zupa z selera - 5925 przepisów (strona:116/395)

Zupa grochowa 126

potrzeba: 400 g łuskanego grochu, 1 duża marchewka, 1 duża pietruszka, 1/4 średniego selera, 1 średnia cebula, 3 małe ziemniaki, 400 g boczku surowego wędzonego, 2 małe kiełbasy (może być śląska), 1 pełna łyżka przyprawy typu Kucharek, 1 liść laurowy, 1 czubata łyżka majeranku, 1 łyżka smalcu Wykonanie: Do garnka dajemy groch, zalewamy 3 litrami wody (jeśli macie wywar mięsny(...)cebulę pokrojoną w ćwierćplasterki, podsmażamy, a kiedy się zeszkli, dodajemy marchewkę, pietruszkę i selera pokrojone w drobną kostkę. Wszystko smażymy na małym płomieniu, aż warzywa zrobią się szkliste. Po godzinie gotowania się grochu dodajemy podsmażone warzywa z boczkiem i kiełbasą, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy zupę pod przykryciem, aż do miękkości grochu (ok. 2-3 godz.), co jakiś czas

Bułka z Chlebem
Barszcz ukraiński buraki z bukietem warzyw 120

u017cki soku z cytryny. Wymieszaj i zdejmij zup\u0119 z palnika.","text":"Przed samym ko\u0144cem gotowania doda\u0107 2 \u0142y\u017cki soku z cytryny. Wymieszaj i zdejmij zup\u0119 z palnika.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/barszcz-ukrainski-buraki-z-bukietem-warzyw\/#wpzoom-rcb-direction-step-15962744331534770","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Po ugotowaniu, na\u0142\u00f3\u017c zup\u0119 do g\u0142\u0119bokich talerzy nabieraj\u0105c(...)Gotowanie 30 min. Kalorie 90 kcal Pożywna zupa z buraków i różnorodnych warzyw. Aromatyczna i bogata zupa z burakiem. Podana z keksem ze śmietany i koperkiem. Składniki: 2 litry bulionu warzywno – drobiowego 30 g masła 3 buraki 3 ziemniaki średniej wielkości 1 marchew 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek kapusty włoskiej 1 ząbek czosnku BIO 1 pomidor malinowy sól

ProstePesto.pl
Zupa neapolitańska 163

moja zupa neapolitańska z serkiem topionym i groszkiem ptysiowym:) Składniki: 2-3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 2 serki topione natka pietruszki sól pieprz Groszek ptysiowy: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mąki 3 jajka olej do smażenia Wykonanie: Marchew, pietruszkę i seler obieram, myję i kroję w słupki. Wrzucam do garnka i wlewam(...)pieczenia.  Smażę na gorącym oleju do lekkiego zrumienienia.  Wyjmuję na ręcznik papierowy by osączyć nadmiar tłuszczu. Do talerza nakładam po kilka groszków i zalewam gorącą zupą. Po wierzchu posypuję natką pietruszki SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Zupa Krem Brokułowa 147

brokuł około 500 g włoszczyzna (4 marchewki, 1/4 selera, 2 pietruszki, 1 natka, 1 cebula, 1 por, 5 ząbków czosnku, pęczek lubczyku) przyprawy (sól morska, świeżo mielony pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, bazylia) Przygotowanie? Cóż tu pisać....? wywar robimy zwyczajnie jak na rosół z tym, że dodajemy do gotowanie brokuły :). Ja zupę ugotowałam na 2-2,5 litrach wody. Wszystkie

ClauditteMissCooking
Krem brokułowy 222

cały rok. Warto, więc z tego skorzystać i przygotować coś pysznego. Ja dzisiaj proponuję kremową zupę z dodatkowym zastrzykiem wartościowych składników - kiełkami. Składniki dla 4 osób: 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 korzeń pietruszki (ok. 100 g) 2 ziemniaki (ok. 200 g) ¼ korzenia selera (ok. 100g) 1 duży(...)brokuł (ok. 400 g różyczek) 4 łyżki uprażonych płatków migdałowych sól, pieprz 50 g kiełków brokuła Pietruszkę, seler, ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Bulion zagotować. Do wrzątku wrzucić pokrojone warzywa, gotować ok. 5 minut. Brokuł umyć, podzielić na różyczki. Dołożyć do zupy, gotować razem jeszcze 5 -7 minut (aż brokuły będą miękkie). Zupę partiami zmiksować z płatkami migdałów (trochę

Pełny talerz
Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami 465

serwisem   ZPierwszegoTloczenia.pl  oraz  Fooder.pl . E-book można pobrać na   tutaj .   Zupa czosnkowa  z ziołowymi grzankami   Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 130 g czosnku 1 łyżka masła 60 g pietruszki 120 g selera 700 ml bulionu warzywnego 1 prostokątny serek topiony Sól morska Świeżo zmielony pieprz 4 kromki chleba tostowego(...)rozgrzewamy na patelni i przesmażamy na nim czosnek, aż uzyska złotawy kolor. Pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy serek topiony, pokrojone warzywa i przesmażony czosnek. Wszystko gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie,  około 20 minut. Zupę  blendujemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Składniki sosu ziołowego blendujemy. Chleb tostowy kroimy w kostkę

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem ze szparagów 165

zupy krem. Wyszła naprawdę smaczna. Oczywiście taką zupę możemy robić z całych szparagów. U mnie, jak to się mówi: wykorzystanie resztek. Zupa podana z grzankami. Zapraszam. SKŁADNIKI: końcówki z pęczka szparagów zielonych  1 marchewka pół pora kawałek selera 2 ząbki czosnku sol, pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego 2- ziemniaki 3 łyżki śmietanki 12% 1 żółtko 2 bułeczki(...)zrobienia grzanek ( dowolne , u mnie graham z ziarnami) koperek do posypania WYKONANIE: Szparagi płuczemy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy obraną marchewkę, seler. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu 30 min. W tym czasie płuczemy pora, kroimy w plastry i podsmażamy na maśle. Dodajemy do wywaru. Gotujemy jeszcze ok 20 min. Pod koniec dodajemy pokrojony w kostkę

