sfermentowania w temperaturze pokojowej. Kimchi podawane jest jako dodatek do zup, makaronów, mięsa, ryżu czy chociażby kanapek. Smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Kimchi z kapusty Składniki na kimchi. 90 dkg kapusty pekińskiej 4 duże ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki kremu paprykowego gochujang(...)Kapustę pekińską przekroić wzdłuż na cztery części a następnie na kawałki o długości pięciu centymetrów. Krojoną kapustę włożyć do dużej miski, dodać sól i wlać na tyle wody, aby zakryć całkowicie kapustę. Wymieszać, przykryć dużym talerzem, który obciążyć czymś ciężkim. Odstawić na trzy godziny. Kolejno, kapustę przelać przez durszlak i pozostawić na nim przez 15 minut do osuszenia. Kapustę przełożyć
MeCooksciepłymi pierzynami kiedy Pan Jezus spał w żłóbku na sianie. Na kolację wigilijną u Mazurów podawano wiele postnych potraw, które maszczono olejem. Obowiązkowo musiała być wśród nich zupa grzybowa, dania z kaszy, kapusta i kompot z suszonych owoców. W tym regionie początkiem ubiegłego wieku dania z ryb były rzadkością. Po zakończeniu wigilijnej wieczerzy zaczynały się wróżby. Za belki pod powałą(...)życzeniami „na szczęście, na zdrowie, na ten Święty Szczepan, kolęda”, za co dostawali drobne datki. Również i tego dnia wizyta kobiety jako pierwszego gościa nie była dobrą wróżbą. Młodzi mężczyźni, kawalerowie, do domów panien, które sobie upatrzyli, wprowadzali konie. Podczas takiej kolędy rozrzucano po izbie słomiane śmieci drocząc się z domownikami słowami „co to za panna, co jeszcze nie sprzątnęła
Trzeci talerznależących do grupy, w tym z aquaparku. Piękne zielone tereny, ogrody, plaże oddalone o 10 m od hotelu, wybór basenów, barów i restauracji. Świetna opcja dla rodzin z dziećmi, młode pary też mogą tam pojechać, ale myślę, że po 2-3 dniach wkrada się monotonia. Bo ile można spacerować i chodzić non-stop do tego samego klubu? Choć(...)pyszna i zdrowa! Opiera się ona na grillowanych warzywach i mięsach, delikatnych zupach i chłodnikach, aromatycznych gulaszach i pysznym winie! W hotelu mieliśmy szansę skosztować kjufte, kebabcze (wspaniale doprawione mięsko mielone w formie podłużnych kiełbasek lub kotlecików), sarmi (gołąbki z ryżem i mięsem mielonym w liściach kapusty lub winogrona, o ile się nie mylę) czy bardzo popularną sałatkę szopską (pomidory
Cooking Monsteroryginale – zupa na bazie zupy. Z potrzeby i różnic geograficznych – bo niestety mieszkam w Polsce, a nie w Toskanii – zupa gotowana od nowa. Pełna smaku i zdrowych warzyw. Gęsta i sycąca, obłędnie pachnąca. Zupa chlebowo-warzywna. Idealna na jesień i zimę. Kiedyś było to ‘biedne’ danie włoskich rolników. Nie wolno marnować jedzenia, wyrzucać resztek. Nazwa zupy – „gotowana na nowo” –wzięła(...)gorącą zupę, kładziemy jeszcze jedną grzankę i posypujemy ją odrobiną parmezanu, posiekanej pietruszki i bazylii. Podajemy zupę od razu, bardzo gorącą. Nie jest jak pomidorówka – bardzo kwaśna i esencjonalna. Nie jest też jak zupa fasolowa – bo jest dużo lżejsza i delikatniejsza. Warzywa nie są rozgotowane, przyprawy i parmezan świetnie wiążą całość. Przypieczone grzanki całość zagęszczają – miska zupy wystarczy
Karo in the Kitchennajprostszą na świecie zupę z białą kapustą. Wyczarowałam zupę tak nijaką, że postanowiłam Wam jej nie publikować. Wyszła bardzo poprawnie i bardzo bez sensu. Jak widać internet czasami potrafi źle doradzić. I nie mam zupełnie z tym problemu. Ludzie mają różne wymagania, różne smaki. Ale dziś nie o tym. Dziś o surówce, którą zrobiłam z resztki kapusty. Po prostu. Zrobiłam(...)wiedziałam jakich wypełniaczy do nich użyć (poza kapustą z majonezem i jogurtem – wiem, jestem nudna). Składniki: pół główki białej kapusty 1 marchewka 1 mała czerwona cebula pół pęczka koperku sos: 2 łyżki oliwy extra virgin (lub więcej) 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sok z połowy cytryny sól pieprz Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, szatkujemy, wrzucamy
Kardamonovynajprostszą na świecie zupę z białą kapustą. Wyczarowałam zupę tak nijaką, że postanowiłam Wam jej nie publikować. Wyszła bardzo poprawnie i bardzo bez sensu. Jak widać internet czasami potrafi źle doradzić. I nie mam zupełnie z tym problemu. Ludzie mają różne wymagania, różne smaki. Ale dziś nie o tym. Dziś o surówce, którą zrobiłam z resztki kapusty. Po prostu. Zrobiłam(...)wiedziałam jakiś wypełniaczy do nich użyć (poza kapustą z majonezem i jogurtem – wiem, jestem nudna). Składniki: pół główki białej kapusty 1 marchewka 1 mała czerwona cebula pół pęczka koperku sos: 2 łyżki oliwy extra virgin (lub więcej) 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sok z połowy cytryny sól pieprz Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, szatkujemy, wrzucamy do miski
