Jestem słoikiem. Lubię słoiki. Przywożę je też z domu rodziców. Czasami dostaję z nimi paczkę. (!) W słoikach przechowuję, pasteryzuję zupy, roznoszę rosół, pakuje sosy, upycham owoce zalane alkoholem i przenoszę pasty. Ostatnio w moich słoikach króluje hummus. Zapraszam niżej po przepis. Składniki: (na 1 litr hummusu) 1 szklanka ugotowanej ciecierzyca 3-4 łyżki tahiny 1/3szklanki lodowatej wody
Fiolka w kuchniczosnku 2 cebule 300 ml śmietany 18% 3 jajka 100 g sera żółtego sól pieprz oregano majeranek 2 łyżki oleju do smażenia Botwinkę oczyścić i pokroić tak jak na zupę. W głębszym naczyniu podsmażyć cebulę i czosnek, dodać botwinkę i od czasu do czasu mieszać, kiedy zacznie puszczać soki, przykryć do podduszenia, na koniec odparować, doprawić do smaku solą
Gotowanie jest łatweodpowiedzialne za smak sfermentowanego jedzenia, to właśnie na tym ostatnim się skupcie. Wiemy, jak lubicie podjadać jogurty, kefiry, maślanki, twarogi i sery dojrzewające, szynkę prosciutto, vinho verde, zupę miso, kimchi i fermentowane tofu. Wiemy, że coraz częściej szukacie najlepszych piw z małych browarów. Wiemy, że pijecie cydr i lejecie do wszystkiego sos sojowy. A teraz wyobraźcie sobie, że możecie przynajmniej
GRUBY WAŁEKschabowy z ziemniakami plus surówka :) Moim zdaniem do makaronu tez świetnie pasuje. Dziś użyłem japońskiego makaronu pszennego Somen, który ma bardzo krótki czas przygotowania. Doskonale nadaje się również do zup, sałatek czy na zimno z dressingiem i warzywami. Składniki : 2 plastry schabu 1 łyżka sosu sojowego 50g makaronu Somen 2 pieczarki pomidor bez skórki natka pietruszki
Parowar Facetakońcem gotowania. Na sam koniec dodajemy parmezan. Doprawiamy i mieszamy. 4.5.2.8 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/risotto-mlodymi-warzywami/ BosowKuchni Artykuł Risotto z młodymi warzywami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuwinie. Przy takiej kolacji najczęściej mamy kilka serów, winogrona i krakersy, tym razem te ostatnie postanowiłam zastąpić francuskimi listkami drożdżowymi fougasse. Fougassy sprawdzą się też jako dodatek do zup kremowych albo pieczywo do sałatek. Pysznie chrupiący dodatek, spróbujcie! Potrzebujemy: - 500 g mąki pszennej dowolnej - 350 g ciepłej wody (37-40 stopni) - 15 g drożdży świeżych - szczypta cukru - łyżka soli - łyżka
I tu będę miała takie temasy. Łączę z oliwą, zagniatam chwilę formuję kulę, jeszcze odrobinkę wygładzam dłonią z odrobiną oliwy. Przykrywam i odstawiam w cieple, na przykład w okolice kuchenki, na której gotuję właśnie zupę. Ciasto rośnie sobie minimum godzinę, najlepiej półtorej. Spektakularnie wypełni naczynie. Przekładam je wówczas na omączony blat i dzielę na 8 części ciasto jest bardzo wdzięczne do pracy
I tu będę miała takie tełopatka, ryż ugotowany 3 saszetki, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, mieszanka przypraw kurczak po węgiersku Royal Brand 1 opakowanie, smalec 2 łyżki, woda 4 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ściągać z główki sparzone liście, pościnać zgrubiały nerw z liści ryż ugotować w niesolonej wodzie, wystudzić, wsypać
W Mojej Kuchni Lubięniezbyt chętnie spadało z łyżki, ale jednocześnie aby nie trzymało formy. Najlepiej smaż od razu na dwóch patelniach po 3 sztuki na jednej. Rozgrzej olej, nabieraj ciasto nabierką do zupy, i uwaga patent: za każdym razem przed nabraniem ciasta zanurz nabierkę w wodzie (przygotuj sobie kubek z wodą), dzięki temu ciasto idealnie odchodzi od łyżki. Smaż na małym ogniu
greenscarfłyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Kurczaka dzielimy na kawałki – ja zazwyczaj wycinam korpus i zostawiam na zupę , tym razem było nas mniej więc piersi też zostały na następny dzień bo łatwo się wysuszają . Reszta kawałków wylądowała na dwie godziny w marynacie ( składniki na marynatę po prostu wymieszać
Ogrodnik w podróżymnóstwo kasy! NO TO... DO DZIEŁA! Usiądźcie wygodnie w fotelu, naszykujcie 3 kartki, grafik oraz kalendarz ze spisem ważnych wydarzeń. Na pierwszej kartce wypiszcie wszystkie potrawy - dania główne, zupy, desery etc. - które chcielibyście zjeść w danym miesiącu. Na drugiej kartce wypiszcie listę dni z zaznaczeniem godzin pracy oraz ważnych terminów i zacznijcie dopasowywanie dań. Gdy już sporządziliście listę potraw
Cooking Monsterroladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Owsianka z prażonymi jabłkami Zakup malaksera, gdyż mój blender odmówił już niestety współpracy, a w głowie tyle pomysłów na pyszne koktajle, zupy kremy itp. :) Konferencja Łódź bloguje, która odbędzie się 18 czerwca, wezmę w niej udział po raz pierwszy i mam nadzieję nie ostatni raz Łódzki dzień sushi - 18 czerwca - to danie
Cooking Monsterwoli. Tak właśnie powstał ten przepis. :) #Jak nie marnować jedzenia: Ten przepis świetnie sprawdzi się, gdy kilka dni wcześniej przygotowaliście zbyt dużą ilość makaronu do gulaszu czy zupy. Można wykorzystać każdy rodzaj makaronu i każdy rodzaj sera - ekonomia przede wszystkim! :) Makaron "3 sery": ok. 100 g pełnoziarnistego makaronu penne 200 ml mleka 3 łyżki masła 2 łyżki mąki
Cooking Monsterstopniach. Podajemy posypane natką. 4.5.2.8 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/filet-indyka-warzywach/ BosowKuchni Artykuł Zapiekany filet z indyka na warzywach (low-carb) pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkunasze pierogi będą inne niż zwykle. Dzięki farszowi z ricotty są bardzo delikatne i lekkie. Super danie na wiosenne i letnie dni. Fajnie wykorzystać botwinkę inaczej niż do zupy. Zielone pierogi z botwinką – ciasto: 500 g mąki 200 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 1 jajko szczypta soli Zielone pierogi z botwinką – farsz: 750 g ricotty
Poezja smaku