smacznego jajka. Niech radość i szczęście zagości w waszych serduchach. Aksamitna zupa kremowo chrzanowa. Moja rodzina uwielbia wersję z pieczonymi ziemniakami i kiełbaską. Można dodać oczywiście też gotowane. Na Wielkanocnym stole goście będą się zajadać a jest bardzo prosta do zrobienia. 1 por biała część 1/3 selery dużej 1 cebula 2 ząbki czosnku 800 ml bulionu warzywnego sól, pieprz(...)dalej przesmażam ale nie mają się zbrązowieć. Na końcu dodaję obraną i startą na tarce seler. Zalewam bulionem, dodaję liść laurowy, ziele i gotuję na wolnym ogniu około 15 minut. Na końcu dodaję chrzan tarty i miksuję blenderem. Do śmietany dodaję dwie łyżki zupy, mieszam i dopiero wlewam do zupy. Już nie gotuję. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i natką. Podaję
wesoła kuchniaziemniaków 250 g kurek (świeżych lub mrożonych) 150 - 200 g śmietany do zupy 18% 2 łyżki siekanej natki pietruszki 2 łyżki siekanego koperku 1,5 łyżeczki suszonego majeranku sól i świeżo zmielony pieprz do smaku SKŁADNIKI NA BULION WARZYWNY: 2 l wody 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 10 cm kawałek pora pół cebuli 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela(...)pieprz WYKONANIE: BULION WARZYWNY: Do garnka wlej wodę, dodaj obrane ze skórki: marchewki, pietruszkę i seler (wszystko w całości), a także oczyszczony por, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie, wsyp sól i pieprz do smaku. Gotuj bulion około 40 minut do miękkości warzyw. ZUPA: W garnku rozgrzej masło z oliwą i zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dorzuć do tego
Słodko-Słony Świat IlonySycąca kremowa zupa z buraków podawana z kleksem gęstej śmietany i szcypiorkiem, smaczna na ciepło i zimno. Składniki: 5 buraków ziemniak marchewka 1/2 selera cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz sok z cytryny oliwa lub olej szczypiorek gęsta śmietana Cebulę i czosnek drobno pokroić. Buraki i pozostałe warzywa obrać i pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej(...)cebulę. Wrzucić czosnek i pozostałe warzywa i całość przesmażyć. Zalać wodą nieco ponad poziom warzyw i gotować pod przykryciem około 30 minut. Zmiksować zupę na gładko i doprawić. Podawać z dużym kleksem śmietany i posiekanym szczypiorkiem
wyzwania kuchennePanowie kręcili nosem na jej kolor i oczywiście narzekali na brak mięsa, ale cóż kuchnia serwowała dzisiaj zupę cukiniową z grzankami czosnkowymi więc kto głodny to do łyżek :). Składniki: 3 małe cukinie lub 1 duża 2 marchewki liść selera mała pietruszka 2-3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz olej Grzanki: 4 kromki chleba bez skórek(...)się zeszkli dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy razem kilka minut, aby ziemniaki też się przyrumieniły. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę oraz marchewkę, pietruszkę i seler, zalewamy wodą, dodajemy sól i pieprz, dusimy razem przez ok. 30 minut. 3. Rozgotowane warzywa dokładnie blędujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku i jeszcze chwile razem gotujemy. 4. Kromki chleba
Apetyczna babeczkaDziś pyszny klasyk wśród zup- zupka jarzynowa z dodatkiem smacznych, chrupiących chipsów z dyni. Składniki: Kawałek dyni ½ kg brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 1 kalarepka ½ selera ½ pora Sól Pieprz Liść laurowy ½ szklanki śmietany 1 łyżka mąki Wykonanie: Dynię obrać, pokroić na kawałki, następnie w cienkie plasterki (wiórki). Obsuszyć w piecu lub w suszarce do warzyw. Brukselkę dokładnie oczyścić, umyć(...)pokroić z resztą warzyw. Zalać 4 szklankami wody, posolić do smaku i gotować około pół godziny. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką i z odrobiną gorącej zupy- zagotować. Podawać np. z chipsami dyniowymi
Tradycyjna KuchniaDzisiaj przygotowałem dla wszystkich użytkowników tego urządzenia wpis Zupa ogórkowa (Thermomix) , dzięki niemu przygotujecie bez problemu moją ulubioną zupę, no może ex aequo z Żurkiem 🙂 Owszem uwielbiam kwaśne zupy 🙂 Składniki: 250 g kiszonych ogórków + sok z kiszenia ogórków 1 marchewka 1 mały korzeń pietruszki kawałek selera 1,2 l wody 200 g mięsa udka(...)Krok 5: Ziemniaki gotuj jeszcze 15 minut/100 stopni C/obr. wsteczne 1 do miękkości, dodaj rozdrobnione ogórki kiszone. Gotuj jeszcze kilka minut, aż smak ogórków przeniknie do zupy. Krok 6: Następnie wlej śmietanę z rozbełtanym żółtkiem, zwiększ na czas wlewania obroty ( obr.2 ) aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Dodaj posiekany koperek, dopraw solą, pieprzem
kuron.com.plZacznijmy od zupy kremu z pora, która rozgrzeje Was delikatnym smakiem i wprawi w wiosenny i pogodny nastrój! Zupa krem z pora Przepis na 6-8 porcji Potrzebujemy: 3 średniej wielkości pory 2 pietruszki 2 marchewki spory kawałek selera 4 ziemniaki 1 cebulę 2 ząbki czosnku natkę pietruszki Przyprawy: 4 liście laurowe 5 ziel angielskich kilka liści lubczyku kilka(...)rzymskiego olej pieprz ziołowy, pieprz i sól Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Z porów zrywamy wierzchnie liście, kroimy białą i zieloną część w plastry. Marchewkę, pietruszkę, cebulę, seler i ziemniaki kroimy w mniejsze części. Czosnek, pietruszkę, lubczyk oraz bazylię drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone warzywa. Wszystko smażymy i dusimy razem. Całość zalewamy wodą
Bananowe Polemoja ulubiona zupa. Uwielbiam ją, mogłabym ją jeść codziennie i nigdy mi się nie znudzi. Dużo koperku, dużo buraczków i cóż więcej do szczęścia potrzeba? ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true }); Botwinka składniki: 2 udka z kurczaka 2 pałki z kurczaka duży pęczek botwinki 2 buraki 1/2 selera 3 marchewki(...)Kurczaka myjemy, zalewamy zimną wodą i nastawiamy na wolny ogień. Zbieramy szumowiny. Następnie dodajemy obraną marchewkę, por, buraka, seler i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny wywar. Odcedzamy. Marchewkę i buraka kroimy w paseczki i dodajemy do zupy. Liście botwinki kroimy na 1 cm wielkości, dodajemy do zupy, koperek drobno siekamy. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut
Delusional Trinejakże polskiej, smacznej propozycji obiadowej. Zdecydowałam się na kapuśniak na wędzonce, bo lubię jej smak w zupach. Wyszedł bardzo smaczny, więc szczerze polecam ten przepis! Składniki: 250g żeberek wędzonych 500g kapusty kiszonej 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) 1/2 selera 3 duże ziemniaki 200g boczku 2 małe cebulki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela
Raj dla Podniebieniawarzyw z dodatkiem....wątróbki. Wpadłam na taki pomysł podczas przeglądania zawartości lodówki, a że uwielbiam wątróbkę to zupa z nią bardzo mi smakowała. Była tak syta, że wystarczyła za cały obiad. Składniki: 1/2 kalafiora 3 duże ziemniaki cebula korzeń pietruszki korzeń selera duża marchew 4 łyżki zielonego groszku 400 g wątróbki drobiowej 3 łyżki śmietanki 12% z kartonika sól(...)liść laurowy Warzywa obrać. Pietruszkę i selera zostawić w całości, resztę pokroić w kostkę, kalafiora podzielić na mniejsze różyczki. Wszystko razem podsmażyć na maśle. Zalać dwoma litrami wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować około pół godziny. Wątróbkę oczyścić, wypłukać pod zimną wodą. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do zupy. Dodać przyprawy. Gotować około kwadransa. Przed podaniem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaLetnia zupa o bardzo delikatnym smaku. Kwaskowa. Zapach obłędny. Polecam! Potrzebujemy: 2 łyżki oleju 4 szalotki 2 marchewki 2-3 łodygi selera naciowego 250g piersi z kurczaka 2 cytryny 1,5 litra wody lub rosołu drobiowego ( tylko nie z kostki!!!) sól i biały pieprz 150g śmietanki 200g połamanego na kawałki spaghetti natka pietruszki do ozdoby W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy(...)poszatkowaną szalotkę, marchew pokrojoną w talarki oraz cienko pokrojony seler a także pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Duśmy przez około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Bardzo cienko obieramy cytryny, pozbywamy się białej skórki jeżeli obraliśmy zbyt grubo. Do garnka dokładamy skórkę i sok z cytryn, zalewamy całość rosołem lub wodą. Gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Aromatyczna i pyszna zupa zadowoli podniebienie nie jednego smakosza. Dodatek gałki muszkatołowej i pomarańczy nadaje jej egzotycznego posmaku. Składniki - 400 g marchewki - 200 g ziemniaków - 100 g selera - masło - 2 jabłka - starta skórka i sok z ½ pomarańczy - 2 ząbki czosnku - 2 duże cebule - ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej - 1 l bulionu warzywnego - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu(...)Wykonanie Cebulę i czosnek posiekać. Ziemniaki, marchew, seler i jabłka pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć w dużym garnku na maśle aż się zezłoci. Dodać pokrojone składniki. Smażyć ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Skórkę i sok z pomarańczy dodać do warzyw. Dusić ok. 5 minut. Zalać bulionem i gotować 20 minut. Zupę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować
Świat Smakuzawsze się uda i wyjdzie pyszny. Oto moja recepta na najlepszy lek na przeziębienie i najpyszniejszą zupę. Składniki: 3 udka kurczaka 2 skrzydełka kurczaka 1 szyjka indyka 2 marchewki 1 cebula 2 pietruszki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie kawałek selera kawałek pora 4-5 suszonych podgrzybków nać pietruszki- 1/2 pęczka kawałek kapusty włoskiej- akurat ja tym razem nie użyłam(...)umyte warzywa: cebulę (w łupinach) marchew, seler, por, pietruszkę, nać pietruszki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Przyprawiamy całość delikatnie solą i pieprzem. Dodajemy również suszone podgrzybki. Całość gotujemy 1,5-2 godziny na małym ogniu, rosół ma delikatnie pyrkać. Po tym czasie wyciągamy z rosołu warzywa i mięso oraz doprawiamy zupę solą i pieprzem. Przed podaniem warto posypać
Mango Papajakulki liście laurowe 2 liście sól i pieprz do smaki cukier 1 i 1/2 łyżki kucharek naturalny do smaku suszona natka pietruszki 3 łyżki śmietana 18% do zup i sosów 1/4 szkl. mięso mielone wieprzowe z szynki 300 g. pomidory z puszki krojone Łowicz 1 puszka koncentrat pomidorowy Łowicz 2 łyżki sól, pieprz(...)seler, cebula, korzeń pietruszki, kapusta, gałązki lubczyku i natki pietruszki. Dodajemy grzyby suszone, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa zmiękną wyciągamy je wraz ze skrzydełkami. Dodajemy passatę classica Łowicz oraz koncentrat pomidorowy Łowicz. Gotujemy na małym ogniu 20 min. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem, kucharkiem i suszoną natką pietruszki. Gdy odstawimy zupę
Kuchnia Paulettesczosnku 2 jajka sól pieprz Przygotowanie Żeberka i drobno pokrojoną marchew, pietruszkę i seler zalałem serwatką, doprowadziłem do wrzenia, gotowałem do miękkości. Mąkę zmieszałem z mlekiem, dodałem do gotującego się mięsa i warzyw. Cebulę przekroiłem na pół, opiekłem, dodałem do zupy. Czosnek roztarłem razem z solą i pieprzem, dodałem do zupy. Ugotowane jajka na twardo przekroiłem
R'n'G KitchenSKŁADNIKI 1 udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek korzenia selera 3 ząbki czosnku 2 suszone papryczki chilli sól, pieprz sos sojowy 3-4 plasterki imbiru (lub płaska łyżeczka imbiru mielonego) 3-5 łyżek sosu sojowego ziele angielskie liść laurowy + makaron (można użyć gotowego makaronu) 1 szkl mąki pszennej 1/3 szklanki wody niepełna łyżeczka sody oczyszczonej DODATKI(...)patelni aż skórka będzie rumiana. Do garnka wkładamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę (opaloną), podsmażone udko i przyprawy (ziele, sól, liść). Gotujemy tak, jak standardowy rosół. Gdy się trochę pogotuje dodajemy papryczki chilli, imbir, posiekany czosnek oraz sos sojowy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zupa powinna być wyrazista w smaku, lekko pikantna i orientalna. Gotową zupę można
Gotowanie jest łatwedziś, niż talerz gęstej, parującej zupy. Dziś na stole barszcz po ukraińsku - z dużą ilością warzyw, fasola i pomidorami oraz obowiązkowo z keksem kwaśnej śmietany. Uwierzcie mi -marzycie o tej zupie:) Warto ugotować cały gar bo najlepsza jest dzień, dwa po ugotowaniu. Barszcz po ukraińsku Składniki: kawałek pora 2 marchewki pietruszka kawałek selera 5 małych buraków kawałek(...)pietruszkę, selera i buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę posiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i oliwę, dodać warzywa i podsmażyć mieszając ok 10 minut. Dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Zalać wodą (wody musi być ok 4-5 cm powyżej warzyw) gotować 15 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę - dodać do zupy i gotować
Smaczny zeszytwypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Pikantna zupa z zielonej soczewicy i kiełbasy Składniki. 15 dkg ziaren zielonej soczewicy 20 dkg pikantnej kiełbasy paprykowej 1,5 l wody 1 duża pietruszka 2 duże marchewki 1/2 średniej wielkości selera pęczek świeżego koperku mały kubeczek kwaśnej śmietany (bez laktozy) 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka(...)rumienić dodać do niej wodę a następnie pokrojone w kostkę warzywa tj. marchew, selera i pietruszkę. Marchew i pietruszkę można także pokroić w krążki. Następnie do warzyw dodać soczewicę odlaną z wody, w której uprzednio się moczyła. Dodać także pomidory w puszce. Zwiększyć ogień i doprowadzić zupę do wrzenia. Kiedy zupa zaczyna się gotować, przykryć garnek pokrywką i gotować wolno
mecooksZupa pomidorowa, to klasyk. Podana z ryżem, makaronem, czy kaszą jaglaną smakuje zawsze pysznie. Dzisiaj proponuję wam zupę- krem z kaszą pęczak, bardzo sycąca i niesamowicie aromatyczna. A wy z czym najbardziej lubicie? 2 marchewki 1 duża cebula kawałek selera pietruszka 2 puszki pomidorów ziele angielskie 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki masła(...)pomidory i duś około 10 minut. Warzywa obierz, pokrój,wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj ziele angielskie i gotuj do miękkości. Następnie zawartość patelni dodaj do zupy i gotuj jeszcze 5 minut. wyjmij ziele angielskie a zupę zmiksuj na gładki krem- jeśli lubisz. Całość dopraw do smaku, podawaj z ugotowaną kaszą pęczak. Smacznego
Kukuleczkitemu zupa jest zabielona, nie ma grudek i ma mniej kalorii A teraz zapraszam na zupę szpinakową. Drukuj Zupa ze świeżego szpinaku window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1,5 l bulionu 2 łyżki masła 1 spora marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 200 g szpinaku po 1 jajku na osobę 1 szkl. mleka Wykonanie Warzywa obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej
Mieszam w Garnku