zupa z suszonych grzybów - 1009 przepisów (strona:50/68)

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 250

suszonych grzybów 3 łyżki masła klarowanego Sposób przygotowania Ciasto Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki oraz cukier. Odstawiamy na 15 min. W tym czasie rozpuszczamy masło i studzimy. Ze wszystkich składników oraz rozczynu zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia. Farsz Dzień wcześniej namaczamy grzyby. Odlewamy wodę z grzybów i wlewamy nową. Gotujemy(...)Pieczemy do zrumienienia ok 25-30 min, w 180 stopniach. 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/boze-narodzenie/paszteciki-kapusta-grzybami/ MieszamWGarnku   Artykuł Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 483

Wśród moich propozycji znajdziecie barszcz czerwony, zupę grzybową, pierogi z kapustą i grzybami, małe kulebiaczki i ryby oraz świąteczne słodkości. Barszcz wigilijny bez zakwasu Wigilijna zupa grzybowa Paszteciki z pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami Łosoś w czarnym pieprzu i cytrynie Ryba po grecku Sałatka z pieczonych buraków z rukolą i pomarańczą Sałatka z kaszą kus kus, łososiem i granatem(...)dań, które nie wymagają wiele pracy i wysiłku! Schab w sosie śliwkowym Kurczak w glazurze pomarańczowo-imbirowej Pieczone udka z kurczaka Sałatka ziemniaczana Kurczak a la Stroganow Polędwiczki z suszonymi pomidorami i serem feta Kurczak w sosie karmelowym z nerkowcami Wołowina w pomarańczach

Kulinarne Inspiracje
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami 369

Zaliczamy się do fanów pierogów…. wszelkich :)! Może i są kaloryczne i pracochłonne ale za to jakie pyszne :)! Ze względu na to, że są pracochłonne to

UgotujmyTo.pl
Pieczona karkówka szpikowana czosnkiem 247

zaszkodzi. Kiedy pół mięsa jest już opieczone do naczynia dodajemy cebule z czosnkiem. Kończymy opiekać mięso i dolewany wody na 3/4 wysokości mięsa i dodajemy 2 -3 grzybki suszone i wołową kostkę rosołową.Mięso podlane wodą wstawiamy do piekarnika w naczyniu z pokrywką na 180 C na czas uzależniony od wagi mięsa. W międzyczasie zaglądamy sprawdzając czy woda(...)krok 4 – kojenie i podanie Jak mięso będzie miękkie wyciągamy z piekarnika a potem z naczynia. Powstały z pieczenia sos najlepiej jest potraktować blenderem aby rozdrobnić cebulę i grzyby. I już!!! Pieczeń jest gotowa. Mięso najłatwiej jest pokroić na zimno. Potem w kawałkach możemy włożyć do sosu i odgrzać. Proponowane dodatki – ziemniaki lub z kluski śląskie i sałatka

Kulinarna Patilogia
Obfita fotorelacja- Tajlandia od kuchni. Thai food ! ! ! Jedzenie w Tajlandii :) 259

prosto z bambusowego kubka :) Sushi Ostrygi, jeszcze nie oczyszczone I już gotowe do zjedzenia.... Przepyszne !  Uwielbiam ! Małże z grilla  Szpinak wodny, Morning Glory z boczkiem i ryżem Zupa Won Ton To było coś na s.... Z owocami morza i jajkiem. Wspaniałe ! Ko Phangan :) Kaczka na targu jedzeniowym na Ko Phangan Pad Thai, samemu można wybrać makaron i dodatki(...)tego lata będę z nimi szaleć :) Może skorpionika? A może polnego konika? Od wyboru do koloru Przypadkowo napotkany targ w Bangkoku. Herbaty, grzyby, ryby, owoce, zioła, kurczaki, słodycze. Jedzeniowy zawrót głowy. Stragan uliczny z suszonymi kalmarami i chyba łososiem... Tajska "włoszczyzna": trawa cytrynowa, galangal, liście limonki kafir.... Mango? zawsze :) A to co? Kasztany? Ktoś podpowie? Wędzone ryby... Świerze ryby

Jemy Pijemy
Domowy makaron 194

Święta coraz bliżej a nie ma nic lepszego w wigilijny wieczór niż zupa grzybowa z domowym makaronem. Domowy makaron nie jest trudny do zrobienia, a można go zrobić więcej, wysuszyć i przechowywać w kartonowych pudełkach lub blaszanych puszkach. Chociaż ciasto wyrabia się ciężko to i tak warto zrobić taki makaron ponieważ smakuje dużo lepiej niż makaron kupny. Składniki(...)Gotowy makaron ugotować wrzucając go na wrzącą osoloną wodę. Długość gotowania zależy od grubości makaronu. Po ugotowaniu i odcedzeniu należy go przepłukać zimną wodą bo inaczej się poskleja. Jeśli suszymy makaron należy go dokładnie posypać mąką i rozrzucić w ciepłym miejscu. Dobrze wysuszony makaron można przechowywać w kartonowych pudełkach lub blaszanych puszkach

Mama Gotuje
Rosół orientalny 309

Dzisiaj na blogu propozycja orientalna.  Cudowna zupa dla zimowych zmarzluchów - wspaniale rozgrzewa! Przepis, który Wam podaję to moja własna wersja. Powstała na bazie wieeeeelu zjedzonych przeze mnie orientalnych rosołów, za każdym razem inaczej przyrządzonych (wiadomo!). Gotuję go zawsze na bazie piersi z kurczaka, natomiast Wy możecie dodać do niego, oprócz kurczaka, również krewetki - będzie smakował jeszcze lepiej(...)selera 2 duże ząbki czosnku 3 średnie lub 2 duże szalotki 4 źdźbła trawy cytrynowej świeży imbir (ilość jak na zdjęciu) 3-4 grzyby mun pokrojone w paski lub pół opakowania suszonych grzybów mun 1/2 pęczka świeżej kolendry czarny pieprz, sól do smaku sok z 1 limonki kiełki fasoli mung pęczek szczypiorku 1 opakowanie makaronu Vermicelli sos sojowy

