na maślance pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkupasta jest wyjątkowa jak na smarowidło do chleba bo jest lekko słodkawa. Jednak dodatek wina nadaje jej ciekawego aromatu. W sumie to oryginalnie był to przepis na zupę. Jako, że nie ma dla... Source
Szybko Tanio SmacznieCukinię uwielbiam chyba pod każdą postacią: w zupie, w leczu, w formie kotletów, a nawet w cieście ( brownie z cukinii ) czy chlebie ( chlebek z cukinii ). Dziś w postaci pysznej pasty na kanapki. Składniki: 1/2 kg cukinia 2 cebule 4 ząbki czosnki odrobina cytryny olej sól, pieprz natka pietruszki Wykonanie: Cukinię, cebulę obrać, pokroić w kostkę włożyć na rozgrzany olej, usmażyć
Tradycyjna KuchniaBób w zupie, bób w plackach, bób jako przekąska i bób w sałatce. I o tej sałatce chwilę będzie mowa. W mojej sałatce poza bobem znalazła się fasolka szparagowa, pomidor, jajko i plastry szynki parmeńskiej na chrupko, prosto z patelni. Przepisu nie podam, bo wszystkiego było na oko. Tak to w sałatce bywa :) Szynkę usmażyłam tak, by wytopić tłuszcz
Kucharzycalanguage:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kluseczki cętkowane to jeden z moich ulubionych przepisów na szybki obiad. Super są też jako dodatek do dań głównych, albo zamiast makaronu do zupy. Przepis oparty jest na idei klusek kładzionych, przerobionych na bezglutenowe. Składniki: 1 szklanka ugotowanej na sypko czerwonej quinoy 2 szklanki BG mąki owsianej 2 jajka pieprz sol masło (lub olej
Quinoa Raz!language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} W Peru dużą popularnością cieszą się uliczne garkuchnie. W drodze do pracy można kupić kanapkę, owsiankę, a nawet zupę, a po południu smażonego w cieście ziemniaka lub ryż na mleku. Jedną z najpopularniejszych propozycji śniadaniowych jest gorąca polewka z quinoy, którą właścicielki ulicznych kramów nalewają bezpośrednio do plastikowych butelek
Quinoa Raz!