zupa z selera - 5925 przepisów (strona:128/395)

Zakwas na barszcz czerwony 561

znam przepisy z nią jak i bez niej, w obu przypadkach zakwas wychodzi. Do zakwasu można również dodawać inne warzywa - marchewkę, pietruszkę, seler czy też zioła, jednak jeśli zajdzie taka potrzeba, można je dodać dopiero przy przygotowywaniu zupy. Jeśli jadacie barszcz czerwony w Wigilię, to obowiązkowo z dodatkiem takiego zakwasu! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym

Pora coś zjeść
Tradycyjny barszcz ukraiński 110

świątecznej "kulinarnej rozpuście" byliśmy spragnieni najzwyczajniej w świecie zupy! Z tego względu w tym tygodniu mamy dla Was niesamowitą dawkę witaminową, którą zamknęliśmy w tradycyjnym barszczu ukraińskim. Pędźcie jak najszybciej do sklepu, listę składników macie poniżej i zapraszamy do wspólnego gotowania. Tradycyjny barszcz ukraiński Składniki: Ćwiartka z kurczaka marchewka pietruszka kawałek selera kawałek pora 1/8 główki kapusty 3-4 ziemniaki(...)kwasek cytrynowy do smaku opcjonalnie: śmietana do zabielenia zupy Wykonanie:   Ćwiartkę z kurczaka umyliśmy, możemy zdjąć część skóry, aby bulion nie był bardzo tłusty. Przełożyliśmy do garnka, zalaliśmy 2 l wody, doprowadziliśmy do wrzenia na „wolnym ogniu”, odszumowaliśmy, dodaliśmy pokrojoną w kostkę  buraki, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, por, ziele i liście laurowe i gotowaliśmy 2 godziny. Następnie dorzuciliśmy

Sprawni w smaku
ZUPA POMIDOROWA Z KAPUSTĄ KISZONĄ 105

patelni lub rondlu rozgrzejcie masło klarowane. Wrzućcie cebulę i czosnek, kiedy staną się szkliste dorzućcie kiełbasę, seler naciowy i marchewkę, chwilę później drobno posiekaną kapustę kiszoną. Smażcie kilka minut. Kiedy ziemniaki staną się miękkie przełóżcie do garnka zawartość patelni. Zmniejszcie ogień i gotujcie zupę około pół godziny-do ugotowania warzyw. Dodajcie koncentrat pomidorowy, doprawcie solą, pieprzem i szczyptą cukru, jeśli

OliveandThyme
Zupa z kapusty pekińskiej 117

pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki kroimy na plasterki, pietruszkę, seler i ziemniaki w kostkę. Warzywa smażymy kilka minut na rozgrzanym, roztopionym maśle. Zalewamy bulionem, gotujemy na al dente, dodajemy przecier pomidorowy, zagotowujemy. Kapustę siekamy, dodajemy do zupy razem z mielonym kminkiem. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem. Przed podaniem posypujemy

R'n'G Kitchen
Zupa z fasolki szparagowej z ryżem 124

Bardzo aromatyczna warzywna zupa ,takie przypomnienie lata w te pochmurne dni. Składniki 500 g fasolki szparagowej (dla urozmaicenia zielonej i żółtej) marchew pietruszka mały seler 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki ryżu brązowego 1/2 puszki krojonych pomidorów wraz z zalewą 2 łyżki jogurtu greckiego 100 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek natka pietruszki 1 l zimnej wody mielona(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew ,pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zalewamy zimną wodą ,dodajemy fasolkę ,solimy ,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 min na małym ogniu. Czosnek obieramy i w całości podsmażamy na rozgrzanej oliwie ,zrumieniamy i kroimy w plasterki. Razem z pomidorami i ryżem dodajemy do zupy i gotujemy kolejne 20 min. Przecier pomidorowy dokładnie

R'n'G Kitchen
ZUPA – KREM Z KUREK Z KOPERKOWYMI PTYSIAMI 164

oczy, ale i podniebienie! Apetina po raz kolejny spisała się na medal! A jak przygotować taką zupę? Zobaczcie! SKŁADNIKI: ZUPA / KREM: * kurki – 250 g * cebula – 1 szt * bulion warzywny – 250 ml ( ugotowany wcześniej z marchwi, pietruszki, selera, pora ) * serek kremowy naturalny Apetina – 125 g * natka pietruszki i tymianek – 1 pęczek * masło -1 łyżka * kurkuma * sól(...)żółtko oraz mąkę – dokładnie mieszamy i wkładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy ozdobne ptysie na blachę wyłożoną papierem i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 10 minut. ZUPA / KREM: Kurki płuczemy, oczyszczamy z piasku. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz kurki – przesmażamy kilka minut, a następnie zalewamy bulionem ( kilka możemy odłożyć do dekoracji ). Dusimy

Ostra na Słodko
Aromatyczna zupa buraczkowa 128

jałowca użyte w przepisie.  Gorąco polecam tę pyszną, aromatyczną zupę buraczkową - jestem pewna że każdemu poprawi humor! :)  Aromatyczna zupa buraczkowa Składniki:  1 cebula posiekana w drobną kostkę 1 marchewka obrana i pokrojona w kostkę 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w plasterki 2 ząbki czosnku rozgniecione 2 gwiazdki anyżu kilka owoców jałowca kila ziarenek ziela angielskiego pół łyżeczki(...)pieprz kwaśna śmietana lub jogurt grecki do przybrania szczypiorek do przybrania (opcjonalnie) oliwa do smażenia Przygotowanie:  W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę, czosnek, marchewkę i selera naciowego. Smażyć przez chwilę od czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy - anyż, jałowiec, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i imbir, wymieszać i chwilę smażyć. Jeżeli warzywa mają zbyt sucho podlać niewielką

Codzienne Gotowanie
Kalafiorowa zupa odchudzająca na rumianku z ryżem i kurczakiem 148

herbatkę, której dzieci nie za bardzo chcą pić, a jeśli już to koniecznie solidnie posłodzone. Tutaj nie ma ani grama słodkiego, za to spora porcja leczniczego wywaru rumiankowego. Taka zupa w chłodne dni na bazie rumianku, podniesie nas na duchu i zdrowiu. Właściwości lecznicze rumianku chyba każdy zna: przeciwzapalne i rozkurczające, a przede wszystkim zalecany jest w zaburzeniach trawienia, przy(...)szczyptą soli. Po ugotowaniu wmieszać do niego kawałki kurczaka. Włączyć ponownie ogień pod bulionem dodać podzielony na różyczki kalafior, seler, cebulę, marchew. Dodaj sól i pieprz do smaku. Gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Zblendować. Nalać zupę na talerze a po środku umieścić kopczyk ugotowanego ryżu z kurczakiem

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zupa cieciorkowa z różnościami 106

Kolejna zupa, która wymyśla się sama w trakcie gotowania. Uwielbiam takie pyszne kombinacje! :) Składniki: 1,5 marchewki kawałek bulwy selera kawałek pora 2 łyżki masła 4 ziemniaki 2 łyżki suszonej słodkiej papryki w płatkach 2 litry wody 1 liść świeżego lubczyku sól 2 łyżki suszonych pomidorów 1 puszka 400 g ciecierzycy konserwowej pieprz kminek mielony suszona ostra papryka w proszku(...)posiekana zielona pietruszka Wykonanie: Włoszczyznę obrałam, opłukałam. Marchew i selera starłam na tarce z dużymi oczkami, ziemniaki pokroiłam w kostkę, pora drobno posiekałam. W rondlu rozgrzałam masło, wrzuciłam marchew, selera i pora, i smażyłam na wolnym ogniu aż warzywa zwiotczały. Dołożyłam ziemniaki i suszoną paprykę w płatkach, chwilę razem przesmażyłam i zalałam wrzącą wodą. Dodałam liść lubczyku i suszone pomidory

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa serowa z zielonej fasolki i zielonej papryki 144

Dzieci zachęcam do ich jedzenia za pomocą dodatków - domowych grzanek lub groszku ptysiowego. Dzisiaj na blogu zielona zupa z zielonej fasolki szparagowej, zielonej papryki z dodatkiem sera topionego. Pycha, polecam! Składniki: 1 opakowanie zielonej fasolki szparagowej 1 zielona papryka 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 3 ząbki czosnku 2 trójkąty wyrazistego w smaku sera topionego 1,5 litra bulionu(...)pół pęczka koperku i natki pietruszki sól i pieprz Paprykę i selera umyć. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa umieścić w garnku (również koper i pietruszkę), zalać bulionem i gotować do miękkości, dodając pod koniec serki topione. Gotować, mieszając do rozpuszczenia serków. Następnie zupę zmiksować. Dodać zioła i śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać

Czerwień i błękit
Wiosenna zupa ze szparagami i botwinką 199

dodatku bardzo smaczna. Moje buraczki były mikroskopijnej wielkości dlatego też kolor zupy mało buraczkowy. Wiosenna zupa ze szparagami i botwinką 12 szt szparagów 4 młode buraczki wraz z łodygami i liśćmi 6 młodych ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera koperek natka pietruszki łyżka soku z cytryny sól, pieprz 1 łyżeczka oliwy Warzywa myjemy dokładnie. Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki(...)oczyszczone ziemniaki kroimy na 4 części. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki - chwilę przesmażamy. Następnie zalewamy około 750 ml wody i zagotowujemy. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie dodajemy buraczki i sok z cytryny. A na końcu (ok. 4 minut przed końcem gotowania zupy) dodajemy szparagi. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koperek i pietruszkę. Smacznego

Miksturownik
Detoks - dzień 3 158

bałam się, że będę cały czas głodna, że będę pochłaniać niewiarygodne ilości warzyw. Przygotowałam się na to i w weekend zaatakowałam giełdę warzywną kupując po 10 kg buraków, marchwi, selera itd (także z przeznaczeniem na wyciskanie dużej ilości soków). Okazuje się jednak, że wcale nie jem objętościowo więcej niż zwykle i wcale nie jestem jakoś mega głodna. Dzisiejsza zupka(...)drugiej jednak strony czekam na to, bo to by oznaczało, że organizm się naprawdę oczyszcza. Może jutro? Dzisiejsze menu: Śniadanie: - zupa krem z buraków (doprawiona czosnkiem, pieprzem i suszonymi pomidorami jest pyszna i działa rozgrzewająco) - sok z botwiny, selera naciowego i jabłka - jabłko Obiad: - leczo warzywne (papryki w 3 kolorach, kalarepa, cukinia, cebula, czosnek i duużo ziołowych przypraw, dodatkowo przecier

pyszne zdrowości
Zupa krem marchewkowy z pomarańczami 114

Wyśmienita, lekka zupa krem o wyjątkowym smaku i aromacie. Wzbogacona groszkiem ptysiowym i serem feta. Składniki 1 kg marchwi 5 pomarańczy cebula 2 cm świeżego imbiru 2 piersi z kurczaka por,seler,pietruszka 1 łyżka kurkumy sól,pieprz gałka muszkatołowa kilka łyżek masła groszek ptysiowy ser feta pokrojony w kostkę Piersi pokroić na mniejsze kawałki. Dodać 1 … Czytaj dalej

gotuj ze mną
Kapuśniak na żeberkach 173

jedną z moich ulubionych zup. Kapuśniak z kiszonej kapusty, gotowany na żeberkach jest zupą idealną na jesienne i zimowe dni.  Składniki: 1 kg żeberek 1,5 kg kapusty kiszonej 3 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 30 ziaren pieprzu 1 por pół selera 1 marchewka 1 pietruszka sól do smaku 1 czubata łyżeczka kminku mielonego 1 duża cebula(...)sól do smaku i gotujemy na wolnym ogniu, do czasu, aż mięso zmięknie. Dodajemy pora, seler, marchewkę, pietruszkę i gotujemy 40 minut. Po tym czasie wyciągamy włoszczyznę. Wyciągamy mięso, czekamy aż przestygnie, oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do zupy. Kapustę odciskamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy. Jeśli kapusta jest bardzo

Smak mojego domu
Mój krupnik 218

wydaniu  - gotowana zawsze w  minimum 3 litrowym garnku - ze względu na duży popyt :) SKŁADNIKI  (na 3 litry zupy)   1 bardzo duże udko z kurczaka (lub 2 małe ) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek pora i selera 150 g kaszy jęczmiennej (12 czubatych łyżek) 1/2 szklanki śmietany (lub jogurtu naturalnego w wersji light :) ) sól, pieprz PRZYGOTOWANIE(...)warzywa i kurczaka. Odlewamy do garnuszka pół kubka wywaru. Dodajemy kaszę, solimy i pieprzymy do smaku. Obieramy udko i siekamy na małe kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze ok. 15 min., aż kasza zmięknie. Mieszamy odlany wywar ze śmietaną . Po odstawieniu garnka z kuchenki zabielamy lekko przestudzoną zupę

Moje Kuchenne Rewelacje