zupa z suszonych grzybów - 1009 przepisów (strona:35/68)

Krupnik na żeberkach 225

Krupnik to chyba jedna z moich ulubionych polskich zup. Kojarzy mi się z dzieciństwem i niedzielnym obiadem u babci. W polskiej kuchni można znaleźć różne wersje tej zupy. Bywa przyrządzana na żeberkach - cielęcych lub wieprzowych, na mięsie drobiowym - kurczaku lub kaczce, a także na drobiowych podrobach, a nawet na samych skwarkach z wytopionej słoniny. Różne są też rodzaje kasz wykorzystywanych(...)która najbardziej Wam odpowiada). Składniki (na duży garnek): - ok. 800 g żeberek cielęcych lub wieprzowych - 3 marchewki - 3 ziemniaki - 2 pietruszki (korzeń) - 1 biała część pora - kilka suszonych grzybów leśnych - 6 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej - 2 listki laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - pieprz czarny mielony - sól - posiekana natka pietruszki lub koperek do dekoracji (w zależności od preferencji smakowych

W SMAK
Rosół grzybowy 178

To przepis z tych super prostych. Jednak podstawą jest dobry wywar , nie ważne czy drobiowy czy wołowy - grunt żeby był domowy. składniki1l domowego wywaru mięsnegogarść

Stare Gary
"Sup h̄ĕd" z makaronem z paluszków krabowych 165

ostatnio zasmakowała tajska zupa grzybowa, że dziś postanowiłam zrobić ją ponownie, jednak w nieco innej odsłonie :) Jest jeszcze bardziej grzybowa, nie jest aż tak pikantna, a pocięte paluszki krabowe po ugotowaniu przyjęły formę makaronu. Wyszła fantastyczna, naprawdę polecam wypróbować ten przepis! Składniki na bulion: 500ml wody + 100ml z namaczania shitake 1 trawa cytrynowa (można zastąpić 1 łyżeczką pasty(...)dymka w całości 2 cm imbiru 1 ząbek czosnku 3 małe suszone papryczki chilli 3 strąki kardamonu bulion rybny w kostce (opcjonalnie) 4 liście limonki kaffir (opcjonalnie) 2 cm galangalu (opcjonalnie) Dodatkowo: 100g małych pieczarek 30g suszonych grzybków shitake 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 6 paluszków krabowych 2 łyżeczki kolendry mielonej 1 łyżeczka kardamonu mielonego 1 łyżeczka ostrej

Tajskie smaki
Zupa krem z pieczonej dyni i jabłek 143

smak, ożywić, odświeżyć. Dziś w menu jesiennym - pojawia się "ta" z pieczonej dyni i pieczonych jabłek. Zapraszam również po inne wersje zupy dyniowej, na przykład: z szałwią i grzankami , z czerwoną pastą curry i ciecierzycą , z szafranem i grzybami , z pieczonej papryki i dyni  , oraz ze słodkimi ziemniakami .   Składniki na ok 4 porcje Czas przygotowania(...)dyni prażymy na suchej patelni, fetę kruszymy  6. Dynię i jabłka miksujemy z gorącym bulionem i mlekiem kokosowym, dodajemy starty imbir, doprawiamy solą i pieprzem do smaku 7. Zupę podajemy z podsmażonym boczkiem, pokruszoną fetą i podprażonymi pestkami dyni * Kremowa, intensywna w smaku, niepowtarzalna. Niestety jest praktycznie niedostępna w handlu nie tylko w Polsce, jest bardzo mało znana

Słodki Kompromis
Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich 193

stężenie do lodówki. Gorącą zupę dopełniamy na talerzu kulką musu , polewamy olejem lnianym, obsypujemy malinami lub przetartym z nich syropem Groch z kaszą jaglaną z grzybami i gęsimi żołądkami 250g namoczonego przez noc żółtego grochu ¾ szklanki wypłukanej kaszy jaglanej 200g masła 1 łyżka miodu Sól confitowane żołądki 3 -4 cebule 50g podgotowanych, suszonych podgrzybków Olej rzepakowy lub słonecznikowy

karmelowy
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI- IDEALNE DO BARSZCZU 258

Wigilii. Jest to obowiązkowa zupa. Taka już u mnie tradycja. A do barszczu koniecznie krokiety. Z kapustą i grzybami- nie mogłoby być inaczej. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne, zobaczcie sami   Składniki: naleśniki: 1 szklanka mąki 2 szklanki mleka 1 jajko odrobina soli olej do smażenia farsz: 40 dag kiszonej kapusty 10 dag suszonych grzybów u mnie prawdziwki

Z Majeczką w kuchni
Zupa grzybowa z pulpecikami 118

czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka suszonego lubczyku 2 łyżki kaszy pęczak 1,5 l bulionu warzywnego 200 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Cebulę siekamy. Grzyby kroimy na paski. Groszek kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki kroimy w kostkę. Jarzyny ścieramy(...)smażymy na rozgrzanym oleju, zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, kaszę i gotujemy przez kwadrans. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Formujemy pulpeciki. Wrzucamy do zupy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, delikatnie mieszamy i gotujemy kolejny kwadrans. Zupę doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Wykwintny rosół 151

laurowe, 15 ziaren pieprzu czarnego, 12 ziaren ziela angielskiego, cukier, 2 ząbki czosnku, 400 g włoszczyzny: kawałek selera, kawałek pora,   3 marchewki, 1-2 pietruszki, cebula, 2-3 grzyby suszone, sól, Mięso umyć, osuszyć. Z kurczaka odciąć kuper. Z korpusu kaczek również odciąć kuper i wyciąć tłuszcz. Tłuszcz można stopić i używać jako smalcu do smażenia.   Włoszczyznę(...)kluskami z kaszy manny Z mięsa można zrobić pierogi,  cannelloni z pora, pasztet.  Można również podać jako samodzielne danie. Pozostały wywar można użyć jako bazę do innych zup lub zamknąć w słoiczkach jako bulion do różnych potraw. W tym celu należy odparować 3/4 lub więcej objętości, przez gotowanie. Gorący nalewać do wyparzonych słoiczków i wekować około 10 minut

królestwo garów
Domowa maggi w płynie 426

Domowa maggi w płynie Przepisy Thermomix Składniki: 1 pęczek świeżego lubczyku (ok. 200 g) 5o g suszonego lubczyku 1 łyżka pieprzu czarnego w ziarnach 20

Themo przepisy
czerwony barszcz 139

Bagienny barszcz z buraków. przepis na trzy - cztery porcje 1 kg buraków czerwonych 1,5 litra wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar

na gazie
Tradycyjny Wielkanocny Żurek 447

Moja wersja tradycyjnego świątecznego żurku podawana na naszym Wielkanocnym stole. Mocno rozgrzewający, kwaśny, aromatyczny, przygotowany na bazie białej kiełbasy i pachnącej wędzonki. Składniki: 600g białej surowej

Szalona Kuchnia Eweliny
azjatycki rosół - a'la Ramen 354

ugotowane na półtwardo, które w parze z boczkiem rozpływają się na języku jak masło.  Składniki: - 3 litry wody - ćwiartka z kurczaka - plaster boczku - marchewka - pietruszka - dwie garście suszonych grzybów mun - korzeń imbiru - dwie ostre papryczki - 3 duże ząbki czosnku - średnia cebula - sos sojowy - sos rybny - sos ostrygowy - ocet ryżowy - sok z 1/2 limonki - sos chilli - pieprz biały(...)słupki, grzyby mun moczę w gej wodzie i kroję w paseczki. Dodaję do zawartości garnka,  solę (ostrożnie, bo będziemy jeszcze dodawać sosy które są słone) i gotuję bez przykrycia na wolnym ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie, a ilość wody się zredukuje.  Gdy Wszystkie składniki są już miękkie wyjmuję kurczaka i boczek z zupy. Boczek kroję

Cook&Love
12 potraw wigilijnych 31653

fasolą Zupa grzybowa po żydowsku 6. Paszteciki Przepisy na: Kruche paszteciki z grzybami Paszteciki rybne Ślimaczki drożdżowe z kapustą i grzybami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Buraki Buraki według tradycji mają zapewnić długowieczność i urodę. Kto spożywa je podczas Wigilii  doczeka sędziwego wieku, będąc bardzo urodziwym. 7. Barszcz czerwony Przepisy na: Barszcz czerwony na śliwkach suszonych Barszcz kiszony Barszcz

Tradycyjna Kuchnia
Książka RYBY SĄ SUPER, czyli przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza. 179

moją uwagę przykuła gęsta zupa rybna kokosowo-pomidorowa. DANIA GŁÓWNE - na pewno skuszę się na rybno-krewetkowe curry z dynią i pstrąga pieczonego w soli. Ciekawie zapowiada się również śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami (o mniam!). ŚWIĘTA - tutaj bardziej klasycznie, choć nie do końca. Są ryby w połączeniu z suszonymi grzybami, migdałami, suszonymi owocami

bistro mama
Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków 248

sicie, zostawiając ewentualnie kilka plastrów buraczków do ozdoby (kroimy je w słupki i później dodajemy do zupy). Przed podaniem barszczu wywar stawiamy na mały gaz, mocno go podgrzewamy. W dłoniach rozcieramy majeranek i dodajemy go do zupy. Wywar łączymy z wywarem z gotowanych grzybów. Dodajemy do niego wcześniej naszykowany zakwas z buraków. Ilości wywaru grzybowego i zakwasu są orientacyjne(...)laurowe 1 średnie, winne jabłko 3-4 suszone polskie śliwki (lekko wędzone) 4-6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu 2,5 litra wody 5 łyżek octu balsamicznego– nigdy nie spirytusowego! sól pieprz mielony ok. 150-200ml wywaru grzybowego pozostałego po gotowaniu grzybów do pasztecików lub uszek ok. 300ml domowego

Karo in the Kitchen