zupa z selera - 5925 przepisów (strona:117/395)

Kapuśniak z młodej kapusty 182

lubicie to warzywo, to nie może zabraknąć na Waszym stole tej wiosennej zupy :) Jest znacznie delikatniejszy niż tradycyjny kapuśniak, lecz to niebywale jego zaleta - wiosną przecież szukamy nieco mniej kalorycznych potraw. Składniki na 3-4 porcje: 2 skrzydełka 100 g wędzonego boczku 1 pietruszka 1 marchewka kawałek selera 1/2 małej główki młodej kapusty 1 słoik domowego przecieru pomidorowego* 2 ziemniaki(...)kostkę. Z kapusty odciąć głąb i poszatkować ją. Na gotującą się wodę wrzucić najpierw marchew, pietruszkę oraz seler. Po kilku minutach dodać ziemniaki, kapustę oraz przecier pomidorowy. Gotować na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Boczek oraz skrzydełka wyjąć z zupy. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i vegetą. Dodać pokrojone w kawałki mięso oraz boczek. Przed podaniem posypać

My simple kitchen
Zupa z czerwoną soczewicą. 244

momentu aż warzywa będą prawie miękkie. Dodać szklankę soczewicy. Gdy soczewica i reszta warzyw już będą dobre wyjąć mięso i łodygę selera. Podsmażyć chwilkę na patelni (można na tej samej co były duszone warzywa) przecier pomidorowy. Dodać do zupy, zamieszać i ściągnąć z ognia po zagotowaniu. Zupa jest gotowa. Osoby lubiące zupy krem mogą sobie na koniec zblenderować

W kuchni u Moniki
Zupa kalafiorowa z kluseczkami. 223

masełkiem i bułką. Czasem jest jednym ze składników zupy warzywnej, którą uwielbia moja mama, no i pyszne puree. Dziś zupa kalafiorowa z kluseczkami francuskimi. SKŁADNIKI: 4-5 skrzydełek kurczaka 1 mały kalafior 2-3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera i pora kilka listków lubczyku vegeta kluseczki francuskie(osobny post) z dodatkiem drobno posiekanego koperku. WYKONANIE: Z warzyw i skrzydełek

Kuchnia Beaty
Krem brokułowy 529

zupa krem z dyni – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła – krem z papryki z tequilą – krem z pieczonej papryki – góralska kwaśnica krem BROKUŁOWY Przygotowanie : ok 20 minut Ilość porcji : 2-3 Składniki: – 1 ząbek czosnku – pół cebuli – 2 kawałki selera naciowego – 400 g brokuła – różyczki, bez najbardziej zgrubiałych(...)pokrój w 1-2 cm kawałki. Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodaj brokuła oraz selera naciowego. Krótko duś i dodaj gorący bulion. Gotuj około 5-7 minut aż warzywa staną się miękkie. Teraz za pomocą blendera zmiksuj zupę na jednolity krem. Zupę przekładaj do miseczek i dodaj ulubione dodatki, na przykład kozi ser i rozmaryn

nietylkopasta.pl
KALAFIOROWA Z MAKARONEM 168

prosta w wykonaniu i tania zupa jest pełna różnych aromatów, które nadają jej charakterystycznego smaku.  Jest delikatna i lekkostrawna a zarazem pożywna.  Wystarczy podać do niej np.naleśniki i cały obiad gotowy. Składniki: 3 marchewki 1 por    kawałek selera    1 kalafior    słodka śmietana    1 porcja rosołowa    sól(...)gotujemy tak długo, aż mięso zmięknie. Następnie wyciągamy mięso i dodajemy umyte, obrane i pocięte warzywa ( por, seler, marchew) oraz umyte różyczki kalafiora oraz przyprawy.Solimy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie . Ś mietanę  wlewamy do miseczki mieszamy z paroma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka,  całość doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia,  p osypujemy koperkiem. Podajemy

Walijskie Pichcenie
Zupa brokułowa 162

Przepis na zupę brokułową: - 1/2 kruczka (bez piersi) - 1 żeberko wieprzowe - 2 marchewki - 1/2 cebuli białej - 3 ziemniaki - 1/2 selera - zielona część pora - pietruszka - brokuły świeże lub 2 paczki mrożonych - 250 ml śmietany 18% - łyżka mąki pszennej - sól, pieprz W dużym garnku zagotowujemy mięso, po 30 minutach dodajemy warzywa pokrojone w kostkę (bez brokułów), gotujemy kolejne 30 minut, dodajemy brokuły(...)gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, zagotowujemy. W kubeczku rozprowadzamy mąkę z małą ilością wody i dodajemy do całości, zagęszczając w ten sposób zupę. Bardzo prosty i smaczny obiad. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Zupa krem pomidorowo cukiniowa z owocami morza 174

grzankami , a dla nas z owocami morza. Jeden i drugi dodatek świetnie się skomponowały ze sobą smakowo. Jako druga prezentuje się zupa z owocami morza. Składniki: ok 1 kg mięsa (np. łopatka), 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, ok 1,5 kg pomidorów, 5 sztuk cukinii, kawałek kalafiora, mrożone owoce morza, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Do garnka wkładamy mięso(...)Czas blendowania, można wykorzystać na ugotowanie na parze owoców morza, wkładamy je zamrożone na podkładkę i gotujemy pod przykryciem. Owoce morza bardzo szybko się rozmrażają i osiągają stan ugotowania. Zupę nalewamy do talerzy i wykładamy owoce morza. Ugotowane mięso z zupy świetnie sprawdza się jako wędlina do kanapek

Państwo Wojtczuk gotują
Krupnik z kaszą pęczak i grzybami 152

wody, gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie, mięso i cebulę wyjmujemy. Do wywaru wsypujemy kaszę pęczak, gotujemy do miękkości. Selera, pietruszkę i marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, maggi. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki

Bajeczna Kuchnia
Zupa ogórkowa 209

sezonie jesienno-zimowym to zupa ogórkowa. Na bazie wywaru rosołowego z pysznymi ogórkami kiszonymi (najlepiej domowej roboty). Aromatyczna i niezwykle smaczna :) Czas przygotowania: około 1,5h Ilość porcji: Duży garnek Składniki: Porcja rosołowa Cztery ogórki kiszone (najlepiej domowe, mogą być z tego przepisu) Dwie marchewki Dwie pietruszki Dwa ziemniaki Cebula (można pominąć) Seler Por Sól, pieprz Porcje rosołową myjemy(...)sól. Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i  seler myjemy pod bieżącą wodą i obieramy. Marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Seler i pietruszkę zostawiamy w całości. Cebule (w całości) opalamy nad ogniem. Po około 20 minutach dodajemy warzywa do zupy i gotujemy do momentu, aż ziemniak zacznie być odrobinę miękki. Wówczas dodajemy do zupy starte na tarce o grubych oczkach ogórki

Kolizje Smaków
Zupa z cykorii z omletem. 150

selera 1 mały por 2 jajka 1,5 l bulionu mięsnego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 śmietana 18% 1 łyżka masła 1/2 cytryny sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, por pokroić drobno i wszystko włożyć do garnka. Zalać gorącym bulionem i gotować około 10 min. Z cykorii wyciąć głąby i pokroić na paseczki(...)patelni rozgrzać masło. Jajka rozbełtać dobrze widelcem wraz z posiekaną natką pietruszki, posolić,popieprzyć i usmażyć na patelni omleta. Po usmażeniu pokroić go w cieniutkie paseczki, włożyć do zupy na sam koniec gotowania i zalać śmietaną. Smacznego

O kuchni z uczuciem
Zupa z dynią, kurkumą i kaszą jaglaną 136

Zupa z dynią, kurkumą i kaszą jaglaną Składniki: 1 dynia 4 ziemniaki 5 marchewek 1 korzeń pasternaku kawałek selera kawałek pora 2 ząbki czosnku pół szklanki kaszy jaglanej natka pietruszki i selera 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka nasion chia 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól lubczyk koperek suszony Warzywa

nietadieta
Zupa Botwinka 126

wiosną. Zupa Botwinka to taka zupa, na którą czekam cały rok Zachęcam do wypróbowania przepisu   Przepis na cztery porcje dania Zupa Botwinka.   SKŁADNIKI: 2 pęczki botwinki 2 marchwie 1 mały por 1 średnia pietruszka 1 mały seler lub kawałek dużego 1,5 - 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego 3 - 4 młode ziemniaki sól 200 g śmietany(...)łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki   PRZYGOTOWANIE: Marchew, pietruszkę, por i seler obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Marchew pokroić w plasterki, seler i pietruszkę pokroić w kosteczkę, a por w pół krążki. Wszystkie pokrojone warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem i włączyć na małej mocy palnika do gotowania. Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę

WSZYSTKO SMACZNE
Krem z prawdziwków posypany parmezanem i natką pietruszki 212

się wycieczki na grzybobranie do lasu :) Chętnie bym pojechała, choćby zaraz. Tym razem zdecydowałam się na zupę krem. Składniki na krem z prawdziwków posypany parmezanem i natką pietruszki (4 porcje): prawdziwki mrożone (lub świeże) około 600 g 3 marchewki 3 pietruszki seler, por, kapusta (opcjonalnie) 2 łyżki natki pietruszki 4 łyżki startego parmezanu duża cebula 1/2 szklanki śmietany 12% kostka(...)wody przez 20 minut w przyprawach lub rozpuszczonej kostce warzywnej. Jeśli używamy selera, pora i kapustę to musimy je wyłowić (podobnie jak liście laurowe etc.). Wywar połączyć z grzybami. Gotować kolejne 10 minut. Zabielić śmietaną i w razie potrzeby ponownie doprawić. Odstawić zupę i zblendować na gładką masę. Podawać posypaną parmezanem i natką pietruszki. Niektórzy jedzą zupy krem z grzankami

Karola gotuje
NAJLEPSZY krupnik na serduszkach drobiowych 112

zamawiam cały gar tej zupy. Jednakże, ostatnio postanowiłam spróbować wykonać go sama, gdyż moja babcia nieustannie powtarza „nie ma prostszej zupy”. Faktycznie, to jedna z najprostszych zup jakie znam! Osobiście nigdy nie lubiłam podrobów, po wątróbkę sięgałam sporadycznie, a po pozostałe wcale. Lecz serduszka to co innego… Koniecznie musicie spróbować tej zupy, by poznać smak prawdziwego krupniku(...)które są wyśmienite. Do dzieła Składniki: – 500g serc drobiowych – 2l bulionu lub 2l wody + 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego – 2 marchewki – 1 pietruszka – 1/4 selera – 6 małych ziemniaków – 10g suszonych grzybów – 150g kaszy pęczak/kaszy jęczmiennej drobnej/kaszy krakowskiej łamanej Opcjonalnie: zielenina do dekoracji, jogurt/śmietana do zabielenia Serca opłukujemy, wkładamy do dużego

Be Fit Be Strong
Zupa z suszonych borowików 234

jest na suszonych borowikach, dlatego w Wigilię warto użyć akurat ich. Zupa z suszonych grzybów (ok. 6-8 osób) : ok. 70 g suszonych borowików 500 g ziemniaków 5 ziarnek ziela angielskiego 2 suszone liście laurowe 2 duże lub 3 mniejsze marchewki 1 duża pietruszka kawałek pora kawałek selera 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżka majeranku(...)paseczki. W garnku gotujemy (pod przykryciem) 1 litr świeżej wody wraz z obranymi marchewkami, pietruszką, porem, selerem, zielem i listkami laurowymi. Po godzinie – półtorej, wyławiamy warzywa (jeśli lubimy – marchewkę można zachować i pokroić ją w plasterki do gotowej zupy). Na wrzącą wodę wlewamy zalewę z moczenia grzybów i po chwili (gdy się zagotuje) wrzucamy obrane i pokrojone

Poezja smaku