formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Boczek ugotować do miękkości, wyłowić i ostudzić, usunąć ewentualne chrząstki. Mięsny wywar można przecedzić przez gęste sito i wykorzystać jako bazę do przygotowania np. zupy ogórkowej lub grochówki. W osobnym garnku zaparzyć wątróbkę wieprzową, wrzucając ją na 5 minut do wrzątku. Bułki (najlepiej czerstwe) namoczyć w wodzie, odcisnąć. W maszynce do mielenia mięsa trzykrotnie zmielić
niecodziennikparyczęść kisimy i zostawiamy zamknięte w słoikach na nadchodzące miesiące. Pracy jest sporo, ale kiszone ogórki są świetnym dodatkiem do domowego smalcu, surówek, a także powstaje z nich smaczna zupa ogórkowa, dlatego także i tego lata półki już uginają się pod ciężarem kwaszonych ogórków. Składniki na ogórki kiszone ogórki do kiszenia pieprz w ziarenkach 2-3 główki czosnku korzeń chrzanu
niecodziennikparyKiedy w naszym koszyku na zakupy ponownie pojawiła się kaczka, wpadłam na pomysł, aby po oddzieleniu mięsa z korpusu, skrzydełek i szyi ugotować rosół o orientalnym
niecodziennikparyciemniejszą i bardziej mętną barwą, ale wynagradza to głęboki smak, w którym wyczuwa się pieczone kości kaczki. Wywar ten można później wykorzystać do zrobienia sosów lub jako bazę do zup. Składniki na wywar z pieczonych kości kaczki 1 korpus z kaczki kości z udek kaczki oraz skrzydełek 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 kawałek selera 2 łodygi
niecodziennikparyjagody, więc w miarę szybko napełniliśmy zabrane ze sobą naczynia. Z części jagód upiekliśmy wyborne muffinki z jagodami i płatkami migdałów, część jagód podarowaliśmy Rodzince Kuzynki, część przeznaczyliśmy na zupę, a część na pierogi. I choć wydawało nam się, że sporo przywieźliśmy tych leśnych owoców, to jednak zdecydowanie za szybko zniknęły. Udostępnij Składniki na muffinki z jagodami 150 g świeżych
niecodziennikparychińskich, a ja pokiwałam głową i potwierdziłam, że to są nasze zakupy. W drodze do domu uspokoiłam Go, że nie jest tak źle i na obiad nie będziemy tych zup jeść, lecz wykorzystamy tylko makaron na sałatkę z zupek chińskich. Pozwolił mi się działać, a nawet, jak to zawsze u nas bywa, aktywnie uczestniczył w kuchennych poczynaniach. Jak można się
niecodziennikparyWyłowić, przełożyć na talerz wyłożony papierem do pieczenia, aby nadmiar tłuszczu w niego wsiąknął. Jeśli nie mamy łyżki do nakładania lodów, pączki możemy porcjować za pomocą dwóch łyżek do zupy – na jedną nabierając porcję ciasta, a drugą zsuwając ją do gorącego tłuszczu. Jeszcze ciepłe pączki z mascarpone obtoczyć w cukrze pudrze lub tylko nim je oprószyć. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
niecodziennikparym.in w worek buraków, z myślą o tym że są w stanie długo spokojnie poleżeć sobie w spiżarni. Z buraków nastawiłam bardzo zdrowy zakwas, robię z nich surówki, gotuję zupy, piekę do sałatek, na kanapki. Buraki są super! Dzisiaj zapraszam Was na buraki pokrojone w słupki, podsmażone krótko na oleju w towarzystwie brązowego ryżu i tuńczyka. PRZEPIS BURAKI STIR
Dorota Smakujesosie jest idealny, że nawet ja wylizuję go z talerza. Idealnie pasuje do porcji mięsa, jajek na twardo czy pieczeni. U nas podany z porcją mięsa z zupy i surówką z marchewki. Sos ten idealnie sprawdzi się również podczas Świąt – Wielkanocnych czy Bożego Narodzenia. Składniki (na 3 porcje): 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka
CookYourselfwolnowarze kilkanaście potraw. Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszny bigos z suszonymi grzybami i śliwką. Jednak w tym urządzeniu można przygotować o wiele więcej. Od esencjonalnych bulionów, zup, sosów, po wyśmienite mięsa, a nawet całego kurczaka (wystarczy go tylko wcześniej zamarynować). Poza tym w wolnowarze można też przygotować najróżniejsze słodkie desery, a nawet ciasta. Tych ostatnich jeszcze
Słodkie okruszkikolację do pieczywa polecam pastę bezjajeczną , nowy przepis na hummus z zielonym pieprzem oraz pasztet z ciecierzycy . Z obiadowych pozycji zdecydowanie musisz spróbować burgera z ciecierzycy , oraz indyjską zupę kalafiorową . Natomiast na deser świetnie sprawdzą się ciastka z ciecierzycy ! Widzisz jaka jest ona uniwersalna?! Jak Ci się podoba
Blendmanwyłożnej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach. Delikatnie wykładamy i studzimy. Artykuł Kruche ciasteczka jak za dawnych lat pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkujest np. Wigilia to robię pierogi dla 10 osób, albo gotuję sobie tylko 1 porcję bo mam ochotę na nie jakieś pierogi. Tak samo potrafię ugotować 1 talerz zupy. Tym razem przygotowałam Pierogi z twarogiem wędzonym z 1 szklanki mąki. Te pierogi to jest hit zarówno wizualny jak i smakowy. Polecam Wam też w tym przepisie mój nowy, ciekawy sposób
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępokrywką i gotować, aż do wchłonięcia płynu. Uwaga: nie należy od razu wlać całej ilości rosołu/bulionu, ponieważ ryż powinien stopniowo wchłaniać płyn. W przeciwnym razie, uzyskacie zupę a nie risotto. Na sam koniec do risotto dodać odrobinę startego sera. Wszystko przemieszać i od razu podawać. Udekorować posiekanym szczypiorkiem i startym serem. Etapy przygotowywania warzywnego risotta Pomysł
Ugotowaćoncentrat ( przecier ) pomidorowy nabierze więcej pięknego aromatu, gdy tuż przed dodaniem go do zupy, sosu itp. podsmażymy go na patelni, lub w rondelku na oleju lub maśle. Podsmażamy go na dość dużym ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Pozdrawiam serdecznie
Przepisy i porady kulinarne