zupa - 39749 przepisów (strona:1762/2650)

Placuszki z komosy i amarantusa z prażonym jabłkiem 144

solą do smaku. Masa na placuszki powinna być dość gęsta i delikatnie rozlewać się na patelni. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju nakładając porcję ciasta łyżką do zupy. prażone jabłka: Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w niedużą kostkę. W małym garnku przesmażamy jabłka, na początku podlewając niewielką ilością wody, żeby się nie przypaliły. Gdy zmiękną dodajemy cukier

Pyry na Gaz
Sałatka z rukolą, burakami, granatem i fetą 133

Wczoraj zrobiłam barszcz, do tłuczonych ziemniaków. Skończyło się na krokietach. Ale nie o tym, nie o tym. Do zupy ugotowałam trochę za dużo buraków, więc jeden z nich wylądował w sałatce. I dogorywający granat. I orzechy ze świąt. I oliwa, którą zawsze mam w domu... Itd. Składniki: 2 garści rukoli 1 upieczony lub ugotowany burak pół czerwonej cebuli garść orzechów

Kardamonovy
Sałatka z wakame i ogorkiem 112

zimniej wodzie. Warto pamiętać, że glony bardzo mocno zwiększają swoją objętość, nawet 10-krotnie. Wakame będą idealnym składnikiem różnego rodzaju sałatek, dań z makaronem sojowym lub ryżowym czy też zup. Sałatka z wakame i ogórkiem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1,5 szklanki glonów wakame z solanki 1,5 łyżeczki prażonego sezamu 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z dynią, grzybami i śledziami (przepis K. Okrasy) 148

warsztat wzięliśmy aż cztery przepisy z książki – tartę z dynią, borowikami i śledziem, do której właśnie załączam przepis, halibuta w papilotach z warzywami, sałatkę z pieczonych buraków i zupę z soczewicy. Każde danie miało w sobie coś wyjątkowego, ale myślę, że najważniejszą rzeczą jaką wyniosłam z warsztatów, to to że umiejętne połączone składniki w daniu nie potrzebują soli, która

A to pestka
Świąteczny obiad: Pieczony kurczak nadziewany wątróbką 135

mnóstwo pysznych dań: tortille enchiladas, jambalaye, pierogi, dania z woka i wiele innych. Zebraliśmy kilka naszych patentów na wykorzystanie resztek pieczystego (łącznie ze szkieletem, z którego można zrobić aromatyczną zupę pho) w trzech oddzielnych wpisach. Zachęcamy do przejrzenia przepisów! Artykuł Świąteczny obiad: Pieczony kurczak nadziewany wątróbką pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Pieczone bataty z mięsem mielonym 98

całkiem dawno. Na przeszkodzie by je przygotować zawsze stała ich cena. Jednak pewnego dnia, korzystając z naprawdę dobrej promocji w sklepie kupiłam 3 sztuki tych ziemniaków. Z jednego zrobiłam zupę krem  tutaj , która bardzo posmakowała domownikom. Pozostałe dwa bataty postanowiłam upiec. By ustrzec się przed wyrzuceniem do kosza nieudanego obiadu podpytywałam, oglądałam i czytałam. Na podstawie właśnie takich

Pieprzyć z Fantazją
Pierogi z fasolą i ziemniakami 128

osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 1 - 2 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują należy je wyjąć, najlepiej łyżką cedzakową. Podawać same polane tłuszczem (olejem, masłem) lub w zupie. Podałam w czerwonym barszczu

królestwo garów
Pasztet drobiowy z żurawiną 101

bardzo smaczny. Świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek albo przystawka na świąteczny stół. Ponadto, podczas jego przygotowania powstaje bulion drobiowy, który możemy wykorzystać jako bazę do zgotowania pysznej zupy np. pomidorowej albo ugotować makaron i już mamy rosół.   Składniki na pasztet drobiowy z żurawiną (keksówka 27x11cm): 1,2 kg udek z kurczaka 600 g wątróbki drobiowej 2 średnie

e-PrzepisyKulinarne
Mleko makowe - litewski przysmak wigilijny 149

Mleko makowe to pyszny napój roślinny, który w Wigilię pojawia się na większości litewskich stołów. Tradycyjnie podawane w formie zupy z malutkimi drożdżowymi ciasteczkami z makiem, zwanymi ślyżykami, są jedną z najbardziej wyczekiwanych potraw przez najmłodszych :) Słodkie, makowe, z kruchymi kosteczkami drożdżowych ciastek są uwielbiane ze względu na pyszny smak i lekkość. Kiedy trafiłam w sieci na ten przepis, zachwyciła

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Godnie Święta - o tym, jak przed stu laty świętowali Lasowiacy 143

posłaniach pod ciepłymi pierzynami kiedy Pan Jezus spał w żłóbku na sianie. Na kolację wigilijną u Mazurów podawano wiele postnych potraw, które maszczono olejem. Obowiązkowo musiała być wśród nich zupa grzybowa, dania z kaszy, kapusta i kompot z suszonych owoców. W tym regionie początkiem ubiegłego wieku dania z ryb były rzadkością. Po zakończeniu wigilijnej wieczerzy zaczynały się wróżby. Za belki

Trzeci talerz
Pieczone pierożki z kapustą i grzybami 140

Pierogi to tradycyjne świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane grzybami z lasu i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 500g mąki 30g świeżych drożdży 250ml mleka 65g  masła extra 2 jajka 1  łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Farsz: 50g suszonych grzybów 600g kapusty kiszonej 2 cebule

Szalona Kuchnia Eweliny
Uszka z grzybami 189

przykrycia i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Gotuję zawsze w szybkowarze 15 min na wysokim ciśnieniu. Ugotowane grzyby odcedzić (wodę można zachować do podlania pieczeni, czy do zupy) i drobno posiekać. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na złoto. Do podsmażonej cebulki dodać posiekane grzyby i chwilkę razem przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed lepieniem uszek

Kocham..lubię..gotuję..
Świąteczna kapusta – kuchnia podkarpacka 183

jeszcze częściej kiszona. Praktycznie o każdej porze roku mamy tu jakieś specjalne dania z kapusty. Latem i jesienią zwykle są to kapuśniaczki, pierogi z kapustą, albo gołąbki. Wiosną zupy albo polewki na kapuścianym kwasie. Zimą natomiast najczęściej kapusta gotowana, przyrządzana na różne sposoby – kapusta z grochem, kapusta na żeberkach, kapusta z kminkiem. Bez dań z kapusty nie obejdzie się

Trzeci talerz
Wino na świąteczny stół 110

regionu Nahe, który na naszym rynku jeszcze nie jest zbyt popularny, choć szybko zyskuje nowych fanów. BARSZCZ Z USZKAMI I tu zapewne niektórzy zastygną… jak to? Wino do zupy? I zapewne już w ogóle skamienieją na widok dobranego wina, a jest nim różowy szampan z domu szampańskiego Geoffroy Rene Geoffroy, Rose de Saignee, Brut . Owocowe, z wyraźnie zaznaczonymi aromatami

Kate's Kitchen
Ciastka orzeszki z kremem na mleku w proszku 123

mieszamy. Przekładamy połówki orzeszków kremem i łączymy w orzeszki. Posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Ciastka orzeszki z kremem na mleku w proszku pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku