Jest to moja opcja na zrobienie zupy typu Ramenu w domu. Dodatki mogą być dowolne - u mnie tym razem gotowane mięso, chrupiący plaster boczku, pikantne kiełki rzodkiewki, aromatyczny olej sezamowy i oczywiście jajko. Składniki: 1 kg kości wieprzowych, 500 g porcji rosołowej z kurczaka, duża cebula, pół główki czosnku, 250 g makaronu ramen, 4 łyżki sosu sojowego, przypawa miso
Lena Gotujeokolic otrzymałam od Pani Marii Walentyny. W jej domu gotowane suszone grzyby wysmaża się ze śmietaną i dodaje się je do wywaru grzybowego z zakwasem na barszcz. Tak przygotowana zupa grzybowa ma lekko kwaskowy posmak barszczu, a jednocześnie przyjemny kremowy smak śmietany. Ten smaczny barszcz podaje się z uszkami grzybowymi. Barszcz grzybowy ze śmietaną – kuchnia podkarpacka Składniki: 2 litry wody
Trzeci talerzogniu przez 2-2,5 godziny. 4. Na pół godziny przed końcem gotowania dodaj natkę pietruszki, lubczyk oraz zieloną część pora i sos sojowy. 5. Dopraw pieprzem do smaku. Zupę podawaj z lanymi kluskami, makaronem lub ryżem
Z notatnika dietetykaJedni bardzo lubią tą zupę inni nienawidzą, ja należę do tej pierwszej grupy i bardzo mi smakuje. Szczególnie w zimny dzień , bardzo rozgrzewa i jest pyszna. Polecam … Zobacz przepis
Swojskie jedzonkososie kurkowym Sos kurkowy Risotto z kurkami i bobem Pierogi z kaszą gryczaną i kurkami Makaron z kurkami Tarta z kurkami Kasza pęczak z kurkami, orzechami laskowymi i szpinakiem Zupa z kurek Artykuł Dania z kurkami – 20 przepisów pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujepalnik, zagotowujemy warzywa i zmniejszamy płomień. Gotujemy na średnim ogniu około 40 minut. Podczas gotowania dodajemy przyprawy- curry, estragon i tymianek, a pod koniec gotowania rozgniecione nożem, ząbki czosnku. Zupę studzimy, po czym blendujemy na gładko i przecieramy przez drobne sito. Do kremu dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy i wstawiamy na płomień w celu podgrzania. Całość oprawiamy do smaku
R'n'G KitchenPyszna, lekko pikantna, kremowa zupa dyniowa z dodatkiem batata, posypana chrupiącymi pestkami słonecznika i dyni. Składniki: dynia hokkaido, pół dużego batata, duży ziemniak, bulion, szczypta papryki chili pieprz cayenne pestki słonecznika i dyni (ja użyłam mixu do sałatek) Przygotowanie: Ziemniaka i batata obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę. Dynię oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę. Całość wrzucamy do garnka, zalewamy
Lena Gotujednia czy niewłaściwej pogody na rosół. U nas nieważne czy to niedziela czy środek tygodnia, zawsze jest chętnie jedzony. Nie ważne też czy zima czy lato, na tą zupę zawsze znajdą się chętni. U nas rosół jedzony jest najczęściej z makaronem ale bywa też z ryżem czy kaszą, szczególnie z kaszą jaglaną. Jak wy najchętniej go jadacie? PRZEPIS ROSÓŁ Składniki
Dorota SmakujeDelikatna zupa gotowana na porcji rosołowej z dodatkiem ziemniaków, marchewki i dużej ilości koperku. Składniki: porcja rosołowa - ok 500 g z drobiu, 250 g ziemniaków, 1 marchewka, 1 duży lub 2 mniejsze pęki koperku, sól, pieprz, 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę. Marchew obieramy, kroimy w kostkę lub w plastry. Do garnka wrzucamy porcję
Lena Gotujemaślanką, dopraw solą, pieprzem i kminkiem, wsyp posiekany szczypiorek, wszystko wymieszaj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. 6. Jajka obierz, przekrój na pół i dodaj do zupy przed podaniem
Z notatnika dietetykaobok na patelni podpiekamy cebulę z pokrojonym boczkiem i kiełbasą. Kości wędzone, już ugotowane, obieramy i dodajemy łącznie w przypieczonym boczkiem i kiełbaską do garnka. Mieszamy, majeranek, doprawiamy zupę do smaku. Teraz ważne aby często mieszać grochówkę aby nie przywarła do dna. Wodę dolewamy opcjonalnie, grochówka nie może być zbyt gęsta. Gotujemy wszystko około 30- 20 minut, doprawiamy
Kulinarne Fantazje Marioliwcześniej były świeże ogórki, to nie mogło też zabraknąć zupy pomidorowej z tych, szczególnie dla mnie ulubionej odmiany, lima. Cudownie słodkie, soczyste, pachnące...no soki z nich to czysta poezja. Lima to kwintesencja pomidorowości. Tego smaku nic nie przebije. Arek Gie Składniki: 1,5 kg pomidorów lima 2 ząbki czosnku 50 g masła 1 litr
R'n'G Kitchendelikatną cytrynowo-waniliową nutą chłodnik idealnie sprawdza się w upalne popołudnia ale w swojej słodkiej wersji z pewnością nie jednemu przypadnie do gustu na letnie śniadanie. Do maślankowej schłodzonej zupy świetnie pasują sezonowe owoce, które rozjaśniają jej smak i dodają pysznej soczystości, a do tego kilka pokruszonych ciasteczek, dodających przyjemnie chrupiącego akcentu. Ja wykorzystałam tutaj kruszonkę, która została
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPyszna letnia zupa pachnąca koperkiem. Przygotowana jest z młodych warzyw więc robi się bardzo szybko. Delikatna a zarazem pożywna bo z dodatkiem pulpecików. Jeśli lubimy bardziej kwaskowe smaki można dorzucić jeszcze koncentrat pomidorowy, ja zostałam przy deliktnym smaku koperku. składniki: 700 g młodej kapusty 3 l bulionu 3-4 duże młode ziemniaki 3-4 średnie młode marchewki 1 cebula
Monia miesza i gotujekapusty, tym delikatniejszy jej smak), soczystość i chrupkość (bardziej chrupiące są łodygi niż liście). Jest jadalna w całości – zarówno białe łodygi, jak i zielone liście. Można dodawać ją do zup, makaronów, dań z ryżu, dań typu stir-fry i wielu innych . Pak choy jest bogata w błonnik i jest niskokaloryczna – w 100g surowej kapusty jest tylko 14 kcal. Po więcej
Dorota Smakuje