warzywo sezonowe, więc najwyższa pora, żeby przygotować zapasy nie tylko na zimę. Cześć dyni pokroiłam w kostkę i zwyczajnie zamroziłam, z reszty przygotowałam puree, aby móc później wykorzystać do zup, ciast, deserów czy innych wyrobów
Z Hrabiną w kuchniNajlepsze do tego są jabłka, owoce cytrusowe, marchew, buraki szpinak,kapusta, ogórek . Dieta owocowo-warzywna – przez 5 dni jedz surowe bądź ugotowane na parze warzywa i owoce , zupy warzywne i kiszonki. Potraw nie można dosalać, można przyprawiać oliwą, ziołami. Pij dużo wody, herbat owocowych i świeżych soków. Dieta jabłkowa – przez 3 dni jedz tylko jabłka w dowolnej
To Musisz Wiedziećktóra tak naprawdę jest chwastem, jednak wyjątkowe właściwości pokrzywy są bardzo szerokie. Pokrzywa ma zastosowanie w medycynie ale również w kuchni i kosmetyce. W dawnych latach z pokrzywy gotowano zupę, stosowano jako odżywki do włosów, dawano jako posiłek dla zwierząt domowych, pokrzywa służyła również jako naturalny antybiotyk. Pokrzywa najczęściej stosowana jest w formie naparu, który stosowany długoterminowo pomaga w zwiększeniu
To Musisz Wiedziećlubicie flaczki? Jestem ciekawa, co powiecie na flaczki z boczniaków . W zeszłym tygodniu przygotowałam taką zupę. Jest naprawdę pyszna i szybka w przygotowaniu. Flaczki z boczniaków / 2 porcje Składniki: 250 g boczniaków 1 marchew 1 korzeń pietruszki 1/2 cebuli 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (użyłam oliwy z oliwek) 1/2 łyżeczki majeranku 1 liść laurowy około
Moja smaczna kuchniaJesienne klimaty zawitały na dobre. Herbata z cytryną, miodem i imbirem, ciasto dyniowe i rozgrzewające zupy. A do tego oczywiście przeziębień ciąg dalszy. Ledwo wykurowaliśmy się po pierwszej fali a już mała M przyniosła z przedszkola kolejną... :P Ta oto tarta to efekt ostatniego grzybobrania. M był nią zachwycony. Mi również bardzo smakowała. Nie zajmuje sporo czasu jak i również
My simple kitchenposypujemy dowolnymi nasionkami. Odstawiamy na 30 min do napuszenia. Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor. Artykuł Puszyste bułeczki dyniowe pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuutratę wzroku u osób starszych. Ponadto jest to warzywo uniwersalne, można je spożywać na słodko, np. w ciastach, deserach, naleśnikach i dżemach bądź na wytrawnie, np. w gulaszach, zupach krem, daniach jednogarnkowych, sałatkach czy jako placki. Oprócz poniższego przepisu polecam także następujące pyszności: sernik dyniowy z owsianą kruszonką leniwe z sosem dyniowe z szałwią pierogi z dynią kopytka dyniowe
W kuchni Karmel-itkiklusek, dla poszukiwaczy nowych smaków, dla alergików, wreszcie dla dzieci, które cenią sobie wyjątkowy kolor kluseczek. Jeśli lubicie bataty wypróbujcie przepisy na frytki z batatów , chipsy , humus z batatem , zupę z batatów , bataty pieczone . PRZEPIS NA KLUSKI Z BATATÓW Składniki na kluski z batatów: 500 g batatów ugotowanych lub upieczonych 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi z tapioki
Dorota Smakujepotem dania z nich przygotowujcie i smakami się rozkoszujcie. A jak nie macie czasu czy ochoty na grzybów szukanie, to każdy z pewnością na targu je dostanie. Zupy, sosy chyba najczęściej z nich się przygotowuje, a ja z ich udziałem różne dania czaruję. Kapustę małą miałam, więc farsz z grzybów i kuskusu do liści schowałam. Przypraw, ziół dużo użyłam
Moniki SmakołykiDziś na obiad miała być królowa jesieni – dynia – w postaci zupy-kremu. Podczas poszukiwania idealnego warzywa do mojego dania natknąłem się na dynię makaronową
Vegan TasteOlej konopny nie nadaje się do smażenia, ponieważ w bardzo wysokiej temperaturze traci swoje cenne właściwości. Olej świetnie sprawdzi się jako składnik owsianek, past kanapkowych, koktajli i smoothie, sałatek, zup, dań z makaronem, a nawet deserów. Z oleju konopnego można tworzyć także domowe kosmetyki. Składniki aktywne doskonale odżywią skórę i zapewnią jej optymalne nawilżenie, a przy codziennej pielęgnacji cera
My Chcemy JeśćTakie drożdżowe paluchy z kiszoną kapustą można przygotować na obiad, ja tak właśnie zrobiłam. Można podać je z czerwonym barszczykiem czy jako dodatek do dowolnej zupy. Paluchy mogą być podane również na zimno jako przekąska czy podane na kolację. Sycące i pyszne. Bardzo polecam. Upieczcie :) Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży 2 płaskie łyżeczki cukru 3 kopiaste szklanki mąki
Izabelawkuchnitestować podpatrzone nowe smaki w domu . Dlaczego warto mieć na półce “Sztuką gotowania” ? Książka zawiera 77 podstawowych przepisów, które autorka podzieliła na grupy jak ciasta czekoladowe, sosy czy zupy. Wstęp do książki napisał sam Yotam Ottolenghi . Tak jak “Leksykon smaków” był rewolucją w świecie książek kucharskich i podręcznikiem który powinien stać na półce, tak zaraz obok powinna stać druga książka
Ugotowane pozamiatanesmaku; 2. płatki drożdżowe – nieaktywna postać drożdży, dodająca potrawom lekko serowego i przy tym słodkiego posmaku; znacząco dopełnia smaku wielu potraw roślinnych, szczególnie zaleca się dodawanie płatków do zup, sosów, roślinnych kotletów i pasztetów; idealnie nadają się również do smarowideł na kanapki, można je nimi posypywać; sprawdzają się również jako panierka do kotletów; dodatek bardzo popularny w kuchni roślinnej
Ugotowane pozamiatanenawet robić z niego konfiturę. W smaku przypomina anyż. Jadalne są jego wszystkie części i wszystkie znajdują zastosowanie w kuchni. Gałązki przypominają koperek a łodygi wykorzystywane są do zup. Pokrywa dziennie zapotrzebowanie na witaminę C i w 50% na potas i witaminę B. Zawiera w sobie także błonnik i kwas foliowy. Jarmuż To odmiana kapusty, która nie tworzy główek
365 dni dookoła kuchni