Śledzie pod pierzynką 92mnie na blogu. Skąd pomysł na śledzie pod pierzynką? Parę tygodni temu zadzwoniłam do mojego brata z pytaniem co kojarzy mu się ze świętami. Klasycznie przywalił mi makiełkami i zupą grzybową , ale te na blogu już mam, więc czekałam na inne propozycje. Później wypalił: „śledzie pod pierzynką, może z burakami”. Pomyślałam spoko, pasuje, zrobię. Oczywiście bez buraków
Kardamonovy
Szpinak z jogurtem 96lekko wszystko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Jeżeli do gotującego się szpinaku dodalibyśmy jogurt, ten prawdopodobnie by się zważył (mi się tak często działo np. przy okazji gotowania zup). Wyłączam więc pod nim gaz i robię to co wcześniej napisałam. Jak widzicie na zdjęciu nic się nie zważyło. Podobne przepisy: Szpinak z kozim serem Artykuł Szpinak z jogurtem pochodzi z serwisu
Kardamonovy
Kasza gryczana z botwinką, fetą i suszonymi pomidorami 106botwinka. W końcu taka jak trzeba. W tym roku sezonu nie rozpoczęłam jednak od zupy, a od (powiedzmy) sałatki. Na dodatek takiej, którą My może spokojnie zjeść. Oczywiście pod warunkiem, że feta która wyląduje na talerzu jest owczo-kozia, mleko krowie odpada. I postanowiłam ugotować w końcu kaszę, którą jadłam ostatnio chyba z pół roku temu. Do tego oczywiście suszone
Kardamonovy
Makaron z cukinią i boczkiem w sosie śmietanowym 74coś dla siebie. Szczególnie polecam Wam makaron z boczkiem i ten z kurczakiem. Smacznego. Składniki: 200 g makaronu (ja użyłam tagliatelle) 250 ml śmietanki 18% (tej w kartoniku, do zup i sosów) 150 g wędzonego boczku 1 średnia cukinia (ja użyłam żółtej) 1 cebula 2 ząbki czosnku parę świeżych liści rozmarynu (można użyć natki pietruszki) 2 garści startego parmezanu sól
Kardamonovy
Owsianka z gruszką i masłem orzechowym 79takie, nie mieliśmy więc potrzeby bawić się w ich gotowanie. Mamy jednak w sumie już jesień i smaczniejsze są owsianki na ciepło. Tak jak latem nie lubię jeść ciepłych zup, tak w chłodniejsze dni wolę jeść coś rozgrzewającego (odkrywcze, wiem). Po wrześniowych wakacjach przywieźliśmy do domu parę kilogramów gruszek, które kupiliśmy głównie z myślą o nalewce. Część rozdaliśmy, trochę zjedliśmy
Kardamonovy
Pieczona dynia z fetą 90Parę dni temu zastanawiałam się nad potrawami z dynią. Ciągle w głowie przewijają mi się jedynie zupy, ciasta i babeczki. W międzyczasie wpadłam na pomysł ugotowania chili con carne z dynią . Później przyszła kolej na tarty i curry. Ciągle jednak nie do końca o to mi chodziło. I tak myślałam, myślałam i wymyśliłam. Pieczona dynia z fetą. Koniecznie z rozmarynem
Kardamonovy
Biały ser ze szczypiorkiem 104potem pomyślałam, że napiszę go tak od serca, bo bardzo kojarzy mi się z moją ukochaną babcią. Zawsze gdy do niej przyjeżdżałam, serwowała mi biały ser ze szczypiorkiem, zupę fasolową i ciasto drożdżowe z kruszonką. I ten ser zawsze smakował tak samo. Zawsze. Bo kupowała ten konkretny i żaden inny, bo dodawała do niego śmietanę, a nie jogurt, bo nigdy
Kardamonovy
Mus jabłkowy 96zawekować, na wszelki wypadek więc go zapasteryzowałam. Normalną metodą – w garnku z wodą. Wszystkie słoiki pięknie mi się pozamykały. To chyba najbezpieczniejsza metoda. Na dziś tyle, idę kończyć zupę z kalarepy i pora. Jak dobrze pójdzie, może przepis wyląduje na kardamonie w ciągu najbliższych paru dni. Składniki: 3 kg jabłek pół szklanki wody 1 laska cynamonu lub ćwierć łyżeczki
Kardamonovy
Gołąbki z mięsem i czarnym ryżem z sosem pomidorowym 100kolejne sztuki, wyciągałam mniejsze porcje i odgrzewałam w małym garnku. Podobne przepisy: Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym Zupa gołąbkowa Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym Pieczone gołąbki z młodej kapusty Artykuł Gołąbki z mięsem i czarnym ryżem z sosem pomidorowym pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy
Ekspresowa fasolka po bretońsku 96pewnego dnia trochę zapomniałam o zrobieniu My jedzenia na wyjazd służbowy. A ubzdurałam sobie, że musi to być coś co zawekuję, coś co będzie miało konsystencję bardzo gęstej zupy i przede wszystkim coś, co mój mąż zje z przyjemnością. I padło na fasolkę po bretońsku. No to siup. No nie siup, bo zapomniałam namoczyć fasolę. Nie miałam czasu na eksperymenty
Kardamonovy
Paszteciki z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą 95przecież będą dobrą opcją (nie wiem czemu, ale przyszedł mi do głowy farsz morelowy). Kombinujcie. Na razie uciekam, muszę powalczyć trochę ze zdjęciem czystego barszczu. Nie ma chyba gorszej zupy do sfotografowania, na dodatek jestem sama w domu, więc chętnych do pomocy brak. Będę tutaj znowu pojutrze. Trzymajcie się ciepło, pa. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 500 g kiszonej kapusty
Kardamonovy
Morszczuk w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i bobem 114włożyć usmażonego morszczuka i ugotowany bób, chwilę podgrzewać. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Piersi z kurczaka w sosie z suszonych pomidorów → Bób z suszonymi pomidorami → Zupa z łososiem, ziemniakami i szpinakiem → Pstrąg pieczony z rozmarynem, czosnkiem niedźwiedzim i frytkami z batata → Ryba po grecku Artykuł Morszczuk w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i bobem pochodzi
Oryginalny smak
Pampuchy z sosem borówkowym – lato na talerzu 104obiady na lato: Klopsy w młodej kapuście – jednogarnkowe danie na obiad Młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą – szybki przepis na obiad Botwinka z młodą kapustą – przepis na pyszną zupę z botwiny Chłodnik z ogórków i rzodkiewek Najprostsze placki z cukinii Artykuł Pampuchy z sosem borówkowym – lato na talerzu pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarne
Małosolne ogórki szklarniowe 126koprem, czosnkiem i chrzanem. I co? No i w sumie ok wyszły, ciekawe. Smakują jak małosolne, smaczne są. Jednak ich konsystencja jest bardziej miękka taka. Spoko do sałatek, do zupy. U nas w domu znajdują amatorów. Dla mnie dobre są już następnego dnia po nastawieniu. PRZEPIS MAŁOSOLNE OGÓRKI SZKLARNIOWE Składniki: 1-2 ogórki szklarniowe kilka łodyg kopru kwitnącego
Dorota Smakuje
Naleśniki z botwinką i bryndzą 92pieprzem (jeśli używacie bryndzy bez przypraw, to mocniej doprawcie farsz). Każdego naleśnika smarujemy farszem i zwijamy jak krokiety. Świetnie smakują solo, ale będą pasować też jako dodatek np. do zup. Smacznego :) Artykuł Naleśniki z botwinką i bryndzą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blog