zupa z młodej kapusty - 582 przepisów (strona:29/39)

Staropolska ściągawka wigilijna 198

święta w każdej polskiej rodzinie lub co jest chlubą polskiej kuchni? A co należy do żelaznego menu młodych ludzi? Zapraszam Was do ciekawej, nieco zabawnie brzmiącej dziś lektury kilku wigilijnych definicji, zaczerpniętych z Leksykonu Sztuki Kulinarnej (1983) Barszcz - zupa sporządzana na wywarze z buraków i często kości, zakwaszana kwasem burakowy; b. może być czysty i zabielany; czysty może być(...)farszów zawijanych w sparzone liście świeżej kapusty lub w liście kapusty kwaszonej. Groch - odgrywał w kuchni polskiej dużą rolę, zwłaszcza w czasach gdy nie znano ziemniaków. Ale i dzisiaj grochówka na wędzące z majerankiem lub roztartym czosnkiem, puree grochowe z golonką wieprzową, a nawet kapusta z grochem należą do żelaznego menu ludzi młodych, pracujących fizycznie. Kutia - tradycyjna, zwłaszcza

Tradycyjna Kuchnia
Jak zrobić zakwas z buraków ? 242

lecie nie, gdyż wtedy na naszym stole gości świeża botwinka i młode buraczki. Teraz właśnie przyszła pora aby uzupełnić jego zapasy. Bo to naturalny, zdrowy i bogaty w witaminy i minerały, napój, nie powinien być wykorzystywany tylko raz w roku! Kiszone buraki tak jak kiszona kapusta, czy kiszone ogórki mają dużą ilość witaminy C i B (więcej niż(...)smak zakwasu nam odpowiada. Około 7 dnia zakwas odcedzam i przelewam do butelek ze szklanym kapslem. Zakwas buraczany przechowujemy w lodówce kilka tygodni i wykorzystujemy na bieżąco do zup, czy napojów. U nas nigdy na zakwasie nie pojawiła się pleśń, dlatego, że pilnujemy aby chleb był na prawdziwym zakwasie, ale również pilnujemy aby nic nie wystawało ponad powierzchnię płynu. Można

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
The best of 2017 215

rzodkiewki Zupa grzybowa z suszonych grzybów Świateczna, drożdżowa gwiazda z makiem Koktajl z jagodą kamczacką Pełnoziarnisty chleb orkiszowy. Dieta - szybka przemiana " Dieta szybka przemiana" Haylie Pomroy Najłatwiejsze ciasto na pierogi. Pierogi z ziemniakami i kiszona kapustą Oponki serowe - prosty przepis Galaretka z kurzych łapek Dużą popularnościa cieszyły się również przepisy na domowe przetwory: pikantny sos pomidorowo-paprykowy, młoda kiszona

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos z cukinii z kiełbasą 82

posiekane ząbki czosnku 1 niewielka marchewka pokrojona w kostkę 2 czerwone papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę (można wcześniej podpiec i zdjąć skórkę) około 1 -1,5kg młodej cukinii pokrojonej w kostkę 350g kiełbasy, pokrojonej w półplasterki 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego woda, wywal mięsny lub jarzynowy do podlania bigosu (tyle, ile będzie potrzeba) 1 łyżeczka tymianku(...)letnie warzywa. Jest to danie szybkie i wyjątkowo proste do zrobienia. A do tego wszystko gotuje się w jednym garnku.  Bigos można też zrobić z pieczarkami, młodą kapustą, a zamiast kiełbasy dodać pokrojoną w kostkę karkówkę albo łopatkę wieprzową.  Oto kilka innych przepisów na cukinię, które mogą Ci się spodobać: Sałatka z grillowaną cukinią, pomidorami i fetą

Moja Książka Kucharska
Letni obiad z chłodnikiem, fasolką, szparagami i niemieckim winem 140

cytrusowymi i beczkowymi nutami. Winiarnia: Weingut Zimmerlin 2016 Spätburgunder trocken Chłodnik z kapusty i kalarepy z serem halloumi Składniki: 2 kalarepy – obrane i pokrojone w 1 cm kostkę zalewa do gotowania kalarepy: 2 łyżki masła, łyżka cukru, łyżeczka soli, łyżeczka kurkumy ćwierć główki młodej kapusty – drobno pokrojone i posolone pęczek koperku – posiekany 2 łyżki posiekanej(...)wierzchu podsmażoną cebulę dymkę, i halloumi. Dekorujemy łyżką soku z buraka i paskami rzodkiewki. Wine Pairing: Ponieważ tylko głupie nie piją przy zupie, chłodnik połączono z wytrawnym Rieslingiem znad Mozeli, który dobrze podkreślił fakturę i świeżość młodych warzyw. Winiarnia: Weingut Quint 2017 Riesling trocken Wintricher Großer Herrgott Quintessenz Do kupienia u: Lecker M. Kielanowski Sałatka z fasolki szparagowej, ananasa

