roboty! 1,5l wywaru drobiowego (w tym ziele angielskie, liść laurowy) 4 ziemniak pokrojone w kostkę marchew pokrojona w kostkę 1/4 główki poszatkowanej kapusty groszek zielony 1 zupa Czerwony barszcz ukraiński (bez nazwy) przyprawy do smaku (sól, pieprz itp.) natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego kleks śmietany 2 jajka ugotowane na twardo Do wywaru wrzuciłam pokrojoną marchewkę i ziemniaki(...)przysmażyłam na łyżce oliwy. Dorzuciłam do wywaru z warzywami. Pogotowałam ok. 20 min. razem. Na koniec dorzuciłam trochę zielonego groszku i jeszcze 5- 10 min. gotowałam. W międzyczasie zupę Czerwony barszcz ukraiński przygotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodałam do wrzącego warzywnego wywaru i dobrze wymieszałam. Doprawiłam do smaku przyprawami oraz podsypałam natką pietruszki. Całość na koniec zaprawiłam
bastalenaZupa grzybowa była u mnie zawsze na Wigilię. Ale w tym roku troszkę na przekór zamierzam podać ją na świąteczny obiad. Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie przekombinowała... zamiast makaronu będzie kasza gryczana. Co Wy na taki myk? 1 szklanka suszonych grzybów 1 litr rosołu warzywnego (marchew, pietruszka, por, ziele angielskie, liść laurowy) kasza gryczana sól, pieprz do smaku śmietana(...)warzywny, z którego na koniec gotowania usunęłam warzywa. Do wywaru dodałam grzyby wraz z wodą po nich. Gotowałam ok. 30min. Szczerze mówiąc ja nie przepadam za wielkimi grzybolami w zupie, więc pod koniec gotowania wyjęłam je, pokroiłam w mniejsze kawałki i dopiero takie pozostawiłam ostatecznie w zupie. W tym miejscu dodałam też kaszę i gotowałam na średnim ogniu ok. 15min
bastalenaogniu. Pod koniec duszenia oprószyć mąką. Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i ugotować w rosole. Gdy ziemniaki będą już dochodzić, dodać uduszone grzyby, a gdy zupa zawrze - zacierki lub makaron zacierkowy. Gotować około 5 minut, ewentualnie doprawić i dodać posiekaną zieleninę. Po ugotowaniu zupę zostawić na chwilę pod przykryciem, żeby "nabrała smaku". Ci, którzy lubią zawiesiste(...)tłuste zupy, mogą dodać do gotowej zupy łyżeczkę surowego masła lub śmietanę i wymieszać. Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari
Moje domowe kucharzenieZiemniaki na zupę obrane...no , ale na jaką zupę? brak było pomysłu ..ale po chwili zaczęłam coś kombinować..dodawać co było po ręką haha...i tak oto powstała pyszna i bardzo sycąca zupka.. 30 dkg kiełbasy 1-2 cebule marchewka pietruszka kawałek pora kawałek papryki ziemniaki pomidory w puszce 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki kaszy jęczmiennej
Moje domowe kucharzeniezdarza Wam się , że czasem zostaje Wam mięso, na którym gotowaliście zupę ? W takich sytuacjach nigdy nie marnuję jedzenia... zawsze da coś się z niego zrobić :) Tak było w przypadku tej pasty, a zasmakowała nam tak bardzo, że od tego czasu stało się rytuałem, że daję do zupy nieco więcej mięsa, z którego potem robię tą pyszną pastę kanapkową
Delicious TitbitsWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zupa kalafiorowa z dużą ilością warzyw. Doskonała na letni posiłek. Poza sezonem można wykonać ją z mrożonego kalafiora. Pyszna, lekka i niskokaloryczna, w sam raz dla osób dbających o linię. Post Zupa kalafiorowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeporze roku możemy delektować się pysznymi pomidorami różnego gatunku, dlatego zupa pomidorowa powinna znaleźć się obowiązkowo, choć raz w sezonie na każdym stole. Ja do swojego kremu użyłam pomidorów malinowych. Zupa wyszło pyszna, gęsta i bardzo sycąca. Spokojnie może zastąpić drugie danie. Polecam. Najlepszy krem z pomidorów Składniki: 1 cebula 3-4łyżki oliwy 4 ząbki czosnku(...)pomidory 400 ml przecieru pomidorowego 1łyżka koncentratu pomidorowego 100 g parmezanu lub mozzarelli 60 ml śmietany do zup lub jogurtu naturalnego 1łyżka sosu worhestershire 1łyżka ziółprowansalskich pieprz, sól Wywar: 500 ml wody 1 udko z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka ½ selera ½ kostki rosołowej 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 łyżeczka lubczyka 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania wywaru
Mania GotowaniaPrzepis na zupę brokułową: - 1/2 kruczka (bez piersi) - 1 żeberko wieprzowe - 2 marchewki - 1/2 cebuli białej - 3 ziemniaki - 1/2 selera - zielona część pora - pietruszka - brokuły świeże lub 2 paczki mrożonych - 250 ml śmietany 18% - łyżka mąki pszennej - sól, pieprz W dużym garnku zagotowujemy mięso, po 30 minutach dodajemy warzywa pokrojone w kostkę (bez brokułów), gotujemy kolejne 30 minut, dodajemy brokuły(...)gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, zagotowujemy. W kubeczku rozprowadzamy mąkę z małą ilością wody i dodajemy do całości, zagęszczając w ten sposób zupę. Bardzo prosty i smaczny obiad. Smacznego
