zupa - 39749 przepisów (strona:1769/2650)

Zdrowe dyniowe kulki mocy 105

Chwila, chwila! Chyba znalazłam idealną przekąskę na jesień – zdrowe dyniowe kulki mocy! Były już ciasta , babeczki , zupy i cała masa makaronów z sosami dyniowymi . A czy robiliście już magiczne kuleczki na dwa kęsy z dodatkiem dyni? Przepis jest bardzo prosty, wydajny i zajmuje niewiele czasu. Same naturalne składniki, które zwłaszcza jesienią z pewnością macie w domu. Dynia, masło orzechowe

Słodkie Gotowanie
Risotto z grzybami 140

niewchłoniętego bulionu, dodajemy grzyby, posiekany koperek i ser i dusimy jeszcze 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Artykuł Risotto z grzybami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pączki dyniowe 133

waszym stole tej jesieni . Pączki dyniowe Dynia jest warzywem uniwersalnym albowiem równie dobrze sprawdza się w daniach wytrawnych jak i w daniach słodkich. Oczywiście z dyni zazwyczaj robię zupy czy makarony z sosem. Robiłam już także muffiny dyniowe , ciasto dyniowe teraz przyszedł czas na pączki. Pączki , które przygotowałam są na bazie ciasta drożdżowego . Do ciasta dodałam kilka dodatkowych składników. Poza

mecooks
Dorsz z sosem borowikowym 129

zamrażarki i odstawiamy do rozmrożenia. Gdy będą miękkie odcinamy trzonki. Do sosu wykorzystamy same kapelusze pokrojone w grube paski, a odkrojone nóżki możemy użyć do przygotowania wywaru lub zupy grzybowej. Natomiast jeśli chcecie zaoszczędzić czas, do przepisu można wykorzystać same mrożone kapelusze Leśne Skarby. Filety układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy przyprawami i skrapiamy olejem. Pieczemy przez 25 minut

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z cukinią i kaszą quinoa 145

Zima to nie najlepszy czas na sałatki bo najchętniej jednak zjadamy rozgrzewające zupy i pożywne zapiekanki i potrawki. Ale z drugiej strony są noworoczne postanowienia więc min. diety i zdrowsze jedzenie. Moje rozwiązanie to sałatki z kaszą, które można jeść też na ciepło, no i przede wszystkim kasze zapełniają brzuchy i nie chce się po nich jeść. Moja propozycja

Smaczny zeszyt
Curry z ciecierzycą i szpinakiem 132

zupełnie się tym nie przejmujcie, można ją pominąć, dać inną - to nie równanie matematyczne:) Ja podaję je z ryżem jaśminowym ale można je jeść bez dodatków jak gęstą zupę. Albo też można je potraktować jako bazę i dodać mięso ( kurczaka lub indyka). Tofu też będzie pasowało. Curry to świetna potrawa, doskonale zniesie każdą zmianę w przepisie. Wegetariańskie curry z ciecierzycą

Smaczny zeszyt
Pasztet z kurczakiem i wątróbką w cieście 116

zawsze staram się wprowadzać do naszego menu wielkanocnego, obok sprawdzonych i lubianych klasyków, przynajmniej jedno nowe danie. Oczywiście to danie musi być w  klimacie świąt wielkanocnych - więc nie zupa tajska albo curry:) Mimo, że podczas świąt jednak stawiamy na tradycję to jednak warto też urozmaicić stół i nie jeść co roku tego samego. Pasztet z kurczakiem i wątróbką

Smaczny zeszyt
Zapiekanka z cukinią, tuńczykiem i mozzarellą pod chlebową kruszonką 117

pełnią tu funkcje makaronu, przełożonego tuńczykiem, kaparami, chrupiącą bułką i mozzarellą oraz sosem beszamelowym. Taka bardziej fit wersja lazanii. Sezon na cukinię w pełni, więc po zrobieniu klasyków jak zupa czy cukinia nadziewana ( tu wersja (click):  z białym serem w sosie pomidorowym  a tu z  z ryżem i rodzynkami  )potrzeba trochę więcej kulinarnej fantazji:) 0 false

