zupa z suszonych grzybów - 1009 przepisów (strona:44/68)

Barszcz z uszkami (wigilijny) 228

Tak, tak wiem, już dawno po świętach, a przepis powinnam dodać miesiąc przed kolejnymi ;) Nie mam jednak w zwyczaju trzymać gotowych już przepisów "w zanadrzu", bo

Kuchnia w czekoladzie
BARSZCZ CZERWONY 181

WYKONANIE:  ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA:  130 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY:  11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 1 kg buraków (u mnie podłużne

JejKuchnia
Domowe Warzywko 180

słoiczkach i kiedy jest taka potrzeba dodaje do zup, sosów, kotletów itp. Jest to idealna alternatywa dla znanych "warzywek" ze sklepu które co tu dużo mówić są niezdrowe i nie zalecam nikomu ich spożywania. Zakup suszarki jest wydatkiem, ale nie będziemy jej używać przecież ciągle, raczej czasem gdy chcemy ususzyć grzyby, owoce czy właśnie warzywa dlatego powinna nam posłużyć(...)przygotowane warzywa układamy na tackach suszarki i suszymy na I lub II biegu aż warzywka będą zupełnie suche i sztywne. U mnie trwało to koło...8-10 godzin. 3. Ususzone warzywa mielimy w maszynce do mięsa bądź młynku do kawy. Mieszamy je z solą i przekładamy do słoiczków. Gotowe warzywko dodajemy do zup, sosów, mięs

Gotowanie...to proste !
PIEROGI ORKISZOWE Z KAPUSTĄ I Z GRZYBAMI NAJLEPSZE 187

suszonych grzybów - 0,5kg kiszonej kapusty - 1 mniejsza lub 1/2 większej marchwi - 1/2 dużej pietruszki - sól i pieprz do smaku - 1 duża cebula - 2-3 łyżki oleju (daję kokosowy bezzapachowy) Grzyby przelać na sicie zimną wodą. Przełożyć do garnka, zalać świeżą wodą, zamieszać i odstawić na min.6h, najlepiej na całą noc. Namoczone grzyby zagotować w garnku, dodać obrane(...)warzywa (marchew i pietruszkę) i gotować na małym palniku do miękkości, ok.30 minut (uwaga grzyby lubią kipieć...). Pod koniec gotowania doprawić solą. Odcedzić dokładnie, odcisnąć. Wywar pozostawić np.do zupy grzybowej (ja mrożę sobie w woreczkach do lodu). Kapustę ugotować z dodatkiem wody do miękkości (u mnie ok.30-40 minut), dokładnie wycedzić, najlepiej jeszcze odcisnąć. Ja dodaję także 1/2-1 łyżki oleju kokosowego

Smaczne Zdrowe
Wigilijny barszcz 468

tradycji rodzinnych, wigilijne menu jest różne, ale zwykle kolację wigilijną rozpoczynamy od zjedzenia zupy. Najczęściej jest to barszcz czerwony podawany z uszkami z farszem z leśnych grzybów. Barszcz to zupa popularna od wieków w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Przygotowywano ją tam, gdzie dostępne były buraki, zwykle jedno z tańszych warzyw. Wzmianki o czerwonym barszczu jako jednej z potraw(...)gwiazdka anyżu 5 suszonych podgrzybków 3 wędzone śliwki 50 ml octu 500 ml zakwasu buraczanego  z tego przepisu sól cukier majeranek Przygotowanie: Do 4 litrów zimnej wody wrzucamy pokrojone w plastry buraki, czosnek, marchew, pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrojone w ćwiartki. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki, anyż, suszone grzyby i śliwki. Dolewamy ocet, zagotowujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Najlepszy żurek na domowym zakwasie 107

łyżeczki cukru, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki natki pietruszki, pieprz mielony, 1/2 łyżeczki kminku 250-500 ml zakwasu na żur 400 gram surowej, białej kiełbasy 2 kawałeczki suszonych grzybów 2 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 4-5 łyżek śmietany 30% do podania: jajka ugotowane na twardo; rzeżucha Zakwas żytni na żur Wszystkie składniki umieszczam w słoju i dokładnie(...)wraz z suszonymi grzybkami i wszystkimi przyprawami umieszczam w garnku, zalewam wodą i gotuję 30 minut. Bulion przecedzam. Dodaję do niego białą, surową kiełbasę i gotuję przez kolejne 15 minut. Do garnka wrzucam również pokrojone dwie marchewki i jedną pietruszkę z bulionu. Reszta warzyw nie będzie potrzebna. Następnie dodaję wstrząśnięty zakwas oraz chrzan ze słoiczka. Zupę gotuję kolejne

