Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam połączenie smaku bananowego z czekoladą.Do takich wypieków jak zwykle fantastycznie sprawdza się ciasto francuskie lub na croissanty. Spróbujcie
Kuchnia Pełna PasjiJak wcześniej wspominałam ciasto francuskie znakomicie smakuje zarówno na słodko jak i przygotowane w wersji wytrawnej. Proponowane przeze mnie ciastka znakomicie sprawdzają się jako przekąska np
Kuchnia Pełna PasjiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Dobrych sałatek nigdy dość:) Mam dzisiaj dla Was pomysł na sałatkę równie kolorową, jak
Kuchnia Pełna PasjiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Kiedy za oknami szaro i ponuro warto przynajmniej zjeść coś kolorowego i pysznego. Wiele
Kuchnia Pełna PasjiKiedy pierwszy raz piekłam to ciasto, podchodziłam dość sceptycznie do tego wypieku. Jednak kiedy go spróbowałam, wiedziałam że było naprawdę warto;-) Ciasto jest aromatyczne, smakiem i
Kuchnia Pełna PasjiKiedy na zewnątrz szaro, smutno i ponuro warto zjeść "kilka" smakowitych kalorii;-) Pogody to nie zmieni, jednak warto przynajmniej w ten sposób poprawić sobie nastrój. Sernik
Kuchnia Pełna PasjiPo świątecznym obżarstwie, czasie gdy na stole królowały tradycyjne potrawy jak pierogi, bigos, krokiety czy barszcze, chciałam Wam zaproponować coś zupełnie innego:) Potrawa, której smak przeniesie
Kuchnia Pełna PasjiSezon na mrożone owoce możemy uznać za oficjalnie otwarty;) Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie chcielibyśmy dostarczyć organizmowi kilka witaminek, warto wyciągnąć z zamrażarek
Kuchnia Pełna Pasjipochmurne dni jesienne, ale dostarczy nam dużo składników odżywczych które zawarte są w kapuście kiszonej. Potrawa wyróżniona w 2013 roku w Gliśnie Kapuśniak z kiszonej kapusty Składniki na zupę: 1,5 do 2 kg kapusty kiszonej 0.5 kg kości wieprzowych (najlepsze są żebraka) 2 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 1 szt. selera małego(...)liście laurowe, grzybki, ziele angielskie, mieloną papryką słodką, sól, pieprz, gotujemy do miękkości. Mięso ugotowane wyciągamy z wywaru, studzimy i usuwamy kości a czyste mięso wrzucamy z powrotem do zupy. Prażuchy 1 kg ziemniaków 2 łyżki mąki 20 dag. wędzonego boczku sól do smaku Wykonanie: Ziemniaki obieramy ze skórki, oraz myjemy i gotujemy. Przed końcem gotowania
kgwjanczewoBywają takie dni w życiu, kiedy brak nam czasu na ugotowanie obiadu. Wtedy najlepsze są szybkie w przygotowaniu oraz sycące zupy. Najlepiej ugotować trochę więcej i na drugi dzień jak znalazł jest obiad, do tego robimy naleśniki lub racuszki. Zupa jest łatwa w przygotowaniu, a dodatek śmietanki dodaje jej słodkości. Składniki: 0,5 kg mięsa ze świeżo zmielonej łopatki
kgwjanczewoDrodzy, jedziemy na Podlasie. Zrobimy pyszną, aromatyczną i bardzo prostą w wykonaniu zupę grzybową. Podparłam się orginalnym przepisem z książki Magdy Gessler „Smaczna Polska”. Zupa zaskakuje smakiem, jest przepełniona aromatem i każdy kto spróbuje jej choć raz, będzie za nią ciągle tęsknił. Każdy dodatek , każdy szczegół ma tu kolosalne znaczenie. Składniki dla 6 osób 200 g suszonych grzybów 1 rosołowa
Z Kuchni Do Kuchnibrzegi. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180 st. oraz: 200 ml gęstej, ale nie kwaśnej śmietany (używam Piątnicy 18% do zup) 3 jajka 1 brokuł lub 3/4 opakowania mrożonki sól, pieprz czubrica Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki. Krótko obgotowujemy w osolonej wodzie, lub lepiej - na parze. Jajka i śmietanę(...)brzegi. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180 st. oraz: 200 ml gęstej, ale nie kwaśnej śmietany (używam Piątnicy 18% do zup) 3 jajka 1 brokuł lub 3/4 opakowania mrożonki sól, pieprz czubrica Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki. Krótko obgotowujemy w osolonej wodzie, lub lepiej - na parze. Jajka i śmietanę
bistro mamaJesień tuż, tuż, w ogrodach i na polach dojrzewają więc dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe
PastelFoodrobili ludziom wody z mózgu i zakodowali sobie, że skorzonera to to samo co wężymord. Mam tylko cichą nadzieję, że z tych wdzięcznych warzyw powstanie coś więcej niż puree, zupy i chipsy. Podobno naród oszaleje na punkcie kalafiora. Fajnie! Ja się cieszę, bo uwielbiam. Liczę na kolorowe odmiany, szał sałatek i zup. Może się ktoś wreszcie opamięta i przestanie
ladykitchenZupa, czyli danie pierwsza klasa" Podzielcie się proszę swoim pomysłem na zupę dla dzieci, sycącą, dobrą i niekoniecznie klasyczną, z dodatkiem orientalnych przypraw lub składników. Napiszcie jakie jest Wasze doświadczenie - czy dzieci chętnie próbują nowych smaków? Jak zaszczepić w dziecku miłość do mniej znanych składników. Czytaj więcej
bistro mama