Smaczny zeszyt
Gazpacho z avocado i ogórka 139

Upały nie odpuszczają. Wszelkie dania, które nie wymagają użycia kuchenki i piekarnika i które można potem zjeść na zimno są w cenie. Eksperymentuję z chłodnikami i wszelkimi zupami na zimno, które idealnie sprawdzają się w takich sytuacjach. Dziś mam dla Was zielone gazpacho na bazie jogurtu z avocado, ogórkiem, zieloną papryka i ziołami. Lekkie, można nawet powiedzieć dietetyczne danie

Smaczny zeszyt
Tarta z grzybami leśnymi 102

jestem jeszcze gotowa na jesień to na grzyby już się cieszę. Nie wiem jak Wy ale ja lubię je zarówno zbierać jak i jeść. Najczęściej robię z nich zupę, albo sos do makaronu. Dziś jednak coś innego - tarta z grzybami leśnymi, porem i jajeczno-śmietanowym sosem z dodatkiem natki pietruszki. Kruche ciasto i aromatyczne nadzienie. Smakuje pysznie - jak ubieracie grzybów

Smaczny zeszyt
Zapiekane naleśniki po meksykańsku 132

Więc chyba raczej można powiedzieć a' la meksykańskie:) Mam swój sposób na tego typu dania - czerwona fasola, kmin, chilli, mięso, pomidory, ser żółty - tak nadziewam tortille, naleśniki, robię zapiekanki, zupy, potrawki etc. Do tego też opcjonalnie guacamole albo kwaśna śmietana. Tym razem zrobiłam zapiekane naleśniki, właśnie z farszem mięsno-fasolowym, posypane serem żółtym. A do nich salsa pomidorowa z natką

Smaczny zeszyt
Fasolka po bretońsku 139

wcześniej - sucha fasola musi się moczyć ok 10-12 godziny przed ugotowaniem. Warto też od razu ugotować jej więcej i wykorzystać do innych dań, np.zrobić z niej   zupę fasolową ze szpinakiem . Fasolka po bretońsku Składniki 400 g suchej fasoli 1 łyżka oleju 1 duża cebula  300 g kiełbasy 2 ząbki czosnku 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście

Smaczny zeszyt
Nadziewana kalarepka zapiekana z bobem 146

grube plasterki boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Kalarepki  należy obrać i wydrążyć środki. Ja użyłam  wydrążone  części potem do zupy. W dużym garnku zagotować wodę i obgotować kalarepki przez 10 minut. Wyjąć z wody i odstawić do ostudzenia W drugim garnku zagrzać wodę i ugotować bób – powinien być aldente. Ugotowany

Smaczny zeszyt
Curry z dyni i szpinaku z orzeszkami ziemnymi 128

dyni i szpinaku, w mleczku kokosowym, zagęszczone czerwoną soczewicą, z dodatkiem orzeszków ziemnych. Można je zjeść z ryżem a po lekkim rozcieńczeniu wodą (lub wywarem warzywnym) powstanie gęsta, pyszna zupa. Curry z dyni i szpinaku z orzeszkami ziemnymi Składniki 2 łyżki oleju 1 cebula 3 ząbki czosnku kawałek imbiru ( ok 3 cm) 2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Smaczny zeszyt
Bułki z cebulą i pieczarkami 129

Ciasto będzie bardzo delikatne, leciutkie i trochę będzie lepić się do ręki ale nie dosypujcie mąki. Wyrabiamy 5 minut, jeśli przylepiło się dużo do ręki zgarnijcie je łyżką do zupy. Formujemy kulę, przykrywamy folią, zostawiamy w misce do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz: cebulę kroimy drobno, szklimy na maśle, dodajemy pieczarki pokrojone drobno. Smażymy całość

Bułka z Chlebem