zupa - 39805 przepisów (strona:1432/2654)

Ramen 55

Jest to moja opcja na zrobienie zupy typu Ramenu w domu. Dodatki mogą być dowolne - u mnie tym razem gotowane mięso, chrupiący plaster boczku, pikantne kiełki rzodkiewki, aromatyczny olej sezamowy i oczywiście jajko. Składniki: 1 kg kości wieprzowych, 500 g porcji rosołowej z kurczaka, duża cebula, pół główki czosnku, 250 g makaronu ramen, 4 łyżki sosu sojowego, przypawa miso

Lena Gotuje
Barszcz grzybowy ze śmietaną – kuchnia podkarpacka 46

okolic otrzymałam od Pani Marii Walentyny. W jej domu gotowane suszone grzyby wysmaża się ze śmietaną i dodaje się je do wywaru grzybowego z zakwasem na barszcz. Tak przygotowana zupa grzybowa ma lekko kwaskowy posmak barszczu, a jednocześnie przyjemny kremowy smak śmietany. Ten smaczny barszcz podaje się z uszkami grzybowymi. Barszcz grzybowy ze śmietaną – kuchnia podkarpacka Składniki: 2 litry wody

Trzeci talerz
Rosół na kościach z pieczonej gęsi 54

ogniu przez 2-2,5 godziny. 4. Na pół godziny przed końcem gotowania dodaj natkę pietruszki, lubczyk oraz zieloną część pora i sos sojowy. 5. Dopraw pieprzem do smaku. Zupę podawaj z lanymi kluskami, makaronem lub ryżem

Z notatnika dietetyka
Flaczki wołowe prosty przepis 143

Jedni bardzo lubią tą zupę inni nienawidzą, ja należę do tej pierwszej grupy i bardzo mi smakuje. Szczególnie w zimny dzień , bardzo rozgrzewa i jest pyszna. Polecam … Zobacz przepis

Swojskie jedzonko
Dania z kurkami – 20 przepisów 52

sosie kurkowym Sos kurkowy Risotto z kurkami i bobem Pierogi z kaszą gryczaną i kurkami Makaron z kurkami Tarta z kurkami Kasza pęczak z kurkami, orzechami laskowymi i szpinakiem Zupa z kurek Artykuł Dania z kurkami – 20 przepisów pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Krem z dyni 56

palnik, zagotowujemy warzywa i zmniejszamy płomień. Gotujemy na średnim ogniu około 40 minut. Podczas gotowania dodajemy przyprawy- curry, estragon i tymianek, a pod koniec gotowania rozgniecione nożem, ząbki czosnku. Zupę studzimy, po czym blendujemy na gładko i przecieramy przez drobne sito.   Do kremu dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy i wstawiamy na płomień w celu podgrzania.   Całość oprawiamy do smaku

R'n'G Kitchen
Zupa dyniowa z batatem 123

Pyszna, lekko pikantna, kremowa zupa dyniowa z dodatkiem batata, posypana chrupiącymi pestkami słonecznika i dyni. Składniki: dynia hokkaido, pół dużego batata, duży ziemniak, bulion, szczypta papryki chili pieprz cayenne pestki słonecznika i dyni (ja użyłam mixu do sałatek) Przygotowanie: Ziemniaka i batata obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę. Dynię oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę. Całość wrzucamy do garnka, zalewamy

Lena Gotuje
Rosół 67

dnia czy niewłaściwej pogody na rosół. U nas nieważne czy to niedziela czy środek tygodnia, zawsze jest chętnie jedzony. Nie ważne też czy zima czy lato, na tą zupę zawsze znajdą się chętni. U nas rosół jedzony jest najczęściej z makaronem ale bywa też z ryżem czy kaszą, szczególnie z kaszą jaglaną. Jak wy najchętniej go jadacie? PRZEPIS ROSÓŁ Składniki

Dorota Smakuje
Zupa koperkowa 54

Delikatna zupa gotowana na porcji rosołowej z dodatkiem ziemniaków, marchewki i dużej ilości koperku.  Składniki: porcja rosołowa  - ok 500 g z drobiu, 250 g ziemniaków, 1 marchewka, 1 duży lub 2 mniejsze pęki koperku, sól, pieprz, 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę. Marchew obieramy, kroimy w kostkę lub w plastry. Do garnka wrzucamy porcję

Lena Gotuje
Chłodnik buraczano-ogórkowy 48

maślanką, dopraw solą, pieprzem i kminkiem, wsyp posiekany szczypiorek, wszystko wymieszaj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. 6. Jajka obierz, przekrój na pół i dodaj do zupy przed podaniem

Z notatnika dietetyka
GROCHÓWKA Z OGNISKA PASTERYZOWANA W SŁOIKACH + FILMIK 57

obok na patelni podpiekamy cebulę z pokrojonym boczkiem i kiełbasą. Kości wędzone, już ugotowane, obieramy i dodajemy łącznie w przypieczonym boczkiem i kiełbaską do garnka. Mieszamy, majeranek, doprawiamy zupę do smaku. Teraz ważne aby często mieszać grochówkę aby nie przywarła do dna. Wodę dolewamy opcjonalnie, grochówka nie może być zbyt gęsta. Gotujemy wszystko około 30-  20 minut, doprawiamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa pomidorowa jak u babci 140

wcześniej były świeże ogórki, to nie mogło też zabraknąć zupy pomidorowej z tych, szczególnie dla mnie ulubionej odmiany, lima. Cudownie słodkie, soczyste, pachnące...no soki z nich to czysta poezja. Lima to kwintesencja pomidorowości. Tego smaku nic nie przebije. Arek Gie Składniki:           1,5 kg pomidorów lima 2 ząbki czosnku 50 g masła 1 litr

R'n'G Kitchen
Koldskål - duński chłodnik maślankowy na słodko 60

delikatną cytrynowo-waniliową nutą chłodnik idealnie sprawdza się w upalne popołudnia ale w swojej słodkiej wersji z pewnością nie jednemu przypadnie do gustu na letnie śniadanie. Do maślankowej schłodzonej zupy świetnie pasują sezonowe owoce, które rozjaśniają jej smak i dodają pysznej soczystości, a do tego kilka pokruszonych ciasteczek, dodających przyjemnie chrupiącego akcentu. Ja wykorzystałam tutaj kruszonkę, która została

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa z młodej kapusty z pulpetami 51

Pyszna letnia zupa pachnąca koperkiem. Przygotowana jest z młodych warzyw więc robi się bardzo szybko. Delikatna a zarazem pożywna bo z dodatkiem pulpecików. Jeśli lubimy bardziej kwaskowe smaki można dorzucić jeszcze koncentrat pomidorowy, ja zostałam przy deliktnym smaku koperku. składniki: 700 g młodej kapusty 3 l bulionu 3-4 duże młode ziemniaki 3-4 średnie młode marchewki 1 cebula

Monia miesza i gotuje
Krupnik z pak choy 60

kapusty, tym delikatniejszy jej smak), soczystość i chrupkość (bardziej chrupiące są łodygi niż liście). Jest jadalna w całości – zarówno białe łodygi, jak i zielone liście. Można dodawać ją do zup, makaronów, dań z ryżu, dań typu stir-fry i wielu innych . Pak choy jest bogata w błonnik i jest niskokaloryczna – w 100g surowej kapusty jest tylko 14 kcal. Po więcej

Dorota Smakuje