również bardzo smaczna. Nikogo kto spróbował tej kaszy choć raz, nie trzeba przekonywać do jej ponownego zjedzenia. Od jakiegoś czasu testuję możliwości wykorzystania komosy ryżowej, dodaję ją do zup, jako dodatek do sosów i bazę sałatek. Sałatka z komosy z pieczoną dynią najlepiej smakuje na zimno. Można ją zabrać na piknik lub jako drugie śniadanie do pracy. Składniki
Codziennik Kuchennyogórki na świecie, w końcu na takich smakach wyrosłam:) Ogórki wg tego przepisu są twarde, kwaśne i nie za słone. Można ich użyć do sałatek, kanapek i przygotowania zupy ogórkowej. Składniki użyte do wypełnienia słoja o pojemności 4,25 l: 1 kg ogórków gruntowych 1 kg cukinii (małe, wielkości ogórków) 1/2 dużej główki czosnku 4 cm obranego ze skórki
Codziennik Kuchennymąką. Z masy ziemniaczanej formuje się kluski za pomocą łyżki maczanej w tłuszczu. Prażuchy podaje się okraszone zrumienionym, wędzonym boczkiem lub usmażoną na złoto cebulką. Są dodatkiem do kwaśnych zup, takich jak: kapuśniak, ogórkowa lub zalewajka. Doskonale smakują odsmażone na patelni - mocno przyrumienione podaje się z kiszonym ogórkiem lub kwaśnym mlekiem. Składniki (porcja dla 2 lekko głodnych
Codziennik Kuchennyładnymi liśćmi. Po umyciu i posegregowaniu suszę lub mrożę liście warzyw. W ten sposób przygotowuję zapas aromatycznej zieleniny na zimę. Suszone liście doskonale się przechowują, używam ich do zup, sosów, farszy. Jeszcze więcej aromatu i smaku mają mrożone liście. Mrożony koperek dodany do puree ziemniaczanego, smakuje jak ten kupiony w czerwcu;) Grube, mrożone łodyżki lubczyku i selera nadają gotowanemu
Codziennik Kuchennytemu budziło zdziwienie, gdy pytałam w warzywniaku o dynię. Dziś dynia już na dobre zagościła na polskich stołach i zaczyna robić coraz większą karierę. Najczęściej z dyni gotujemy zupy, ale coraz śmielej używamy jej jako składnika farszy, gulaszu, ciast, placków. Z dyni i serka jogurtowego przygotowałam przepyszne, puszyste placuszki. Dobrze smakują na ciepło i na zimno. Dodatkiem do placuszków jest
Codziennik Kuchennyprowansalskie - do smaku Przygotowanie farszu: Udka kurczaka, marchewki, pietruszkę, seler, zalać wodą i gotować, aż mięso będzie miękkie. Ugotowane warzywa i mięso wyjąć wywaru. Wywar zachować do ugotowania zupy. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Mięso oddzielić od kości i zmielić wraz z gotowanymi warzywami i zeszkloną cebulą, przy pomocy maszynki do mięsa. Dodać do farszu masło
Codziennik Kuchennytechniki formowania bułek i prezentuje fascynujące pomysły na pieczywo z różnych stron świata. Rozdział V - Potrawy z chebem i do chleba , znajdziecie w nim pomysły na pasty do chleba, zupy i sałatki z chlebem. Od kilku dni z wielką przyjemnością przeglądam tę książkę, a jutro w Mojej Sobotniej Piekarni upiekę chleb żytni na zakwasie, jeszcze nie zdecydowałam, który skoro jest
Codziennik Kuchennylekko rumiane. Bułeczki studzić na kratce. Smacznego Zawijane bułeczki szpinakowe znajdziecie również na tych blogach: Akacjowy blog Co do jedzenia Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami Ogrody babilonu Polska zupa Rozważania o kuchni i nie tylko W poszukiwaniu slow life Zacisze kuchenne
Codziennik Kuchennymłodej kapusty gotuję zupę, potrawkę, a dziś wypełniłam nią pierożki z ciasta francuskiego. Z braku czasu i wygody użyłam ciasta francuskiego, chociaż pierwotnie zamierzałam zrobić ciasto drożdżowe. Kapusta duszona z kiełbasą to bardzo smaczna potrawa, jako farsz do pierogów też się sprawdziła Dobrze smakowały na ciepło i na zimno. Pierożki udały się wybornie, zostały zjedzone w ekspresowym tempie. Dziecko złożyło
Codziennik KuchennyAkacjowy blog Bajkorada Codziennik kuchenny Fabryka kulinarnych inspiracji Grahamka, weka i kajzerka Jagodziana Coffee Konwalie w kuchni Kulinarne przygody Gatity Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Nieład malutki Ogrody Babilonu Polska zupa Rozważania o kuchni i nie tylko Smak mojego domu Stare gary Ugotujmy to W poszukiwaniu slow life Zacisze kuchenne
Codziennik KuchennyChleb jęczmienny znajdziecie również na: Akacjowy blog Gotuj zdrowo! Guten Apetit! Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Nieład malutki Nie tylko na słodko Leśny zakątek Ogrody Babilonu Polska zupa W poszukiwaniu slowlife
Codziennik Kuchennyzdrowo! Guten Appetit! Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Leśny zakątek Moje Małe Czarowanie nie-ład mAlutki Notatki kulinarne Ogrody Babilonu Para w kuchni Polska zupa Smakowity chleb Stare gary W poszukiwaniu SlowLife Zacisze kuchenne
Codziennik KuchennySzybki i uniwersalny przecier pomidorowy. Fantastycznie nadaje się do zupy pomidorowej lub sosu. Po krótkim odparowaniu można uzyskać gęstą konsystencję. Tak powstały sos skomponuje się wspaniale z dowolnym makaronem. Przecier pomidorowy. Składniki 1 kg świeżych pomidorów 50 ml zimnej wody 2 łyżki masła Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 5 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki
Szybko SzybkowarPuree dyniowe to mój stały punkt programu w jesiennych wyrobach. Nie może go zabraknąć - jest bardzo fajną bazą dla dań czy deserów. Na jego podstawie możecie przygotować zarówno zupę - krem, ciasto, a także placuszki i wiele innych specjałów. Pieczenie dyni jest proste i wcale nie trzeba jej obierać - co jest bardzo trudne i żmudne! Pamiętam ile się namęczyłam
Mania Wypiekaniajaka jest teraz kwarta Księżyca. Jej kuchnia jest obecna i uważna. Na pewno ugotuję kiszoną rzepę barwioną burakiem, bo tak jak autorka uwielbiam kuchnię libańską. Nie ominie mnie też zupa z bobu, groszku i estragonu i lody pina colada z marakują. My New Roots. Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku Autorka: Sarah Britton Okładka: twarda 256 stron
Ugotowane pozamiatane