zupa - 39353 przepisów (strona:1757/2624)

Puree z dyni (mus z dyni) 59

warzywo sezonowe, więc najwyższa pora, żeby przygotować zapasy nie tylko na zimę. Cześć dyni pokroiłam w kostkę i zwyczajnie zamroziłam, z reszty przygotowałam puree, aby móc później wykorzystać do zup, ciast, deserów czy innych wyrobów

Z Hrabiną w kuchni
7 ekspresowych diet oczyszczających 94

Najlepsze do tego są jabłka, owoce cytrusowe, marchew, buraki szpinak,kapusta, ogórek .   Dieta owocowo-warzywna – przez 5 dni jedz surowe bądź ugotowane na parze warzywa i owoce , zupy warzywne i kiszonki. Potraw nie można dosalać, można przyprawiać oliwą, ziołami. Pij dużo wody, herbat owocowych i świeżych soków. Dieta jabłkowa – przez 3 dni jedz tylko jabłka w dowolnej

To Musisz Wiedzieć
Wyjątkowe właściwości pokrzywy. Sprawdź jakie dolegliwości wyeliminuje! 98

która tak naprawdę jest chwastem, jednak wyjątkowe właściwości pokrzywy są bardzo szerokie. Pokrzywa ma zastosowanie w medycynie ale również w kuchni i kosmetyce. W dawnych latach z pokrzywy gotowano zupę, stosowano jako odżywki do włosów, dawano jako posiłek dla zwierząt domowych, pokrzywa służyła również jako naturalny antybiotyk. Pokrzywa najczęściej stosowana jest w formie naparu, który stosowany długoterminowo pomaga w zwiększeniu

To Musisz Wiedzieć
Flaczki z boczniaków 87

lubicie flaczki? Jestem ciekawa, co powiecie na flaczki z boczniaków . W zeszłym tygodniu przygotowałam taką zupę. Jest naprawdę pyszna  i szybka w przygotowaniu.  Flaczki z boczniaków / 2 porcje Składniki: 250 g boczniaków 1 marchew 1 korzeń pietruszki 1/2 cebuli 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (użyłam oliwy z oliwek) 1/2 łyżeczki majeranku 1 liść laurowy około

Moja smaczna kuchnia
Tarta z grzybami leśnymi 189

Jesienne klimaty zawitały na dobre. Herbata z cytryną, miodem i imbirem, ciasto dyniowe i rozgrzewające zupy. A do tego oczywiście przeziębień ciąg dalszy. Ledwo wykurowaliśmy się po pierwszej fali a już mała M przyniosła z przedszkola kolejną... :P Ta oto tarta to efekt ostatniego grzybobrania. M był nią zachwycony. Mi również bardzo smakowała. Nie zajmuje sporo czasu jak i również

My simple kitchen
Puszyste bułeczki dyniowe 90

posypujemy dowolnymi nasionkami. Odstawiamy na 30 min do napuszenia. Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor. Artykuł Puszyste bułeczki dyniowe pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
MAKARON PIÓRA Z SOSEM DYNIOWYM 144

utratę wzroku u osób starszych. Ponadto jest to warzywo uniwersalne, można je spożywać na słodko, np. w ciastach, deserach, naleśnikach i dżemach bądź na wytrawnie, np. w gulaszach, zupach krem, daniach jednogarnkowych, sałatkach czy jako placki.  Oprócz poniższego przepisu polecam także następujące pyszności: sernik dyniowy z owsianą kruszonką leniwe z sosem dyniowe z szałwią pierogi z dynią kopytka dyniowe

W kuchni Karmel-itki
Kluski z batatów 161

klusek, dla poszukiwaczy nowych smaków, dla alergików, wreszcie dla dzieci, które cenią sobie wyjątkowy kolor kluseczek. Jeśli lubicie bataty wypróbujcie przepisy na frytki z batatów , chipsy , humus z batatem , zupę z batatów , bataty pieczone . PRZEPIS NA KLUSKI Z BATATÓW Składniki na kluski z batatów: 500 g batatów ugotowanych lub upieczonych 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi z tapioki