Mango Papaja
Kuchnia Polska według Karola Okrasy – książka Lidla | Warsztaty kulinarne 137

Mientkiewicza, tradycjonalisty wyrabiającego swojską kiełbasę: Grzegorza Russaka oraz kochającej Polskę: Grażyny Wyrwas. Książkę wzbogaciły ilustracje Andrzeja Pągowskiego. Spis treści książki, nie jest typowym podziałem na przekąski, dania główne czy zupy, ale przepisy są posegregowane ze względu na kategorie produktowe, co mi się bardzo podoba! W książce Lidla pojawiają się między innymi takie rozdziały jak KAPUSTA, ZIEMNIAKI, RYBY, PTACTWO czy SERY(...)trudne do zdobycia i drogie (jak np. mięso z jelenia), jednak wykwintne i nasze polskie. Książka zawiera między innymi takie przepisy jak: Schab zapiekany z porami i suszonymi grzybami Uda gęsie w sosie z czarnych porzeczek z miodem pitnym Pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą Barszcz czerwony podstawowy Smażone okonie z chlebową sałatką Kuchnia Polska według Karola Okrasy

Kuchnia Bazylii
Pierogi z zieloną soczewicą. Ulubione ciasto na pierogi 212

tych pierogów użyłam suszonych grzybów . Pamiętajcie, że trzeba je wcześniej namoczyć. Dobrze to zrobić na noc, a na drugi dzień w tej samej wodzie, w której grzyby się moczyły, ugotować je. Bez soli, na wolnym ogniu, pod lekko uchyloną pokrywką, około 40 minut do godziny, w zależności od tego, jak duże kawałki grzybów macie. Ja miałam podgrzybki(...)Wywaru z grzybów nie wylewamy – jeśli nie macie akurat pomysłu jak go zużyć, zamroźcie go, np. w woreczkach na kostki lodu. Można go w takiej postaci dodawać jako smak do sosów mięsnych, zup (rewelacyjnie pasuje do kartoflanki, żuru czy grochówki!), zrobić z tym wywarem wytrawny czerwony barszcz czy czystą zupę grzybową. Ugotowane i ostudzone grzyby drobno siekamy. Obieramy marchew

Karo in the Kitchen
Dyniowa na cydrze z maślanymi jabłkami 204

grzyby, jabłka, dynia, cebula i reszta jesiennych pyszności to jego działka. Jedna łyżka tej pysznej zupy, to cała symfonia smaków...od lekko słodkiej i kwaskowatej dyniowo-jabłkowej podstawy do wyrazistego i rozgrzewającego akcentu imbiru. Można też zagryźć kromką dobrego, razowego chleba. Spróbujcie, bo przecież w dyni co chwilę można zakochiwać się od nowa! Na przykład przy aromacie cydru... :) Zupa dyniowa(...)cydrze z maślanymi jabłuszkami Potrzebujesz: 500g dyni 1 cebulę 40g świeżego imbiru 1 łyżka masła 250ml cydru  500ml bulionu warzywnego 3 gałązki świeżego tymianku/ 1/2 łyżeczki suszonego sól, pieprz, słodka papryka do smaku 1 łyżka soku z cytryny Maślane jabłka: 1 duże jabłko 2 łyżeczki masła sól  pieprz Do tego: pestki dyni listki tymianku śmietana/ jogurt naturalny

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Francuska tarta grzybowa z dwoma serami w 35 minut 149

wina, lub jako dodatek do zupy. Do jej przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto na tartę lub ciasto kruche, w ten sposób maksymalnie skrócicie czas przygotowania, ale jeśli Wam się nigdzie nie śpieszy możecie samodzielnie przygotować ciasto np. wg. tego przepisu... Czas przygotowania: 35 minut Porcje: 10 Składniki: 250 g świeżych borowików lub innych grzybów, 200 g miękkiego sera koziego(...)startego sera żółtego miękkiego np. Petit Livarot, 70 g śmietany 30%, 3 jaja, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki posiekanej cebuli, 1 łyżka posiekanego tymianku, 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego lub posiekany ząbek, 3 łyżki oliwy, sól i biały pieprz. Przygotowanie: Grzyby wyczyścić pędzelkiem (nie moczyć w wodzie), pokroić duże kawałki, połówki lub ćwiartki, małe zostawić w całości

