kostki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pieczarki 60 dag, kostka rosolowa 1 sztuka/grzybowa, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, śmietana gęsta 200 ml, koperek 1/2 pęczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku cebulę pokrojoną w kostkę posypaną cukrem podsmażyć na połowie masła, pod koniec dodać resztę masła wsypać pieczarki pokrojone w dość drobną kostkę, dodac kostkę rosołową
W Mojej Kuchni Lubięnich pełni jedynie funkcje ozdobne. Mnie to pomarańczowe cudo kojarzy się przede wszystkim z Halloween :) Co nie oznacza, ze nie gości w mojej kuchni. Bardzo lubię przygotowywać pikantną zupę dyniowo-kokosową. Jest niezwykle rozgrzewająca. Ale dynia to warzywo, które sprawdzi się również w deserach. Chyba nie ma osoby, która by nie słyszała o amerykańskiej tarcie dyniowej, czyli pumpkin pie. Można
zadanie-gotowaniesię działo, oj pachniało i jak smakowało! Mniammm! Sezon na dynię ruszył pełną parą. Moja ulubiona to dynia piżmowa Hokkaido, bardzo mocno pomarańczowa, o gęstym miąższu, idealna do zup, sosów, ciast czy do wytwarzania syropu do kawy. Jest dość słodka a jej miąższ po upieczeniu aksamitny w smaku. Dzisiaj właśnie z takiej dyni przygotowałam pyszny i gęsty sos pomarańczowy
SMYKWKUCHNIczęsto, oczywiście jako dodatek do mięsa. Warzywa możemy dodać takie jakie lubimy, nie podaję ilości, bo oczywiście kroimy tyle warzyw na ile mamy apetyt... Z niezjedzonych warzyw można zrobić zupę krem (to taka podpowiedź dla tych co nie lubią marnować jedzenia):-) Składniki: buraki ziemniaki marchew pietruszka seler tymianek przyprawa do pieczonych ziemniaków olej Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy i kroimy
IMPRESJA SMAKUwiększa od rzeszowskiej, również pokazy laserowe na tle wody) 4. Gastronomia: bar Vega na rynku (niedrogo, duże porcje i smacznie, choć nie wszystkie dania; najlepsze żurek, zup jarzynowa i placki z soczewicą), na parterze znajdziecie kuchnię tradycyjną, na 1. piętrze dania z całego świata; Cafe Rozrusznik : pyszna kawa i ciasta Mechanica Organica : kawa ok, orientalny
Qlinarnie i Qlinarniegrzybami jest mnóstwo. Grzybami nadziewa się tortellini, z grzybów i cukinii przyrządza się risotto. Grzyby się smaży na oliwie, faszeruje nimi lasagne, układa na pizzy i gotuje wyborną zupę. Trufle znajdują jeszcze inne, ekskluzywne zastosowania. Oto jeden z najprostszych przepisów na popularne danie z grzybami, którego przygotowanie zajmuje kwadrans. Składniki: 350 g makaronu tagliatelle 400 g prawdziwków 2 ząbki czosnku
Bon Ton Italiasezonie jesiennym podkarpackie gospodynie dynię wykorzystywały na różne sposoby. Najpopularniejsza była zupa z dyni na mleku, często z kluseczkami. Używając miąższu z dyni piekły też drożdżówki. A ja dzisiaj polecam bieszczadzkie racuszki z dyni. Są delikatne w smaku i konsystencji, pięknie pachną i wybornie smakują. Według „Leksykonu podkarpackich smaków” przepis ten jest dobrze znany gospodyniom z Soliny, Baligrodu, Cisnej, Olszanicy
Trzeci talerzPieczemy ok 45 min - do suchego patyczka, w temp. 180 stopni. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/ciasto-jogurtowe-figami/ BosowKuchni Artykuł Ciasto jogurtowe z figami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkupietruszki kurkuma wędzona papryka sól pieprz olej kokosowy do smażenia Sos pomidorowy: 300 ml passaty pomidorowej 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól pieprz oregano bazylia śmietanka do zup i sosów Kaszę daję na sitko i przelewam ciepłą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Gotuje w 2 szklankach wody, do momentu, aż kasza wsiąknie całą wodę. Do miski daje mięso
kruche babeczkiduża, papryka czerwona 1 sztuka, pieczarki 4 sztuki, mąka pszenna - ile potrzeba, smalec 1 łyżka, woda 6 szklanek, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku zrazy gotowałam wieczorem, rano zebrałam tłuszcz z sosu = porcje mało tłustej karkówki rozbić tłuczkiem na duże plastry, boczek wędzony, cebule, paprykę, pieczarki, ogórek kiszony pokroić
W Mojej Kuchni Lubięmama, która w tym roku ma wyjątkowy, pomidorowy urodzaj. Krzaczki aż uginały się od pomidorków. Kiszone pomidorki mają zaskakujący smak. Sprawdzą się w kolorowych koreczkach. Są niezastąpione do zrobienia zupy pomidorowej, która jest o niebo lepsza niż ta z pomidorów z puszki czy przecieru. Wtedy dodają do niej także zalewę razem ze wszystkimi dodatkami a pomidorki przecieram przez sitko, żeby
Bon Appetit Małgorzatypierwsze: jajko czy kura? Z czego zrobiony jest cukier i jak działa na nasz organizm, a przede wszystkim uczy kreatywności. Podział książki i przepisy : Śniadania: Drugie śniadanie: Obiad zupa: Obiad drugie danie: Podwieczorek: Kolacja: Książka według mnie jest rewelacyjna. Mój syn, jak ją tylko zobaczył, to od razu stwierdził, że jest jego i zaraz na drugi dzień robiliśmy kolorowe
kruche babeczkimieszamy. Próbujemy i dodajemy ewentualnie cukier. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/sosy/sos-tysiaca-wysp-sos-miesa-salatek-dip/ BosowKuchni Artykuł Sos tysiąca wysp – sos do mięsa, sałatek, dip pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuchleba wieloziarnistego Oliwa, zioła Chleb kroimy w kostkę. Oliwę wraz ziołami wylewamy na sporą patelnie. Na gorący tłuszcz przekładamy chleb. Smażymy do uzyskania brązowego koloru. Podajemy na gorąco z zupą. Najlepiej użyć chleba „wczorajszego”. Wracając do tematu rozpoczętej współpracy z wcześniej wspomnianą firmą. Po dosłownie 2 dniach od złożenia zamówienia na produkty, które w przyszłości będę mógł wykorzystać
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Producent zapewnia, że produkt nie zawiera konserwantów, co jest dla mnie bardzo istotne. Przecier jest gęsty i przyjemny w smaku. Świetnie nada się nie tylko do sosów, ale też zup czy zapiekanek. Składniki: 300 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe lub wieprzowe) 125 g wędzonego boczku 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 marchew 300 g passaty pomidorowej (u mnie
zadanie-gotowanie