roku z utęsknieniem czekam, kiedy na straganach pojawią się małe buraczki. Kocham je miłością absolutną i nie wyobrażam sobie wiosny bez zupy z botwinki. Według mnie to pozycja obowiązkowa. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 1 pęczek botwinki (liście wraz z buraczkami) 2 marchewki 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cytryny 1/2 pęczka koperku liść laurowy ziele angielskie 1 łyżka suszonej mieszanki bulionowej(...)Dodać ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszankę bulionową i liść laurowy. Gotować przez około 20 minut na wolnym ogniu. Botwinkę umyć, buraczki obrać, całość drobno posiekać. Wrzucić do zupy i gotować do miękkości (ok. 15 minut). Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać na gorąco, ze śmietaną i posiekanym koperkiem. Smacznego! Wyliczenia: botwinka
Obiad za dychęZupa dyniowa z mlekiem kokosowym jest jedną moich ulubionych, w sezonie jesiennym. Rewelacyjnie rozgrzewa, więc jest idealna na chłodniejsze dni, a jej energetyczny kolor przywodzi na myśl minione już lato. Jeśli dodacie do niej grzanki, z powodzeniem zastąpi cały obiad, bo syci naprawdę na długo. Polecam! Składniki: 1 kg obranej dyni, pokrojonej w dwucentymetrową kostkę 3 średnie ziemniaki(...)zlać do czystego naczynia. Można je przechowywać w lodówce przez 48 godzin lub zamrozić. Jeśli nie chce się Wam robić mleka kokosowego samodzielnie, możecie użyć tego z puszki, niestety zupa będzie wtedy droższa. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać pokrojoną dynię, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Całość zalać 1,5 litra wody
Obiad za dychęznalazłam zakopane niczym skarb pirata opakowanie soczewicy... czerwonej... Kupiona "wieki temu" czekała na debiut w mojej kuchni. I dzisiaj przyszedł na nią czas!!! Przejrzałam kilka przepisów na zupę - wybrałam z nich to co lubię, dodałam swoje i tak powstała moja ZUPA Z SOCZEWICY. Składniki: mała cebula; pół pora; marchewka; mała pietruszka; 2 ziemniaki; 2 łyżki oliwy; 1 szkl. soczewicy
MiksturownikDzisiejszy wpis dedykuję Dominice, która kilka dni temu zapytała mnie o przepis na zupę krem z brokuła. No przecież to moja ulubiona zupka jest, a na blogu po niej ani śladu... Także od dziś już będzie: Zupa krem z brokułów. Składniki na 4 porcje: brokuły - mogą być mrożone; 1 litr bulionu warzywnego; pieprz; pieczywo na grzanki. Brokuły myjemy, dzielimy
MiksturownikKupiłam kalarepki. Miała być zupa, już po raz drugi się do niej szykowałam, bo za pierwszym razem zanim kalarepka wylądowała w zupie, to została zjedzona przeze mnie na surowo i zupa musiała się bez niej obejść;) Tym razem też nie miała szczęścia (zupa), bo stwierdziłam, że dawno nie jadłam soczewicy i może fajne by było połączyć ją z ryżem
Zdrowa Kuchnia Sowyobiad... - pomidorowa - Łamiąc tradycję, dziś u mnie - pomidorowa. Wszak to wtorek, a nie czwartek - ale nic mi innego do głowy nie przyszło.. Taka pomidorowa na szybko. POMIDOROWA ZUPA - przepis 1,5 l wody 2 kostki rosołowe marchew - starta na tarce ( szybciej się ugotuje ) kawałek selera - te starty cebulka liście laurowe szklanka przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki koncentratu(...)łyżka śmietany Sól, pieprz do smaku. Makaron Wielicki - wstążka Wodę zagotować, dodać kostkę, warzywa i przyprawy. Gdy warzywa zmiękną wlać przecier, gotować 5 minut. Zaprawić zupę śmietaną - zagotować. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Makaron Wielicki WSTĄŻKA - produkowany tradycyjną metodą walcową, z najwyższej jakości kaszki makaronowej i semoliny oraz ze świeżych jaj. Makaron nawet po bardzo długim czasie gotowania
kolorowotorcikowoSzybki obiad - zupa z soczewicy Gdy nie ma czasu na gotowanie, a mi się to nadzwyczaj często zdarza - najlepszym i najszybszym wyjściem jest zupa. Tym razem ugotowałam zupę z czerwonej soczewicy - przyznam - pierwszy raz. Mi posmakowała, dzieciaki i mąż - stękały przy jedzeniu... Mimo wszystko będę ją robić co jakiś czas, może z czasem przekonają się to jej smaku. Przepis - zupa
kolorowotorcikowoWszyscy robią chłodnik z botwinki... a ja zupę na ciepło :) 1 cebulka pęczek botwinki 5 plastrów wędzonej szynki lub kiełbasy jak ktoś woli 1 l wody olej rzepakowy, np. RAPSO sól, pieprz łyżka śmietany łyżeczka octu jabłkowego jajka Olej rozgrzać w garnku. Cebulkę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dodać pokrojoną w paski szynkę. Podsmażyć. Buraczki zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach, łodygi i liście pokroić. Wrzucić do garnka, zalać wodą - gotować do miękkości. Doprawić do smaku octem, solą i pieprzem. Zaprawić śmietaną. Do zupy podawać gotowane jajko pokrojone w ćwiartki. Smacznego
kolorowotorcikowoZupa pomidorowa 1,5 litra wody 500 g sok pomidorowy zagęszczony - ja kupuję w Biedronce - uważam, że jest bardzo dobry 1 cebula 2 ząbki czosnku marchewka 1,5 kostki rosołowej drobiowej - nie mam czasu bulionu gotować, ale jak chcecie - gotujcie :) łyżeczka bazylii suszonej, lub siekanej świeżej ewentualnie sól i pieprz do smaku łyżka oliwy lub dobrego oleju do smażenia Olej(...)smażenia Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mięso połączyć z pieczarkami, jajkiem, kaszą - doprawić do smaku. Z mięsa formować małe pulpeciki. Smażyć na wolnym ogniu z każdej strony. Zupę podawać z drobnym makaronem i pulpecikami. Smacznego
kolorowotorcikowozaczynając poniżej główki szparaga. Obrane przekroić na cztery. Ziemniaki, selera oraz pietruszkę - obrać i pokroić w kostkę. Bulion zagotować, dodać seler i pietruszkę - gotować. Po 5-7 minutach do zupy wrzucić ziemniaki i szparagi - gotować aż warzywa zmiękną. W tym czasie obrać cebulę i pokroić ją w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę - cebulkę usmażyć na rumiano. Usmażoną dodać(...)ugotowanej zupy. Zupę zdjąć z ognia - zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Bułkę pokroić w kosteczkę. Na patelni po cebuli usmażyć na złoto grzanki. Zupę podawać posypaną grzankami. Smacznego
kolorowotorcikowoWiem, że już pora na botwinkę, ale .... U mojej mamy w piwnicy jeszcze ostały się ostatnie buraczki - trzeba je było wykorzystać. I z tych oto ostatnich buraczków powstała pyszna zupa krem. A kolor ? Zachwycający ! A z botwinki nie bawet też coś będzie ;) Składniki: 1 l rosołu 1 marchewka nieduży kawałek selera 2 małe ziemniaki 3-4 buraczki czerwone sól, pieprz(...)kostkę - gotować w rosole, aż zmięknąć. Upieczone buraczki pokroić w kostkę - wrzucić do rosołu. Zagotować i zgasić płomień. Doprawić do smaku octem jabłkowym, solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Zupę zmiksować, dodając śmietanę. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem lub jajem w koszulce. Smacznego
kolorowotorcikowoBotwinka, czyli zupa z młodych buraczków, zarówno bulwy jak i liści. Jest wiele przepisów na tą zupę. Jedne na bazie botwiny i kwasu burakowego, w innych znajdziemy dodatek gotowanych lub pieczonych buraków. Moja wersja to wersja expresowa. Botwinka w 15 minut. Proponuję podawać z jajkiem w koszulce lub jajkiem gotowanym na twardo. SKŁADNIKI: * duży pęczek botwiny * 700 ml bulionu drobiowo(...)Botwinę umyć, pokroić w kawałki około 1cm. Botwinę zalać bulionem, dodać liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotować około 15 minut. Czas gotowania zależy od botwiny, im młodsza tym krócej. Zupę doprawić do smaku solą, cukrem i octem jabłkowym. Zdjąć z ognia. Śmietanę połączyć z mąką. Zahartować dolewając do śmietany łyżkę wazową zupy. Całość wlać do botwiny, wymieszać. JAJKO W KOSZULCE
kolorowotorcikowoDrugi przepis na danie z wykorzystaniem szparagów. Zupa jest niezwykle kremowa i delikatna w smaku. Bardzo ciekawy efekt daje połączenie szparagów z zielonym groszkiem, które jest wykorzystane w tym przepisie. Na pewno wrócę do niego jeszcze nie raz :) [ źródło przepisu] Składniki: - 600 ml wywary z warzyw - 1 duża cebula - 450 g mrożonego zielonego groszku - 150 g małych szparagów - 3 łyżki(...)solą i pieprzem do smaku, przykryć i gotować na małym ogniu 10-15 minut do miękkości. 4. Gdy wywar z groszkiem i szparagami zagotuje się, należy go zmiksować. 5. Zupę podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami i kleksem śmietany
Pasja SmakuZupa - krem z białych szparagów to ostatnie danie, które przygotowałam w szparagowym sezonie. Jak na pierwsze dania z nimi uważam, że wyszło mi całkiem nieźle i już teraz jestem pewna, że będę po szparagi często sięgać o ile będą dostępne. [Przepis stąd. ] Składniki: - 1 pęczek szparagów - 3 ziemniaki średniej wielkości - 2 małe cebule - 2 łyżki oliwy - 1 litr wywaru - sól(...)przykryła ziemniaki (ok. 250 – 300 ml). 4. Po około 10 minutach do cebuli i ziemniaków dodać szparagi i zalać resztą wody, gotować do 20 minut. 5. Na koniec zupę zmiksować. Przed podaniem dodać kilka łyżek śmietany, dobrze wymieszać. 6. Można udekorować ugotowanymi główkami szparagów
Pasja Smakumogę zapewnić, że cieszy się dużym zainteresowanie. Przepis do domu przyniosła mama od koleżanki. Przeciwnicy "torebek" niech nie czytają dalej :D Przy okazji mogłam nietypowo wykorzystać z jedną zup Winiary z serii 'Jak u Mamy'. PS. Zdjęcia nie są zbyt piękne, bo danie było fotografowane na szybko - goście czekali na jedzenie. Składniki: 1 kg pokrojonej w plastry karkówki (może być(...)schab) 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej (np. Knorr) 2 opakowania zupy borowikowej Jak u Mamy (Winiary) 400 ml śmietany 18% Wykonanie: Śmietanę w miseczce wymieszać z zupami w proszku. Nie trzeba już jej doprawiać. Pokrojone mięso ułożyć w brytfance lub naczyniu żaroodpornym i posmarować przygotowaną wcześniej śmietaną. Piec 1 godzinę w temperaturze 200 st.C. Przed podaniem można posypać suszonym koperkiem
Pasja Smaku