W kuchennym oknie Ewy
Zupa jarzynowa-jesienna 188

siebie zresztą też nie chcę tak karmić, bo nim się obejrzę łatwiej mnie będzie przeskoczyć niż obejść :))) dlatego często gotuję zupę na bulionie z warzyw, tym razem drobno pokrojonych, bo przecież można je zjeść, to nie trucizna ;) Składniki: 3/4 selera 2 pietruszki 4-5 marchewek kilka średnich ziemniaków 2 ząbki czosnku duży pęczek natki pietruszki 2 liście laurowe(...)wodą wrzucamy pokrojone w kostkę marchewki, seler i pietruszkę (dwa ostatnie kroję trochę drobniej). Dodajemy trochę pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Gdy warzywa zaczną się robić miękkie dorzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Natkę pietruszki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy. Dodajemy do zupy oraz przyprawiamy lubczykiem, solą i pieprzem

Kolorowy Przepisownik
Treściwy rosół z azjatycką nutą 175

kości wołowej 600 g kości wieprzowej (najlepiej łopatka wieprzowa) 4 skrzydełka kurze 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 450 g mięsa wieprzowego (łopatka) 1 duży korzeń selera 2 średnie korzenie pietruszki 2 średnie marchewki 1 duży por 3 średnie grzyby leśne (u mnie borowiki) 2 gałązki lubczyku 1 łyżka oliwy sos sojowy świeżo mielony pieprz szczypta suszonego imbiru(...)posypać świeżo mielonym pieprzem, po czym włączyć palnik. Mięso dusić pod przykryciem, aż odparuje sos sojowy. Później krótko podsmażyć i wyłączyć palnik. Seler obrać i pokroić w dużą kostkę. Korzenie pietruszki i marchewki ostrugać. Warzywa dodać do zupy wraz z podsmażonym mięsem. Wywar gotować około 35 minut, aż mięso i warzywa zmiękną. W międzyczasie cukinię pokroić w niewielkie słupki

Passions hobbies life
Zupa grzybowa z mrożonych grzybów 135

marcu. Wykorzystałam zamrożone grzyby, ale przecież ze świeżymi prosto z lasu smakowałaby jeszcze lepiej.  Zupa grzybowa z mrożonych grzybów Składniki: 2 litry wywaru (bulionu) warzywnego 500g mrożonych grzybów (oczyszczone, pokrojone, obgotowane i zamrożone) 2 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego natka pietruszki sól pieprz 2 liście laurowe 1 łyżka majeranku(...)minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w półtalarki. Seler obrać i pokroić w cienkie słupki. Bulion warzywny zagotować z liśćmi i zielem angielskim, wrzucić warzywa, gotować 5 minut, dodać grzyby z cebulą, gotować jeszcze 10 minut. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i roztartym majerankiem, posypać posiekaną natką pietruszki. Zupę można zabielić śmietaną

Obiad gotowy
Zupa krem z groszku 192

groszek ptysiowy lub płatki migdałowe Przygotowanie: Groszek ugotować do miękkości z małą marchewką, pietruszką, porem i selerem lub w rosole Po ugotowaniu włoszczyznę wyjąć, a jeśli w rosole to  groszek zmiksować z nim Doprawić solą, pieprzem, z tej ilości groszku wyjdzie nam zupy dla 3 osób na ...2 dni:) Już na talerzu można dodać łyżkę śmietany

Proste Potrawy
Kostarykańska zupa z czarnej fasoli czyli Sopa Negra Faceta w Kuchni 113

ryż, ser… Zupę gotuję się, aż warzywa będą miękkie, w zupie gotuję się też jajka, które później się obiera, kroi i podaje z zupą.Moja wersja jest podpatrzona u mojego guru gotowania Jamiego Olivera. Zapraszam na czarną zupę. 👥 – 4 ⏰ – 60 minut 🇸🇿 – Costa Rica ✅ Składniki ✅ 3 czerwone cebule ✅ 2 ząbki czosnku ✅ 2 łodygi selera ✅ 1 zielona papryka(...)potrzeby dolej wody, zmniejsz temperaturę i gotuj ok. 30 minut. 🛠️W międzyczasie pozostałe chili wymieszaj z kolendrą, odrobiną octu i oliwy z oliwek. 🛠️ Kiedy warzywa będą już miękkie, a zupa zacznie gęstnieć, przy pomocy blendera ręcznego, lekko ją zblenduj, ale nie rób purée, dopraw solą i pieprzem. 🛠️Teraz wbij do zupy jajka i gotuj chwilę, aż białka się zetną. 🛠️ Tortili

RafalCook
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu 149

sezonie gotuję ją ze świeżego szczawiu, a poza - z gotowego ze słoiczków, którego zawsze mam ogromny zapas. A Wy lubicie zupę szczawiową? mięso na wywar około 200g świeżego szczawiu (*) 5-6 ziemniaków 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2-3 listki laurowe  3 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Dodatkowo:   śmietana jajka gotowane na twardo (ilość

Di gotuje
Krem z pomidorów z dzikim ryżem i kukurydzą 206

Składniki: 6-7 pomidorów 1 marchewka 3 łodygi selera naciowego szklanka bulionu sól pieprz woreczek dzikiego ryżu puszka kukurydzy zioła prowansalskie Pomidory, marchewkę i seler gotujemy

Mango Papaja