zupa - 39805 przepisów (strona:1421/2654)

Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 189

Pogoda sprzyja, w lesie rosną grzyby :) Spacerując po lesie (lub targowisku) możemy upolować dorodne sztuki i zatracić się w jesiennych smakach, a możliwości jest wiele. Risotta, pasty, zupy, sosy, czy też absolutnie wyjątkowy pasztet, bardzo popularny w Belgii i Francji. Wystarczy porcja grzybów, dodatek mięsa i warzyw, dużo świeżych ziół i gotowa bardzo wykwintna przekąska w przystępnej cenie(...)pieprzem.   Pod koniec gotowania dodać wątróbki, gotować jeszcze 10 minut. Bulin odlać (po schłodzeniu można go przechowywać do 5 dni w lodówce lub zamrozić i wykorzystać np. do zup, sosów, risotto), mięso i włoszczyznę wystudzić.     Bułkę namoczyć w mleku. Grzyby oczyścić, odciąć zapiaszczone korzonki, umyć pod bieżącą wodą skracając czas mycia do minimum, żeby grzyby nie nasiąkły

SzczyptaSmaQ
Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie 251

mięso z indyka lub kury. Można ją piec, dusić, gotować. Najpopularniejsze wersje to faszerowana jabłkami lub pomarańczą. Mięso z upieczonego wielkiego ptaka świetnie sprawdzi się w sałatkach, galaretkach, zupach , szybkich zapiekankach itp. Bardzo oryginalnie smakuje w zupie z  żôłtich wrëków (którą można znaleźć na Kujawsko-Pomorskim Gęsinowym Szlaku Kulinarnym), jednogarnkowym daniu z dodatkiem brukwi.     Gęś

SzczyptaSmaQ
Domowa bulioneka do zup oraz mięs 227

żyjemy i gdzie wszystko jest w gotowcach zapomnieliśmy, że możemy sami zrobić wiele rzeczy. Dziś chce wam pokazać jak zrobić w bardzo prosty sposób bulionetkę (kostkę) warzywną, wersję do zup oraz wersję do mięs, sosów. Pierwsza wersja to bulionetka do zup: Ogólną zasadą robienia bulionetki jest taka, że na 1 kg włoszczyzny dodajemy  250g soli SKŁADNIKI: - 3 szt marchwi

Basia w kuchni
Miseczki chlebowe, chlebki do żurku i innych potraw 269

Zaczyna pachnieć wiosną, święta tuż tuż.Czas kompletowania meni na Wielkanoc. Jedną z tradycyjnych zup jest żurek podawany na talerzu lub w miseczce chlebowej. Jest to super rozwiązanie smakowe no i naczynia nie trzeba zmywać :) Chlebki robi się szybko, możemy zrobić je większe lub w postaci trochę większych od bułek. Mi najlepiej pasują takie o wadze ok 320 gram(...)mniej chlebka ze środka - tak przygotowane chlebki przed podaniem smaruję w środku samym białkiem i zapiekam w 160 stopniach przez 12-15 minut to dodatkowo ochroni przed wyciekaniem nam zupy Smacznego zajadania naczynia

Basia w kuchni
Recenzja książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudii Roden 241

targ. Dowiecie się np. czym są i jak są wykorzystywane kiszone cytryny, ciasto filo oraz woda pomarańczowa.  Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze i warzywa. Znajdziemy tu dania ze wszystkich zakątków basenu Morza Śródziemnego, od aromatycznych dań marokańskich po słoneczne smaki(...)smakowały wyśmienicie. Najbliższe mojemu sercu są pieczone pomidory po prowansalsku oraz rewelacyjne danie z trzech składników - libański ryż z soczewicą i duszoną cebulką.  Pieczone pomidory z Prowansji Egipska zupa z soczewicy Kurczak z pomidorami i miodem Tunezyjska pieczona sałatka Gazpacho andaluz Libański ryż z soczewicą Tażin z klopsikami i jajkiem Książka jest ładnie wydana, ma twardą okładkę i dobrej

Chilli Czosnek i Oliwa
KOTLETY (PLACUSZKI) Z KASZY JAGLANEJ I ZIEMNIAKÓW 286

Przepis znaleziony tutaj , z małymi modyfikacjami, m.in. w oryginale były z dodatkiem jogurtu- nam ta wersja nie przypadła do gustu. Idealnie smakują same, jak również jako dodatek np. do zup. Składniki na ok.15 sztuk: - 1kg surowych, obranych ziemniaków - 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - sól i pieprz do smaku - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (nie trzeba) - olej kokosowy lub oliwa(...)wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180*C i pieczemy ok.30 minut, na termoobiegu. Rewelacyjnie smakują same ale również jako dodatek do zupy np. grzybowej lub do żurku. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Zupa pomidorowa / Tomato soup 168

marjoram 1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon of parsley   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: ok. 5   Zanim zaczniemy gotować zupę, przygotujmy marchewkę i makaron. Wlewamy bulion do garnka (najpierw zagotować bulion) z wodą i dodajemy marchewkę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Stawiamy garnek na gaz i gotujemy około 15 minut(...)marchewka będzie al dente. Potem dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz, paprykę, majeranek i pietruszkę. Całość gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Zupę można podawać ze grzankami oraz jogurtem naturalnym (śmietaną) lub bez. ***** Before you start to cook the soup, get ready carrots and pasta. We pour the broth into the pot (first boil the broth) with water

