zupa z suszonych grzybów - 1009 przepisów (strona:39/68)

Barszcz ukraiński - przepis Magdy Gessler 333

Składniki (4 porcje): 200g mięsa wołowego 6 młodych ziemniaków 3 marchewki 5 buraków 2 pietruszki 1/4 małej główki kapusty 1 por kawałek selera 3 suszone prawdziwki 4 ząbki czosnku 200g białej fasoli 2 łyżki soku z cytryny 5-6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4-8 łyżek kwasu z buraków 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodałam) śmietanka(...)przez noc, następnie gotujemy do miękkości i odsączamy. Mięso i grzyby zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok. 1 godziny. 2. Marchewkę, buraki i pietruszkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę a kapustę szatkujemy. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy 10 minut. 3. Mięso wyciągamy, kroimy na drobne

My Culinary Art
Barszcz wigilijny z grzybami.- beetroot soup with forest mushrooms 170

Zapraszam na barszcz wigilijny.Barszcz gotuje zawsze dzien wczesniej, by nabral odpowiedniego koloru I smaku. Skladniki: 8 burakow 2-3 marchewki 2 pietruszki cytryna- sok z calej

Smaki Edyty
KUJAWSKI KRUPNIK NA ŻOŁĄDKACH 202

jest to uwielbiana w mojej rodzinie zupa - od czasu do czasu serwuję na obiad tłumacząc się walorami hmm... zdrowotnymi kaszy :) Bo przecież od dobrego krupniczku nikt jeszcze nie umarł prawda?Składniki:ok 0,75 kg żołądków z kurczaka5 ziemniaków0,5 szkl. suchej kaszy jęczmiennej1 marchewka1 korzeń pietruszkikawałek selera korzeniowegokawałek pora kilka suszonych grzybkówliście laurowe, ziele angielskie(...)wrzucić z powrotem do wywaru. Grzyby namoczyć (2-3h) odcisnąć, pokroić w paseczki, wrzucić do wywaru. Warzywa  pokroić w tzw. zapałkę albo zetrzeć na tarce jarzynowej, pora pokroić w półplasterki dodać do wywaru.Gotować ok pół godziny.Następnie  dodać opłukaną kaszę. Ziemniaki obrać, pokroić w niedużą kostkę, dodać do zupy gdy kasza będzie już miękka. Przyprawić całość

Walijskie Pichcenie
Rosół z kurczaka z ( domowym ) makaronem . 156

 T akim rosołkiem się doskonale rozgrzejesz. Wspaniale smakuje. Zapraszam po przepis. :)   Składniki : Rosół : 50 dkg kurczaka ( skrzydełka, szyja, piersi ) około 3 l zimnej wody

Przepisy i porady kulinarne
Tajskie zielone curry wegetariańskie. Thai wege green curry. 234

zupa  Tom Kha ,  yellow curry  oraz  szpinak wodny Składniki na około 4-6 porcji: 1 l śmietanki kokosowej 8-10 liści limonki kafir 250 ml bulionu warzywnego ( ale nie koniecznie ) 1 duży batat 5 mini bakłażanów 1-2 średnie cebule 1 zielona papryka ćwiartka kalafiora ćwiartka brokuła 10 pomidorków koktajlowych puszka przekrojonych na pól grzybów słomianych  garść suszonych czarnych chińskich grzybów ( nie moon ) pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra  1 paprychka chilli 3 łyżki pasty green curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-3 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego cukru 2/3 szklanki ryżu jaśminowego Wszystkie warzywa pokroić w dosyć duże kawałki. Pomidorki na pół lub mogą zostać w całości. Bakłażana

Jemy Pijemy
ŚWIĄTECZNY BARSZCZYK I PASZTECIKI Z FRANCUSKIEGO 292

Barszczyk na Wigilii być musi, bynajmniej u mnie. Czasem zamiast takiego z uszkami podaję z pakiecikami z ciasta francuskiego- coś do przygotowania na szybkoSkładniki:barszcz: 1

Z Majeczką w kuchni
Kimchi Jjigae - koreańska zupa z tuńczykiem 248

małej cebuli pokrojonej w paski * 2 łyżki szczypioru * 1-2 grzyby shitake pokrojonych w paski   * 1/2 kostki serka tofu pokrojonego w kostkę * 3 filiżanki wody lub bulionu warzywnego Pasta - baza:      * oleju rzepakowego lub z pestek winogron     * 1 papryczka chili (świeża lub suszona)     * 1 łyżeczka koreańskiej pasty chili (Gochujang)-można(...)Kimchi to koreańska kapusta kiszona, tyle że pekińska i kiszona na ostro. Jest rewelacyjna do zup i jako przystawka do mięs i dań z ryżem. Każda rodzina koreańska robi ogromne gary kimchi, gdyż jest ona obowiązkowym produktem spożywczym w każdym domu. Zrobienie kimchi w domu jest proste, jeżeli trzymamy się pewnych zasad. Nie nastręcza też wielkich nakładów czasowych, no może