Ugotowane pozamiatane
Surówka z kalarepy z czarnym sezamem 227

Doceniona już w starożytnym Rzymie, gdzie nazywana była kapustą pompejańską – kalarepa . Należy (razem z kapustą, brukselką, kalafiorem, brokułem i jarmużem) do rodziny warzyw kapustnych. Młode kalarepy są chrupiące, delikatne w smaku, słodkawe, dlatego najlepiej jeść na surowo, np. pokrojone w plastry. W takiej właśnie postaci zachowują najwięcej wartości odżywczych. Natomiast te starsze, które są twardsze, świetnie sprawdzają(...)się na ciepło. Można je gotować, zapiekać i dusić. Można również wydrążyć środek i faszerować. Ponadto kalarepa nadaje się do zup, surówek czy zapiekanek. Surówka z kalarepy z czarnym sezamem. Składniki: - 2 średnie kalarepy - kawałek marchewki - 1 jabłko - 2 ząbki czosnku - różowa sól himalajska - skórka i sok z ½ cytryny - 1 łyżka sosu sojowego (light) - 1 łyżka wina ryżowego Mirin (można

mojewypiekiinietylko
Przepis na Rosół Drobiowy 271

wiele osób dodaje do rosołu lubczyk, maggi lub kostkę rosołową ja staram się nie dodawać tych przypraw za to dodaję do rosołu jeżeli akurat mam suszone grzybki i kawałek kapusty włoskiej. Ale i tak jestem pewna że każdy rosół jaki ugotujemy i tak jest tym najlepszym bo ugotowanym przez nas samych. Będziemy potrzebować: 3 litry wody 1 kura rosołowa(...)jeżeli lubimy możemy dodać: kawałek kapusty włoskiej lub młodej – około 120 g 2 grzybki suszone zielenina do posypania rosołu na talerzu Link do filmu z przygotowania: Rosół drobiowy Przygotowanie: Umytego kurczaka wkładam do garnka. Dodaję pieprz ziarnisty, listek laurowy, suszone grzybki. Dodaję oczyszczone i umyte warzywa, warzywa kroję na mniejsze kawałki (oprócz kapusty którą dodaję w jednym kawałku

Uwaga Babcia Gotuje
KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ/BIAŁEJ KAPUSTY. Z POMIDORAMI 79

Parzycha, parzybroda, zupa bieda, kapuśniak ... określeń tyle ile w Polsce regionów 😊 Ale ile określeń, tyle pewnie sposobów gotowania tej pysznej zupy. Bo można gotowac ją dosłownie na wszystkim, co mamy pod ręką. Ja bardzo lubię gotowaną na skrzydle z indyka, albo na wędzonych kościach, albo na porcji rosołowej z dodatkiem kilku skrzydełek (które jako miłośniczka mięsa z kością, po ogotowaniu, namiętnie(...)tylko propozycją 😃 i nie trzeba ściśle trzymać się składników czy proporcji 😉  Składniki: 1 porcja rosołowa 2 udka 3 skrzydełka 1 kość schabowa wędzona 1/2 główki białej kapusty/ włoskiej kapusty/ młodej kapusty/stożkowej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część 1 pora 3 ziemniaki ziele angielskie liść laurowy sól pieprz szczypta ostrej papryki ewentualnie kminek