Dorota Smakuje
Złociste gołąbki z grzybami leśnymi, kuskusem i grana padano 130

potem dania z nich przygotowujcie i smakami się rozkoszujcie.  A jak nie macie czasu czy ochoty na grzybów szukanie, to każdy z pewnością na targu je dostanie. Zupy, sosy chyba najczęściej z nich się przygotowuje, a ja z ich udziałem różne dania czaruję. Kapustę małą miałam, więc farsz z grzybów i kuskusu do liści schowałam. Przypraw, ziół dużo użyłam

Moniki Smakołyki
Dyniowe spaghetti aglio olio 74

Dziś na obiad miała być królowa jesieni – dynia – w postaci zupy-kremu. Podczas poszukiwania idealnego warzywa do mojego dania natknąłem się na dynię makaronową

Vegan Taste
Sałatka z kurkami, suszonymi pomidorami i sosem musztardowo-konopnym 123

Olej konopny nie nadaje się do smażenia, ponieważ w bardzo wysokiej temperaturze traci swoje cenne właściwości. Olej świetnie sprawdzi się jako składnik owsianek, past kanapkowych, koktajli i smoothie, sałatek, zup, dań z makaronem, a nawet deserów.  Z oleju konopnego można tworzyć także domowe kosmetyki. Składniki aktywne doskonale odżywią skórę i zapewnią jej optymalne nawilżenie, a przy codziennej pielęgnacji cera

My Chcemy Jeść
Drożdżowe paluchy z kiszoną kapustą. 84

Takie drożdżowe paluchy z kiszoną kapustą można przygotować na obiad, ja tak właśnie zrobiłam. Można podać je z czerwonym barszczykiem czy jako dodatek do dowolnej zupy. Paluchy mogą być podane również na zimno jako przekąska czy podane na kolację. Sycące i pyszne. Bardzo polecam. Upieczcie :) Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży 2 płaskie łyżeczki cukru 3 kopiaste szklanki mąki

Izabelawkuchni
Sztuka gotowania – Niki Segnit – recenzja 127

testować podpatrzone nowe smaki w domu . Dlaczego warto mieć na półce “Sztuką gotowania” ? Książka zawiera 77 podstawowych przepisów, które autorka podzieliła na grupy jak ciasta czekoladowe, sosy czy zupy. Wstęp do książki napisał sam Yotam Ottolenghi . Tak jak “Leksykon smaków” był rewolucją w świecie książek kucharskich i podręcznikiem który powinien stać na półce, tak zaraz obok powinna stać druga książka

Ugotowane pozamiatane
Jak naturalnie i niebanalnie wzmocnić smak potraw wegańskich? 90

smaku; 2. płatki drożdżowe – nieaktywna postać drożdży, dodająca potrawom lekko serowego i przy tym słodkiego posmaku; znacząco dopełnia smaku wielu potraw roślinnych, szczególnie zaleca się dodawanie płatków do zup, sosów, roślinnych kotletów i pasztetów; idealnie nadają się również do smarowideł na kanapki, można je nimi posypywać; sprawdzają się również jako panierka do kotletów; dodatek bardzo popularny w kuchni roślinnej

Ugotowane pozamiatane
Sezonowe warzywa i owoce. Co jeść w październiku? 131

nawet robić z niego konfiturę. W smaku przypomina anyż. Jadalne są jego wszystkie części i wszystkie znajdują zastosowanie w kuchni. Gałązki przypominają koperek a łodygi wykorzystywane są do zup. Pokrywa dziennie zapotrzebowanie na witaminę C i w 50% na potas i witaminę B. Zawiera w sobie także błonnik i kwas foliowy. Jarmuż To odmiana kapusty, która nie tworzy główek

365 dni dookoła kuchni

Proponowane wyszukiwania