Ponoć najlepszy nasz krupnik ever. Tym razem z dodatkiem grzybów i mnóstwa jarzyn. Składniki 1 kg skrzydełek z kurczaka 1 garść suszonych grzybów
R'n'G KitchenNajsmaczniejszy barszcz czerwony czysty, to barszcz ugotowany na burakach ćwikłowych z dodatkiem domowego zakwasu buraczanego i kilku grzybów suszonych. Taki barszcz dobrze smakuje z
Przepisy Kulinarnezupa na sezon jesienno-zimowy. Już przy samym jej gotowaniu można się porządnie ogrzać, bo wymaga dłuższej chwili stania przy kuchence. Ten krupnik na kaszy pęczak jest bardzo gęsty, zawiesisty, porządnie napchany mięsem, jarzynami i kaszą. Z dodatkiem świeżego pieczywa na pewno zastąpi Wam dwudaniowy obiad! W garnku pod przykryciem rozgrzewamy bulion lub rosół z dodatkiem suszonych grzybów(...)dodajemy do zupy. Wsypujemy wypłukaną na sicie pod bieżącą wodą kaszę, pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej i gotujemy wszystko razem do miękkości ziemniaków i rozklejenia kaszy – około 30-35 minut na małym ogniu, w dalszym ciągu pod przykryciem. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorącą, szczodrze posypaną drobno usiekaną natką pietruszki. Na drugi dzień zupa może wymagać
Karo in the Kitchenzdjęcie żurku i naszła mnie straszna ochota na tę zupę. W polskim sklepie nabyłam zakwas, kiełbasę i wędzony boczek i przystąpiłam do warzenia tradycyjnego polskiego żuru. 2 laski kiełbasy zwyczajnej 1 marchewka 1 mała pietruszka 1 mały por 2 duże ząbki czosnku 750ml wody 4 suszone grzyby listek bobkowy 2 ziarenka ziela angielskiego majeranek, tymianek 1 duża cebula(...)smażyć aż zbrązowieje. Usmażony boczek i cebulę dodać do wywaru z kiełbasy, gotować kolejne 15 minut lub aż warzywa (marchewka) będą miękkie. Stopniowo dolewać zakwasu i próbować zupę, aby nie była zbyt kwaśna i/lub zbyt słona. Gotowa jeszcze kilkanaście minut. Podawać z pokrojoną w plasterki kiełbasą, ugotowanym na twardo jajkiem i marchewką pokrojona w plasterki. Smacznego
Codzienne Gotowanienajlepiej chleb żytni, aby si ę najeść tą zupą do syta . Polecam. Składniki: 3 skrzydełka z kurczaka 2 średnie marchewki pokrojone w małą kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w małą kostkę ćwiartka selera ( korzeń) pokrojona w małą kostkę kawałek pora (ok. 7 cm białej części pora) 2 suszone grzyby 3 ziemniaki pokrojone w większą kostkę(...)laurowy i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy kaszę i gotujemy 20 minut. Dodajemy wszystkie warzywa do garnka i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut. Dodajemy sól, pieprz i kurkumę . Gorącą zupę rozlewamy na talerz i posypujemy zieleniną. Smacznego
Gorący kąsek2,5 l wody600 g serc z indyka5 marchewek1 pietruszka ( korzeń )1/2 małego selera ( korzeń )500 g ziemniaków ( po obraniu )10 cm pora1/2 pęczka natki pietruszki250
Ewa w kuchnipodzielenia się swoimi „wersjami”. Składniki: 1-1,5 kg kiełbasy białej surowej 30 dkg boczku surowego wędzonego 2 zakwasy na żur 2 średnie cebule 2-3 grzyby suszone chrzan, liście laurowe, ziele angielskie, sól, majeranek Przepis na żur Do garnka wkładamy 1-1,5 kg białej surowej kiełbasy, zalewamy wodą (ok. 2-2,5 litra) i gotujemy(...)duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i 3-4 grzyby suszone. Zostawiamy zupe na kuchence niech się cały czas powoli gotuje. Na patelnię dajemy 2 łyżki masła i podsmażamy 2 średnie cebule pokrojone w drobną kostkę. Kiedy się lekko zarumieni dodajemy wraz z tłuszczem ze smażenia do zupy. Na tej samej patelni podsmażamy surowy wędzony boczek pokrojony w kostkę
