zupa - 39749 przepisów (strona:1416/2650)

Imprezowe kanapeczki - krakersy z serkiem i łososiem 590

Chciałabym zaproponować Wam dzisiaj małą, ale za to pyszną przekąskę, która doskonale sprawdzi się jako przystawka na eleganckim przyjęciu, jak i na zwykłej domowej imprezie. Jest

Kuchnia Pełna Pasji
Żurek śląski 199

litra żurku. Dalej podgrzewałem żurek na małym ogniu - po jego ponownym zagotowaniu jeszcze przez około 10 minut. Jajka ugotowałem na twardo i obrałem ze skorupek. Na talerze nalałem porcje zupy, dbając o to, aby w każdej porcji znalazła się słuszna ilość kiełbasy i boczku. Na wierzchu zupy w talerzach ułożyłem przekrojone na połówki jajka na twardo. Podałem z chlebem

Wyprawy kulinarne
Cupcekes wielkanocne - wanilia z kremem waniliowym 190

Babeczka: 80 g masła 240 g mąki 230 g cukru 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka proszku do pieczenia ...................................... 2 jajka 200 ml mleka ekstrakt z wanilii

Humanistka w kuchni
Cupcakes czekoladowe- wersja Wielkanocna 166

babeczka:  80 g masła 200 g mąki 230 g cukru 3 łyżki kakao 1/ 4 łyżeczki soli    1 łyżka proszku do pieczeni 2

Humanistka w kuchni
Cupcakes wielkanocne - kawowe z kremem kawowym 131

Babeczka: 110 g brązowego cukru 200 g mąki 110 g cukru 100 g masła szczypta soli 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao  2

Humanistka w kuchni
Ciasto z czerwoną porzeczką i borówkami 175

Tęskniąc za latem postanowiłam przygotować proste i letnie ciasto z borówkami i czerwoną porzeczką. Ciasto idealnie komponuje się i smakuje z innymi owocami: jabłkami, jagodami, malinami

Humanistka w kuchni
Tort wg Nigelli Lawson - tort truskawkowy 231

Tort z przepisu Nigelli Lawson wydaje się być typowo letnim. Wydaję mi się jednak, że nie ma nic piękniejszego niż lato wiosną ;-). Torcik pyszny, a 

Humanistka w kuchni
Zakwas na żurek 181

wąchajmy go  :)  Ż eby nam nie spleśniał pamiętajmy o dobrze  wygotowanym słoiku. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką albo gazą.  Po ukiszeniu wlewamy zakwas do przygotowywanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać 5 czubatych łyżek mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr ciepłej wody i odstawić(...)Odstawiamy go na parę dni w ciepłe miejsce. Musi się zakisić. Od 3 do 5 dni w zależności jaką mamy temperaturę w mieszkaniu. Po ukiszeniu wlewamy żurek do przygotowywanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać 5 czubatych łyżek mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr ciepłej wody

Bon Appetit Małgorzaty
Meksykańskie kotleciki 204

Jeżeli lubicie jedzenie na ostro to musicie posmakować innej odsłony kotletów mielonych.  pół kg drobiowego mięsa mielonego  1 cebula czerstwa bułka jajko pół łyżeczki

Humanistka w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 262

wałkowania, świetnie się zlepia i nie wysycha. Druga rzecz, to oczywiście farsz. Ilość suszonych grzybów, zależy od tego jak bardzo aromatyczne mają być pierogi. Pierogi podajemy z czerwonym barszczem, zupą grzybową lub osobno. Zanurzone w zupie lub z podsmażoną cebulką. Gotowane lub odsmażane (takie są najlepsze). Inaczej mówiąc - pełna dowolność. Składniki na 50-70 pierogów: Ciasto 3 szklanki mąki poznańskiej

Pełny talerz
Żurek 168

Był już owsiany zakwas na żurek, miseczki chlebowe na kefirze, więc teraz odpowiednia chwila na przepis na żurek. Żadna torebka nie zastąpi smaku prawdziwej zupy i tak właśnie również jest w tym przypadku. Żurek to zupa u nas w domu, którą zajadamy się z wielką chęcią nie tylko w Wielkanoc. Jest kwaskowata, wyrazista, koniecznie z dodatkiem chrzanu, który podkreśla

dom-agi.pl
Babki z przepisu babki ;-) 363

Prosta babka z babcinego przepisu o niewiarygodnym smaku. Najlepsza, jaką jadłam, chociaż nie jedyna, którą piekłam. Polecam jednak także inne moje babki wielkanocne:  cytrynową oraz

Humanistka w kuchni
Żywność liofilizowana - współpraca z LYO FOOD :) 171

przegotowanej wody.  Dobrze zamieszaj. Zamknij zip i odczekaj 10 minut. Urwij używając nacięcia pod struną i zamieszaj ponownie.  W ofercie LYO FOOD dostępne są: śniadania dania główne zupy  owoce  proszki owocowe i warzywne - w ofercie od kwietnia  W ramach współpracy otrzymałam:  Gotowe posiłki: farfalle w sosie szpinakowo serowym, penne bolognese, risotto z pęczaku(...)soczewicy z musem z awokado, zupa grzybowa Owoce: truskawki, egzotyczna rozkosz Proszki: malina, szpinak, jarmuż LYO FOOD to miejsce, w którym znajdziecie wysokiej jakości żywność liofilizowaną. Marka ta zdobyła i zdobywa nadal mnóstwo nagród, w tym między innymi nagrodę GOLD AWARD Przemysł odkryty - "nagroda OutDoor Industry jest najważniejszą i najbardziej rozpoznawalną Nagrodą w branży. Złota nagroda przyznawana jest za wybitne

Zdrowie na języku :P
Pizza wg Jamiego Olivera 195

Pizza, pizzunia, pyszności. Tym razem zapraszam na domowy fast food ;-) Zmodyfikowany nieco przepis Jamiego Oliviera na ciasto do pizzy. Proporcja na 4 cienkie spody 0, 5

Humanistka w kuchni
Koktajl bananowo-porzeczkowy 119

Teraz w końcu czas wiosennych koktajli, chociaż jeszcze z zimowymi zapasami. Dzisiaj propozycja koktajlu bananowo-porzeczkowego z dodatkiem naturalnych ziarenek wanilii. 500 ml mleka 3,2

Humanistka w kuchni