Garniec Magalie
Domowa bulionetka warzywna. 205

Przedstawiam Wam przepis na bulionetkę vel. kostkę rosołową vel. koncentrat ect.Jak zwał tak zwał... Ważne jest to, że nie zawiera glutaminianu sodu i innych zbędnych chemicznych

Miksturownik
Żur sandomierski 201

mąki pszennej typ 650 1 dkg drożdży 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 1 łyżka oleju 130 ml wody letniej przepis na żur: 1/2 litra bulionu drobiowego 1 garść suszonych grzybów 2 białe kiełbasy 10 dkg boczku wędzonego 10 dkg szynki surowej wędzonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz(...)czasie zmniejszam na 170 stopni i piekę jeszcze 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika spryskuję go wodą i przykrywam ściereczką.  Jak przestygnie wydrążam środek i nalewam zupę. Żur: Grzyby namaczam przez noc i gotuję do miękkości około godzinę. Cebulę, obieram i przesmażam na oleju, Do garnka wlewam bulion, dodaję cebulę, boczek, szynkę pokrojoną, kiełbasę, grzyby, ziele, liść laurowy

wesoła kuchnia
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 113

Smażenie w ruchu (ang. stir fry) to chiński sposób gotowania, którego początki sięgają II wieku p.n.e. Techniką stir fry możemy przygotować zarówno dania azjatyckie, jak i

Cztery Fajery
Paszteciki z kapustą i grzybami 425

pierogów jest tak wielki, że nawet nie podchodzicie to tego zajęcia to podaję przepis na farsz. Farsz do pasztecików: 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 1 szklanka grzybów świeżych (u mnie mrożone borowiki, ale można pominąć) około 0,4 kg pieczarek 1 cebula 1 żabek czosnku sól, pieprz, kminek, cząber Kapustę płuczemy i drobno siekamy(...)wodą. Gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Jak cebula się zeszkli, to wrzucamy drobno posiekane grzyby. Ogień musi być duży, grzyby mają się szybko podsmażyć. Grzyby dodajemy do ugotowanej i odcedzonej kapusty. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprze, kminkiem i cząbrem. Kminek dobrze jest podprażyć wcześniej na suchej patelni. Jak mamy już

ladykitchen
Bigos orientalny 191

Bigos "chodził" za mną już od dawna. A ponieważ w Al - Khobar zaczęła się prawdziwa jesień, temperatura spadła do marnych + 30 stopni, pojawiły się silne wiatry

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Przepisy na Boże Narodzenie 2016 6439

pomidorów 11. Rolada schabowa w sosie miodowo-musztardowym 12. Świąteczna pieczeń schabowa 13. Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych grzybów 14. Schab gotowany w mleku   Sałatki 1. Żółta sałatka 2. Sałatka z tortellini, suszonymi pomidorami i serem camembert 3. Sałatka z paluszkami krabowymi i selerem konserwowym 4. Sałatka ryżowa po węgiersku 5. Tuńczyk w muszelce(...)pieczonymi burakami 2. Śledzie w sosie koperkowo-jogurtowym 3. Śledzie w sosie musztardowym 4. Najlepsze śledzie wigilijne 5. Śledzie po kaszubsku Inne 1. Pieczone paszteciki do barszczu 2. Zupa krem z pieczonych buraków 3. Ryba po grecku bez smażenia 4. Pasztet jaglany z pieczarkami 5. Roladki z tortilli z wędzonym łososiem 6. Pasztet z cukinii 7. Kruche marchewki 8. Pasztet

Czerwona Porzeczka
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 143

Brazylii, Indiach Zachodnich, Madagaskarze, Sri Lance Zanzibarze i Pembie. Są przyprawą o przyjemnym charakterystycznym zapachu i gorzkim smaku. Są przyprawą wielu jesiennych i zimowych dań m.in. potraw z grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem(...)Imbir - pochodzi z Indii i Chin. Dostępny jest w postaci proszku lub w postaci świeżych kawałków kłącza. Ma wyrazisty ostry, ale przy tym bardzo przyjemny cytrynowy i orzeźwiający smak. Suszony imbir używany jest głównie jako dodatek do ciast i ciasteczek np. pienika. Zaostrza smak budyniów, dżemów, konfitur i niektórych napojów np. kawy, herbaty, win, piwa. Kandyzowany imbir wykorzystywany jest

Ciastka - domowe słodkości
SUSZONE POMIDORY 240

pomidory. Pomidory suszone zalane oliwą są używane przeze mnie bardzo często. Dodaję je do wielu dań min.do spaghetti,  past do smarowania ( np. z avocado), sałatek, kanapek. Jest przy nich trochę pracy-ale warto! Najlepiej suszyć je na słońcu... ale z nim w naszym klimacie różnie bywa. Można w suszarce do grzybów i ziół. Czas suszenia(...)cztery części. Można je przekroić tylko na pół. Z każdej cząstki wydrążyłam gniazda nasienne. Pomidory wtedy będą szybciej się suszyć. Każdą cząstkę lekko posoliłam. Suszyłam pomidory w uchylonym lekko piekarniku. Temperatura 60-70 stopni plus termoobieg. Czas suszenia około 5 godzin. Należy jak pisałam wyżej sprawdzać. Wsypałam je do miski i posypałam ziołami. Skropiłam 5 łyżkami octu winnego. Wymieszałam. Można

potrawyregionalne