Kulinarna Patilogiazupę: Połowa kaczki francuskiej wiejskiej wraz z podrobami 1/2 litra krwi z kaczki zaprawionej 3 łyżkami octu 10% 3 marchewki 1/2 selera średniego 2 pietruszki średniej 1 por 1 cebula 4 ziarnka goździka 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego suszone owoce ( 6-7 plastrów jabłek, gruszki, śliwki) garść suszonych grzybów(...)zalewamy 5 litrami zimnej wody. Podczas gotowania, gdy wytworzy nam się szumowina należy ją zebrać. Gotujemy 15 min. Dodajemy suszone owoce które należy wymoczyć w gorącej wodzie oraz grzyby tak samo wymoczone. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i opalamy np.nad gazem, aż skórka przyrumieni się. Dodajemy wszystko do wywaru, całość
kgwjanczewodyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z rukolą i orzechami Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Masło z orzechów włoskich Domowe kakao Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Bigos Gęsta jarzynowa z brukselką Kapusta kiszona z suszonymi grzybami Korzenne muffinki z kaszy manny Kopytka Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Murzynek
Moja smaczna kuchniagrilla. Można popływać, albo łowić rybki. Co kto lubi i zapragnie. Można tam też spotkać grzyby, moje ostatnie trofea to kanie i pieczarki. Wyruszając na ostatnią wyprawę postanowiłam zrobić pyszne tarteletki grzybowe na bazie zupy pieczarkowej Profi z dodatkiem pysznego pasztetu z suszonymi pomidorami Profi. W termos zapakowałam gorącą zupę pieczarkową, do tego pajdy domowego chleba na zakwasie
wesoła kuchniagrzybami będą też pysznie smakować w duecie z wigilijną zupą grzybową . Łazanki z kapustą i grzybami Czas przygotowania: 60 minut + czas moczenia Składniki: 500 g domowej kiszonej kapusty 1 duża cebula 200 g pieczarek 1 szklanka suszonych grzybów sól pieprz olej do smażenia mielony kminek mielone ziele angielskie mielony listek laurowy
Kulinarne przygody GatityPost Tradycyjny barszcz czerwony (wigilijny) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 1 duża marchewka 1 duża biała pietruszka 1/2 selera natka pietruszki zielonej 1 mała cebula 1/2 pora 2 garści suszonych grzybów 1,5
ClauditteMissCookingPrawdziwy, domowy barszcz z czerwonych buraczków. Składniki:-6 średnich buraków-2 marchewki-kawałek selera i pora-cebula-2 ząbki czosnku-garść suszonych
Maminek kulinarnydodatkiem dużej ilości majeranku i podana z jajkiem. Uwielbiam tą zupę, szczególnie z dodatkiem dużej ilości chrzanu, przepyszna! Zapraszam po łatwy przepis. Scroll down for recipe in English Żurek z białą kiełbasą i grzybami (6-8 porcji) Składniki: 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego duża garść, suszonych grzybów 500 ml zakwasu lub koncentratu żytniego cztery kawałki surowej białej(...)łyżki suszonego majeranku sól i pieprz do smaku jajka ugotowane na twardo do podania Przygotowanie: W małym rondelku umieść grzyby, zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, aż zmiękną. Następnie odcedź i posiekaj. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, włóż boczek i podsmaż do zarumienienia. Następnie dodaj cebulę wraz z posiekanymi grzybami i podsmaż do zarumienienia
karmelowy