SMYKWKUCHNIZupy krem uwielbiam i to fakt wszystkim znany. A gdy jeszcze dorzucimy do tego pyszny dodatek to już w ogóle mniam! Razowe grzanki z chleba ze słonecznikiem i ser Lazur z niebieską pleśnią... Żyć nie umierać, uwielbiam! Składniki: jeden ziemniak jeden brokuł litr bulionu dwa ząbki czosnku pół cebuli sól pieprz szczypta chilli dwie kromki razowego chleba (u mnie(...)krem, doprawiamy solą, pieprzem i chilli do smaku. Kromki chleba kroimy w kostkę (najlepiej jeśli jest to czerstwy chleb) i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy, cięgle mieszając, kilka minut. Zupę brokułową podajemy z grzankami i pokrojonym w kostkę serem Lazur. Smacznego
Mango Papajakolorem. Smakuje jak ten zwykły, biały, ale dania z takim kolorowym warzywem wyglądają intrygująco. Po Surówce z pomidorami i mozarellą oraz Sałatce z filetowym kalafiorem dzisiaj czas na fioletową zupę. Kremowa, z nutą jabłka, lekką ostrością - bardzo dobra ! Wiem, że niektórzy nie lubią takich kolorów na talerzu, ale to już kwestia gustu. Nam zupa bardzo smakowała i moim zdaniem wyglądała
Smaczna Pyzaprzyłączę się do narzekania, że już jesień. Mimo tego, że kocham lato (a szczególnie zapach ciepłych nocy) w jesieni także zauważam mnóstwo piękna. Dzisiaj kolejna zaleta – zupy-kremy. Kto nie lubi zupy o konsystencji kremu zabielonej śmietanką (oczywiście 30%, a jak! To też ten okres gdzie spokojnie możemy ukryć fałdki pod ciut za dużym swetrem). Kolejne danie z cyklu pach(...)minut i gotowe. KREM CUKINIOWY Składniki: 1 duża cukinia 5-7 niedużych ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku ¼ kostki masła 1 kostka rosołowa (chyba że macie bulion ale zupa z założenia ma być szybka, więc używam tego niepoprawnego dodatku ;)) 10 ziarenek pieprzu (tak, tak zupa powinna być pieprzna) 2 ziela angielskie 2 listki laurowe Świeża szałwia W imię zasady kuchni
Brzuszki Łakomczuszkiwyszłam pyszna, jednak muszę przyznać, że namęczyłam się z nią okrutnie, aby uzyskać oczekiwany smak. Niestety mój ambitny plan o niedodawaniu żadnej kostki smakowej spalił na panewce i musiałam zupę zasilić. Pierwszą zupę spaliłam - nie wiem jakim cudem. Do drugiej co chwilę musiałam dodawać grzyby, przyprawy, kombinować aby uzyskać smak, którego szukałam. Efekt końcowy - jestem bardzo zadowolona. Składniki: suszone grzyby(...)pokrojoną i obraną włoszczyznę. Podsmażamy ok 3min. Zalewamy gorącą wodą (500ml). Dodajemy przyprawy, zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i niech się pyrli (ale ostrożnie, bo na tym etapie właśnie spaliłam zupę). Po ok. 45 min, gdy warzywa są już miękkie - mamy bulion. Wyławiamy warzywa i do garnka dodajemy pokrojone w paski grzyby oraz wodę z moczenia grzybów (ostrożnie bo na dnie
Brzuszki ŁakomczuszkiNajbardziej mi smakuje kapuśniak z młodej kapusty, jakoś średnio przepadam za kiszoną. Z dodatkiem passaty pomidorowej w ogóle smakuje niesamowicie! A dodatek ziemniaków powoduje, że zupa staje się bardziej treściwa. Szczerze polecam! Składniki: 1/3 główki młodej kapusty 250 ml passaty pomidorowej 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 młodego selera 1/2 cebulki 1 ząbek czosnku 1 i 1/2 litra(...)pietruszkę i seler. Gotujemy całość 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Również dodajemy do bulionu. Kapustę szatkujemy dość drobno i dodajemy do garnka z zupą, całość gotujemy około 20-25 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojone, w bardzo drobną kostkę, cebulę i czosnek. Smażymy 2-3 minuty i dodajemy
Mango PapajaPierwszy raz tę zupę jadłam w knajpie w Kielcach i bardzo mi zasmakowała. Do tej pory jednak nie mogłam odtworzyć tego smaku, nie potrafiłam idealnie jej odwzorować... i aż do dziś. Wspaniały krem, niesamowity smak, świetne amerykańskie danie. Na zdjęciach wyżej pokazałam cztery warianty w jakich można ją podać. Pierwszy, dość standardowy, z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem, drugi- polana oliwą(...)oliwek o aromacie chili, trzeci wariant, według mnie najlepszy, z pistacjami i ostatni z papryczką chili. Polecam wypróbowanie każdego wariantu bo każdy dodatek dodaje innego charakteru tej pysznej zupie! Składniki: dwie puszki kukurydzy konserwowej trzy średnie ziemniaki litr bulionu cztery łyżki śmietany 18% dwie łyżki masła pieprz sól pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki imbiru ćwierć łyżeczki chili w płatkach
Mango Papajachili oraz trawę cytrynową w całości. Gotujemy wywar przez kilka minut, następnie dodajemy pokrojone w kostkę pierś z kurczaka oraz paprykę. Marchewkę kroimy w słupki i również dodajemy do zupy. Gotujemy wszystko przez około 10-15 minut aż warzywa zmiękną a kurczak nabierze orientalnego aromatu. Teraz czas na dodanie ananasa, pokrojonego w ćwiartki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym(...)oraz sokiem z limonki. Na końcu dodajemy krewetki, po to aby nie rozpadły się nam podczas zbyt długiego gotowania. Chwilę jeszcze trzymamy naszą zupę na ogniu i... gotowe! Teraz możemy dodać posiekany szczypiorek. Smacznego
Mango Papaja