zupa - 39805 przepisów (strona:1625/2654)

Rafaello z cielęciny 93

jajko – gałka muszkatałowa, sól, pieprz Sos śmietanowy: – 2 łyżki masła – 3 łyżki mąki – 1,5 szklanki bulionu mięsnego z kostki – 2/3 szklanki śmietany do zup – 1 łyżka soku z cytryny – sól, pieprz Puree ziemniaczano-marchwiowe: – 50 dkg ziemniaków – 50 dkg marchewki – 2 łyżki kwaśnej śmietany – 1 łyżka soku

To co kocham
Chłodnik arbuzowo-malinowy 122

Składniki dla 4 osób: ? 1 kg arbuza ? 1/2 kg malin ? 1 opakowanie mleka zagęszczonego 200 g ? 1/2 szklanki gęstej śmietany ? 2 łyżki cukru ? cukier waniliowy Wykonanie

To co kocham
Chłodnik morelowy dla dorosłych 104

Składniki na 4 porcje: ? 10 moreli ? 1 pomarańcza ? 5 łyżeczek cukru ? 2 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczy ? kilka goździków ? 2 szklanki białego wina wytrawnego ? 4 łyżki

To co kocham
Karkówka pieczona w śmietanie 87

wszędzie dostała się śmietana z przyprawami. ? Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 40 minut. ? Podawać z frytkami i ulubioną surówką. Zamiast wszystkich przypraw można wymieszać śmietanę z zupą cebulową lub brokułową w proszku i tym zalać mięso

To co kocham
Kopytka z bobu 108

najwięcej składników odżywczych. Nie tylko jest pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko. Ma konsystencję mączystą, podobną do ziemniaka. Można go więc wykorzystać w zupach, sałatkach, makaronach, pastach do chleba. Zapraszam do moich potraw z bobem! Składniki: ? 1 kg bobu ? 1 szklanka mąki – 150 g oraz do podsypania ? 1 jajko ? kilka listków bazylii – opcjonalnie

To co kocham
Gulasz kukurydziany 93

Uwielbiam takie jarskie gulasze napakowane rozmaitymi warzywami. Wprawdzie kukurydzę kupiłam na zupę, ale w trakcie gotowania zmieniłam zdanie i powstał ten gulasz. Jedliśmy go z pieczonym udkiem kurczaka. Kukurydza, papryka, cukinia i ziemniaki to podstawa tego chrupiącego dania.   Składniki: ? 3 kolby kukurydzy ? 2 czerwone papryki ? 1 zielona papryka ? 3 duże ziemniaki ? 2 marchewki ? 1 średnia cukinia ? 2 czerwone cebule

To co kocham
Pasta z ostrej papryczki 94

odwagi próbować smaku czerwonej pasty. Po otwarciu przechowuję taki słoiczek w lodówce, a pastę dodaję w odpowiedniej ilości do dań i dopiero wtedy próbuję smak. Przydaje się do gulaszów, zup i dań orientalnych. Składniki: ? 2 garści ostrych papryczek ? 1/2 szklanki oleju ? 1 płaska łyżeczka soli ? 1 szklanka wody Wykonanie: ? Umyte papryczki pokroić na plastry. Użyć gumowych rękawiczek, bo ostrość długo

To co kocham
Pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami 83

warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim, jak gotujemy rosół na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Wywar z kurczaka i warzyw wykorzystać jako rosół lub jako baza do innej zupy. ? Namoczone grzyby gotować 15 minut, odcedzić. ? Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, dokładnie odcisnąć z wody. ? Po wystygnięciu oddzielić mięso kurczaka od kości i zmielić je razem z grzybami i bułkami

To co kocham
Uszka z suszonymi grzybami 112

wyobrażam sobie Wigilii bez czerwonego barszczu z uszkami, bo odkąd siegam pamięcią zawsze gościł na wigilijnym stole w mojej rodzinie. Prawdę mówiąc nigdy nie jadłam innej zupy w Wigilę i nie zamierzam zmieniać tradycji. Mistrzynią grzybowych uszek jest w naszej rodzinie moja mama, ale ponieważ spędza Wigilię w tym roku w Chicago z moim rodzeństwem, musiałam zmierzyć się z nimi

To co kocham
Chłodnik truskawkowo-miętowy z wiórkami kokosowymi 102

Truskawkowy, gęsty chłodnik, bardzo orzeźwiający dzięki dodatkowi mięty, czyli wszystko to, co lubię! Celowo nie dodałam żadnego cukru, bo truskawki mają swoją naturalną słodycz i kulinarnym

To co kocham
Chłodnik porzeczkowy z ryżem i bezami 83

Czy wiecie, że czarna porzeczka posiada szczególne właściwości zdrowotne? Jest ona bogatym źródłem witaminy C oraz P i pod względem ich zawartości ustępuje tylko owocom róży

To co kocham
Curry warzywne zagęszczone puree z dyni 102

aromatyczna propozycja na jesienny gulasz. Natomiast suszone liście kafiru nadają potrawie wyśmienitego cytrynowo-limonkowego smaku i aromatu. Kafir to tajska odmiana limonki, której liście najczęściej znajdują zastosowanie w przyprawianiu zup i curry w kuchni tajskiej oraz indyjskiej. Gulasz mocno rozgrzewający i bardzo sycący. Składniki: ? 1 szklanka puree z dyni ? 1/2 dużej cukinii ? 1 cebula ? 4 marchewki ? 1/2 opakowania mrożonego groszku

To co kocham
Jaglany murzynek z orzechami 91

cukru można dodać miód, będzie wtedy jeszcze zdrowsze. Zauważyliście, że kasza jaglana zawojowała w ostatnim czasie nasze kuchnie? Ja osobiście używam jej bardzo często, jako dodatek do obiadu, do zup, do deserów, koktajli i ciast. Jest to praktycznie uniwersalny składnik, który można łączyć ze wszystkim, na słono, słodko czy kwaśno. O tym, że jest zdrowa wiedzą pewnie wszyscy. Nic więc

To co kocham
Gulasz mięsny kapuściany 92

szklanka kapusty kiszonej ? sól, pieprz, sos sojowy do smaku ? mrożona mieszanka warzywna wiosenna ? 1 cebula ? pęczek natki pietruszki ? 3 łyżki gotowego sosu słodko-kwaśnego ? 1/2 szklanki śmietanki do zup ? 4 łyżki oliwy Wykonanie: ? Rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone w kostkę mięso, podsmażyć. ? Dodać 1 szklankę wody, sól, pieprz do smaku. ? Kapustę kiszoną dodać do mięsa i dusić

To co kocham
Surówka z marchewki, dyni i jabłka 88

więc sezon dyniowy w pełni, a ja dostałam od mamy ogromną ekologiczną dynię, której część upiekłam i mus dyniowy zamroziłam. Z reszty przygotowałam leczo, surówkę, ciasto dyniowe, sernik, ciastka, zupę i jeszcze mi trochę zostało. Dla mnie dynia to warzywo idealne, bo przybiera smak dodanych przypraw i może być podawana zarówno na słodko, jak i na słono. Moja dynia była

To co kocham

Proponowane wyszukiwania