Kuchnia Prezydentowej
Żurek Wielkanocny 152

całości - wszystko to dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy czosnek, przepłukane grzyby, ziele, liście i całość zalewamy wodą. Gotujemy na średnim palniku ok. godziny - część wody wygotuje się, ale ja tego nie uzupełniam ;-) Po tym czasie wyjmujemy z wywaru warzywa i dolewamy zakwas, gotujemy przez chwilę. Kilka łyżek gorącej zupy dolewamy do kubka z śmietaną, dokładne mieszamy, a następnie całość dodajemy

Czary - gary w kuchni
Zupa kurkowa z makaronem orzo 238

suszonego) łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% Mięso umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 40 minut. Selera i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kurki przelać wrzątkiem, oczyścić i pokroić większe sztuki na kawałki. Grzyby

Czerwień i błękit
Barszczyk czerwony z opieńkami 183

Barszczyk czerwony gości w każdym domu, w jednym bardziej wegetariański w innym na wołowince. Dziś barszczy który gotowałam pod wpływem chwili, pyszny i pożywny, zamiast opieniek

Moje Małe Czarowanie
Zupa grzybowa z suszonych grzybów 110

Barszcz czy grzybowa, co gości na waszych wigilijnych stołach? U mnie i jedno i drugie! Tak było w moim rodzinnym domu i tak jest teraz u

Polska Zupa
Zupa grzybowa z opieniek 139

łyżka suszonych zmielonych warzyw -0,5-1 kg ziemniaków dość grudo pokrojonych -2 marchewki 3-4 liście laurowe -10 ziarenek pieprzu kolorowego -6 ziarenek ziela angielskiego -śmietanka 30% 3-5 łyżki Wykonanie Do garnka wlewamy wodę i wrzucam kostkę lub jakiś kawałek wędzonki.Ja robiłem na wędzonym żeberku.Dodajemy jeszcze liście laurowe pieprz kolorowy i ziele angielskie. Grzyby oczyszczam(...)koniec.Zupę gotować na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 40 -60 minut,aż ziemniaki będą miękkie. Od czasu do czasu mieszamy. Śmietanę przełożyć do kubeczka, wlać 2 chochle gorącej zupy i energicznie wymieszać ze śmietaną. Dodać całość do zupy, szybko mieszając.Gotować jeszcze 5 min . SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zupa warzywna z grzybami i soczewicą 123

widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kolejna zupa z serii czyszczenie lodówki. Wyszła wyśmienita, pełna smaku…a te grzyby <3 mega! Składniki 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 200 g kalafiora 3 ziemniaki średniej wielkości 4-5 podgrzybków 2 łyżki masła(...)ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 pomidorów krojonych z puszki wraz z zalewą 1/2 szklanki passaty pomidorowej 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1/2 strąka czerwonej papryki 1 mała puszka soczewicy natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę

R'n'G Kitchen
Krupnik z brukselką 94

gałązki natki pietruszki 2 gałązki estragonu 1 ząbek czosnku 2 kapelusze grzybów suszonych 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 kawałek pora 300 g brukselki 4 średniej wielkości ziemniaki 50 g kaszy jęczmiennej 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal(...)Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w dużą kostkę. Na rozgrzanym oleju, smażymy warzywa razem z kaszą ( przez 10-12 min ) Grzyby i mięso wyciągamy z wywaru, bulion przecedzamy. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości, grzyby kroimy w paski, dodajemy do zupy. Do wywaru wrzucamy podsmażoną kaszę z warzywami i gotujemy do ich miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy

R'n'G Kitchen
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 266

buraki, selera, korzeń i natkę pietruszki, ziemniaki, kapustę, brukselkę, jarmuż, szpinak, dynię, cykorię, fenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także wartościowego białka.  Owoce jedzmy po posiłku jako deser. Możemy również sięgać po owoce suszone. Dietę możemy uzupełnić warzywami mrożonymi, które były zbierane w pełni sezonu i dzięki temu(...)sycące świetnie sprawdzą się zupy-kremy, warzywa pieczone, gulasze warzywne w sosie pomidorowym, pilawy, risotto, warzywa faszerowane nie zapomnijcie dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę: Zupy Zupa z pieczonej dyni i czosnku Egipska zupa z czerwonej soczewicy Ekspresowa z kapustą i fasolą Zupa z fasolą borlotti Drugie

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania