Zachciało mi się w Arabii Saudyjskiej spróbować kuchni meksykańskiej. Zacząłem od chili con carne, ale Małżonka ma Aleksandra oprotestowała to danie jako zbyt pikantne. Wpadłem więc
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNaszych chlebowych przygód w Arabii Saudyjskiej ciąg dalszy - tym razem zrobiliśmy chleb pszenny razowy, który przynajmniej przypomina nam smak naszego ulubionego pieczywa z piekarni "Grzybki" w
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPonieważ kupienie dobrego chleba graniczy w Arabii Saudyjskiej z cudem, to chcąc nie chcąc musieliśmy jakoś ten problem rozwiązać. Cudownym pomysłem okazał się zakup wypiekacza mało
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataLeniwi się robimy, oj leniwi - nawet piernik pieczemy w automacie. Jeśli Małżonka Ma Aleksandra zrobi jeszcze w tej maszynie gulasz to też nie będę specjalnie zdziwiony
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś kolejny przepis na chleb, tym razem najzwyklejszy pszenny, bez żadnych wynalazków, ale za to bardzo smaczny. Składniki 3/4 szklanki wody 2 łyżki stołowe mleka w
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPierwszy raz od niepamiętnych czasów zrobiliśmy pierogi, ale żeby ułatwić sobie życie ciasto było tym razem wyrabiane w automacie do chleba i muszę przyznać, że tak
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPo poście Jak się pozbyć.... chrapania pojawiły się pytania czy znamy jakieś inne ajurwedyjskie specyfiki i sposoby radzenia sobie z różnymi dolegliwościami. Za wiele ich nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazjeść coś innego, niż pozostali. zdjęcie ze strony producenta Drugim naszym ulubionym sprzętem jest blender z podgrzewaczem czyli Soup & co firmy Moulinex . Genialne rozwiązanie do przygotowywania wszelkiego typu zup - kremów oraz moich ulubionych chodników na labanie z mango, truskawek lub innych dostępnych owoców. Małżonka Ma Aleksandra wykorzystuje go także do..... mielenia domowego sera do naleśników z rodzynkami. No cóż(...)możecie się spodziewać wielu wpisów na blogu, bo Ola studiuje naszą książkę kucharską i od kilku dni siedzi w kuchni wypróbowując nowy gadżet. Na pierwszy ogień poszły flaki cielęce, zupa ogórkowa na wędzonce i grzybowy gulasz wołowy. Czasy gotowania musieliśmy zmodyfikować, bo np. w przypadku gulaszu wołowego wydłużyliśmy go o godzinę. Przypuszczam, że wpływ na to miał gatunek mięsa (pręga
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataObiecaliśmy Wam nowe przepisy na dania z multicookera Redmond. Tak jak wczoraj pisałem pierwsze testy urządzenia mamy już za sobą, ale musieliśmy nieco zmodyfikować zawarte w
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTo właśnie przepis, o którym pisałem Wam na blogu W pustyni bez puszczy - czyli Arabia Saudyjska oczami Polaka w postach na temat naszej żurawinowej epopei. Paradoksem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTym razem przepis prosty jak konstrukcja młotka - bo cóż może być trudnego w upieczeniu boczku. Tak mi się przynajmniej wydawało, dopóki nie zaczęliśmy się zastanawiać czym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSzukając wczoraj w Internecie jakiegoś pomysłu na obiad przypadkowo trafiłem na przepis na labneh. Ponieważ w Arabii Saudyjskiej lanbeh jest podstawą naszego farszu do pierogów oraz
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPoszliśmy za ciosem :) Skoro wczoraj był przepis na labneh to dziś zaserwujemy smakowite labnehowe kuleczki w aromatycznych przyprawach nazywane labneh bil zayit lub tabat labneh Kulki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNaszło nas ostatnio na robienie serów, serków, twarożków i tym podobnych wynalazków. Skoro można zrobić ser z jogurtu, to można z mleka i maślanki :) Proste, szybkie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZachciało nam się spaghetti bolognese, ale iść do sklepu to już było za dużo dla naszego lenistwa. Nie pozostało nam nic innego jak stworzyć z tego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata