szykujecie się do gotowania zupy rybnej to dobrze wcześniej przygotować sobie taki esencjonalny bulion rybny. Nasz przygotowaliśmy na bazie jesiotra, którego dostaliśmy podczas warsztatów z Lidl Polska na Stawach Milickich Składniki: - 400 g ryb (kręgosłupy, głowy, ogony) – my użyliśmy jesiotra - 1,5 l wody - 2 marchewki (170 g) - 1 pietruszka (80 g) - 1/2 selera (190 g) - 1 cebula(...)się szumy to je delikatnie zbieramy. Czas gotowania ok. 60 minut . Po tym czasie odcedzamy nasz wywar i powstaje nam piękny i klarowny bulion, który jest świetną postawą do zup rybnych. Smacznego
Kuchenne Wariacjeprzeciwutleniaczem. Przepis pochodzi z książki "Tylko zupy" Wydawnictwa Buchmann W książce znajdziecie 69 przepisów na odtruwające zupy! Składniki na 2 porcje połowa drobno siekanej kapusty 2 marchewki pokrojone w małą kostkę 1 ziemniak obrany i pokrojony w kostkę 1 gałązka selera naciowego pokrojona w słupki 1 rozdrobniona czerwona cebula puszka pomidorów (kawałki) ok.600 ml bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy(...)oliwek i przez 3 minuty podsmażaj cebulę. Włóż kapustę, marchew, ziaemniaki i seler. Dobrze wymieszaj. Dodaj pomidory. Przykryj i gotuj przez 10 minut. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około pół godziny. Dopraw do smaku. Po ugotowaniu zblenduj na gładki krem. Zupę podałam z mango i czarnuszką, która dodatkowo ubogaciła ją o cenne składniki odżywcze. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniZupę ogórkową lubicie z ziemniakami czy z ryżem? Ja preferuję z ziemniakami, ale wersja z ryżem dobrze smakuje również na drugi dzień. Składniki: 1 skrzydło z indyka lub 3 skrzydełka z kurczaka 1/2 selera 1 mała pietruszka 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula 2/3 szklanki suchego ryżu (długoziarnisty lub arborio) 4 ogórki kiszone 1 łyżka mąki 2/3 szklanki(...)posiekany koperek i ugotowane ogórki razem z wywarem. Można również dodać nieco posiekanej natki pietruszki lub naci selera. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Mąkę rozprowadzić w śmietance, zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Mięso z można obrać ze skóry i kości, pokroić drobno i dodać do zupy. Podawać
Czerwień i błękitzrobiłam. Do tego por, papryka, mrożonki (wymiatanie z zamrażarki), koncentrat i musztarda i nie tylko efekt smakowy świetny, ale też zupa fajnie zagęszczona :) pyszna i pożywna! Polecam na sycący obiad jednodaniowy. Można też ugotować na wywarze mięsnym. Składniki: 1/4 selera 1 duża pietruszka 1 marchewka 1/2 szkl. włoszczyzny mrożonej 1/2 szkl. groszku z marchewką 1 duży por (zielona część(...)się wodą wkładamy seler, pietruszkę i marchewkę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz czarny mielony. Gotujemy aż warzywa będą prawie miękkie - wtedy dokładamy mrożoną włoszczyznę i marchewkę z groszkiem. Po kilku minutach posiekany por, a po chwili pokrojoną w kostkę paprykę i obrane ząbki czosnku. Cebulkę siekamy, szklimy na oleju rzepakowym i dodajemy do zupy. Gdy warzywa będą miękkie
Kolorowy Przepisownikjarzynową z kapustą. Zupa jest pyszna, bardzo aromatyczna, wprost idealna na jesienne i zimowe dni. Czujemy w niej delikatne smaki ziemniaka i kapusty oraz słodycz marchewki. Składniki: porcja rosołowa 3 skrzydełka 3 liście laurowe 14 ziaren ziela angielskiego 14 ziaren pieprzu 2 czubate łyżeczki Vegety domowej roboty sól do smaku 1 pietruszka 1/2 pora kawałek selera 40 dag kapusty(...)minut. Po tym czasie wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, Vegetę. Gotujemy kolejne 30 minut, a następnie wrzucamy pietruszkę, pora, seler, sól. Po kolejnych 30 minutach wyciągamy mięso i włoszczyznę. Kapustę kroimy w drobne, krótkie paseczki i wrzucamy do zupy. Marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy, gdy kapusta jest lekko miękka. Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy
Smak mojego domuZupa z soczewicy jest idealna dla dzieci - zdrowa i pożywna, jako szybki obiad po szkole :) A Wy możecie zapakować ją w pojemnik i odgrzać sobie następnego dnia w pracy :) SKŁADNIKI: 2 litry wody 1 duża cebula 5 łyżek oliwy z oliwek 800 g ziemniaków 2 średnie marchewki 1 pietruszka 0,5 średniego selera 8-10 cm kawałek pora 1 szklanka(...)się wody. Pokrój obrane ze skórki warzywa: ziemniaki w większą kostkę, marchewkę w półksiężyce, por w talarki, pietruszkę i seler w 1,5-2 cm cienkie słupki. Możesz warzywa również (oprócz ziemniaków) zetrzeć na tarce, jeśli wolisz. Do zupy dodaj pokrojone warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj je około 4-5 minut. Po tym czasie
Słodko-Słony Świat IlonyBogactwo smaków zniewala w tej zupie! Myślę, że wielbiciele kuchni orientalnej będą zachwyceni... P.S. Niech Was nie zniechęci długa lista składników - ta zupa jest warta przygotowania! Składniki: Rosół: 2 udka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kawałek pora 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziela angielskie pieprz - ziarna Pozostałe składniki: 1 filet z kurczaka(...)garnka i zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane i opłukane warzywa: marchewki, pietruszkę, selera, pora, cebulę oraz ząbki czosnku. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem 1,5-2 godz. Po tym czasie, wyjmujemy na talerz udka oraz wszystkie
Kuchnia MagdaLenybędziemy potrzebowali dużego garnka – na ok. 4-5 litrów wody :) Następnie do wywaru dodajemy warzywa, wyciągając wcześniej golonkę. Pora, pietruszkę i selera dodajemy w całości. Marchewkę natomiast kroimy w półplasterki i również dodajemy do garnka. Do zupy dodajemy również przesmażoną kiełbasę z boczkiem. Do smaku dodajemy 6 ziarenek ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Wywar gotujemy przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!odwiecznego problemu: pomidorowa z ryżem, czy z makaronem? Babcina pomidorowa z tartym ciastem Składniki: 1-2 kości schabowe 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 małego selera 2 łodygi selera naciowego kilka gałązek lubczyku (można pominąć) 3-4 liście laurowe 6-8 ziarenek ziela angielskiego 6-8 ziarenek pieprzu czarnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18% sól(...)ogień na średni, żeby woda tylko delikatnie bulgotała. Później dorzucamy obraną marchewkę, pietruszkę i seler. Następnie dodajemy łodygi selera, lubczyk, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Całość solimy, na początku około łyżką soli. Gotujemy na średnim ogniu około 1-1,5 godziny. Po tym czasie zupę przecedzamy zostawiając sam czysty bulion. W rondelku roztapiamy masło. Następnie dodajemy do niego koncentrat
PatiGotujeostatnim czasie mam coraz większą ochotę na zupy krem. Konsystencja kremowa oraz ewentualne dodatki sprawiają, że danie staje się bardziej atrakcyjne. Krem jarzynowy z imbirem 2 cebule 3 marchewki 2 korzenie pietruszki połowa korzenia selera 4 ziemniaki 2 liście laurowe kilka różyczek kalafiora kilka fasolek szparagowych bulion (3 szklanki) sól, pieprz ziele angielskie imbir (korzeń) przyprawa słodka papryka(...)ząbki czosnku Dodatki: grzanki, słonecznik łuskany Warzywa: cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę, seler oraz ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Gotujemy w bulionie razem z liściem laurowym oraz zielem angielskim (ja gotowałam w 2 szklankach bulionu, aby pozostałą częścią regulować gęstość zupy na końcu gotowania) dopóki nie będą miękkie. Dodajemy fasolkę oraz kalafiora. Gotujemy. Przyprawiamy słodką papryką, solą oraz pieprzem
Kuchnia moimi oczamikminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem 20 min. Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy, gotujemy 15 min pod przykryciem. Następnie wrzucamy makaron, gotujemy do jego miękkości. Całość doprawimy kminkiem
R'n'G Kitchenpatelni rozpuścić 1 łyżkę masła dodać pokrojony por chwilkę podsmażyć Dodać ziemniaki seler i pietruszkę pokrojone w kostkę podsmażyć chwilę 2. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka zalać ok 2,5 litra wody gotować aż warzywa zmiękną 3. Miękkie warzywa zmiksować w zupie dodać jogurt wymieszany z śmietaną zagotować ponownie doprawić solą i pieprzem 4. Na patelni rozpuścić
W królestwie smaków BeatyUwielbiam zupy. Dziś postanowiłam zrobić zupę pomidorową z makaronem muszelki na wywarze z warzyw. Idealna zupa dla osób , które nie jedzą mięsa. Polecam :) SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: ➤2 Marchewki ➤2 Łodygi Selera naciowego ➤1 Pietruszka ➤3 łyżki drobno siekanej natki pietruszki ➤250 g makaronu muszelki ugotowanego ➤500 ml przecieru pomidorowego ➤ 3 łyżki koncentratu pomidorowego ➤sól(...)dodaję koncentrat. 5. Doprawiam solą i pieprzem oraz lubczykiem. 6. Dodaję marchewkę ugotowaną i pokrojoną w plastry lub kostkę. 7. Dodaję do miski makaron , wlewam zupę oraz posypuję świeżą natką pietruszki. SMACZNEGO
Gotowanie Patki