SzczyptaSmaQ
PRZEPISY NA WIELKANOC - BARSZCZE I ZURY 131

umyte marchewki, korzeń pietruszki, seler, por, cebulę, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy oraz namoczone wcześniej i umyte grzyby - zalewamy około 1- 1,5 l wody, gotujemy powoli pod przykryciem przez około 30 minut. Warzywa i przyprawy wyjmujemy (nie będą nam już potrzebne ), grzyby kroimy w paseczki. Krok 2. Białą kiełbasę myjemy, osuszamy, nakłuwamy w kilku miejscach i razem z boczkiem(...)garnka wlewamy bulion wołowy, kwas z ogórków, dodajemy przyprawę i zagotowujemy. Krok 2. Mąkę dokładnie rozprowadzamy ze śmietaną, hartujemy kilkoma łyżkami gorącego płynu, wlewamy do garnka z zupą, mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. Żurek doprawiamy pieprzem i roztartym czosnkiem . Krok 3. Kiełbasę kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Podsmażoną kiełbasę rozkładamy na talerzach, zalewamy żurkiem i posypujemy zieleniną

Moja Książka Kucharska
Jucha z leśną wkładką 204

Zimą i w czasie przedwiośnia warto korzystać z mrożonek. Mrożąc owoce czy warzywa zachowujemy o wiele więcej cennych składników niż w przypadku zagotowywania czy suszenia. Wysoka temperatura nie jest łaskawa również na smak i aromat. Sama zapycham mrożonymi owocami  i  warzywami wszystkie szuflady zamrażalnika. Wiosna to najwyższy czas by opróżnić szuflady, bo za kilka miesięcy  trzeba będzie(...)takie potrafią niesamowicie wzbogacić   naszą nawet najzwyklejszą potrawę. Poniżej cykl   przepisów z wykorzystaniem mrożonek. Jucha to niezwykla skromna zupa z kuchni z południa polski ugotowana z maslanki i mąki. Po dodaniu mrożonych warzyw z patelni z grzybami leśnymi zupa zamienia się w niezwykłe danie. Jucha z leśną wkładką  2 litry maślanki 5 dag mąki 1 opakowanie Warzywa

Gotuj Sam!
Wigilijny czerwony barszczyk z pieczonych buraków 162

warzywem, już dawno przestał być kojarzony wyłącznie z czerwonym barszczem. Jednak dzisiaj będzie o buraku właśnie w takim, świątecznym wydaniu. Postny barszcz czerwony to dość spore wyzwanie. Niby prosta zupa z buraków, ale wydobycie i podkreślenie pożądanego smaku, wymaga konkretnych zabiegów. Przede wszystkim jest to jedno z tych dań, które, moim zdaniem, najlepiej smakuje na drugi dzień po ugotowaniu. Można(...)litrów barszczu potrzebujecie: 10 buraków 2 kwaśne jabłka 6 marchewek 4 pietruszki pora selera cebuli 3 ząbków czosnku A to wszystko w średnim rozmiarze :) Naszykujcie również garść suszonych grzybów 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego dwie łyżeczki majeranku łyżeczkę lubczyku pieprz i sól wodę 2-3 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny folię aluminiową Grzyby moczcie

Pichceniomania
Barszcz czerwony na zakwasie 173

Barszcz czerwony - zupa idealna na święta jak i w chłodne dni, ponieważ jest lekko pikantna, ostra oraz czosnkowa w smaku. Barszcz czerwony idealnie smakuje podany z uszkami lub pasztecikami . Do przygotowania barszczu będziecie potrzebować domowego zakwasu buraczanego , który jest bardzo prosty do przyrządzenia, ale niestety wymaga długiego czasu kiszenia (co najmniej 7 dni).  Składniki(...)buraczanego 1,5 l wody 4 buraki 1 marchewka 1 cebula 4 ząbki czosnku  kilka listków laurowych kilka kulek pieprzu opcjonalnie kilka suszonych grzybków* do smaku: sól, pieprz, cukier, sok z cytryny Suszone grzyby zalać wrzącą wodą. Buraki umyć, odciąć końcówki, dokładnie obrać i przekroić na 4 części. Marchewkę umyć, obrać i przeciąć na 2 części. Cebulę

Ugotować
Pasztet mięsny 146

suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 cebule kilka ziarenek ziela angielskiego 3 goździki 4 listki laurowe kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 4 jajka 2 bułki kajzerki 1 łyżeczka gałki 2 łyżeczki pieprzu 3 łyżeczki soli himalajskiej 2 łyżeczki imbiru Wykonanie: Mięso kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka. Warzywa obieramy i wraz z grzybami, goździkami, listkami(...)mięsa. Wszystko zalewamy zimną wodą, ale tylko tyle, żeby mięso było przykryte. Gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości mięsa. Mięso odcedzamy (oczywiście wywar zachowujemy, będzie doskonałą baza do zupy). Grzyby i cebulę również odcedzamy. Mięso odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Bułki namaczamy w wywarze. Mięso mielimy w maszynce do mielenia wraz z cebulą, grzybami i bułkami. Przekładamy do misy malaksera, dodajemy

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania