którą można podawać jako samodzielne danie na obiad. Wędzony boczek tym bardziej podkreśla smak i aromat zupy. Nie może jej zabraknąć na moim stole, jak tylko zaczyna pojawiać się botwinka. 1 pęczek botwinki z buraczkami 1 marchewka 1 pietruszka 1/4 selera 200 g boczku wędzonego 3 litry bulionu drobiowego 2 łyżki śmietany sól pieprz czarny mielony jajka ugotowane na twardo(...)kostkę i podsmażyć przez chwilkę na patelni. Ważne, aby nie był zbyt tłusty. Marchewkę, pietruszkę, selera pokroić i smażyć na patelni, na której był boczek. Wszystko przełożyć do garnka. Zalać bulionem. Równie dobrze może to być zwykła woda, bo boczek nada aromatu i tłustości zupie. Gotować ok 15 min. Umytą botwinkę posiekać razem z buraczkami i chwilę podsmażyć
https:KKuchniaMniamcebula 3 ząbki czosnku kawałek 2-3 cm selera 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego Natka pietruszki, liście selera, por 1 litr wody Przygotowanie: 1. W pierwszej kolejności przygotowujemy bulion warzywny, które będzie podstawą naszej zupy. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującej się wody. Dodajemy również ziele angielskie, posiekany czosnek, liść laurowy i zieleninę
Bananowe Polemoja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaju zupki, dzisiaj przedstawiam Wam II wersję naszej ulubionej zupy gulaszowej. Od kilku lat byłam wierna tej zupie gulaszowej , aż do wczoraj, gdy postanowiłam ją troszkę zmodyfikować, dodałam m.in.więcej warzyw (marchew, pietruszkę, seler naciowy), których w tamtej nie było, a pominęłam łazanki. Zupka wyszła cudna, jak wszystkie gulaszowe, które do tej pory przygotowałam, ta jest(...)całe mięso, posypujemy je ostrą papryką, zalewamy winem i mieszamy. Garnek przykrywamy, zmniejszamy palnik i gotujemy ok.1h. Po ok.40 minutach dodajemy pokrojone w kostkę marchewki, korzeń pietruszki i łodygi selera naciowego. Dolewamy część bulionu (szklankę pozostawiamy do podduszenia warzyw na patelni) i gotujemy dalej. W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy pokrojone w kostkę papryki (gniazda nasienne usuwamy
Smaczne Zdrowepęczka koperku sól ,pieprz Pulpety: filet indyka (ok. 500 g) 2 łyżki musztardy dijon mozzarella (małe kulki) bułka tarta sól ,pieprz ,mąka ,mielona czerwona papryka Przygotowanie Marchew ,pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Razem z pokrojonym w piórka porem ,podsmażamy na maśle i oliwie z oliwek. Zalewamy wodą (tak by wszystkie warzywa były zanurzone) ,dodajemy zioła prowansalskie ,sól(...)osączoną z zalewy kuleczkę mozzarelli. Owijamy mięsem ser i obtaczamy w mące wymieszanej z odrobiną słodkiej papryki Smażymy na rozgrzanym tłuszczu ,na rumiano. Po czym dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze jakieś 5 min. Zestawiamy z ognia i dodajemy posiekany koperek
R'n'G Kitchenkaszy gryczanej. Nadała ona zupie inny smak niż jęczmienna. Możemy też dla odmiany użyć ryżu a nawet i komosy ryżowej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 60 dkg żeberek wieprzowych 2 litry wody 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka 1/2 średniego selera 2 liście laurowe 2 ziarna ziela(...)dodać pokrojone w kostkę warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, estragon, pieprz oraz sól. Ziemniaki można dodać trochę później aniżeli marchew, selera i pietruszkę. Potrzebują one zdecydowanie mniej czasu na ugotowanie. Kiedy warzywa powoli stają się miękkie dodać kaszę. Zupę cały czas gotować na małym ogniu. Gdy mieso i warzywa są ugotowane, do zupy dodać drobno krojoną natkę pietruszki. Podawać samą
mecooksdawnej Polsce jadano go bardzo często, dziś znowu pojawia się na naszych stołach. Jeśli jeszcze go nie jedliście, koniecznie wypróbujcie pasternak. Zupa krem z pasternakiem Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 3 korzenie pasternaku 2 korzenie pietruszki 1 mały seler 1,2 litra wody 3 udka z kurczaka 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 jajka ugotowane na twardo sól(...)garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 20 minut. Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Gotujemy na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Udka wyjmujemy, a zupę dokładnie blendujemy. Jajka kroimy na pół. Zupę wlewamy na talerz, wkładamy przekrojone jajko, ozdabiamy kiełkami
Kulinarne przygody Gatitymuszę ją gotować. Można ją podać z ryżem bądź z makaronem. U nas ryż wygrywa i to z nim podaję tę zupę. Składniki: 4l wody, udko i skrzydełko kurczaka, kilka marchwi, dwie średnie pietruszki lub jedna duża, kawałek selera, połówka pora, puszka pomidorów, przecier pomidorowy, sól, pieprz, dwa liście laurowe, trzy ziarenka ziela angielskiego, ewentualnie kostka rosołowa, ryż(...)kurczaka. Zagotować, zszumować. Dodać umyte i obrane warzywa. Gotować na średnim ogniu. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, posolić i popieprzyć. Pomidory z puszki zmiksować i dodać do zupy gdy warzywa będą już miękkie. Przecier pomidorowy lekko przesmażyć ( tubka 200g) i również dodać do zupy. Zupę spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić. Jeżeli będzie zbyt kwaśna można dodać troszkę cukru
W kuchni u Monikirazu pojawił się w mojej głowie, czyli zupa z brukselki z dodatkiem kapusty! Zupa prosta do zrobienia i bardzo smaczna. Składniki 1/2 kg kości Jeżeli ugotujemy bez kości, danie będzie wegetariańskie 1/2 kg brukselki 30 dkg świeżej kapusty (słodkiej) 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 1/2 pora 4 średniej wielkości ziemniaki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe Kilka kulek(...)Śmietana lub jogurt naturalny Krok po Kroku 1 Do garnka z wodą wrzucamy kości ( opcjonalnie ) i włoszczyznę (pietruszkę, seler, pora i pokrojone w 1 cm plasterki marchewki) i gotujemy wywar. 2 Kapustę szatkujemy, a ziemniaki kroimy w kostkę. Dodajemy wszystko do zupy. 3 Do garnka dorzucamy brukselkę i łyżeczkę cukru. Brukselka nie powinna zmienić swojego koloru podczas gotowania, ma pozostać
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyskładniki * 30 dag kości na zupę (żeberka, kości schabowe, korpusy drobiowe) * 30 dag kiełbasy cienkiej najlepiej swojskiej lub o zbliżonym smaku * 20 dag wędzonki * 1 niedużo cebulka * jarzynka (marchewka, pietruszka, seler, por) * kilka suszonych grzybków * 4-5 ząbków czosnku * 1 butelka barszczu białego * 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18% * majeranek * sól, pieprz * kostka bulionowa Sposób wykonania Kości na zupę
Mix smakulekkostrawnej zupy z pulpecikami. :) 0,5kg wołowego mięsa rosołowego 2 nieduże kości wieprzowe na zupę 400g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 czerwona papryka 2 duże pomidory 1 spory ziemniak 1 opakowanie (400g) mrożonej mieszanki z zielonych warzyw (u mnie frosta) 1/4 średniego korzenia selera 1 spora marchewka 1 pęczek pietruszki 1 duża czerwona cebula 1 mała cytryna 10 ziaren(...)ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 1 liść laurowy pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku sól, pieprz do smaku Mięso wołowe oraz kości na zupę dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Wkładamy je do wysokiego garnka i zalewamy zimną wodą tak, by zostały przykryte na ponad 2-3 centymetry. Wywar zagotowujemy, po czym zbieramy brunatną szumowinę. Do garnka dolewamy pół szklanki
Kuchenna KontrrewolucyaZawsze wychodzi pyszna i moi domownicy proszą o dokładkę :) Do zupy użyłam przecieru pomidorowego Roleski i pietruszki suszonej Skworcu . Zupę podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Golg Zapraszam :) Składniki : 1 cała noga z kurczaka 2 marchewki kawałek selera i pora pęczek pietruszki 1 łyżka suszonego korzenia lubczyku ja używam od firmy Becla 1 słoiczek przecieru pomidorowego(...)litra wody, dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obrany seler, por, i natkę pietruszki.Gotować na małym ogniu, gdy marchewka zmięknie dodać przyprawy i ryż.Gotować aż ryż będzie miękki. Gdy woda za szybko odparuje możecie jeszcze jaj dolać.Przyprawić do smaku Vegetą, solą lub pieprzem. Z ugotowanej zupy wyjąć mięso, i natkę pietruszki. Mięso pokroić w paseczki
Sama słodycz i szczypta chilimięsna w formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie, poprzeczne paski fragmentów żołądka wołowego. (Wikipedia) Przyrządzane są na różne sposoby. Ja gotuję tak, jak gotowała je moja mama i takie uwielbiam. 1 kg flaków wołowych (mrożonych, pokrojonych) 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora (białej części(...)laurowe, ziele angielskie, opcjonalnie przyprawę do flaków. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać warzywa starte na tarce (marchew, pietruszkę, selera) i pokrojonego w paseczki pora. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do zupy. Gotować do miękkości warzyw. Przygotować zasmażkę. Na patelni wymieszać olej z mąką i mieszając - smażyć na złoty kolor. Zasmażkę połączyć
Di gotujepomysł na to, aby dzieciaczki zjadały masę warzyw ze smakiem i miały ochotę na dokładkę ;) Zupę można podać z grzankami (dobre kupisz w KLIK ), groszkiem ptysiowym lub chipsami z szynki,boczku lub polędwicy łososiowej (KLIK) 2 młode cukinie 2 marchewki kawałek selera 1 korzeń pietruszki 2 -3 cebule 3-4 ząbki czosnku 4-5 młodych ziemniaków(...)łodyżki. W garnku rozpuszczam masło klarowane, najpierw podsmażam cebulę i czosnek. Dodaję marchew, pietruszkę i seler. Następnie dokładam ziemniaki i szparagi, na koniec pokrojoną cukinię. Wsypuje przyprawy, dodaję kostkę rosołową, duszę chwilkę i zalewam wrzątkiem, ilość zależy od tego jaką chcemy gęstą zupę. Ja nalewam ciut ponad warzywa. Gotuję zupę do momentu aż warzywa będą dały się zmiksować
Takie tam pichcenieCzęsto w dobrej cenie (3,99 zł) można dostać tutaj KLIK , więc warto kupić i pichcić ;) Zupa podana na talerzu z serii Antonio od Porcelana Bogucice pęczek zielonych szparagów ( 50 dag) 1 kg ziemniaków korzeń pietruszki ćwiartka selera por 3 ząbki czosnku ½ łyżeczka Imbiru 1-2 łyżeczki soli , wg smaku pieprz(...)kroję w dużą kostkę. Tak samo postępuję z pietruszką i selerem. Pora też kroję w grube plastry. Wszystkie warzywa przekładam do garnka i zalewam wodą, dodaję ząbki czosnku, sól . Gotuję do miękkości warzyw. Na koniec przyprawiam do smaku, imbirem, pieprzem cytrynowym i ewentualnie solę. Wyciągam z zupy szparagi z główkami i odkładam. Do garnka z zupą dodaję
Takie tam pichcenieziemniaków i śmietany, dzięki temu jest lżejsza. Dodatek w postaci gałki muszkatołowej nadaje jej niepowtarzalny aromat i smak. Pyszna jesienna zupa. SKŁADNIKI 1 kalafior 1,5 l wody pół szklanki mleka 2 marchwie 1 korzeń pietruszki 1 mały korzeń selera 2 liście pora 3 udka kurczaka (ja używam szyi indyka) pół pęczka koperku sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa Marchew(...)pietruszkę i seler obrać i umyć, Udka umyć i wrzucić razem z warzywami do osolonej wody. Gotować przez godzinę. Wyjąć warzywa i mięso. Kalafior umyć, podzielić na różyczki, dodać do wywaru i przyprawić. Uzupełnić wodą w miarę potrzeby. Gotować 20 minut. Mleko wymieszać z niewielką ilością zupy i wlać do garnka, mieszając. Mięso oddzielić od kości, marchew pokroić
Złote przepisy