idealnie komponuje się z pikantnym dodatkiem, jakim są pieczarki usmażone na maśle z dodatkiem papryczki chili. Naprawdę jest to idealna zupa na zimę. Składniki (3-4 porcje): 200 g suchej białej fasoli 2 duże pietruszki 1/2 średniego selera 1 średnia cebula 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju 50 g masła 120-150 ml słodkiej śmietanki sól dodatkowo(...)Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Pietruszkę i seler obrać i pokroić w średnia kostkę. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek - zeszklić mieszając. Dodać pietruszkę i seler, lekko przesmażyć na średnim ogniu. Dodać ugotowaną fasolę (wraz z wodą, w której się gotowała), posolić do smaku i ugotować do miękkości warzyw. (W razie potrzeby dolać wody. Powinno
Codzienna kuchnia niecodziennawersja jest mniej tłusta ponieważ zupę ugotowałam na mięsie kury. SKŁADNIKI : 3 średnie buraki 1-2 udka kurczaka włoszczyzna ( marchew, kawałek selera, pietruszka, kawałek pora, plaster białej(...)litrami wody i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie dodajemy buraczki, ziemniaki, cebulę i całą jarzynę pokrojoną w kostkę, gotujemy około 20 minut. Mięso wyciągamy z zupy, obieramy od kości. dodajemy z poszatkowaną kapustą. Zupę doprawiamy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy i w razie konieczności dolewamy wody. Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką
Kulinarne Fantazje Marioliłyżek majonezu, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania sałatki z kurczaka z ananasem i selerem konserwowym: Filet z kurczaka płucze, i gotuję w wodzie z włoszczyzną – wywar można później wykorzystać jako bazę do zupy (można też wykorzystać mięso z kurczaka z rosołu), po wystudzeniu kroję mięso w kostkę i wrzucam do miski. Ryż gotuję
Gotuj Się Kto MożeEkspresowa zupa pomidorowa poleca się na obiad. Na koncentracie pomidorowym, delikatnie zabielona śmietaną, na warzywnym wywarze. Zapach unosi się po całej kuchni, pierwsi głodni ustawili się już w kolejce:) Zupę podaję z krótkim makaronem lub ryżem. Na talerzu dekoruję danie koperkiem lub natką. Smacznego SKŁADNIKI: 2 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 1 cebula kilka gałązek natki pietruszki łyżeczka vegety natur(...)pół, przesmażam ją na suchej patelni aż się zarumieni. Selera obieram i kroję w kostkę. W garnku układam warzywa i natkę, wlewam 1 litr wody, dodaję liście i ziele, gotuję na średnim ogniu do miękkości warzyw. Dodaję koncentrat, przyprawiam do smaku. na końcu wlewam śmietanę – do szklanki wlewam gorącą zupę do 1/2 jej wysokości, dodaję śmietanę, mieszam energicznie, wlewam
Zasmakuj Kuchniużyłam nowości od Russell Hobbs. Rozdrabniacz Chop & Blend Aura to urządzenie niezwykle funkcjonalne, z którym w mig przygotujecie zupy, sosy, salsy, pasty i wiele, wiele innych. Składniki: * 1 udko z kurczaka - całe * 2 marchewki * 1 pietruszka * nieduży kawałek korzenia selera * 3-4 ziarna ziela angielskiego * 2 liście laurowe * 1 puszka kukurydzy ( puszka o wadze 340 g, waga samej kukurydzy(...)Mięso umyć, ułożyć w garnku. Dodać obrane, umyte warzywa - marchew, seler i pietruszkę oraz przyprawy. Całość zalać 1 litrem wody - gotować około 60 minut. Udko wyjąć z rosołu. Kukurydzę dokładnie opłukać, na sicie pod bieżącą wodą - odsączyć. Wypłukaną kukurydzę dodać do rosołu drobiowo-warzywnego. Gotować kilka minut. Do ugotowanej zupy z kukurydzy, wlać śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem
kolorowotorcikowoZupa ogórkowa jest tradycyjną polską zupą. Przepis: 4l wody, 1skrzydełko, 1udko, słoik ogórków kiszonych ( waga samych ogórków to ok.420g ) 1duża pietruszka, kawałek selera, 4 duże marchewki, por, 6 średnich ziemniaków, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, ewentualnie kostka rosołowa ( w zależności od własnej potrzeby ) mąka, śmietana - nie koniecznie ( ja robię bez). Przygotowanie: Skrzydełko i udko zalać wodą i wstawić(...)wodzie z ogórków. Ewentualnie dolewać wody podczas gotowania. Przygotować warzywa. Selera dać jeszcze połowę mniej niż na zdjęciu. Obrane i umyte warzywa można przygotować w następujący sposób : marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, por drobno pokroić, ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka z gotującym się skrzydełkiem i udkiem.. Gdy ogórki i warzywa
W kuchni u MonikiWieczory już coraz chłodniejsze. Na rozgrzewkę zupa w kolorze zachodzącego słońa. Dyniowa. Składniki na 4 porcje: 80 dag dyni 3 szklanki bulionu warzywnego kawałek selera 40 dag ziemniaków 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany łyżka łuskanych pestek dyni lub słonecznika 10 dag boczku sól, pieprz gałka muszkatałowa Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na chrupko. Wyjąć. W pozostałym tłuszczu podsmażyć krótko
My simple kitchenaktywność na portalu: mikser ma nóż do kruszenia lodu,dzbanek 2 litrowy, szybko i doskonale miksuje koktajle, zupy, kawy mrożone i inne produkty - "zobacz TUTAJ:MMB1001 Mikser wolnostojący" do dzbanka miksera włożyć pokrojone pomidory, ogórki zielone, zabki czosnku, łodygi selera i pietruszki wlać wodę mineralną zimną, jogurt gęsty, sól, pieprz, wszystko dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach koktajl warzywny wlać
W Mojej Kuchni Lubiędynią i jarmużem . Zapraszam serdecznie do wspólnego gotowania. Niech nie przerazi Was ilość składników, tak jest najzdrowiej i najsmaczniej :) ORIENTALNA ZUPA KREM Z PIECZONYCH WARZYW ORAZ Z DYNIĄ PIŻMOWĄ Składniki: 3 marchewki 1 pietruszka 1 seler 2 pory 1 duża cukinia 1 niewielka dynia piżmowa 3 cebule 1 główka czosnku 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli(...)łyżeczka mielonej kolendry sól himalajska świeżo mielony czarny pieprz ok. 1,5 litra warzywnego postnego bulionu (opcjonalnie woda filtrowana) Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę, seler, pory, cebulę, paprykę czerwoną, dynię, cukinię kroimy na mniejsze części i przekładamy do dużej miski. Czosnek pozbawiamy zewnętrznej łupinki, nie dzielimy na ząbki. Warzywa lekko spryskujemy wodą i oprószamy delikatnie solą
Naturalna Kuchniaktóry podałam z kaszą, dzięki temu jest bardziej treściwy. Jarmuż z cukinią stanowią świetne połączenie.Można taką zupę zabrać do pracy i mamy świetny lunch i do tego zdrowy. 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g jarmużu 1 cukinia mała 3 gałązki selera naciowego sól, pieprz 200 g jogurtu greckiego 1/2 szklanki kaszy bulgur natka pietruszki olej rzapakowy Cebulę kroję(...)drobno i przesmażam na oleju, razem z czosnkiem. Dodaję pokrojoną cukinię, i łodygi selera i chwile dalej przesmażam. Na końcu dodaję liście jarmużu, wlewam półtorej litra wody i gotuję na wolnym ogniu około dziesięć minut. Z jarmużu wycięłam wcześniej grube łodygi, ich nie używam. Zupę miksuję blenderem, doprawiam solą, pieprzem, wlewam jogurt i schładzam w lodówce. Kaszę gotuję zgodnie
wesoła kuchniaprzepisie konkretnie nie podaję ile ma być dokładnie bulionu / wody. Zamiast śmietanki możecie dodać mleka. Gotową zupę można udekorować natką pietruszki, szczypiorem, bazylią, parmezanem, świetnie pasują także chipsy z warzyw, np. z pietruszki lub selera. Składniki: 4 pietruszki 3 ziemniaki 2 nieduże selery 1 nieduży kalafior 1 kalarepa 2 pory - tylko biała część(...)uznania liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie: 1. Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w średniej wielkości kostkę. Masło wrzucamy do głębszego garnka. Gdy się roztopi, podsmażamy na nim pietruszki, selera, kalarepę i ziemniaki. 2. Po chwili dodajemy różyczki kalafiora i białe części pora pokrojone w plastry. Na samym końcu wrzucamy posiekany czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę
Zasmakuj Kuchnisuszonych grzybów i pieczonych jabłek. Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w mundurkach wydobywa z nich cały smak i słodycz, którym potem nasiąka cała zupa w trakcie chłodzenia przez noc. Do tak przygotowanego barszczu nie trzeba dodawać ani grama cukru. W tym barszczu zaskoczyły mnie dwie rzeczy. Po pierwsze smak, który już był(...)porcji, ok. 1,5 l) 1,8 kg buraków 3 małe jabłka deserowe (Ligol, Rubin, Jonatan, Gala – ok. 380 g) 2 małe cebule 2 ząbki czosnku pół selera 2 duże marchewki 1 korzeń pietruszki 40 g suszonych borowików 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 20 ziarenek czarnego pieprzu 2,3 l wody sok z 0,5 cytryny
Moja DelicjaSiostry Marii". Dania i potrawy jednogarnkowe Siostry Marii to kolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na pożywne i sycące potrawy z jednego garnka, od gęstych, wieloskładnikowych zup zaczynając, poprzez różnego rodzaju gulasze, zapiekanki, kasze z warzywami, na klasycznym leczo czy risotcie kończąc. Siostra Maria Goretti Guziak należy do Zgromadzenia Sióstr Salawatorianek i od 50 lat , jako dyplomowany(...)włoszczyzny na tacce. Kalafior, który jest tylko moim pomysłem ,ugotowałam go na parze i dodałam pod koniec gotowania do zupy. Kiedy wywar z kaczki jest gotowy, odcedzamy go. Odstawiamy. Marchewki i ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Pora oraz selera kroimy w półplasterki. Cebulkę w piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju kokosowego i szklimy
Z Kuchni Do KuchniZupa jarzynowa Pyszna, zdrowa i sycąca zupa jarzynowa z różnymi warzywami. Uwielbiam takie zupy, dodaję, jeszcze jak mam, fasolkę szparagową i kapustę brukselkę. Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera kawałek pora 1 brokuł 1/2 kg ziemniaków 1/2 kalafiora 2,5 litra bulionu drobiowego Dodatkowo : listek laurowy sól pieprz natka pietruszki śmietana(...)warzyw, gdy będą prawie miękkie, gotować jeszcze przez około 6 minut. Śmietankę przelać do garnka, dodać mąkę, zmiksować. Następnie do śmietany, dodać gorącego wywaru, dokładnie razem wymieszać, wlać do zupy, gotować jeszcze chwilę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać zupę, posypaną natką pietruszki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia Danusizupa z kalafiorem składniki dla sześciu osób 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 cebula 2 łyżki masła 3 ziemniaki 2 łodygi selera 1 niewielki kalafior 2 l drobiowego wywaru 100 ml słodkiej śmietany domowe maggi według tego przepisu sól, pieprz szczypta rozmarynu natka pietruszki koperek(...)zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojone w kawałki łodygi selera, oraz pietruszkę i marchew pokrojone w kostkę ( lub w zapałki). Całość przesmażamy przez 2-3 minuty, a następnie wszystko zalewamy drobiowym bulionem. Zagotowujemy i dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki, oraz kalafiora podzielonego w różyczki. Zupę gotujemy przez dziesięć minut, po czym dodajemy do niej słodką śmietanę, sól
Miód i pieprz