Walijskie Pichcenie
Menu na tydzień: Warzywne obiady na lato 131

Szparagi, botwinka, pomidory, młode ziemniaki, truskawki – sezon na nowalijki w pełni. W tym roku zaczął się strasznie późno, dlatego tym bardziej trzeba z nich korzystać, gotować, jeść na surowo, w sałatkach i zupach. Obiady na lato Dzisiaj chcemy Wam pokazać do u nas było na stole w ubiegłym tygodniu. Mamy nadzieję, że nasze przepisy i pomysły(...)wskazują słusznie: jak mam to podać dziecku. Co do pierwszej opinii to zupełnie z nią zgodzić się niesposób. Micha warzyw może być daniem nie mniej sycącym niż schabowy z kapustą. Jeśli chodzi o dzieci, to tutaj pełna zgoda. Nasze obiady na lato, naszego syna nie przekonują:: Choć makaron z krewetkami zjadł, podobnie jak sadzone z ziemniakami (ale bez bobu

Niedzielny kucharz
Zupa z młodej kapusty 285

Jest młoda kapustka więc na stole nie może zabrakąć zupki z jej udziałem. W połączeniu z innymi młodymi warzywami smakuje wyśmienicie. Zupka jest lekka

Monia miesza i gotuje
Marynowane grzyby 114

grzyby: Pasta grzybowa do słoików na zimę Placek po zbójnicku z sosem grzybowym Makaron z sosem grzybowym Kanapki z borowikami i jajkiem Zupa grzybowa z mrożonych grzybów Pęczotto z grzybami i boczkiem Uszka i pierogi z kapustą i grzybami   Marynowane grzyby  Składniki: 2kg grzybów: podgrzybki, borowiki, opieńki, maślaki  zalewa: 1 szklanka octu  3-5 szklanek wody

Obiad gotowy
Restauracja Bez Tytułu - wykwintna kuchnia w Warszawie 119

daniem była zupa dnia, którą był rewelacyjny aksamitny krem z czerwonej fasoli, podany z salsą warzywną. Gęsty, aromatyczny  sycący. Z drugich dań wybrałyśmy jedno danie z karty, a drugie spoza niej.  Pierwszym daniem były obłędne ravioli z polikami wołowymi bourguignon. Ciasto delikatne i cienkie, w  środku mnóstwo idealnie przyprawionego farszu, do tego karmelizowana młoda marchewka, plasterki(...)pieczarek, listki brukselki i esencjonalny sos. Daniem z poza karty były purpurowe buraczane kopytka z kapustą pak choi, z sosem Alfredo i podwędzanym musem buraczanym, polecone nam przez kelnera. To był strzał w dziesiątkę! Kluseczki były mięciutkie, a charakteru dodawał im świeżo starty przez kelnera chrzan. No i przyszedł czas na deser, czyli to co kochany najbardziej. Przed nami pojawił

Kulinarne przygody Gatity
Szybka młoda kapusta z bazylią 230

przepis na szybką młodą kapustę z bazylią. Młoda kapusta znów króluje na straganach. Osobiście muszę przyznać, że ją po prostu uwielbiam i przygotowuję na wiele różnych sposobów. Dziś dzielę się z Wami jednym z nich. Szybka młoda kapusta z bazylią , to idealny pomysł na prosty i sycący obiad. Każdy kto lubi młodą kapustę i smak świeżej(...)użyłam jednej z dostępnych tarcz. Poza tarczami możecie również wykorzystać niezwykle ostre noże. Dla przykładu nóż uniwersalny wspaniale nadaje się do przygotowania bazy do pesto (u mnie z młodej kapusty). Dodam jeszcze oliwę (urządzenie posiada miarkę co ułatwia pracę) i inne dodatki i jutro podam z makaronem A wracając do przepisu… Składniki: 1 główka młodej

Słodkie okruszki
Sos mocno grzybowy z żeberkami i młoda kapusta z koprem 139

młodą kapustą pachnącą koprem, doprowadzają ślinianki do istnego szaleństwa .  Tak więc, na sos potrzebne nam: około 1 kg żeberek w paskach bądź trójkątach  2 szalotki 2-3 ząbki czosnku ośródka z jednej kromki chleba (bez różnicy pszenny lub pełnoziarnisty) garść suszonych grzybów, a nawet jeszcze więcej Młoda kapusta z koprem: główka młodej kapusty(...)która pozwoli na parowanie. Teraz mamy co najmniej 45 min czekania, aż sos będzie gotowy.  Ja nie wyobrażam sobie takiej potrawy o tej porze roku bez wspomnianej młodej kapusty z koperkiem tak więc, zaczynamy; kapustę obieramy z pierwszych liści, chyba że przemiła Pani zrobiła to za nas w sklepie, rozcinamy ją na pół, potem na ćwiartki

Kuba Gotuje