Projekty ze smakiem
Rosół / Broth 241

marjoram 1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon of parsley   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, gotowanie: 30 godz., ilość porcji: ok. 6   Zanim zaczniemy gotować zupę, przygotujmy kurczaka (ja użyłam piersi i uda z kurczaka) i makaron. Gotujemy makaron, a kurczaka dokładnie myjemy. Wlewamy buliony do garnka (najpierw zagotować bulion) z wodą i dodajemy liść laurowy, ziele(...)Stawiamy garnek na gaz i 3 godziny na wolnym ogniu. 30 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną marchewkę, majeranek i pietruszkę. Dobrze mieszamy i dalej gotujemy na wolnym ogniu. Zupę podajemy z makaronem oraz jak ktoś chce kurczakiem. Całość posypujemy koperkiem do smaku. ***** Before you start to cook the soup, get ready chickien (I use the breast and thigh

Projekty ze smakiem
Dyniowe bułeczki pyszne i bardzo delikatne 246

Dostałam wczoraj połówkę dużej dyni i postanowiłam tym razem poeksperymentować z dynią inaczej. Zazwyczaj robiłam zupę dyniową w różnych odsłonach, a to na mleku kokosowym z chili, albo z brandy, lub po prostu z nutą gałki muszkatołowej.Ale w ostatnich dniach nie miałam ręki do zupy dyniowej. A to kupiłam dynię... Dyniowe bułeczki pyszne i bardzo delikatne is a post

Nie Bo Piekło
MIELONE Z MIĘSA Z ROSOŁU 302

gotowaniu rosołu pozostaje nam zawsze dylemat, co zrobić z mięsem, na którym zupka się gotowała? Najprościej jest po prostu obrać je i wrzucić z powrotem do zupy.  Najczęściej tak robimy, ale jeśli nie ma u nas amatorów na gotowane mięso , proponuję zrobić z niego pyszne mielone.  Po odpowiednim doprawieniu nie odbiegają one od tych z mięsa wieprzowego(...)pewno zdrowsze i chudsze. Składniki: drobiowe mięso z rosołu (albo od innej zupy) 2 jajka 1 cebula łyżka musztardy sól, pieprz przyprawa do kurczaka koperek oliwa do smażenia masło sklarowane bułka tarta Wykonanie: Mięso obieramy, usuwając kości, chrząstki i skórę. Cebule kroimy na kilka części. W maszynce do mięsa (lub melakserze) mielimy ugotowane mięso wraz z cebulą. Dodajemy jajka, bułkę

Walijskie Pichcenie
KLUSKI KŁADZIONE 246

wszystkich możliwych klusek do przygotowania.  Ich zrobienie nie wymaga ani wielkich umiejętności, ani wielu produktów. Można je jeść polane masłem i zrumienioną bułką tartą, mogą stanowić dodatek do zup albo mięsnego obiadu.  U mnie podane w podobny sposób, w jaki podaję szare (ziemniaczane) kluski: czyli z cebulka i boczkiem oraz zasmażaną kiszoną kapustą. Pyszota! Składniki: 1 szkl mąki(...)zrobimy kluski po raz pierwszy, będziemy wiedzieć jaka konsystencja ciasta jest idealna. W dużym i  szerokim garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Łyżeczką od herbaty lub łyżkę od zupy zanurzoną we wrzątku  nabieramy  ciasto i wkładamy do gotującej się wody, co jakiś czas delikatnie mieszając. Jeśli kluski się rozpadają, to znaczy, że ciasto jest zbyt rzadkie

Walijskie Pichcenie
Pierś z kurczaka pieczona w śmietanie i zupie cebulowej 420

spędzone na świeżym powietrzu. Tymczasem nadal w duchu świąt przedstawiam moją propozycję na obiad wgronie rodziny. Składniki: 3 podwójne piersi z kurczaka lub jedna duża pierś z indyka 2 zupy cebulowe duże opakowanie śmietany Pierś myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i błon, przekładamy do naczynia żaroodpornego i obsypujemy zupami cebulowymi, mieszamy, następnie odstawiamy na kilka godzin (lub na noc), by się

Taste Of My Day
Prażone pestki dyni 231

Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Dynia zapiekana z grzybami Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Sałatka z pieczonej dyni i fety Tarta dyniowa z serem pleśniowym Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Prażone pestki dyni Składniki: pestki dyni sól morska gruba opcjonalnie szczypta płatków chili Wykonanie: Pestki dokładnie

Kulinarne przygody Gatity
Pikantne puree z marchewki 311

Marchewka to uniwersalne warzywo. Pomijając to , że przecież nie sposób ugotować dobrego wywaru na zupę bez udziału marchewki to ilość surówek lub jarzynek jakie da się z niej zrobić jest olbrzymia. Ostatnio staram się wymyślać różne zastosowania dla marchewek które zostają mi po ugotowaniu zupy. To jest jedna z propozycji. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania