zupa - 39749 przepisów (strona:1750/2650)

Tortilla śniadaniowa z pastą z kurczaka 102

idealnie kremowa i delikatna. Przy okazji kłania się kuchnia no waste, czy zero west - czyli nic nie marnujemy, bo do zrobienia pasty wykorzystałam mięso drobiowe, na którym wcześniej ugotowałam zupę. Zapraszam zatem na pyszne energetyczne roladki z pastą, ogórkiem kiszonym, jajkiem, serem i pomidorem - wszystko czego potrzeba z rana. Na pastę: Ok 300 g mięsa drobiowego gotowanego 1 cebula Szczypta

Krylowa Kuchnia
Bułeczki morlińskie z kiełbaską 123

można zajadać od razu po upieczeniu na ciepło, ale świetnie się też sprawdzą jako drugie śniadanie do pracy czy do szkoły. Pieczywo z kiełbaską idealnie będą również pasować do zupy, kiedy brak nam czasu na przygotowanie drugiego dania. (z powodzeniem można je przygotować dzień wcześniej, a czas przygotowania z pieczeniem to tylko 35 minut).  Sięgnijcie po więcej kiełbaskowych inspiracji

Krylowa Kuchnia
Placki z soczewicy i ryżu, bez mąki. Indyjskie dosy. 183

przeważnie z czerwonej soczewicy, ryżu lub fasoli. Można je podawać z sosami warzywnymi. Na ciepło smakują najlepiej. Podaje porcję na 20 sztuk, 20 placków nakładanych zwykłą łyżką do zupy. Składniki: - 1 niepełna szklanka ryżu, możecie wykorzystać każdy rodzaj od białego po naturalny i dziki - 5 łyżek czerwonej soczewicy - 1 szklanka ciepłej wody - po pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu i kurkumy

Apetyczna babeczka
Co zrobić gdy poparzymy sobie usta. 141

poparzymy usta gorącym płynem ( np. herbatą , zupą ), należy szybko rozpuścić w ustach kawałek masła lub nabrać do ust tłustej śmietany i płukać usta do momentu uśmierzenia bólu.       Pozdrawiam

Przepisy i porady kulinarne
Jak przedłużyć trwałość żywności? Przechowywanie próżniowe. 147

lodówce. Co można pakować próżniowo i dlaczego warto? Prawie wszystko (oczywiście są wyjątki, jak np. biały ser). Zgrzewarka próżniowa jest odpowiednia do każdego rodzaju żywności: mięs, warzyw, owoców, sosów, zup, kawy ziarnistej, artykułów sypkich jak kasze, ryże itd. Przykładowa ważność produktów po zapakowaniu próżniowym: wołowina, wieprzowina, jagnięcina, drób – okres przechowywania 2-3 lata w zamrażalniku mięso mielone – okres przechowywania

Słodkie okruszki
prawdziwki w zalewie słkodko-kwaśnej... 138

wody do zakrycia grzybów i gotować z 20 minut. Grzyby wylać na durszlak umieszczonym na garnku, wodę z grzybów po wystudzeniu zamrażam w worku do mrożonek, na święta do zupy grzybowej. Do garnka wsypać pokrojoną cebulę, gorczycę, pieprz ziarnisty, liście laurowe, cukier, sól, wlać ocet (jeśli lubi się mocniejszy smak octu to wlać z 1,5-2 szklanki) , wodę

W Mojej Kuchni Lubię
9 przydatnych porad – jak wzmocnić swoją odporność? 94

fitoncydy, które wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, co korzystnie wpływa na naszą odporność. W celu dostarczenia jak największej ilości witamin i składników mineralnych pochodzących z warzyw, najlepiej sprawdzą się zupy lub potrawy jednogarnkowe. 6. JEDZ WIĘCEJ ZDROWYCH TŁUSZCZÓW Nadmierne spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych doprowadza do powstania wielu chorób przewlekłych, tym samym obniżając naszą odporność. Znajdują się one głównie w produktach

Be Fit Be Strong
Pierogi z wiśniami 106

Sezon owocowy w pełni. Tym razem nasze dłonie dorwały się do wiśni. Poprzednio zrobiliśmy z nich zupę owocową , czas więc na drugie danie – pierogi z wiśniami . Z dodatkiem roztopionego masła bardzo szybko zniknęły z naszych talerzy. Składniki na pierogi z wiśniami 2 szklanki (300 g) mąki pszennej 1 jajko 1 / 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody łyżeczka masła 1 łyżeczka

niecodziennikpary
Słodko-pikantna dynia 98

Wiedząc już o tym, że Mojemu B. nie smakowała zupa dyniowa, z lekkimi obawami zaproponowałam upieczenie słodko-pikantnej dyni wg przepisu otrzymanego od Koleżanki rok temu. Mój Odważny Mężczyzna zgodził się jeszcze raz podejść do tematu. Zaczęliśmy od poszukiwań odpowiedniej dyni, czyli takiej, którą można jeść ze skórką. Sprzedawcy polecili nam Hokkaido, niestety była ona “na zamówienie”. Kilka

niecodziennikpary
Grzyby w cieście 102

window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Grzyby namoczyć na noc w wodzie, następnego dnia gotować je do miękkości (około godziny) w wodzie, w której były namaczane. Odcedzić, wywar wykorzystać do sosu lub zupy. Z mąki, mleka i jajka przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Dobrze odciśnięte kapelusze grzybów posolić i oprószyć pieprzem, namaczać w przygotowanym cieście, smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej

niecodziennikpary
Pierogi z kapustą i grzybami 108

wodzie, po czym ugotować je do miękkości w tej samej wodzie. Odcedzić i dobrze odcisnąć, zmielić w maszynce lub bardzo drobno pokroić. Wywar można wykorzystać do przygotowania sosu lub zupy. Kapustę kiszoną przepłukać, drobno pokroić. Ugotować ją do miękkości w wodzie z dodatkiem liścia laurowego, ziaren pieprzu, jałowca i ziela angielskiego. Ostudzić, odcisnąć, wyjąć przyprawy, drobno pokroić. Cebule obrać, posiekać

niecodziennikpary
Szpecle 124

Szpecle (Spätzle) są potrawą kuchni niemieckiej, mogą być dodatkiem do zup zamiast makaronu lub podawane z np. serem, boczkiem, kiszoną kapustą stanowić główną część dania. Najłatwiej je przygotować przy użyciu specjalnej tarki ale bardzo dobrze radzi sobie także zwykła łyżka cedzakowa, przez którą przeciska się ciasto do wrzącej wody. Po ugotowaniu szpecle koniecznie trzeba przelać zimną wodą, żeby się

niecodziennikpary
Placek z czerwonej kapusty i pora 118

Czerwona kapusta kojarzy nam się przede wszystkim jako dodatek do obiadu. Ostatnio pokazaliśmy, że można ją wykorzystać jako główny składnik zupy oraz koktajlu. Dzisiaj kontynuujemy naszą kuchenną przygodę z kapustą i prezentujemy ją w wersji upieczonej na drożdżowym cieście. Placek dołącza do grona bardzo udanych dań, opłacało się kupić tak dużą główkę i dać jej szansę przekonania nas do siebie

niecodziennikpary
Pasztet mięsny 116

sposób nigdy się nie znudzi. Na dodatek po gotowaniu mięsa zostaje cały garnek wywaru, na bazie którego można zrobić pyszny rosół lub zachować go do ugotowania innych zup i potraw. Same plusy. Składniki 500 g wołowej porcji rosołowej 500 g łopatki wieprzowej 400 g surowego boczku 500 g drobiowej wątróbki 3 duże cebule 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego

niecodziennikpary