środka rogalików. Zawijać rogaliki i gotowe posmarować jajkiem. Piec na złoty kolor w 180 stopniach Artykuł Pyszne rogaliki z nadzieniem orzechowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkusięga. Jak piekę w całości to zawsze dużo zostaje nikomu się nie chce skubać, a tak to wszystko zjedzone. Piersi kurze i korpusy, skrzydła odłożyłam. Skrzydełka i korpusy na zupy, najlepiej brukwiowa lub kapuśniak. Piersi na pieczenie. Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem, ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor. Jak już
Kuchnia Pokoleńrobi , z czym można przygotować i czy będą smakować. Trzeba je spróbować, a kto lubi grzyby nie będzie żałować. Można je na różne sposoby podawać, gotować, czy podsmażać, do zup, sosów dodawać, czy z makaronem, kaszą, ryżem zajadać. Składniki na ok. 3 porcje : 150 g ryżu do risotto, 1 średnia biała cebula, 3 łyżki oleju rzepakowego czosnkowego, 150 g grzybów
Moniki Smakołykihegemonii Zauważyłam, że zdecydowana większość moich przepisów z użyciem dyni to desery . Co prawda na przestrzeni roku pojawiły się 3 obiadowe przepisy wykorzystujące dynię: spaghetti z dynią i boczkiem , zupa krem z dyni , a ostatnio kopytka dyniowe . Jednak to tak jakby wyjątki potwierdzające regułę… Postanowiłam więc zerwać z tym schematem i przygotowałam dwa posiłki śniadaniowe z wykorzystaniem dyni . Jeden
Modern Cave Girllodówki do zgęstnienia. Patelnię nagrzewamy i smarujemy pędzelkiem olejem. Smażymy naleśniki, przesmarowując patelnię co kilka placków. Artykuł Pyszne naleśniki, ciasto naleśnikowe pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkumasę jak na kotlety mielone. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce i smażymy na złoty kolor z obu stron. Artykuł Kotlety rybne pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkubeta-karotenu organizm produkuje witaminę A, która przyspiesza regenerację skóry i łagodzi objawy trądziku. Jej działanie wspiera cynk. Sporo jest go w pestkach dyni, zatem zupę najlepiej robić z całego warzywa. Jesienią suszone nasiona warto dodać do sałatek i panierek.Cynk łagodzi bowiem objawy przeziębienia. Dyni nie brakuje też potasu, który zapobiega skurczom
Wymiar ZdrowiaMuszę przyznać, że w tym roku sezon dyniowy wykorzystałam do maksimum :D Sałatki z pieczoną dynią były na porządku dziennym, była też zupa z dyni, śniadaniowa owsianka z dynią i zapiekanki. No i w końcu moje nowe odkrycie - dyniowe gnocchi. Gnocchi z dynią robiłam po raz pierwszy i jak to ja nie podążałam za żadnym sprawdzonym przepisem, ale postanowiłam poeksperymentować
HealthyCreationsWitam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny chlebek z dynią. Chlebek jest bardzo smaczny, puszysty i prosty w przygotowaniu. Idealnie nadaje się do kanapek jak i do zupy, nie jest słodki. Do przygotowania chleba będziemy potrzebowali: Użyłam dwóch foremek: długość 20 cm, szerokość 11 cm na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ do 550) 100 ml letniej wody
Uwaga Babcia Piecze ChlebPyszne drożdżowe bułeczki z dymką i pieczarkami sprawdzą się jako osobny posiłek lub np. dodatek do jesiennych zup. Przepis wraz z artykułem o mnie pojawił się w najnowszym numerze magazynu Durszlak. Zachęcam do zakupu :) ciasto: 350 g mąki orkiszowej typ 630 150 ml ciepłej wody 100 ml kefiru opakowanie suchych drożdży 7 g łyżeczka soli łyżeczka cukru 3 łyżki oleju
Mienta blogkawałki. Dzięki temu bulgur można szybko ugotować. Ma piękny wygląd, przypomina nieco pokruszony bursztyn, jest orzechowy w smaku, lekko słodki, świetnie nadaje się jako dodatek do dań głównych lub zup. Z resztek bulguru można zrobić pyszne racuchy. Spróbujcie innych naszych przepisów z bulgurem: Pieczona cieciorka i brukselka z kaszą bulgur Pudding z mango i bulguru Pieczone bakłażany z bulgurem Przepis
Niedzielny kucharzsurowy. Ugotowany, uduszony jest lekko twardawy, nie skleja się jak inne kasze, zachowując indywidualny charakter każdego ziarenka. Pęczak idealnie nadaje się do robienia risotto, jest też wspaniałym dodatkiem do zup, i niekoniecznie musi to być krupnik. Polecamy Wam pyszny krem z kapusty i parmezanu , w którym pęczak, choć stanowi tylko dodatek, odgrywa pierwszoplanową rolę. Zamiast pęczaku możecie użyć do zrobienia
Niedzielny kucharzmiękko należy w garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Przygotowując kilka jajek, polecam wybrać garnek z szerszym dnem by układać je obok siebie. Jajko położyć na łyżce do zupy i delikatnie wkładać do garnka z cały czas gotującą się wodą. Jajka gotować od momentu włożenia do wody w zależności od wielkości: 3,5 minuty – małe jajka rozm
Ola la LCHFBataty, słodkie ziemniaki, coraz częściej można spotkać w naszych sklepach. Co można zrobić po za frytkami czy zupą krem? Chyba jeszcze wiele. Trochę poszperałam tu i tam i znalazłam dość ciekawy przepis:) Mam nadzieję, że znajdzie swoich fanów:) Pochodzą z Ameryki Południowej i środkowej. Są źródłem węglowodanów, bogactwem beta-karotenu, witaminy C, B jak również żelaza i fosforu. Bataty
gotuj ze mnącodziennym menu, bo ma właściwości antywzapalne, wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje poziom cukru we krwi. Warunkiem jej działania jest SYSTEMATYCZNE spożywanie. Polecam więc codziennie stosować jako przyprawę do zup, dań głównych czy takich placuszków. Składniki na 8 sztuk: 4 małe liście jarmużu, 1 szklanka płatków owsianych, 1 szklanka wody, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki soli, Ewentualnie
Jeść, by żyć w zdrowiu