Kardamonovygotowania, podobnie jak goździków, dlatego najczęściej używa się jej do przygotowania podsmażanych potraw. Bai mangluk , bazylia cytrynowa, szczególnie popularna w północno-wschodnich regionach Tajlandii, jest dodawana do sałatek i zup. BULION- Dobry bulion rybny, drobiowy czy warzywny dodaje smaku niemal wszystkim potrawom, choć oczywiście można użyć gotowych kostek, rozrabiając je z wodą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Do przygotowania bulionu można(...)zastosowanie do aromatyzowania przeróżnych potraw. Pandan jest często łączony w deserach z czekoladą. Są też napoje w których pandan nadaje główna nutę. M MARYNOWANA KAPUSTA SITOWANA- Nazywana również m.in. kapustą chińską, kapustą sarepską albo gorczycą sarepską, to częsty dodatek w chińskiej kuchni. Oprócz tego, że je się ja samą, dodaje się również do gotowanych, smażonych i parowanych potraw
ClauditteMissCookingczyli pyszne danie jednogarnkowe. Leczo warzywne – bezmięsne leczo z fasolką szparagową 5. Łazanki z młodą kapustą i pieczarkami Jeśli lubisz makaron, to te łazanki na pewno Ci posmakują! Młoda kapusta i pieczarki tworzą pyszną całość. Łazanki z młodej kapusty z pieczarkami – prosty przepis 6. Grzybowe risotto Przepis na risotto z suszonymi grzybami. Kremowe, wyraziste(...)Makaron w sosie serowym Sycące danie jednogarnkowe z makaronem. Przepis z mozzarellą i szczypiorkiem. Makaron w sosie serowym w 20 minut! Jednogarnkowe danie z makaronem i serem mozzarella 18. Zupa zbójnicka z fasolą Jedna z najbardziej treściwych zup – czyli zupa zbójnicka – w wersji bez mięsa. W zupie znajdziesz ziemniaki, białą fasolę, pieczarki i wiele przypraw. Jaki termos obiadowy
Via GustoKaczka pieczona z jabłkami łatwy przepis na pyszny obiad Kaczka pieczona z jabłkami przez wiele lat wydawała mi się tak trudna do przygotowania, że zamiast upiec
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Naleśniki, chyba każdy je uwielbia. Zazwyczaj podawane są w wersji na słodko z nadzieniem w postaci owocowego powidła lub z serem. Z pewnością
Przepiski.plPomysł na szybki, sycący i bardzo smaczny obiad z makaronem, wędzonym boczkiem, szpinakiem i pomidorami, który wykonamy w zaledwie w kwadrans! Klopsiki duszone w młodej kapuście PRZEPIS TUTAJ Przepyszne i proste danie jednogarnkowe. Młoda kapustka duszona z małymi mięsnymi pulpecikami, która spokojnie może stanowić samodzielny, sycący obiad. Siekane kotleciki z kurczaka i majonezu PRZEPIS TUTAJ Pomysł(...)makaronem i utopione w sosie serowym to bardzo szybkie i smaczne danie, które wykonamy w jednym garnku. Takim obiadem z pewnością naje się cała rodzina! Tortilla z kurczakiem i kapustą pekińską PRZEPIS TUTAJ Smaczne, tanie, łatwe i szybkie danie, idealne rozwiązanie na lunch, kolacje albo jako przekąska na przyjęcie. Jednogarnkowe spaghetti PRZEPIS TUTAJ Jednogarnkowe spaghetti to świetny pomysł na obiad
Blog z ApetytemPrzez cały tydzień, obiad to był eintopf - jeden garnek . Albo była zupa jarzynowa, albo fasolowa, albo grochowa, albo kasza. Kombinacji tych samych składników było od pierona. Do tego ze dwie skibki chleba. Dwa talerze takiej zupy musiały wystarczyć na cały dzień. No a rano i wieczorem, albo zupa z mleka albo polewka. I to dzień w dzień. Nie było innego(...)wigilijnego? W: Staraliśmy się robić wigilijne dania. Mama robiła zupę z ryb z kluskami. Ryb nie było za wiele, ale coś tam było. Kluski z makiem też były. K: A pierogi? Kapusta z grzybami? W: Pierogi to są wschodnie. U nas pierogów w Poznańskiem nie było. Kapusta była, bo kapustę robiliśmy w beczce. Czasem był barszcz czerwony
Kryzysowa Książka Kucharskakabaczek) jest jednym z moich ulubionych warzyw. Zwłaszcza jej żółta odmiana, do której mam szczególne upodobanie. Można ją jeść na surowo, nadziewać różnymi farszami, dodawać do potraw mięsnych, zup, przyrządzać leczo, tarty, smażyć kwiaty cukinii, i piec ciasta. Jak widać wachlarz zabaw z tym warzywem jest dosyć rozległy. Dziś ze względu na walory smakowe i odżywcze(...)piórka. Natkę drobno posiekaj. Marchewkę zetrzyj na grubej tarce. Cukinie przekrój na pół, łyżeczką wydrąż miąższ dość głęboko (jeżeli pestki były dość duże to je usuń - jeżeli cukinia jest młoda to nie potrzeba) ale, żeby nie uszkodzić skórki. Wyjęty miąższ pokrój drobno i odłóż na bok. Cukinię połóż na blaszkę, lekko oprósz solą, pieprzem, suszonym oregano i pokrop oliwą
Moja Mama Gotuje